Søg i 1200 opslag:

29/06/2023

Bilka/Føtex: Portugals grønne vin -knivskarp syre og knivspids sødme + lidt brus

Portugals grønne vin er en perfekt sommervin. Fjerlet, ren, sprød og frisk, lidt bobler og knivskarp syre og så lige en knivspids sødme til sidst. Casal Garcia fås til en utroligt rimelig pris! 

Bilka er som Føtex gået i sommer mode. En masse vine er sat op i pris, men der er faktisk et par gode køb... 

Casal Garcia (35) er den originale Vinho Verde -"Grøn Vin"- oprindelig rød, men nu mest hvid, men Bilka har også den glimrende rosé. 

    Rèmole og Pater (49) er gode Toscana vine fra det store Frescobaldi domæne. Det er enkle, ukomplicerede vine, omtrent som den idealle Chianti, før multillionærerne rykkede ind og gjorde Chianti posh. Vil du have seriøs Chianti, så er Grigio svaret -lidt dyrere end før (89), men stadig topkøb.  

Bedste KØB: Casal Garcia hvid/rosé - Frescobaldi Rèmole + Pater - Il Grigio Chianti Riserva

Godt KØB: Baron de Ley Rioja Gran Reserva - le Arche Ripasso - Aimone rød/hvid/rosé

Bilka uge27/2023

Casal Garcia hvid/rosé... 35,-

Vinho Verde, bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 6.juli

Vinho Verde -”Grøn Vin”- laves i det nordligste Portugal mellem Oporto og grænsen til Spaniens mondæne Galicien. Et vådt og køligt område, hvor vinstokkene får så meget vand, at udbyttet bliver det højeste i Spanien. Druerne når ofte ikke helt modenhed og får det grønne præg, som har givet dem deres navn. 

     Den hvide García var den allerførste Vinho Verde, der kunne fås uden for Portugal (jeg solgte den i 1968 til... 20 kr, en ret høj pris i de dage!). Og vinen er nok bedre i dag -meget lys, let, neutral aroma med lidt citrus og blomst, ganske ren og frisk med mikroskopisk snert af sødme -diskrete  bobler -god til tapas, sushi o.l. 
      Du kan også få den sjove lyserøde Vinho Verde, et levn fra 90erne, da Vinho Verde (trods navnet) oftest var en rødvin. Den har også et lille spritz, mere aroma (hindbær, brombær, kirsebær), ganske lille sødme og fin syre -en rustik vin på den kommercielle måde. 
      Casal Garcia har mere end 60 år bag sig og laves på det smukke Avaleda i Minho området (foto: Smukt hus, men også stor fabrik bagved!). Mange elsker at hade ejer Sogrape, som tjener formuer på den lyserøde Mateus. Men Sogrape er også et hus, der har indført moderne vinmageri i det konservative Portugal. 

Frescobaldi Rèmole eller Pater... 49,-

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 6.juli

Rødvin fra markis Frescobaldi, en af de største godsejere i Toscana. Huset leverer indbydende Chianti, som smager godt ung. Disse kommer fra egne marker fordelt rundt i Chianti, men sælges "kun" som Tsocana. Jeg har smagt begge i flere årgange, og de er glimrende og rigtig gode køb til 49. Pater har lidt eg og er 100% sangiovese -den klassiske Chianti-drue, mens der er mindre eg og lidt cabernet i Rèmole.
    Begge har dyb farve og indbydende frugt, middel fylde og afrundet finish, måske med lidt mere bid i Pater. Men prøv begge og sig mig imod! Foto: Rèmole godset i Chianti lægger navn til vinen.

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 6.juli

Solgt til 69 sidste år, men selv til 89 er vinen tæt på superkøb, en klasse over den almindelige San Felice. Riserva er fra bedre druer og lagres et år i eg før tapning. P.t. 2019 (92p/Spectator) og den unge 2020. 

     Grigio Riserva er en af Sallings gamle favoritter og forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti!  Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -en god sangioveses fine tørre tanniner til sidst, men grundlæggende blød. Har dog godt af 3-4 år på flaske. 

Baron de Ley, Rioja Gran Reserva... 89,-

Godt KØB + ***** (5/5) 2015/16, Bilka, indtil torsdag 6.juli
Markant blødere end Grigio, en poleret, fløjlsagtig, lækker vin, god fylde, pæn længde, rig bouquet -men mangler måske lidt koncentration til at være i top. Der er bedre Rioja, men Ley er altid flot, pålidelig -og meget velsmagende. 
      Gran Reserva er tempranillo druer fra finca'en i Cenicero i Rioja Alta (modsat hvad der står på Bilka's web), som lagrer 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. 2015 fik 92p/WIneEnthusiast og 91p/Tim Atkin, 2016 blot 90p/Tim Atkin. 

le Arche Ripasso Valpolicella, kr/fl v 6: 53,17

6 fl: 319. Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 6.juli

Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som balanceres af en ganske lille restsødme, så balancen holdes.  

Crémant Martenot, Bourgogne hvid/rosé... 89,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 6.juli

Jeg er måske for hård, men når man har set denne crémant til omkring 70, virker 89 for en høj pris, selvom det faktisk er billigt for en crémant af druer så dyre som Bourgognes! Den hvide har jeg smagt 2 gange i festligt lag og husker den som helt ok, ren og frisk, lidt neutral aroma og meget lille sødme sidst i smagen. Den lyserøde ikke smagt. 
    Martenot er et af mange huse ejet af GCF, som laver crémant over det meste af Frankrig, bl.a. i Bordeaux (Calvet og Dulong), Loire, Jura og Alsace -samt Bourgogne.  

Riesling Helfrich, Alsace, kr/fl v 6: 53,17

6 fl: 319, *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 29.juni

Sælges som HYPERHIT, men det er lidt overdrevet -vil tro, at vinen er identisk med Laugel Riesling, som du kan få i Brugsen til 43 kr (v 3 fl), Vinene er fra samme hus og tappet i samme kælder. Andre vine herfra sælges som bl.a. Arthur Metz og Klipfel. 
      I ældre årgange fandt jeg disse vine lidt grønne, umoden syre præget af umodne druer. Men klimaet har også ændret sig her! 2019 og 2020 var begge helt akceptabel med pæn frugt og frisk syre og en lille umærkelig sødme bagest. 
      Joseph Helfrich er fra Alsace, men tjener i dag de fleste penge på f.eks. JP Chenet (og den har jeg endnu ikke kunnet drikke). I Alsace har han lille domæne, men køber fra mindre bønder + overskudsvin fra kooperativerne.  

Pipoli, rød/hvid/rosé ... 55,-

rød Aglianico Vulture, hvid greco-fiano, rosé Aglianico, Basilicata, Italien

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 6.juli

Aglianico er en sjælden drue, som stort set kun gror omkring Napoli (Taurasi) og i Basilicata ved Vulture (der er lidt sagndyr og drage over det sære navn). Druen anses måske for den mest ædle syd for Rom. Vinen var respektindgydende, men ikke behagelig -men er hos nye vinmagere langsomt blevet mere tilgængelig. Vulture er lille, 400 hektar med ca. 3 millioner fl/år fra et par håndfulde producenter.    
    Den røde imponerer -middel dyb; anderledes aroma med lidt anis, kirsebær og krydderi med snert af chokolade, middel fylde, pænt lang, afrundet balsamisk smag med markante tanniner, som kalder på en solid gryderet. 

    Den hvide på de to fornemme druer greco og fiano har indbydende aroma, tør smag, ret blød.