Søg i 1200 opslag:

17/06/2023

Irma: Klassisk Médoc + merlot fra Chianti Classico!

To klassiske Médoc vine er blandt de bedste tilbud i Irma, som også en herlig merlot fra Chianti Classico. Plus herlig "naturvin" og superkøb på hvid viognier hvidvin og de altid gode vine fra Østrig.  

Irma har så mange gode tilbud, at jeg kunne tro, at de vil sikre sig, at vi aldrig glemmer denne kæde!

    Af andre gode køb kan nævnes formidabel rød grenache Mancuso og en flot Scarlet Vine cabernet samt en lidt sjælden Nero de Troia fra Puglia.

    Blandt de hvide er en flot viognier Breuvage, en superklassisk sauvignon Ant Moore samt en blid vermentino Donnaberta. Endelig en ok pris på St Martin Cru Classé fra Provence samt en god Mulata rom fra Cuba. Og meget andet... 

Tilbud billigere end ophørspris! 

Du skal ikke købe vin, hvis din lokale Irma har ophørssalg. Desværre! Typisk lægger de ud med 25% rabat, men det er på normalprisen, og det er sjældent en god pris. 

    Se herunder med Caronne l'Orage. Normalpris 129, dvs. 97 med 25% rabat. I dag skal du blot betale 66,50. Først de sidste par dage kan du få 50%. Men det er vel heller ikke nok!  

    Trist, men sådan er det. Men glæd di over de mange flotte tilbud i Irma disse uger! 

Irma uge 25-26/2023

Bedste KØB: Labat 2018 Haut Médoc - Caronne Ste Gemme "l'Orage" - Fonterutoli "nr 10" Fenouillet, Faugères "Naturvin" - Viognier "le Breuvage" - WinzerKrems GV + BZ - Ant Moore sauvignon blanc 
Godt KØB: Nero di Troia "la Mossa" - Fat Bastard rød/hvid/rosé - Mancuso Garnacha - Scarlet Vine cabernet sauvignon - Mora Negra - St Martin Rosé Cru Classé - Donnaberta vermentino - Dulong Crémant - Rom Mulata "7 år"

Labat 2018, Haut Médoc... 89,-

BEDSTE KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 28.juni

Labat ejes af det fine Caronne Sainte Gemme, og ofte er de 2 vine identiske. Labat 2018 er en klassisk flot vin, kraftig, fast, med rig frugt og god længde -faktisk flot nu efter 4 år, men det haster ikke. Kan se, at en fornuftig kritiker har givet vinen 92p/100.  Irma sælger også Caronne 2018 (249) -jeg vil langt hellere have 3 fl. Labat til samme pris. 

      Caronne Ste Gemme er et historisk slot, som altid har været tæt på 5.Cru, ejet af familien Nony-Borie, en nevø til ejeren af Ducru-Beaucaillou, 2.Cru på den anden side af en bæk. I 2023 er slottet købt af Bernard Magrez fra naboen La Tour Carnet, 4.Cru, så måske lukker Caronne (og Labat) helt. Lidt trist.

Caronne Ste-Gemme "l'Orage", v. 6 fl: 66,50

6 fl: 399, 2016 Haut-Médocnormalt 129
Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 28.juni

Jeg foretrækker nok Labat 2018 herover, men glem ikke denne mere klassisk "stramme" cabernet i den fine årgang 2016. l’Orage er en slags 2.vin fra Caronne, som kan komme fra parcel, der er udsat for hagl ("Orage": uvejr). God dyb farve med let modning, positiv frugt, som er ved at udvikle sig til bouquet med fine noter, afrundet og lang. Formentlig bedre om 2-3 år

Fonterutoli "nr 10", kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, 2020 Merlot, Toscana Italien
Bedste KØB + **** (4/5), Irmaindtionsdag 28.juni

Mazzei's unikke toscaner på 90% merlot + 10% sangiovese med et år i små franske egefade. Jeg fandt 2017 og 2018 meget flot, men ikke smagt det seneste år. Vinen er beregnet til at nyde ung, mens den har sin rige frugt og en fast, saftig smag. Måske bedre om et år. 
      Markis Mazzei har i over 100 år leveret stor vin i Toscana. Vinen kommer fra det smukke Castello Fonterutoli, ejet af familien Mazzei siden 1435. 
      Irma tilbyder også Ser Lapo Chianti Classico Riserva (129, 5*). Før solgt på tilbud til 89-99, så vent med at købe. Senest set i 2019, som under alle omstændigheder er for ung. Men vinen er en af de bedste Chianti vine, jeg har smagt de senere år.  Vingården har 3 røde stjerner i Gambero Rosso efter mindst 30 3 glas-vine. Slottet (foto) er også hotel. 

