Søg i 1200 opslag:

02/06/2023

Et fund i riesling og herlilg crémant

Årene med chardonnay og grigio er ovre -nu er der riesling over det hele, og det glæder en gammel nørd som mig, der altid har sat riesling højest af alle druer til hvidvin. 

Et godt eksempel er ugens Rudi Rüttger riesling til blot 59 kr for 100 cl = 44,67 for en normal  75 cl flaske. En herlig, sprød tør hvid fra mindre privat vinhus i Pfalz, et af de mest lovende områder i Tyskland. 
    Rema1000 har også andre gode køb, hvor jeg især kan lide Cerro do Santo Douro (69) og Nuestro fra Ribera del Duero (69). En vin med god koncentration og stil -en tand bedre end Netto's ellers gode Bajoz "Museo" fra naboen Toro, men til 40 må denne vin være et af ugens bedre køb! 
    Fra Netto kan jeg også anbefale Trapiche's Oak Cask vine, især nok de røde, selvom prisen er gået lidt op (45), stadig topkøb for denne kvalitet. 
    Coop365 har et godt bud på godt brus til årets nyudklækkede studenter -Haut-Mouleyre crémant fra Bordeaux. Vinen skal komme fra privat slot. Kendere roser vinen højt -til 59 tæt på fund. 

Bedste KØBRudi Rüttger Riesling 100cl - Bajoz Toro "Museo" - Trapiche "oak cask" rød/hvid/brus - 

Haut-Mouleyre, Crémant Bordeaux 

Godt KØB: Nuestro Ribera del Duero - el Coto Rioja Crianza - Cerro do Santo Douro Reserva - Riesling Alsace Roi Dagobert - Rhone Auguste Bessac - Garnier rød/hvid + Sparkling - Secret Cellar rød/hvid -Enjoy the Silence Negroamaro-Zinfandel - Grant Whisky

Rudi Rüttger Riesling 100cl... 59,- 

Trocken Kabinett, Pfalz, Tyskland 

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 10.juni

(44,67 pr 75cl). Har kun hørt godt om denne tørre Riesling Kabinett, som jeg dog aldrig har smagt. Men andre er glade -og ærligt talt -hvor meget riesling får du til 44,67 pr 75cl? Druerne høstes modne og giver en ganske aromatisk, tør hvidvin, ren og frisk, beregnet til at nyde ung, Et par danske smagere har givet denne 2021 hele 91p. Måske lidt vel rigeligt.  

Rüttger er et privat vinhus i Neuleiningen, en malerisk lille by i det nordligste Pfalz ikke langt fra Worms. Familien har groet vin her siden 1643. For nogle år siden kom den unge Rudi Rüttger hjem efter endt uddannelse fra Klosterneuburg i Østrig. Men han har været en omvej omkring bl.a. Marlborough i New Zealand. Vinene er i dag meget moderne, sprøde og tørre. 

Riesling "Roi Dagobert", Alsace... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 10.juni

Vinen kommer fra kooperativet i Traenheim i det nordligste Alsace tæt på grænsen til Pfalz i Tyskland, hvor også Laugel, Dietrich og andre mærker i GCF henter deres vin. Men denne vin er tappet af dyrkerne selv -og er derfor som regel bedre køb. En rigtig god, let frisk  og tør stil, ganske sprød. Fik forrige år 5* af Vinbladet, hvad jeg er ganske enig i. 


Nuestro, Ribera del Duero... 69,- 

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 10.juni

God vingård i Fuentecésped ved Duero floden med vine, der er bedre end de mere industrielle vine, som Pagos del Rey (giganten Solis) leverer, f.eks. "409" i Brugsen over Condado de Oriza (Irma) til Altos de Tamaron (Føtex/Bilka). Vinen har lagret 8 måneder i små egefade -en ganske flot vin, ikke sværvægter, men intens og med flot bærduft (brom og hindbær). Excellent køb. Fik 6* i Vinbladet sept/22. 
      Akkurat som Rioja er Ribera vinene kommet ned i pris -og det er denne et godt eksempel på. Den sidste vin fra vingården, jeg så i Danmark kostede 140 kr.

Foto: Ejer Díaz Bayo har boet her i 10 generationer, men vingården er ganske ny og egentlig ganske flot, synes jeg. Den leverer flere etiketter, hvor Nuestro i teorien er billigst -synes dog D8 er svær at skelne fra D8 med Díaz etiketten! Den er del af gruppen Premium Fincas.

