Søg i 1200 opslag:

23/06/2023

Rødvin med uhyrligt navn -og et par klassikere!

Hvis du er blevet træt af horderne af zinfandel og appassimento, som fylder hylderne i supermarkedet, bør du give Pipoli en chance -både rød og hvid. Jeg glemmer aldrig første gang, jeg smagte vinen med det eventyr'agtige navn Aglianico del Vulture. 

Føtex' andre bud på starten af sommerferien er vine, du har kunnet købe før -til lavere priser. Måske med Banrock Station som undtagelse (36,50 v 6). Mooiplaas kan du tilmed lige nu få til 79 i Bilka (mod 89 i Føtex). 

    Når de nye tilbud i Føtex ikke er ophidsende, er det et held, at du kan se tilbud fra Festivalavisen, der gælder indtil 30.6. -her er nogle af de bedste

uge 26/2023

Bedste KØB: Amaral sparkling brut, Baron de Ley Rioja rød/hvid, Malteser Ritterorden hvid 
Godt KØB: Pipoli rød/hvid/rosé - Banrock Station rød/hvid - Mooiplaas Estate rød/hvid - 

Peter Lehmann "Portrait" rød/hvid - il Grigio "Gran Selezione" - Johnie Walker 112 år whisky


Pipoli, rød/hvid/rosé ... 55,-

rød Aglianico Vulture, hvid greco-fiano, rosé Aglianico, Basilicata, Italien

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 6.juli

Aglianico er en sjælden drue, som stort set kun gror i Taurasi ved Napoli og i Vulture (der er lidt sagndyr og drage over det sære navn), som har et  ry som en af de bedste vine syd for Rom. Vinen var tidligere temmelig rustik -respektindgydende, men ikke behagelig- men er i smag langsomt blevet mere tilgængelig. Vulture er lille, 400 hektar med ca. 3 millioner fl/år fra et par håndfulde producenter.  

    Den røde imponerer -middel dyb; anderledes aroma med lidt anis, kirsebær og krydderi med snert af chokolade, middel fylde, pænt lang, afrundet balsamisk smag med markante tanniner, som kalder på en solid gryderet. 
    Den hvide på de to fornemme druer greco og fiano har indbydende aroma, tør smag, ret blød. Rosé er ok, men uden større interesse. 
      Pipoli ejes af Farnese, et ungt hus, som på 30 år er blevet en af de store leverandører for vin fra Syditalien. Det hele startede med montepulciano fra Abruzzo, men har siden knopskudt i alle vigtige områder mod syd og nu leverer 13 millioner fl/år. En væsentlig del af huset ejes i dag af modegiganten Benetton
Foto: Direktør er dog stadig Valentino Sciotti, som har formået at tæmme den svære aglianico-drue. 

Banrock Station Reserve rød/hvid, kr/fl v 6: 36,50 

6 fl: 219, rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Australien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 6.juli

Rigtig mange holder af Banrock. Behagelige kommercielle vine fra varmt klima -men i dag nok særligt gode køb gr. Kinas tårnhøje told på vin fra Australien. 
      Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, ikke helt tør (6 g/l), nydelig og behagelig, men jeg vil aldrig købe 6 flasker af den! Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed trods igen en ganske lille sødme. 
      Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien. 

Mooiplaas Estate rød/hvid ... 89,-

rød pinotage eller cabernet, hvid chenin blanc, Stellenbosch, Sydafrika 

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 6.juli

Vinene fås til 79 i Bilka, men 89 er også ok pris. 
    Både den frugtige, fyldige røde pinotage (2020 fik 91p/Tim Atkin) og den tørre, sprøde chenin blanc fra 50 år gamle busk vinstokke (22 fik 90-91p/Tim Atkin) er begge rigtig gode vine. 
    Cabernet 2019 fik 88p af samme herre (vingården laver den i stil, der kan gemmes "årtier", så måske skal vinen bare have et par år mere?). 
       Ejendommen har 200 år bag sig og er et smukt, fredet herresæde. Mooiplaas ligger i Bottelary Hills godt 40 km stik øst for Cape Town på vejen mod maleriske Stellenbosch.
    2.generation af ejerne, brødrene Tielman og Louis Roos, står for hhv. arbejdet i marken og kælderen. Vinmarkerne dyrkes med respekt for naturen -70 hektar er tilmed reserveret en privat naturpark, som skal bevare truet planteliv.  