Fenouillet, Faugères "Naturvin", kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, 2021 "Mosaïque" øko, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 28.juni

Vinen har et år på flaske bag sig, og naturvin skal ikke gemmes. Men vent en ekstrem mørk, men meget frugtig, mineralsk vin med solid fylde, ganske lille krydderi og mere frugt i eftersmagen. Vinen er lavet som naturvin, dvs. uden tilsat svovl og skal derfor nydes ung. Ikke smagt i 2021, desværre! 
      Jeg husker med glæde Fenouillet fra Faugères (pas på: en vingård i Rhone har samme navn) i ældre årgange. Vingården er ganske lille -11 hektar- og ligger på sort skifer i Faugères, et af de fine Crus i Languedoc's bagland, faktisk stik nord for Montpellier. Domænet består af mange små parceller, hvor vinstokkene ofte gror på terrasser (foto). Vinen domineres af syrah (70%) suppleret med grenache og carignan.
      Den ejes i dag af familien Jeanjean, som synes at behandle den med den respekt, dette fine terroir fortjener. Vingården laver flere vine. Topvinen er for dyr, men denne er tæt på. Vinen koster €13 i Frankrig, så 89 er en god pris. 

Nero di Troia "la Mossa", kr/fl v 2: 54,50

2 fl: 109, godt KØB + **** (4/5),  Irma, indtil onsdag 28.juni

Er du træt af Puglia's sødmefulde rip'amaroner, så prøv en af de andre fra Italiens vinhav, f.eks. på den lokale drue, Nero de Troia: Dyb farve, indbydende duft af modne bær, frugtig snarere end krydret, fyldig, silkeagtig og pænt lang. 
      Nero di Troia  har fået mange til at huske Homers "Iliaden" (måske en myte snarere end fakta!): Belejringen af Troja (ca. 1000-1200 f.v.t.) sluttede med den trojanske hest (!). Bagefter nåede Diomedes med andre flygtninge fra Troja til Puglia og slog sig ned ved Ofanto floden med et par  souvenirs fra hjemlandet, bl.a. et par vinstokke. Her fandt druen Nero di Troia sit sande hjemland! 
      Nero di Troia blev før brugt til konsumvin, men nye kloner og lavere udbytte viser, at druen kan levere rigtig god vin. Denne er god og om muligt endnu mere drikbar end Aglianico, som Giordano også leverer en ganske blid udgave af.  

Fat Bastard rød/hvid/rosé, kr/fl v 3: 46,33
3 fl. 139, rød cabernet-sauvignon, hvid chardonnay, rosé syrah-grenache, Frankrig

Godt KØB + *** (3/5), Irma, indtil onsdag 28.juni

Navnet "en fed bastard" oser langt væk af mere design end kvalitet. Og jeg har også før været mere positiv end i dag, hvor jeg stadig mangler at smage den hvide. Engelske Boutinot har skabt stort firma på at lave vine til de kræsne engelske supermarkedskæder -her en fransk vin i australsk stil. 
      Cabernet er mørk, fyldig, med lidt syntetisk, men indbydende aroma og ret blød eftersmag med lille restsødme, som vil tiltale mange. Chardonnay har masser af aroma, fylde, måske lidt for blød for mig, men en god allrounder. Rosé er frugtig, fyldig med masser af frugt i den moderne apéritif-stil. 

Mancuso "Garnacha", Cariñena... 89,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 28.juni

Cariñena ligger ved Ebro floden midt mellem Rioja og Katalonien. Et tørt, varmt område, som skal være fødested for druen garnacha (grenache i Rhone). Men vinene er markant billigere her, men vinmager Jorge Navascuès viser, at området i kvalitet ikke står tilbage for naboerne. En stærk, men afbalanceret vin med åben frugt og god, lang eftersmag med stor friskhed. Kender ikke årgang, men kan se, at 2018 har fået 92p/Parker.

