Portugals grønne vin er en perfekt sommervin. Fjerlet, ren, sprød og frisk, lidt bobler og knivskarp syre og så lige en knivspids sødme til sidst. Casal Garcia fås til en utroligt rimelig pris!
Bilka er som Føtex gået i sommer mode. En masse vine er sat op i pris, men der er faktisk et par gode køb...
Casal Garcia (35) er den originale Vinho Verde -"Grøn Vin"- oprindelig rød, men nu mest hvid, men Bilka har også den glimrende rosé.
Rèmole og Pater (49) er gode Toscana vine fra det store Frescobaldi domæne. Det er enkle, ukomplicerede vine, omtrent som den idealle Chianti, før multillionærerne rykkede ind og gjorde Chianti posh. Vil du have seriøs Chianti, så er Grigio svaret -lidt dyrere end før (89), men stadig topkøb.
Godt KØB: Baron de Ley Rioja Gran Reserva - le Arche Ripasso - Aimone rød/hvid/rosé
Casal Garcia hvid/rosé... 35,-
Vinho Verde, bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 6.juli
Vinho Verde -”Grøn Vin”- laves i det nordligste Portugal mellem Oporto og grænsen til Spaniens mondæne Galicien. Et vådt og køligt område, hvor vinstokkene får så meget vand, at udbyttet bliver det højeste i Spanien. Druerne når ofte ikke helt modenhed og får det grønne præg, som har givet dem deres navn.
Den hvide García var den allerførste Vinho Verde, der kunne fås uden for Portugal (jeg solgte den i 1968 til... 20 kr, en ret høj pris i de dage!). Og vinen er nok bedre i dag -meget lys, let, neutral aroma med lidt citrus og blomst, ganske ren og frisk med mikroskopisk snert af sødme -diskrete bobler -god til tapas, sushi o.l. Du kan også få den sjove lyserøde Vinho Verde, et levn fra 90erne, da Vinho Verde (trods navnet) oftest var en rødvin. Den har også et lille spritz, mere aroma (hindbær, brombær, kirsebær), ganske lille sødme og fin syre -en rustik vin på den kommercielle måde. Casal Garcia har mere end 60 år bag sig og laves på det smukke Avaleda i Minho området (foto: Smukt hus, men også stor fabrik bagved!). Mange elsker at hade ejer Sogrape, som tjener formuer på den lyserøde Mateus. Men Sogrape er også et hus, der har indført moderne vinmageri i det konservative Portugal.
Vinho Verde -”Grøn Vin”- laves i det nordligste Portugal mellem Oporto og grænsen til Spaniens mondæne Galicien. Et vådt og køligt område, hvor vinstokkene får så meget vand, at udbyttet bliver det højeste i Spanien. Druerne når ofte ikke helt modenhed og får det grønne præg, som har givet dem deres navn.
Frescobaldi Rèmole eller Pater... 49,-
Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 6.juli
Rødvin fra markis Frescobaldi, en af de største godsejere i Toscana. Huset leverer indbydende Chianti, som smager godt ung. Disse kommer fra egne marker fordelt rundt i Chianti, men sælges "kun" som Tsocana. Jeg har smagt begge i flere årgange, og de er glimrende og rigtig gode køb til 49. Pater har lidt eg og er 100% sangiovese -den klassiske Chianti-drue, mens der er mindre eg og lidt cabernet i Rèmole.
Begge har dyb farve og indbydende frugt, middel fylde og afrundet finish, måske med lidt mere bid i Pater. Men prøv begge og sig mig imod! Foto: Rèmole godset i Chianti lægger navn til vinen.
Begge har dyb farve og indbydende frugt, middel fylde og afrundet finish, måske med lidt mere bid i Pater. Men prøv begge og sig mig imod! Foto: Rèmole godset i Chianti lægger navn til vinen.
Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 89,-
Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 6.juliSolgt til 69 sidste år, men selv til 89 er vinen tæt på superkøb, en klasse over den almindelige San Felice. Riserva er fra bedre druer og lagres et år i eg før tapning. P.t. 2019 (92p/Spectator) og den unge 2020.
Grigio Riserva er en af Sallings gamle favoritter og forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti! Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -en god sangioveses fine tørre tanniner til sidst, men grundlæggende blød. Har dog godt af 3-4 år på flaske.
Solgt til 69 sidste år, men selv til 89 er vinen tæt på superkøb, en klasse over den almindelige San Felice. Riserva er fra bedre druer og lagres et år i eg før tapning. P.t. 2019 (92p/Spectator) og den unge 2020.
Grigio Riserva er en af Sallings gamle favoritter og forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti! Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -en god sangioveses fine tørre tanniner til sidst, men grundlæggende blød. Har dog godt af 3-4 år på flaske.
Baron de Ley, Rioja Gran Reserva... 89,-
Godt KØB + ***** (5/5) 2015/16, Bilka, indtil torsdag 6.juliMarkant blødere end Grigio, en poleret, fløjlsagtig, lækker vin, god fylde, pæn længde, rig bouquet -men mangler måske lidt koncentration til at være i top. Der er bedre Rioja, men Ley er altid flot, pålidelig -og meget velsmagende. Gran Reserva er tempranillo druer fra finca'en i Cenicero i Rioja Alta (modsat hvad der står på Bilka's web), som lagrer 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. 2015 fik 92p/WIneEnthusiast og 91p/Tim Atkin, 2016 blot 90p/Tim Atkin.
le Arche Ripasso Valpolicella, kr/fl v 6: 53,17
6 fl: 319. Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 6.juli
Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som balanceres af en ganske lille restsødme, så balancen holdes.
Crémant Martenot, Bourgogne hvid/rosé... 89,-
*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 6.juli
Jeg er måske for hård, men når man har set denne crémant til omkring 70, virker 89 for en høj pris, selvom det faktisk er billigt for en crémant af druer så dyre som Bourgognes! Den hvide har jeg smagt 2 gange i festligt lag og husker den som helt ok, ren og frisk, lidt neutral aroma og meget lille sødme sidst i smagen. Den lyserøde ikke smagt.
Martenot er et af mange huse ejet af GCF, som laver crémant over det meste af Frankrig, bl.a. i Bordeaux (Calvet og Dulong), Loire, Jura og Alsace -samt Bourgogne.
Jeg er måske for hård, men når man har set denne crémant til omkring 70, virker 89 for en høj pris, selvom det faktisk er billigt for en crémant af druer så dyre som Bourgognes! Den hvide har jeg smagt 2 gange i festligt lag og husker den som helt ok, ren og frisk, lidt neutral aroma og meget lille sødme sidst i smagen. Den lyserøde ikke smagt.
Martenot er et af mange huse ejet af GCF, som laver crémant over det meste af Frankrig, bl.a. i Bordeaux (Calvet og Dulong), Loire, Jura og Alsace -samt Bourgogne.