Søg i 1200 opslag:

16/06/2023

Herlige sommervine fra Portugal til discount-pris

"Marmeladevine" dominerer massivt hylderne i discount butikkerne, så jeg eer personligt glad, når jeg ser en vin som Aveleda og Loios fra Portugal. Aveleda med lidt sart frugt og små bobler og en Loios med masser af bærfrugt og dog en friskhed i smagen, som du ikke ser i saftbomberne.

Igen er Netto længst fremme i skoene med den "grønne vin" fra smukke Aveleda i både sprød hvid og frugtig rosé (39) og den altid fine Quatro (45), hvor 4 druer bruges til en rød og hvid af god kvalitet. 

    Men Lidl er med igen i denne uge med den hvide Vredebosch, chenin fra Sydafrika (29,83 v 6) og Loios, god rød og hvid i den lette stil fra Portugal -samt Superb vodka til sommerens drinks. Til en ekstremt rimelig pris (89). 

     Rema1000 har også gode køb, hvor Pasqua's Villa Borghetti (rød/hvid/rosé, 39) er bedste køb fulgt af Bon Négociant (55) fra Sydfrankrig. 

    Og endelig Coop365, som har mange gode takter, men vinene er simpelthen ikke spændende nok, selvom Mateus rosé (35 -samme pris som i Coop og Bilka) og Indomita (35) er rigtig gode køb. 

Bedste KØB: Aveleda Vinho Verde hvid/rosé - Quatro rød/hvid - Chenin Blanc "Vredebosch"

Godt KØB: Villa Borghetti rød/hvid/rosé - le Bon Negociant rød/hvid/rosé - Carolina Gran Reserva rød/hvid - Sandhills sauvignon blanc - Loios Alentejo rød/hvid - Superb Voka 42% - Indomita rød/hvid - Mateus rosé 

Aveleda Vinho Verde hvid/rosé... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5)Netto, indtil fredag 23.juni

Lidt dyrere end i april (35), men stadig rigtig godt køb. Hvid er lys, let og superfrisk med diskret brus i smagen. Lidt spinkel aroma, til den tørre side uden at være tør, ren, med lille snert af brus -Portugal's grønne vin er altid værd at smage, og denne er ingen undtagelse, lys og let også i alkohol (9,5%) -og superkøb. Nye årgange har fået meget ros, bl.a. 88p/WineEnthusiast til 2021. 


Rosé "Fonte"
 er bedre end jeg husker den, tør, let, sprød og frisk med diskret, men dog mærkbar frugt. Nydelig madvin eller til glas i utide. Vinen laves af de klassiske røde "Verde" druer, bl.a. Azal og trincadeiro og touriga nacional, som også bruges til Portvin (lidt længere oppe ad Douro floden). 
     Foto: Aveleda er et smukt slot og en stor vingård -og denne kommer tilmed nok fra druer købt udefra! Ejer Sogrape startede med Aveleda, men blev med Mateus Rosé og Portugals suverænt største hus, ejer af huse som  Sandeman, Offley og meget andet, inkl. Barca Velha, den mest berømte rødvin fra Portugal.
      Aveleda er overraskende god for vin, der laves i så store mængder. Sogrape har både gode vinmagere og den nyeste teknologi, som stadig ikke er så udbredt i Portugal. Dvs druerne høstes om natten og får en meget blød presning og en kold gæring i rustfri stål. 

 

Montgras "Quatro" rød/hvid... 45,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 23.juni

Quatro er er et mix af 4 druer (som navnet antyder). Montgras har øvet sig på vinen siden 1998. Vinen er rigtig god, og det er prisen også. 

     Rødvin på cabernet sauvignon, carménère og malbec (80%) +  Rhône's syrah (20%). Mørk, kraftig, blød, åben frugt i næsen. Nye årgange har fået høje karakterer (2021 91p, 2020 90p/Descorchados), flot til så lav pris. 
    Den hvide er endog bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier,  sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma -en herlig vin alene eller med mad. 

Masi "Modello", corvina eller pinot grigio.. 50,-

*** (3/5), Netto, indtil fredag 23.juni

30 kr i december 2021, 35 i 2022 og i februar 40 kr. Var lige oppe på 50 kr, men det gør ikke 45 til et topkøb, selvom vinene er gode på den enkle måde.
      Den røde er Masi's forsøg på at lave typisk Valpolicella af druen corvina, men hentet uden for denne ret dyre region. Vinen er god, med kirsebær i duft og smag, som er frisk og let. Servér kælderkold. En god ledsager til lettere retter. 

