Søg i 1200 opslag:

30/06/2023

Meny's ægkur starter for dyrt!

Meny's kur til Irma kunderne starter dyrt, synes jeg! Den første Irma vin for mig er Irma's gamle Crémant "Maison du Crémant" til 79,50 (v. 2). Den kunne vi dog hente i Irma til 69,50 for blot 2-3 måneder siden. 

Og hvorfor starte med denne vin, når Meny i forvejen har (for mig) bedre crémant til samme pris? 
    Og andre gode vine som en ny Pouilly-Fumé "Petit Marin" (topkøb til 99,95) eller Asorei Albariño (99,95) med 6*/6 fra Rydberg eller den gode Fleurie "Madone" til blot 89,95. 

     Det er vist ikke Meny, der har æren for den faldende inflation i Danmark! I hvert fald er priserne steget ganske meget i det sidste år.  

       F.eks. Mosel vinene fra Peter & Peter, som til 55 stadig er et ganske godt køb. Men du kunne få den til 50 i juni og til 45 sidste år. 

    Lige så med andre vine som Turris Ripasso (79,95, sidste år 66,67). 

    Jeg holdt meget af Meny's Pigoudet Aix rosé, men den er afløst til Villa des Roses (79,95). Nok ok, men jeg drikker lige så gerne GM Aix rosé (i Brugsen indtil torsdag 50 i Brugsen). Og så er der Bicicleta vinene fra Chile... Meny uge 27/23

Bedste KØB: Fleurie "la Madone" - Asorei Albariño
Godt KØB:  Cremant "Maison du Crémant" - Pouilly-Fumé "Petit Marin" - Peter & Peter riesling/rosé/rød - Rhone by Roger Sabon 

Cremant "Maison du Crémant", kr/fl v 2: 79,50 

2 fl. 159, Bourgogne Brut, demisec eller Brut rosé
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 6.juli

Meny er begyndt på jagten med at få Irmas æg over i Menys kurv. De skal dog gøre det bedre end med dette tilbud -Irma solgte den til 69,50 (v 2) i april måned. Vinen er bestemt ikke top, men Bourgogne er (med rette eller urette) en kostbar vin.
    Jeg har ikke smagt Maison etiketten, men den minder ret meget om Moillard (Coop), Francois Martenot (Føtex) fra samme tappehal hos giganten GCF. Så vent en tør, frisk og let aromatisk cremant med pæn længde og lige en lillebitte sødme til sidst, som afrunder vinen.
    Etiketten er fancy, men GCF har råd til bedre designere end de fleste. Meny har i forvejen mange GCF vine, men håber dog ikke, at Maison du Crémant vil afløse Menys andre crémants fra Bourgogne -som Cave de Lugny (omtrent samme pris, men for mig bedre) eller Laborde (dyrere og bedre). 

Fleurie "la Madone", Cru Beaujolais... 89,95

Bedste KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 6.juli

Fleurie er den mest mondæne (og ofte kostbare) af Beaujolais' 10 Crus, og ofte den bedste. Madone er et særligt vinbjerg kronet af kapel med lille statue af samme madonna som spir. Vinen gror op ad skråningen helt op til 450 meters højde.  
     Du skal forvente en meget frugtig aroma  (hindbær osv) vin med fin frugtsyre og middelfyldig, ganske frisk smag med lidt frugtsyre, der gør vinen meget egnet til mad. 2021 var testvinder med 5* i Vinbladet. Herlig nu, men 2-3 år mere på flaske får du en mere fløjlsagtig vin med rig bouquet. Serveres kælderkold.  
      Vinen er tappet af det store hus Boutinot, som henter vinen hos mindre lokale huse og engang var specialiseret i at levere (god, ikke stor) vin til engelske kæder. Vinen tilbydes af forskellige websider til 99-149 kr (med prismatch!). 

Asorei Albariño, Rías Baixas... 99,95

Bedste KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 6.juli

2022. Jeg er meget glad for vine af druen albariño, der leverer herlig vin i Rías Baixas i Galicien nær det våde, kolde Atlanterhav. Området er delt i flere små områder, bl.a. Val de Balmès, der leverer denne vin. Har kun smagt én vin fra denne kælder (og det er 3-5 år siden). Men kan se, at Rydberg i maj har givet denne 2022 6*/6 med ordene: 
    "TESTVINDER . Strågul. Skøn duft af gul stenfrugt, æble og lime. Frisk smag af grapefrugt og Reine Claude blommer i perfekt balance med den sprøde frugtsyre fra grønne æbler og et pikant strejf af kernebitterhed. Elegant topvin på Spaniens bedste hvidvinsdrue.''

Pouilly-Fumé "Petit Marin"... 99,95

Godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 6.juli

2022. Jeg kender ikke denne Fumé, men vil tro, den måler sig med Bailly, som Meny har solgt hidtil. Vinen sælges iøvrigt af anden importør til 150, så 100 er en god pris. 
    Vinen kommer fra lille domæne (13 hektar i Pouilly), som ledes af familien Petit, bl.a. med kvinder i 3 generationer! Domænet tappede sin første vin i 70erne. Vent en sprød, tør aromatisk vin med god syre og pæn længde. Herlig ung til en sprød salat eller til østers. 

