Søg i 1200 opslag:

23/06/2023

Flotte sommervine fra Brugsen

Igen en uge, hvor Brugsen har skruet op for de gode tilbud -og det kan jeg ikke sige nej til! De nye østrigere fra Pfaffl er rigtig gode køb til 50 -især måske rød og hvid- mens Casillero del Diablo næppe kan slås til sølle 35 kr. Du kan også få ganske ok Laugel Alsace til 43 kr (v. 6). 

Oveni kan du så få den solide Hardy's Crest til 29,83 (v 6 fl) og rigtig god Rhone som Chasse (39, også ok hvid og rosé!) samt Obéron fra Visan (59). Selv den tørre Jaume Serra Brut cava (43 v 3) er bestemt drikbar til utrolig lav pris. 

    Blandt de dyrere vine er Signos (89) fra Chile svær at overgå, selvom både Croix Chaigneau Lalande de Pomerol og især Viramon Grand Cru St Emilion (119) gør deres bedste. Mange vil måske foretrække den gode Gigondas Roc des Dentelles (119). 

uge 26/2023

Bedste KØB: Pfaffl "Weinmacher" rød/hvid/rosé - Cava Jaume Serra Brut - Hardy's Crest rød/hvid/rosé - Gigondas "Roc des Dentelles" - Oberon Visan Rhone Villages - la Chasse Rhone + hvid/rosé VdP - Casillero del Diablo rød/hvid/rosé - Signos rød/hvid
Godt KØB: Laugel Alsace frit valg - Poème grenache & syrah - Viramon Grand Cru St Emilion - la Croix Chaigneau Lalande Pomerol -  - Trivento rød/hvid

Pfaffl "Weinmacher" rød/hvid/rosé... 50,-

rød zweigelt, hvid riesling, rosé (mest zweigelt), Østrig 
Bedste KØB + **** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juli

Heidi & Roman Pfaffl (bror og søster) leder med familien en 150 hektar vingård i Weinviertel en times kørsel nordvest for Wien og er på få år blevet lidt af en stjerne i Østrig. Druetypiske, friske vine med god aroma og frisk syre til rimelige priser. Men de 2 søskende vil mere -og har lavet denne serie vine til Coop, baseret på indkøbte druer (Weinmacher = vinmager). 
    Kun smagt den røde, som er let, frugtig og rigtig god sommervin, sådan lidt i stil med Beaujolais. 4* fra Rydberg. Riesling burde næsten være bedre, takket være klimaforandringerne -vent en tør, aromatisk vin med god syre og længde. Har ikke set den aromatiske Grüner Veltliner, men mon ikke den også står på hylderne?   på zweigelt og andre lokale druer er ikke smagt, men nok let og enkel.

Hardy's Crest, rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 29,83

6 fl: 179, rød cabernet-sauvignon shiraz, hvid chardonnay sauvignon, rosé, Australia (tappet i England)
Bedste KØB + *** (3/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juli

Til 30 kr får du rigtig meget vin, og prisen svarer tilmed til 120 for 4 fl. -dvs. billigere end samme vin i plastikpose og pap (139 på tilbud). Og jeg vil til hver en tid foretrække glas og skruelåg!
    Hardy's er i dag mest kendt for dagligvin som "Nottage Hill" og "VR" -samt Hardy's Crest, som for mig er et lille glas bedre (mens William Hardy er højere i hierarkiet).
      Den røde "Crest" er blend af cabernet, shiraz og merlot, ikke tosset, en pleaser uden større karakter. 2020 fik 5*/Vinavisen. 
    Den lyserøde er på samme druer, ej smagt. Den hvide er tør, middel fyldig, med nydelig frugt, en vis friskhed med lidt syre, som dog virker påtaget. 
      Hardy's er faktisk et af de ældste huse i Australien (1853), ikke længe efter, at Adelaide blev grundlagt som en "fri" modelby uden de straffefanger, som hærgede Sydney og Melbourne!

Cava Jaume Serra tør/sød... kr/fl v 3: 43,- 

3 fl. 129, Brut: Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juli

Perfekt til sommerfest på budget -men bestemt ikke Champagne eller crémant. Men til 43 kr får du ok brus! I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!" Den fik 5* af Henrik Steen Andersen i Politiken for 3 år siden. 