Scarlet Vine cabernet sauvignon... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Irmaindtil onsdag 28.juni

Chile. En meget flot etiket! Vinen smager næsten mere som top-cabernet fra Napa end Chile. Meget dyb, rig frugt med lidt eg og masser af bær, fyldig, men ganske elegant -men i længden lidt trættende. Men indtil da et flot glas. Men kun smagt én gang. 
Kender ikke leverandør, heller ikke vinmager (Andrea Gillet), men vinen skal komme fra gamle glemte vinstokke halvvejs oppe ad bjerg i Maipo dalen. Vinen er lagret 6 måneder i fransk eg. Min eneste anke er 6 g/l restsødme, men det tyder på, at vinen er lavet til det amerikanske marked (men vil også tiltale en del danskere!). 2019: 89p/WineEnthusiast. Ikke så vildt, men til gengæld fik etiketten 92p af WineDesign! Forstås!  

Mora Negra, Argentina... 119,-

Godt KØB + ***** (5/5)Irma og coop.dk, indtil onsdag 28.juni

Bedste vin fra Moras, groet i Pedernal, et meget lovende område i bjergene over San Juan nord for Mendoza, Argentina. Her gror vinen i 1350 meters højde med kølige nætter til at opveje de varme dage. 
      Denne "sorte" vin laves af 70% malbec fra Pedernal og 30% gamle lavt ydende bonarda (en drue fra Norditalien). Druerne høstes og gærer sammen, før de lagrer 15 måneder i små franske egefade.       Ikke smagt, men kendere roser de årgange, jeg har set, bl.a. 2014 med 94p/Descorchados. Imponerende vin, men for mig mere energi og kraft end fine nuancer. 
      Det store Moras hus ejer hele 1100 hektar i San Juan og Mendoza og leverer op mod 10 millioner liter vin/år. I Danmark kender vi mest de mere ordinære Finca las Moras (Fakta, godt køb) og Intocables (Brugsen), hvor en god frugt spoleres lidt af lagring i Bourbon whisky fade.

Flotte hvide og en rosé! 

Viognier "le Breuvage", kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, Frankrig, Bedste KØB + **** (4/5),  Irma, indtil onsdag 28.juni
Ej smagt, men burde være en nydelig, meget frugtig tør hvid med blød syre og frugt i eftersmag. 2021 har fået et år på flaske, men burde være rig og intens stadig -også god alene uden mad. 
      LGI leverer flere gode vine til Coop's kæder, bl.a. Cuvée Dissenay rød/hvid. Druerne kommer fra Minervois-egnen og gror i tung (kold) lerjord. Druerne høstes tidligt om morgenen, og under gæringen røres der i mosten -omtrent som det sker ved stor chardonnay- for at give mere aroma. 

Winzer Krems, rød/hvid, kr/fl v 2: 54,50

    2 fl: 109, GV Grüner Veltliner, rød BZ Blauer Zweigelt, 2021/22 Østrig 
    Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 28.juni
    Den hvide er bedst! GV grøn veltliner viser, hvad denne drue kan. God aroma, tør, let og frisk -rigtig god madvin uden dybde eller andre dikkedarer. 2021 fik 5* og godt køb i Ekstrabladet. Den røde BZ (blauer Zweigelt)  også god, tør, middelfyldig med ligefrem frugt i duft og smag (kun smagt i 2019). Begge bør nok nydes inden for 2-4 år.
        Krems ved Donau ligger en times kørsel fra Wien på vejen mod Salzburg og München. Hjertet i byen er Stein (foto), en ægte perle med gamle huse, som det er en fornøjelse at slentre rundt. Uden for byen ligger Winzer Krems, lidt af en fabrik med 1200 hektar vin, de færreste i det fine Kremstal. Men vi er i den gode (køligere) del af Østrig, perfekt til hvidvin. 