Peter & Peter, riesling eller pinot noir.. 55,-

Mosel Riesling "Feinherb" eller Trocken (tør), rød Pfalz pinot noir, Tyskland

Godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 6.juli

Også denne pris er steget med 5 kr siden foråret (og 10 kr/fl siden sidste sommer), så Meny kan tjene flere  penge end konkurrenten Coop! 
    Alle vinene er ret unikt fra Mosel's "Steillage", også graubunrgunder og pinot, druer, som indtil for 15-20 år siden var ukendte i det kølige Mosel! 
    Den tørre Riesling er flot, ren og frisk, god frugt og fine syrer i eftersmagen + lillebitte sødme. Feinherb dvs. halvtør, er lige så flot, indbydende duft og nydelig syre og sprødhedEn ny tør Grauburgunder (pinot gris) er fed, ren aroma, pænt frisk, tør og ren. Rød pinot fra det lune Pfalz, pæn uden at være prangende, nydelig frugt, lidt fersk, et godt køb. Fås også som rosé Feinherb (halvtør). Ikke smagt. 
      Peter & Peter er husvin ved den store Mosel musikfestival med en lang række koncerter i juli og august langs hele Mosel fra Koblenz til Trier (mange dog i Bernkastel). 
      Vinene laves af ZGM (Zimmermann-Graeff-(Rudolf) Müller) i Zell, et af Tysklands største vinhuse, som leverer store mængder vine til alle kæderne. Garvede læsere vil kende den hyggelige by Zell fra "Schwarze Katz", men i dag ser man stort set kun en sort kat på skråningen over den lille by! (foto). 

Rhone by Roger Sabon, kr/fl v 3: 70,-

3 fl: 210. Godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 6.juli

2021. Vinen har lige fået (endnu) et prishop, så Meny er desværre ikke med til at begrænse inflationen. Roger Sabon er en god vingård i Chateauneuf du Pape, som også ejer jord i Lirac (12 ha) og Rhone (6 hektar) og bordvin. Så denne vin er nok baseret på druer hentet hos naboer. 
       Ikke  smagt det sidste par år, men en ekstremt vinkyndig ven i Hørsholm anbefaler den varmt. Og ham stoler jeg på! Vinen har i ældre år fået 14,5-15p/20 af Revue du Vin, 2021 er nok ung, så vent mere ribs end kirsebær, medium fylde, god frugt (peber og krydderi) og afrundet, middellang smag. 

Cono Sur Bicicleta rød/hvid/rosé... 49,95

*** (3/5), Meny, Spar og MinKøbmand, indtil torsdag 6.juli

Rosé har pæn frugt, hvid chardonnay med mere friskhed end mange i sin klasse (og 90p/JamesSuckling), mens den pænt røde pinot noir er gode i deres klasse uden at imponere. Og så kunne du købe vinene til 41,67 (v 6 fl) for mindre end et år siden... 

      Cono Sur er et stort vinhus, som ejes af giganten Concha y Toro (som fås i Coop!), men drives separat og leverer moderne vine af god kvalitet. Deres mest kendte vin er denne med en cykel på etiketten, som er basisvinen. Pinot er specialitet fra huset (de er Chiles største pinot-producent), som har fået 90p af guide. En let, frugtig vin med stor charme. 

Kylie Minogue Prosecco rosé... 89,95

*** (3/5), Meny, indtil torsdag 6.juli

Du skal kun købe denne vin, hvis 
1) du er stor fan af Kylie eller 
2) hvis du er stor fan af udstyret, som er meget smart på den måde, som italienske designere har finpudset! Du skal ikke købe den pga prisen, som er temmelig høj for en pink prosecco (fås fra 50 kr). 
    Du får en let, pænt aromatisk skumvin med lille sødme og pæn frugt, hvor syren fra prosecco er balanceret en smule rød pinot. Jeg er dog lidt bekymret, da årgang 2020 er nævnt. Håber dog vinen er tappet for nyligt, for 3 år eer meget for prosecco. 
    Vinen er iøvrigt leveret af Zonin, er et af de større, historiske (1821) firmaer i Veneto, kendt for vin af ok middelkvalitet.  

Villa des Roses, Aix Provence... 79,95

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 6.juli

En provencalsk rosé fra giganten GCF's lokale afdeling, blot noget dyrere end den sidste jeg smagte (fra anden supermarkedskæde). Nydelig spinkel frugt, middel fylde, let syre -god madvin eller til glas i utide. For dyr. 

Turris Ripasso Valpolicella... 79,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 6.juli

Prisen er steget 20% siden sidste år, lidt voldsomt synes jeg! Jeg har jævnligt smagt vine fra kooperativet i Negrar, men ikke denne vin. Men den lover godt, og vinen er stadig ok køb.