Gigondas "Roc des Dentelles"...  119,-

Bedste KØB + ***** (5/5), , Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 6.juli

Set i 2020. Gabriel Meffre leverede i mange år Irma's "Plan de Dieu", en daglig Rhône + Vaudieu fra Châteauneuf, begge tappet på Vallensbækvej i Brøndby. Disse vine er væk, Meffre ligger stadig på samme adresse i Gigondas, og vinen fra hjembyen er helt ok. 
      2020 er mindst lige så god som ældre år, der fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet og identisk med den almindelige Meffre udgave i 2019, som fik 91-93p/WineAdvocate. En afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset.

Oberon Visan, Rhône Villages, øko... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juli

Set i 2022. Tæt på perfekt grillvin, denne unge, magtfulde Rhone matcher den søde barbecue sauce og slet ikke ueffen bagefter, når solnedgangen er på vej. Visan har et lidt køligere klima end Gigondas. Vinen nogle år siden bar den navnet l'Obrieu efter en vingård, men er nu et mærke snarere end vingård. Men kvaliteten synes lige så god. 

la Chasse "Prestige" rød/hvid/rosé... 39,-  

rød Rhone, hvid chardonnay-viognier og rosé syrah IGP Oc, Frankrig
Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 6.juli

Nu er vi uden for jagtsæsonen, men heldigvis er den røde "Chasse" -jagt- slet ikke ueffen til alt fra pizza til grillet burger! En ganske solid, men ikke mindeværdig Rhone, set i 2020! Rosé og hvid skal jages for at havne ved en salat eller måske muslinger -det er IGP Oc (landvin fra Sydfrankrig), pink - god, tør med rig frugt, mens den hvide er chardonnay + viognier, et herligt blend! Alle med skruelåg, et plus i min vinbog! 

Laugel hvid Alsace, kr/fl v 3: 43,-

3 fl: 129, Riesling, pinot gris, pinot blanc eller sylvaner, Frankrig
Godt KØB + *** (3/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juli

Riesling er formentlig identisk med Helfrich, som du kan købe i Bilka -her er prissen dog 53,17, og du skal købe 6 flasker for at betale 10 kr mere pr flaske! 

    4 ok, men simple Alsace vine trods etikettens "Cuvée Selectionnée". Laugel er del af Arthur Metz, igen del af GCF-gruppen, ejet af netop familien Helfrich. Famiin var i 80-90erne var tæt på at ødelægge markedet for Alsace med en serie grønne, umodne vine. I dag synes vinene bedre, men bestemt ikke top. Riesling nok bedste, men den hvide pinot er også ok. De andre desværre aldrig smagt. 

Poème vineyards grenache & syrah, kr/fl v 6: 49,83

torsdag 6.juliEndnu en lidt kunstig høj normalpris (1 fl. 99, 2 fl. 119 -og så altså 6 fl. 299!). Men en ganske god 2021 sydfransker i god Rhone stilmed rimeligt frisk frugt og fast, men afrundet krop uden dikkedarer. Kender ikke leverandør, desværre. 2021 fik 5*/Vinavisen.  

Viramon, Grand Cru St Emilion... 119,-

Godt KØB + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juli
Kender ikke årgang. Håber på 2020, men uanset år er Viramon en pålidelig St Emilion, der i reglen er bedst efter 5-6 år, hvor tanninerne er modnet til en afrundet lang smag. I dag kan de 75% merlot nydes for sin frugt. 
    På slottet snakker de meget om lagring i eg, men trods en del fade laver familien Lafaye god klassisk St Emilion. Den 11 hektar ejendom ligger på gode skråninger øst for St Emilion by og har tilhørt familien Lafaye siden 1866. 

La Croix Chaigneau, Lalande de Pomerol... 119,-

Godt KØB + **** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juli
Har set 2020 (2021 kan være på vej, men matcher ikke 2020). Men en udmærket Pomerol-lookalike (50-55% merlot, 40-45% cabernets), som laves af den unge, dygtige Pascal Chatonnet. "Croix" skal være 2.vinen til Haut-Chaigneau, men kan meget vel være samme vin, måske med lidt mindre eg (20% i eg, 80% i beton og store egetønder). Vent en nydelig, ret fast vin, der nok har godt af 3-4 år. 

