Søg i 1200 opslag:

08/06/2023

Nu går der Irma i Brugsen!

Et af de bedste køb i Danmark i dag må være Terrunyo 2019, en rødvin på Chile's "egen drue" carmenère, som engang var en af de bedste i Bordeaux, indtil den stort set uddøde med vinlusen Phylloxera. 89 kr for en vin, der ikke kun er imponerende, men også har fået 93p/Parker 

Men ellers er der gået Irma i Brugsen! 

De første vine imponerer mig dog ikke. Giant Oak fra Sydafrika er god (49,50 v 2), men for mig er Mascota fra Argentina (45) både meget bedre og billigere! Ja selv lillebror OPI til 50 er lige så god, selvom jeg går med storebror Mascota (sært nok lavere pris end OPI).  

    Brugsen viser her, hvorfor Sydamerika fortjener opmærksomhed -fra Argentina er Trivento "Golden Reserve" også god, men Casillero del Diablo's "Devil's Collection" er for mig også lidt sjovere end den store eg! 

    Studenterne vil blide glade for boblerne fra "Devil's Collection" (45)e. Nogle vil dog vælge Dulong Crémant (59,50 v 2) -endnu en Irma vin- som også er mere end ok. Der er færre bobler i Mateus rosé (35), men den giver dog god vin til prisen, hvis du vil have en (lille) sødme. 

    Andre gode køb er Storia di Famiglia Chianti Classico (50) og GM rosé fra Provence (50). 

Bedste VINTerrunyo 2019 carmenère 
Bedste KØB: La Mascota rød/hvid - Casillero del Diablo "Devil's Collection" rød/hvid/rosé/brus - Giant Oak organic red - GM Aix Provence Rosé - 
Godt KØB: Trivento "Golden Reserve" - Dulong Crémant de Bordeaux - Why Not? rød/hvid/brus - Mateus rosé - Storia di Famiglia Chianti Classico - Yealand Sauvignon blanc "Single Block" - Black Blaze "GSM" - Beefeater Gin - Havana Club "3 år" hvid rom


Terrunyo 2019 carmenère, Chile... 89,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtionsdag 22.juni, , normalpris 199,95 

93p/Parker, så vinen matcher langt dyrere vin fra Californien såvel som Europa. Tilmed til ekstremt rimelig pris (i USA er prisen 60$, ca. 400). For knap 20 år siden begyndte giganten Concha & Toro at lede efter de parceller, hvor de enkelte druer kunne levere den ypperste vin -her mark 27 i Peumo i Cachapoal.  

      2019 Carmenère får 5* fra Rydberg i Ekstrabladet: En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere. Lang afslutning.” Lige så imponeret er 93p/Parker: "The most impressive Carmenere... The 14.5% goes unnoticeable and comes through as balanced and fresh". Også 93p fra Tim Atkin og 90p fra Spectator. 

    Ca. 100.000 flasker tappet -en bagatel for et firma som Concha & Toro, som nok er bedst kendt for billig vin som Sunrise, Frontera og de noget bedre Casillero del Diablo (carmenère i denne serie laves 4 mill. fl/år!), Emiliana osv.  

La Mascota rød/hvid ... 45,-

Rød cabernet-sauvignon eller malbec, hvid chardonnay, Argentina
Bedste KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juni

Pris er lav for så god en vin! Nye årgange af såvel cabernet som malbec får omkring 90p/100 af pålidelige (lokale) Descorchados, flot for en vin til 55 (og prisen har endog været ned omkring 40, før Brugsen opdagede, hvor mange penge de tabte!). 
      Chardonnay vil med aroma og fylde tiltale chard-fans. 
    Jeg foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. 
      Vingården er kreeret af Rodolfo Sadler, som også står bag den gode OPI, en kommerciel i den bedste forstand. Mascota er en tak bedre. Den laves i lidt mindre mængder på basis af finca La Mascota (foto). 

Lillebror OPI (rød/hvid/rosé) tilbydes til 50 kr. Mascota koster normalt op til 50% mere, så hvorfor er den dyrere? Vinen er skam god nok til 50 kr, men det virker absurd!  

Casillero del Diablo "Devil's Collection".... 45,-

rød cabernet-shiraz mv, hvid sauvignon mv, rosé grenache mv, mousserende brut, Chile

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juni

Vinene er "Reserva Especial" er blends, dvs. på flere druer: 
     Den røde på Bordeaux-druer + syrah er en god, fyldig sag fra det ret kølige Rapel nogle timer syd for Santiago. 
     Den hvide er meget frugtig, stikkelsbær og lime, på druerne sauvignon, chardonnay og traminer. Har ikke smagt rosé, et typisk Rhone/Provence blend på cinsault, grenache mv. 
      Den mousserende Brut på Champagne-druerne chardonnay og pinot noir er simpel, men god, tør og ren, med lidt æble og frugt (5* i Winelab, EB, BT mv) -meget bedre end f.eks. brus fra Trapiche og Lindeman's. 
    Du ved godt, hvordan en gigantvinhus ser ud, så her er foto af Manchester United's spillere (og nogle heldige fans). Casillero del Diablo har været sponsor for holdet siden 2010. 

