Søg i 1200 opslag:

24/06/2023

Superb rød og sprød, lækker hvid i Bilka

Efter en tid i feltet er Bilka nu rykket tættere på Føtex med den herlige Premium Riesling fra Dr Pauly og den flotte Museum Reserva såvel som en rigtig god pris på KingPin, begge fra Spanien. 

Hvis din vej går til Bilka, er der dog også en vin, du ikke skal købe -Helfrich Riesling fra Alsace. Du kan i stedet gå i Brugsen og købe Laugel Alsace. Vinene er tappet af same firma i samme kælder, så hvorfor ikke spare 10 kr pr flaske i Brugsen? 

    Men Bilka har også en rigtig god pris på Mooiplaas fra Sydafrika (både pinotage og chenin blanc er i top!), og så har Bilka tilbud på Frascati fra Rom. Ikke en vin, du ser så ofte længere!  

uge 26/2023

Bedste KØB: Dr Pauly-Bergweiler "Premium" - Museum Cigales - Mooiplaas  rød/hvid - Kingpin rød/hvid - Crémant Calvet 
Godt KØB: Frascati "Colle Papa" - le Arche Ripasso - Le Arche Rossogrande

Dr Pauly-Bergweiler "Premium"... 59,-
2022 Riesling Mosel Kabinett (sødlig) eller Trocken (tør), Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 29.juni

Et herligt bekendtskab af en storebror til den faste tysker, Noble House. Forskellen er klar: druen riesling fra selve Mosel (modsat Noble House fra det billigere Rheinhessen). 
    Måske er den sødlige Kabinett lidt for sød for puritanere, men den har herlig aroma og fine syre. Foretrækker selv den tørre "Trocken", som stadig har nogle gram restsødme, som kun gør godt for smagen, som har rigtig meget riesling flint og aroma. For nylig testvinder i Vinbladet. 
    Etiketten er den samme som vinene fra Dr Pauly's egen vingård, men druerne er formentlig købt ind udefra (derfor den rimeligere pris). 

Museum Reserva, Cigales ... 79,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 29.juni

Magtfuld, men ret fed og lækker vin med rig frugt med noter af ny eg, lang smag med god bund, frugt og bløde tanniner. Flot nu og bør nok nydes inden for 3-5 år.  
     Cigales er et lille område nær Valladolid mellem Toro, Rueda og Ribera del Duero. Området var tæt på at blive glemt, indtil Rioja-huset Baron de Ley rykkede ind i 1999 med en 100+ mill. kr investering. 
     I dag har flere nu fået øje på Cigales takket være Museum. En billedskøn bodega med eget kunstmuseum- og en stor vingård med flotte vine i en nuanceret magtfuld stil. Reserva lagres 22 måneder i eg, og siden et år på flaske. Alle nye årgange har fået 91-92p/Guía Peñin. 

     Indtil for 5-10 år siden var flasken forsynet med en etiket i præget metal. Den er væk nu, og det er en inkarneret etiket-samler som jeg glad for! 

Mooiplaas Estate rød/hvid ... 79,-

rød pinotage eller cabernet, hvid chenin blanc, Stellenbosch, Sydafrika 

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 29.juni

Vinene fås til 89 i Føtex, så p.t. er Bilka billigst! 
    Både den frugtige, fyldige røde pinotage (2020 fik 91p/Tim Atkin) og den tørre, sprøde chenin blanc fra 50 år gamle busk vinstokke (22 fik 90-91p/Tim Atkin) er begge rigtig gode vine. 
    Cabernet 2019 fik 88p af samme herre (vingården laver den i stil, der kan gemmes "årtier", så måske skal vinen bare have et par år mere?). 
       Ejendommen har 200 år bag sig og er et smukt, fredet herresæde. Mooiplaas ligger i Bottelary Hills godt 40 km stik øst for Cape Town på vejen mod maleriske Stellenbosch.
    2.generation af ejerne, brødrene Tielman og Louis Roos, står for hhv. arbejdet i marken og kælderen. Vinmarkerne dyrkes med respekt for naturen -70 hektar er tilmed reserveret en privat naturpark, som skal bevare truet planteliv.  

Kingpin rød/hvid, Spanien... 35,-

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 29.juni

Rød på tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen "lagres med eg", dvs typisk med egechips i tank eller egestave i tanken under gæring/lagring. Vinene ligner Guv'nor i Brugsen, synes jeg. 

      Uanset hvad er Kingpin både en smuk etiket (der er dygtige designere i Spanien!) og en flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. 

Crémant Calvet, Brut eller ros... 59,- 

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 29.juni

Crémant fra Bordeaux er ok til mere end ok pris! Og så er etiketten flot. Den hvide har ren duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden af Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Køb kun brut, som i øvrigt ikke er så tør, at det gør noget. Den tørre rosé er måske endog bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 

Frascati "Colle Papa" ... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 29.juni

En typisk Frascati på godt og ondt. Nydelig frugt, tør, letbenet og med lille syre -ingen stor vin (men det er Frascati sjældent). Leveres af Fontana Candida, et af de største huse, som generelt leverer ganske god vin. Har ikke smagt denne tapning, men af og til har ældre tapninger haft et lidt højt niveau af svovl, men giv vinen mere luft. Men stadig en god tørstslukker! 

le Arche Ripasso Valpolicella, kr/fl v 6: 53,17

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 29.juni

Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, som ikke generer. 
Le Arche Rossogrande,... 39,- 
Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 29.juni

Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke ganske, som laves af Silvano Piacentini, som levere millioner af flasker til Bilka og Føtex. Den har nydelig fylde, simpel, god alkohol og nem at drikke takket være lille restsødme.   

Riesling Helfrich, Alsace, kr/fl v 6: 53,17

6 fl: 319, *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 29.juni

Sælges som HYPERHIT, men det er lidt overdrevet -vil tro, at vinen er identisk med Laugel Riesling, som du kan få i Brugsen til 43 kr (v 3 fl), Vinene er fra samme hus og tappet i samme kælder. Andre vine herfra sælges som bl.a. Arthur Metz og Klipfel. 
      I ældre årgange fandt jeg disse vine lidt grønne, umoden syre præget af umodne druer. Men klimaet har også ændret sig her! 2019 og 2020 var begge helt akceptabel med pæn frugt og frisk syre og en lille umærkelig sødme bagest. 
      Joseph Helfrich er fra Alsace, men tjener i dag de fleste penge på f.eks. JP Chenet (og den har jeg endnu ikke kunnet drikke). I Alsace har han lille domæne, men køber fra mindre bønder + overskudsvin fra kooperativerne.