Topkøb fra Sydamerika
Casillero del Diablo, rød-hvid-rosé... 35,- 
rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon blanc, rosé shiraz, Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juli

Til prisen er "Diablo" uovertruffen og så langt at foretrække for Sunrise længere nede. Rød cabernet (2021 fik 90p/James Suckling), carmenère  (guldmedalje). Rosé ikke smagt, men kan se, at den har fået 5* i Vinavisen.   

    Jeg drikker dem, hvis de bliver stillet foran mig, men bliver aldrig helt vilde med dem. Men må indrømme, at for en serie vine, hvor der (2015) blev lavet 400 millioner flasker, er kvaliteten vildt imponerende. 

    Du får korrekte rødvine med mørk bæraroma, middel fylde og afrundet eftersmag. Gå efter cabernet og sauvignon. Chardonnay er ganske god, tør og ren. Kun et par af dem smagt det seneste år.

      Skulle du en dag komme til det skønne Chile, så book et besøg hos Concha & Toro. Huset er gigantisk, men sjovt at besøge -og det ligger tæt på Santiago. Her hører du legenden...

    I 1883 plantede don Melchor vinstokke fra Frankrig, som leverede hans bedste vine, som han gemte i et særlig kælder -cabinet på fransk/tysk og casillero på spansk. Men trods en lås for døren forsvandt der hele tiden flasker... Og et rygte blev spredt, at det var djævelen, der drak vinen. Et mærke var født! 

Emiliana "Signos", Single Vineyard... 89,- 

cabernet-sauvignon eller pinot noir, hvid chardonnay-roussanne, øko +  biodynamisk, Chile Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juli

Cabernet fra "Morros" marken i Maipo nær Santiago. 2017 fik 93p/Descorchados, 5* af Rydberg i EB og 17p/20 af Oldenburg.
      Pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med! Den aktuelle 2021 fik 93p/JamesSuckling samt 5* af Rydberg i SpritNyt med ordene: "En del urtede noter i duften. Saftig og let i udtrykket med jordbær, hindbær og strejf vanilje. Imødekommende og næsten som saftevand på den gode måde."
    Den hvide er blend af chardonnay og unikke roussanne fra Rhone. En fyldig men ganske frisk vin med overdådig frugt. 2021 fik 92p/JamesSuckling. 

Fra Emiliana's biodynamiske 800 hektar vingård, en selvstændig del af giganten Concha y Toro. Vine fra særlige parceller i ret små mængder, typisk 15-20.000 flasker af hver. Vinene laves af  Noelia Orts (foto), en kvindelig vinmager fra Alicante i Spanien.   

    Til samme pris 1000 Stories fra California (89, 3*). Nydelige dusinvine med fedme og fylde. Ikke min smag. 

Sunrise rød/hvid/rosé... 30,-

rød cabernet sauvignon, hvid chardonnay, rosé, Chile
** (2/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juli
Concha & Toro's basisvin kan slet ikke måle sig med Casillero del Diablo vinene. Ikke smagt de senere år, men kan se, at kenderne giver omkring 85p/100. Vent en fast cab med lidt grøn frugt med urt snarere end frugt + en tør, pænt frisk hvid chardonnay. 

Trivento Reserve, rød/hvid.... 50,-

rød Malbec, hvid malbec eller chardonnay, Argentina
Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juli

Bortset fra torrontès har jeg sjældent købt hvidvin fra Argentina (men ofte nok smagt dem professionelt og hos venner). Men her er en vin, der får mig til at købe: 
Hvid malbec er god. En tør hvidvin med rig aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre, men er nok bedre end chardonnay'en. Den røde malbec er altid god. De sorte druer høstes tidligt og får de sorte skaller (der giver farven) fjernet inden gæringen, som er kølig (10 gr!) og lang. 

Clarkson zinfandel (+ hvid og rosé), app-tilbud til 49 (2*/5, tappet i Danmark), for høj pris på denne vin, som jeg ikke husker til højere pris end 49 kr! Gå efter Chasse eller Hardy længere oppe!  

      Trivento ("Tre Vinde") har navn efter husets første vingård, "3 Vinde". I dag er huset et af de store og ejes af giganten Concha y Toro på den anden side af Andes bjergene.