Peter Lehmann "Portrait" rød/hvid... 89,-

rød shiraz Barossa, hvid riesling Eden Valley, Australia

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 6.juli

Peter Lehmann grundlagde dette ikoniske hus i 1980 efter mange år hos Saltram. Hans Stonewell er en klassiker. Han døde i 2013, og huset ejes i dag af familien Casella, som har tjent formue på biligvinen Yellow Tail fra det hede Riverina. Lehmann drives dog selvstændigt, og vinene er ganske anderledes -typisk Barossa! 

     Indbydende vine, behagelige unge. Den røde shiraz er magtfuld, ret krydret/frugtig og blød, mens den hvide riesling er elegant, aromatisk, ret let (11%) og til den tørre side (3,91 g/l). Begge kan gemmes nogle år. 

San Felice il Grigio "Gran Selezione"... 129,- 

Chianti Classico Riserva, godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 6.juli

Vinen er superflot, magtfuld, fast, rig duft af modne bær og ny eg. Uanset årgang, men bedst er 2015-16 og 18, mens 2017 glimter knap så flot gr tørken. En særlig udvalgt Riserva fra 3 af de bedste parceller på det store gods San Felice, lidt ”bredere” og dybere end den ellers (meget flotte) normale ”Grigio” riserva. 
     40.000 fl/år. 2016 fik 96p/JamesSuckling, 92p/Parker og 2015 (93p/Parker). Måske er det 2018 med 93p/Spectator. 

San Felice "Bell'Aja", Bolgheri... 129,-

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 6.juli

Solgt til 109 i Bilka for 2 uger siden. Bolgheri har et ry som en art 1.Cru i Toscana, takket være bl.a. Sassicaia (2000+ kr/fl). 
     Vingården er lille og vinstokkene (60% merlot, 40% cabernet) unge (8-10 år), men de første årgange har fået ros i guiderne (omkring 90p/100). Den aktuelle 2019 har fået 89p/WineEnthusiast, mens 2020 har fået 93p/WinesCritic. Flot vin på druerne merlot og cabernet i en magtfuld, men blid udgave med fine nuancer i frugt og eftersmag. Kan formentlig gemmes nogle år, men jeg vil nyde den nu.  

Ripasso "Rocca Alata"... 65,-

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 6.juli

Solgt til 49 for 2 uger siden i Bilka. Et mærke fra kooperativet i Soave, som leverer denne vin fra Valpolicella på den anden side af Verona. Trods guldmedalje på Mundis ikke mindeværdig vin, dog en middelfyldig vin med nydelig bærfrugt, lidt krydderi og til alt held beskeden sødme (6 g/l). 

Masi "Campo Fiorin"... 75,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 6.juli

Du kunne få den sidste år til 49, men 75 er ok -den globale snitpris er 107 kr (WineSearcher). 
      Masi sælger "Blomstermarken" som "superveneto", men vinen er for mig uforskammet kommerciel på den gode måde, middel fylde, indbydende duft af mørke kirsebær og lidt krydderi over lidt mineralsk friskhed, pænt lang smag, tør, afrundet -egentlig god til næsten al mad, men også behagelig alene, takket være 13% alkohol (ikke meget for vin i dag). 2018 fik gavmilde 89p/Parker, som ofte ligger lidt lavere end andres guider. 
      Til samme pris Hvid Masianco på pinot grigio, meget frugtig, sprød og frisk, nydes ung -god madvin. 88p fra Parker i årgang 2020, som har fået 90p/JamesSuckling. Hvid er Venezie landvin, dvs. fra druer, der kan komme hele vejen til Trieste! 