      Den hvide er arketypen på italiensk pinot grigio af druer hentet i hele TriVenezie regionen (som går helt til grænsen til Slovenien!). Tør, let (12%) uden større aroma eller karakter, men til gengæld ren og frisk

Villa Borghetti, rød/hvid/rosé... 39,- 

Bardolino rød og rosé, hvid Pinot Grigio, rød LaPaccino, Italien

Bedste KØB + *** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 24.juni

Den lette Bardolino fra Garda søen er tør, frugtig og ren, ikke kunst, men en behagelig ledsager til en salat eller pizza. Fås også som en letbenet rosé Chiaretto. Den syditalienske Ripasso-type hed før LaPasso, nu ”Paccino”, kun smagt me gammelt navn. Kan få selv en pizza til at døse. 
      Den hvid pinot grigio til samme rimelige pris er bedre end jeg huskede den, med pæn frugt. Det lover godt, at tapperen Pasqua bor ved netop Bardolino. 

le Bon Negociant rød/hvid/rosé... 55,-
rød pinot noir, hvid chardonnay eller sauvignon, rosé, Sydfrankrig
Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 24.juni
Har endnu ikke fået smagt disse 4 vine, som andre dog kalder "milde pleasere". Skovenborg fra Vinbladet.dk giver (03/23) både pinot og chardonnay 4*: "Delikat duft af fersken og ristede nødder, generøs gul stenfrugt plus et velafbalanceret fadpræg. Glimrende sydfransk Chardonnay." Den røde ligner en del andre sydfranske Bourgogne-typer, dvs. hindbær i næse og smag, middel fylde, let syre, nydelig friskhed. Fås nu også som hid sauvignon (kunne være god) og rosé. Alle har fået 92p (!) er gavmilde smagesider, lidt voldsomt, synes jeg! 
      "Den gode Købmand" er et mærke fra kooperativ nær Carcassonne (og designer med kærlighed til etiketter fra gode domæner). 
      Som Over There går den røde Bourgogne-drue også sideways i Danmark, hvor den er ved at udradere klassikere som cabernet og merlot. Helt ok med mig, men hindbæraroma og blød styrke kan blive lidt trættende i længden, når vinen som denne kommer fra ret varmt klima ved foden af Pyrenæerne

Carolina, Gran Reserva rød/hvid... 59,- 

Rød cabernet-sauvignon og Assemblage malbec/cabernethvid sauvignon, Chile

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 24.juni

Gran Reserva er 3 trin fra basis, men der er stadig 3-4 trin op til toppen. Bedst er Assemblage, mest malbec fra Cauquenes i Maule, uden kunstvanding, med 8 måneder i eg. Ganske stærk, men ret blid og med god karakter. Cabernet er kraftig, men jeg savner lidt finesse. Den hvide sauvignon er god, ren og frisk, men du kan finde bedre til prisen, synes jeg. 
     Santa Carolina er et af Chiles historiske firmaer (grundlagt 1875 af Luis Pereira og opkaldt efter hustru Carolinaen. Huset er stort, men med 25 millioner fl/år noget mindre end Concha y Toro .
       Huset ligger nær Santiago by og er et meget flot besøg, selvom det blev hårdt ramt af jordskælv i 2010. Jeg har gode minder især om topvinene (Herencia og Reserva de Familia, der fås i væld af udgaver), som jeg drak med glæde i 00erne. Huset er nu åben igen efter covid-19. 

Sandhills Sauvignon Blanc... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Marlborough, New Zealand, Rema1000, til lørdag 24.juni
Kender ikke leverandøren, men vinen er god, med positiv aroma, sprød friskhed, men ikke forfinet. Og godt køb.