Trivento "Golden Reserve", malbec... 89,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juni

2019. Topvin fra Concha & Toros argentinske hus. Fra Luján de Cuyo i bjergene over Mendoza og lavet i Bordeaux'agtig stil, men en lidt bredere og blødere stil end carmenèren. 2019 fik 5* fra Ekstrabladet: ”Pæn koncentration og pæn intensitet med blommer, lakrids og vaniljenoter i smagen. Flot klassisk malbec.” Også 91p/Tim Atkin.

Spier "Giant Oak" organic red, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, øko, Coastal, Sydafrika (tappet i Danmark)
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juni

Endnu en Irma-vin, som dog ligner en gammel Brugsvin temmelig meget! Den er fra det kystnære, køligere Coastal - og det giver vinen bedre balance og friskhed samt en ganske indbydende duft af solbær og kirsebær med lidt krydderi og lige en snert af eg. 64% cabernet, 36% merlot, økologiske druer, lagret i eg, mest brugte franske fade. En god vin, som vil tiltale alle, især måske prisen! 

    Challis hvid/rosé og Upupa rød (6 fl. 299, 2-3*) er andre Irma vine, som nu ses i Superbrugsen og Kvickly. Dem måtte Irma gerne beholde for mig! 

Dulong, Crémant de Bordeaux, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, brut hvid og rosé (tør) eller demi-sec (sød)

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juni

En gammel Irma vin (men formentlig identisk med Lestissac, som Brugsen har solgt, og Calvet, du finder i Føtex). Men rigtig god til 59!
Rosé er ren og ligefrem, fint brus, nydelig ren aroma, lidt dosage (restsødme) trækker ned for mig, (men gør andre glade!), den tørre brut er ok, nydeligt brus, ren aroma, måske lidt kort (druerne er cabernet og semillon), god syre og pæn eftersmag. God allrounder, så til prisen skal jeg ikke klage -og det gør studenterne næppe heller! Brut og rosé har fået 90p/JamesSuckling tilbage i 2021. 
      Dulong ejes af giganten GCF, der også leverer Calvet (Bilka og Føtex), Alexis Lichine (Netto), Lestissac (Brugsen), Eschenauer og andre navne. Dulong har en lille tradition for bobler, da huset i en årrække ejet af Freixenet, den spanske cava-gigant! Druerne er ikke Champagnes pinot og chardonnay, men typisk for Bordeaux cabernet og semillon, som får brus efter den klassiske Champagne metode.

    JP Chenet (rød/hvid/rosé, 29, 1*) fra samme GCF er værd at kende, og prisen er ok (ofte koster den 50 kr!). Familien Helfrich har tjent sin formue på JP Chenet og tilladt dem at lave en masse gode vine bl.a. i Bordeaux og Languedoc. Men jeg bruger ikke min gane på denne vin! 

GM Côteaux d'Aix en Provence Rosé... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 22.juni
En ganske god rosé med nydelig diskret frugt, tør, middelfyldig og ren smag -ikke genial, men god madvin. GM står for Gabriel Meffre, et af de ledende vinhuse i Rhône-dalen med sæde i Gigondas. Huset er stadig ledet af familien, i form af Etienne Meffre, og familien ejer også et af de største domæner i regionen. Generelt pålidelig vin.

Why Not? rød/hvid/brus, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl. 299, rød + organic negroamaro zinfandel, hvid pinot grigio, brus prosecco, Italien 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil  torsdag 22.juni

Rigtig mange vil elske disse behagesyge vine -stærke, bløde røde med en del krydderi- ret neutral hvid med let sødme og ditto rosé, Normalprisen på 129,95 er alt for høj, mens 50 kr er en rigtig god pris!   
Contri er kendt for billig spumante, men i dag ses mest friskfyr’agtige designer vine baseret på primitivo (zinfandel) som ”Why Not?”, ”Perchè No” (Why Not på italiensk) og ”That’s Why!”, som hentes længst mod syd i Italien, mens hvid og brus hentes i Veneto omkring kælderen ved Garda.
      Rød er primitivo (under alias zinfandel) + negroamaro. Den økologiske har "kun" 14,5% alkohol (15% i den normale) fik i 2019 92p af 5StarWines: "A California influenced blend, a really big wine in terms of fruit weight and body. Very sweet berry notes, seemingly from a proportion of dried Primitivo grapes in an appassimento style. Very full, with big but smooth tannins, integrated oak notes and a fruity finish". I dag ses 2021. Den "normale" er en sværvægter, hvor 15% alkohol giver et sødt indtryk i duft og smag. 