Ventoux "Vidal-Fleury"... 65,-

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 6.juli

Solgt til 49 for 2 uger siden i Bilka. Ventoux er kendt mere for Tour de France end sin vin, som ligner naboen Rhone, men til lavere pris. Denne vil lidt mere. Check årgang -så helst 2020 eller 2019, undgå ældre årgange som 2017 eller endog 2016. Vinen gror på de blide bakker omkring Carpentras.  Ligetil, fyldig, åben krydret duft, ukompliceret, moden nu, blød. En ung Guigal begyndte sin karriere i dette historiske (1781) hus. Han fik succes -og købte i sin alderdom huset Vidal! 

Johnie Walker Black Label "12 år"... 159,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 6.juli

Johny Fodslaw var så stort for 50 år siden, at mange rynkede på næsen ad den -til fordel for Chivas Regal! Ikke mig, for den sorte Johnie var dengang som nu en anderledes god whisky -og lidt af et fund til 170. Fint røget næse, meget fyldig, pænt lang, ganske lille sødme, men i god balance -en herlig drik til kaffen o.l. "Tastebuds seducing stuff", skriver Whisky Bible. 
      John Walker kom fra en fattig familie af bønder, som begyndte at sælge whisky. Single malt -og langtfra alle var lige gode. Derfor begyndte han at blande "vatted malts", og det kunne kunderne lide. Hans whisky begyndte også at blive solgt uden for Skotland. 
      Sønnen Alexander opfandt den elegante 4-kantede flaske med etiketten på sned i præcis 20 grader. Med sønnesønnen kom der i 1909 farver på etiketten, og hermed var Red Label og den ikoniske Black Label 12 år født. 

Også Havana Club Añejo 7 år (179, 4*), en ganske fin elegant rom med god bouquet. Men hvorfor skal en 7 år gammel rom være dyrere end en 12 årig Johnie Walker?

Amaral sparkling brut... 55,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

Brus fra "Over There" er ofte dyr og ikke altid god. Denne er både god og topkøb! Fra det kølige Leyda blot 12 km fra Stillehavet. Druer er 85% chardonnay og 15% sauvignon. Der tappes blot 3000 kasser af denne vin, som bør være aromatisk, tør, frisk og sprød. 

Baron de Ley Reserva... 50,-

rød 2018, hvid og rosé 2021, Rioja
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni
En god moderne Rioja med rund fylde og indbydende duft med lidt krydderi, til den bløde side, men pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men suverænt køb til prisen. 2018 får 91p/Guía Peñin. 
    85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 
    Den hvide Rioja er blevet meget bedre end ældre årgange, takket være lagring sur lie ("Lias"), der giver mere frugt. 2021 får 89p/Tim Atkin. Rosé ikke i klasse med den røde. 

Souveräner Malteser Ritterorden, kr/fl v 2: 60,- 

2 fl. 120. Grüner Veltliner "Kommende Mailberg" 2021 Weinviertel, Lenz Moser Østrig 

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

En klassisk, frisk veltliner, tør, ren og skær og frisk. let og sprød, med typisk peber/bær aroma. 2021 er for mig lige så god som 2020, som fik 91p/A la Carte, måske gavmildt, men vinen er rigtig god.  Typisk 40.000 fl/år, alle nummeret. 
      Jeg elsker den historie-duftende etiket fra vinslot  i Mailberg 70 km nord for Wien nær den tjekkiske grænse. Slottet har i 875 år tilhørt ridderordenen af Malta -Malteserridderne. På en væg kan læses et motto: "Optimus quisque" -"det bedste uanset hvad". Et godt mål, som ikke helt nås med den grønne veltliner!