Riesling "Roi Dagobert", Alsace... 59,-

**** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 24.juni 
Vinen kommer fra kooperativet i Traenheim i det nordligste Alsace -faktisk i samme område, som Laugel, Dietrich og andre mærker i GCF's stald henter deres vin. Men denne vin er tappet af dyrkerne selv -og er derfor som regel bedre. Et ret let, frugtig vin med friskhed og charme. Tør -rigtigt godt køb (også til normalprisen 59).
Chenin Blanc "Vredebosch", kr/fl v 6: 29,83
6 fl: 179, Sydafrika (tappet i Tyskland) 
Bedste KØB + *** (3/5), Lidl, fra søndag 18.juni
Den hvide Chenin fra Sydafrika er ofte et superkøb, som denne med etiket Vredebosch viser (såvel som forgænger Cimarosa), som har indbydende frugt, sprød, tør og frisk, middel fylde, pæn dybde -meget appetitvækkende og til 30 kr (v 6 fl) svær at overgå!  
Loios, Alentejo rød/hvid... 55,-
Godt KØB + *** (4/5), Lidl (fast lavpris)
Det gode hus Portugal Ramos ligger i Alentejo stik øst for Lisboa nær historiske Evora og er et imponerende sted at besøge. Stil som hypermoderne californisk vinhus -her er intet sparet -og vinene er druetypiske og gode. Loios er en af basisvinene, lavet på lokale druetyper uden cabernet eller chardonnay! 
    Den røde er mørk og middelfyldig, drevet af frugt med frisk syre, godt klaret i det lune klima! Druerne er tempranillo (aragonez) og trincadeira + en snert andre druer. Ingen eg.  
    Den hvide er også supeerfrisk og enkel, med lidt lime og mango, fulgt af frisk syre. Igen lokale druer Roupeiro og Rabo de Ovelha.
Premium Superb Vodka 42%... 89,-
Godt KØB + *** (3/5), Lidl, fra søndag 18.juni
Skal jeg have vodka, vil jeg nok gå med denne, som jeg tror mere på end alverdens fancy mærker og flasketyper. Den er ren og stærk (42% i stedet for 37,5 i Smirnoff og mange andre), destilleret 5 gange (!), så smagen er helt neutral. Og så er prisen rigtig! 
    Den kommer fra det gode destilleri Eckerts i Tholey mellem Trier og Saarbrücken. 

Indomita rød/hvid... 35,-          
cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid sauvignon, Chile
Godt KØB + *** (4/5), Coop365, indtil onsdag 21.juni
Nydelige vine til en meget god pris! Vinene er i den enkle stil, men velsmagende og med nydelig frugt. Pinot'en var testvinder (4*) i BT. Har kun smagt den hvide sauvignon, som var frisk og sprød. Vingården drives bæredygtigt -"sustainable"- som det stolt nævnes på etiket. Men vinen er (endnu) ikke økologisk. 


Mateus rosé, Portugal... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil  onsdag 21.juni

Samme tilbud som i Brugsen, men stadig et rigtig godt køb! Mateus har altid været en vin for begyndere, men efter 80 år er vinen blevet langt mindre sød end i min ungdom. 

    Den lyserøde har en lidt sødlig, men ellers positiv frugt, middelfyldig, let sødlig (15 g/l), der balanceres ok af boblerne. Meget let drikkelig terrassevin til et glas i utide. 
      Etiketten prydedes af ejerens Casa de Mateus, et eventyrsmukt hus lidt uden for Vila Real i udkanten af Portvinsområdet. Skulle du komme forbi, er både hus og park rigeligt omvejen værd! 

     Mateus gjorde Sogrape til Portugals suverænt største vinhus med penge nok til at købe anerkendte vinhuse som Sandeman, Ferreira, Offley og andre. Undervejs fik vinen ros fra uventet kant: “My only regret is that when I flew around the moon, I wasn’t drinking Mateus” -Borman, den første amerikaner, der så Månens bagside.

       Andre fans set med Mateus i hånd er Steve Jobs (Apple), Graham Nash (Crosby Stills & Nash og Hollies), Jimi Hendrix og gennem næsten 25 år for dronning Elizabeth II. Om vinen hjalp hende til hele 70 år på tronen ved jeg dog ikke!

Pajar, Verona....  50,-

**** (4/5), Fakta, indtil onsdag 21.juni

Coop365 beskriver vinen sådan: "Corvina og rondinella-druer fra området omkring Gardasøen. Druerne har tørret i cirka 20 dage inden presning. 12 måneder på egetræsfade og mindst 6 måneder på flaske" -tjaaa, det er vel, hvad de får oplyst fra leverandøren. Sådan en lille amarone til 45 -jeg gider ikke bruge penge på vinen, men konstaterer, at da Politikens Thomas Ilkjær (ildsjælen!) smagte den for 6 år siden -tilbud 49!- gav han den 4 glas af 6 med ordene: 
"Fyldig, let sødmefuld vin, hvor de 14,5 pct. mærkes. Toner af modne kirsebær, chokolade og rødt kød. En smule kluntet og rustik, men fin tæthed". Så kan jeg også give 4*.