Mateus rosé, Portugal... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil  torsdag 22.juni

Mateus har altid været en vin for begyndere, men efter 80 år er vinen blevet langt mindre sød end i min ungdom. 

    Den lyserøde har en lidt sødlig, men ellers positiv frugt, middelfyldig, let sødlig smag (15 g/l), som balanceres af boblerne. Meget let drikkelig terrassevin til et glas i utide. 
      For 80 år siden blev den første Mateus tappet. Man valgte en flaske ikke ulig den tyske bocksbeutel, mens etiketten prydedes af familiens Casa de Mateus, et eventyrsmukt hus lidt uden for Vila Real i udkanten af Portvinsområdet. Skulle du komme forbi, er både hus og park rigeligt omvejen værd! 
      Mateus gjorde Sogrape til Portugals suverænt største vinhus med penge nok til at købe anerkendte vinhuse som Sandeman, Ferreira, Offley og andre. Undervejs fik vinen ros fra uventet kant: “My only regret is that when I flew around the moon, I wasn’t drinking Mateus” -Borman, den første amerikaner, der så Månens bagside.

       Andre fans set med Mateus i hånd er Steve Jobs (Apple), Graham Nash (Crosby Stills & Nash og Hollies), Jimi Hendrix og gennem næsten 25 år for dronning Elizabeth II. Om vinen hjalp hende til hele 70 år på tronen ved jeg dog ikke!

Chianti Classico "Storia di Famiglia"... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juni

En særdeles anstændig Classico i en blidere stil, men ikke uden bund og frugt. Afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese -en god madvin. Nydes ved 18 grader. 
    2020 fik 88p/WineEnthusiast og 92p/Falstaff.  Ikke klasse med San Felice for mig, men da denne p.t. koster 64,50-129, er Famiglia faktisk rigtig godt køb. 
     Cecchi har haft 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig vin til de store kæder. Deres bedste vine er dog gode. 

Yealand's Sauvignon blanc "Single Block" S1 eller L5 ... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juni

Omkring 4 af 5 flasker fra New Zealand kommer fra blot 2-3 huse, som sælger under utal af navne til danske kæder. Så tak til Coop for Yealand's, et uafhængigt hus, som tilmed har kvindelig chefvinmager af dansk afstamning! En flot sauvignon fra 2 særlige marker i Awatere, S1 fra "Seaview" i Awatere, mere fylde og alkohol, L5 er mere raffineret og lang, synes jeg. Men ikke smagt i 2019 som har fået 92p/Parker. Men begge: Overdådig rig aroma med stenfrugt og ananas, middel fylde og ganske lang smag med fin syre. Nydes snart. 

Black Blaze "GSM", Frankrig.... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 22.juni

Vinen laves i Languedoc i omegnen af Minervois og "De sorte Bjerge". Du vil elske vinen lige så meget som sælgeren -for det er en vin, der ikke koster meget at lave, men som smager godt -og kan sælges for rigelig avance og give tilfredse kunder! Slet ikke ulig en god Rhone.

Beefeater 40% Dry Gin... 89,-

Godt KØB + *** (3/5), SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 22.juni

En gin skal holde minimum 40% alkohol -som Beefeater- og ikke 37,5%  som bl.a. Gordon's. 
      Beefeater er vaskeægte ginhistorie og et af de få mærker, som stadig destilleres i London (både Gordon og Tanqueray kommer trods London-navnet fra Skotland). Og Beefeater af blot 9 botanicals er den mest præmierede gin, som de sidste 5 år har fået mere end 40 præmier (og det er de gængse udgaver inkl. denne). 
      Skulle du en dag have komme til London, så besøg destilleriet i Kennington London.

Havana Club "3 år" hvid rom... 89,-

Godt KØB + *** (3/5), SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 22.juni

Kan med vi ret kaldes den originale Bacardi, da den startede sit liv på Bacardi's destilleri ved Havana. Vinen laves med dobbelt destillation og lagring i hvid eg -en noget dyrere måde, end Bacardi laves på i dag. En let rom med meget frugt og ren smag. Ganske udmærket til alle cocktails. 

Label 5 whisky (89, *) er et hadeobjekt i min omgangskreds, og jeg forstår det godt. Men det er whisky fra Skotland, om end i den anonyme ende og formentlig ikke lagret 5 år, men kun 3 år, som loven kræver. 
    Vi er ganske langt fra Skotland -leverandøren Martiniquaise har navn efter øen Martinique i Caribien og lever af rom i stil med Negrita!