El Coto Rioja rød/hvid/rosé/sød... 59,- 

rød crianza, hvid tør, rosé, halvsød hvid, Rioja, Spanien

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000 indtil lørdag 10.juni

En indbydende og poleret vin, ikke stor og dyb, men kommerciel og velsmagende. Fås også som hvid og rosé, der er ok til prisen. 
      Coto ligger i Oyón i Alavesa tæt på Faustino, som jævnligt optræder i denne blog -og deler ejer med Baron de Ley (Bilka og Føtex). Alle har det til fælles, at vinene i reglen kommer fra eget domæne og leverer meget vin til pengene.
Foto: Coto blev grundlagt under den store Rioja-revolution i 1970erne og var en tid den største bodega i Rioja. Etiketterne er kendetegnet med en gravering, altid med en kronhjort.

Cerro do Santo, Douro Reserva... 69,- 

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 10.juni
En slags 2.vin til Pégo, Amka's vingård, lavet af vinmager Wouter Pienaar på lokale druer som touriga nacional, tempranillo, tinta cao mv. 75% lagrer 8 måneder i eg, resten i stål. Har desværre ikke smagt vinen, som lyder spændende -og jeg tror, vinen har haft godt af lagring i7 år. Fik 6*/6 i Ekstrabladet i dec.21: "Jeg ville have gættet på en dyr højrebredsbordeaux, men den er portugisisk, bravo... Klasse!" God portugisisk rød er sjælden, så den får lige ekstra ros af mig også! 

Bajoz Toro "Museo"... 40,-*
*: med Netto-app, Bedste KØB + **** (4/5)Netto, indtil fredag 9.juni

En ganske kraftig vin med rig bærduft med kun lille antydning af eg (roble), ret afrundet, men uden den store dybde i smagen. Men godt nok velsmagende især til prisen! 90p fra Gilbert & Gaillard og 86p fra Peñin + 2 guldmedaljer her i 2023 (årgang 2021) viser uenige kendere, ikke så sjældent! 

   Bajoz er et mærke for Toro, som laves i stor bodega med eget meget populære vinmuseum (foto). 
     Formentlig identisk med de andre Toro vine fra Pagos del Rey, som laves i millioner af Felix Solis med etiketter som Condado de Oriza og Altos de Tamaron, så hver importør kan få egen etiket! 

Cotes du Rhone Auguste Bessac... 40,-*

*: med Netto-app, godt KØB + **** (4/5)Netto, indtil fredag 9.juni

Kan meget godt lide denne unge (2021) simple Rhone. Pæn frugt, middel fylde, lidt syre, mangler lidt charme -nok bedre om et halvt år. 

Trapiche "oak cask", rød/hvid/brus.... 45,-
Bedste KØB + **** (4/5)Netto, indtil fredag 9.juni


Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! Den almindelige vin til eksport er ok, men denne "Oak Cask" er en klasse bedre, lidt under "Pure" i kvalitet. 
Malbec, en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. '18 fik 90p/Descorchados, '19 89p/Falstaff. Cabernet ligner, men er lidt mere krydret, hvis jeg husker ret. 
Chardonnay -ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Sparkling er mousserende og ret beset uden interesse for andet end den lave pris! 
     Ret beset er disse vine egentlig meget lig Alamos i stilen, dvs. indbydende kommercielle vine uden større dikkedarer. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg (eller måske endda kun egestave?), resten ser kun stål, og det er helt ok med mig.

Garnier Sparkling "Blanc de Blancs"... 45,-

Godt KØB + *** (3/5)Netto, indtil fredag 9.juni

Kunne fås til 39 i Netto for nogle måneder siden. Ikke smagt, men et andet brus fra samme firma er ganske ok, let og frisk med nydelig aroma og ren smag. Ikke just, hvad min sommelier vil anbefale (trods navnet), men slet ikke ringe -og godt køb. Vinen får brus på tryktank (som prosecco og Asti), billigere end Champagne-metoden , som bruges til crémant.  
     Garnier har i Netto hidtil været rød og hvid bordvin, men de fås nu med Martenot etiketten (herunder). Begge er mærker fra GCF. 

Garnier pinot eller chardonnay... 45,-

Godt KØB + *** (3/5)Netto, indtil fredag 9.juni

Formentlig samme vin som Martenot (i Føtex,41,50 v 6 fl). Begge har samme postadresse i Bourgogne (dvs postnr 21+). Druerne pinot og chardonnay stammer også fra Bourgogne, men vinen er ikke fra Bourgogne. Begge er mærker under GCF, med hovedsæde i Alsace og afdelinger i hele Frankrig, i Bourgogne bl.a. Moillard, Pierre André, Martenot og Garnier

      Vinen er, som prisen antyder, fra Sydfrankrig. Simple landvine, men slet ikke ringe -den røde har pæn aroma, let, behagelig med lidt hindbær i duften. Den hvide er frisk, tør og ren.