    Ant Moore sauvignon blanc, kr/fl v 2: 74,50

    2 fl: 149, bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 28.juni

    Jeg er mere glad for vinen end etiketten! En klasse eller to over hvid Kiwi sauvignon fa de andre kæder (du kan finde bedre, men det er hos private importører, som ikke henter vinen hos de store huse).  
         Lys, overdådig aroma, sprød, frisk, med snert af græs og grape, ganske fyldig, men med frugt og syre til at holde balancen. Tør, ren og lang smag. 
         Ant Moore kom fra Australien til New Zealand som vinmager i 2002, men begyndte langsomt at købe vinmarker, og vinen er i dag "Estate", og trods de løse regler er al vinen fra egne 4-5 ejendomme fordelt i Marlborough. Metoderne er klassiske, men han lader også vinen lagre sur lie og prøver at undgå klaring og hård filtrering. 2021 fik 91p/WIneEnthusiast, 2020 90p/Spectator, forståeligt nok.

    Saint-Martin, Provence Cru Classé... 119,-

    Godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 28.juni

    Andre presser sig på, men maleriske Provence leverer stadig det meste rosé i Frankrig. Nogle af de bedste slotte er Cru Classé, en liste over en række slotte, som leverede god vin i 1955. Mange af dem laver stadig god vin 68 år efter -men det er der også andre, der gør, som ikke er klassificeret. 
          Saint-Martin er Cru Classé og skiller sig ud ved at have tilhørt samme familie siden 1740 -og hvor slottet går i arv fra mor til datter! Så det er lige før, denne vin er (en noget tynd formulering!) dobbelt pink, hm!
          Ikke for det, farven er meget lys -ægte "saumon", laksefarvet- og det elsker jeg! Fyldig, frisk og frugtig, med lidt jordbær i duften. Vin på én gang med lethed og smag foruden en overdådig rig frugt.
    Foto: Datter Emilie Perenanda. Slottet virker også som et lille hotel. Slottet ligger lidt nord for motorvej A8 mellem Fréjus og Brignoles.

    Donnaberta Vermentino, Toscana...kr/fl v.2: 59,50

    2 fl: 119. Godt KØB + **** (4/5)Irma, indtil onsdag 28.juni 
    Hvid toscaner fra Lecciaia (en vingård,som leverer bl.a. brunello til Irma), men laves af druen vermentino, en af de bedste i Italien (alias Rolle omkring Nice i Frankrig). Udstyret er ikke i top, men vinen er god, meget rent frugtig,, middel fylde og pænt lang med nydelig syre. God vin til f.eks. salat med lidt balsamico. 

    Til samme pris Mosel Markus Molitor "Assemblage" (89, 4*?), som er riesling blandet med andre druer. Ikke smagt, men formentlig ganske frisk med god aroma. Molitor er både en meget stor (150 ha!) vingård og med stort ry. Vinen kommer formentlig fra husets mindre gode parceller i baglandet. Næppe topkøb. 

    Dulong, Crémant de Bordeaux, kr/fl v 6: 58,17

    6 fl: 349, brut hvid og rosé (tør) eller demi-sec (sød)

    Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coopindtil onsdag 28. juni

    Formentlig identisk med Calvet herover -men stadig ok køb. 
    Rosé er ren og ligefrem, fint brus, nydelig ren aroma, lidt dosage (restsødme) trækker ned for mig, (men gør andre glade!), den tørre brut er ok, nydeligt brus, ren aroma, måske lidt kort (druerne er cabernet og semillon), god syre og pæn eftersmag. God allrounder, så til prisen skal jeg ikke klage -og det gør studenterne næppe heller! 

    Rom Mulata "7 år" Cuba Reserva... 149,- 

    Godt KØB + **** (4/5)Irma, indtil onsdag 28.juni 
    Denne cubaner skiller sig ud fra de store rommærker som Matusalem og Zacapa, hvor en "solera 15" kun har et par dråber 15 år gammel rom -resten er nok 4-5 år gammel! Denne er fulde 7 år så sandt, som der er mange mulatter på Cuba! Laves af melasse, og det gør den mere fyldig end den typiske cubanske rom. 
    Til samme pris også Cognac VSOP Pascal Combeau (159) og Calvados VSOP (159).