Secret Cellar rød/hvid... 35,-

Godt KØB + ** (2/5), Netto, indtil fredag 9.juni 

Sydafrika. Kælderen er trods navnet ikke særligt hemmelig, for det er et af rigtig mange mærker fra Distell, det største drikkevare hus i Afrika. Andre huse i gruppen er Nederburg, Durbanville Hills (foruden en sindssyg masser gin, whisky og Oude Meester brandy!). 
     Rød shiraz grenache er formentlig rund og fyldig, mens den hvide pinot grigio er tør og let. Vinene anses for ok dagligvine, ikke mere, og ingen match for Trapiche. Men prisen er god!  

Haut-Mouleyre, Crémant Bordeaux... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), 365Discount, indtil onsdag 7.juni 

En tør, meget frisk og ren crémant med nydelig aroma og middel længde. Vinen fik i 2021 hhv 89p og 88p/100 fra kompetente Falstaff og WineEnthusiast. 
    Haut-Mouleyre er glimrende slot i Bordeaux, men vinen sælges uden slotsnavn, dvs. at den nok er lavet i fjernere kælder, som slottet leverer druer til -kunne såmænd være Dulong eller Lestissac, del af GCF, som leverer meget vin til Coop. Nydelig etiket og et rigtig godt køb -hvor meget vin på Champagne-metoden får du ellers til 59? God til studenterne. 

Enjou the Silence, Negroamaro Zinfandel... 49,-

Godt KØB + *** (3/5), 365Discount, indtil onsdag 7.juni 

Vil tro vinen ligner Why Not? & Co en hel del -dvs. blød kraft og krydret frugtduft, rimeligt tør. For et par år siden var det i Marches, at man enjoy'ede stilhed i vinmarken. Nu er stilheden i Puglia! Hvorfor nu det? Men en vin, der vil behage, ikke udfordre.  

Gray Fox rød/hvid/rosé...39,-

Cabernet sauvignon, chardonnay eller rosé, California

*** (3/5), 365Discount, indtil onsdag 7.juni 

Jeg har aldrig smagt disse vine -vil ikke ofre penge på dem. Men vil tro, at cab'en er ok. Formentlig tappet i Danmark, så vi er langt fra William Hill herunder (også i pris), selvom vinene kalder sig "Premium California wine"! 

Faustino VII rød/hvid... 55,- 

*** (3/5), Coop365, indtil onsdag 7.juni

Faustino er mest kendt for Reserva vine fra Rioja (de leverer 1/3 af al reserva!), som ofte er superkøb i Danmark. Faustino VII er dog slet ikke topkøb, vinen er helt ok, men ser ikke eg. Du kunne få den i 365 til blot 39 i april, dengang godt køb.. Og hvor kommer vinen fra? 

     Den røde garnacha er blot "Spain", dvs. næppe fra Rioja, men måske fra nabo Navarra, hvor Faustino også har et hus. En enkel vin med åben bærnæse, fyldig og blød -men langt fra Rioja i intensitet! Jeg ved, at den røde Rioja "VII" også fås. Heller ikke det store lys, men for mig mere sjov end garnacha vinen. 
     Den hvide er Rioja, men også en simpel landvin, som dog er tæt i kvalitet på den hvide Faustino V.

William Hill chardonnay... 179,- 
Napa Valley, California
***** (5/5), Lidl, fra torsdag 8.juni
Jeg vil aldrig kunne kalde denne vin godt køb, selvom vinen faktisk sælges til samme (eller endog lavere) pris end i Californien. God vin er simpelthen for dyr Over There -især de hvide, og især chardonnay, desværre! Og det siger jeg, selvom jeg faktisk aldrig har smagt vinen (men dog kørt forbi vingården i hjertet af det fine Silverado Trail. 
    Vent en fyldig vin med vis syre, præg af eg og en rig, ren aroma. Nyd vinen inden for 4-5 år. 

Poliakov vodka...  85,-

*** (3/5), 365Discount, indtil onsdag 7.juni 

Denne franske vodka er helt neutral -destilleret 3 gange -og som Smirnoff 100% pure grain (hvede). Det er åbenbart ikke lykkedes Kaczynski at få andre med på, at vodka skal laves af kartofler som snaps! 

Grant's Whisky "Triple Wood"... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), 365Discount, indtil onsdag 7.juni 

Jeg synes, livet er for kort til billig whisky, men skal det være, har jeg et par favoritter -og et par, jeg går i en bue uden om -som Grant's, der engang hed Stand Fast (og jeg modstod den!), siden Family Reserve (og den måtte de gerne beholde) og nu igen Stand Fast + tilføjelsen "Triple Wood"
       En blid, frugtig whisky med spritten godt camoufleret af let sødme. ”Triple Wood” betyder lagring i 3 slags eg -ny eg, fade brugt til Bourbon og ældre fade, dvs. kun amerikansk eg. Men stadig kun lagret 3-5 år i eg, vil jeg tro. 

Til samme pris Beefeater Gin 40% (99, 3*), en ganske god gin i ok styrke, en af de meget få som faktisk er destilleret i London.