Søg i 1200 opslag:

03/06/2023

Føtex: Herligt brus fra Chile og topkøb fra Spanien

Der er varmt eller meget varmt i det meste af Chile, men ved Leyda er der både blæsende og køligt -og her gror Montgras "cool climate druer. Chardonnay + hvid sauvignon + bobler giver Amaral , en sprød tør sparkler, som til 55 er et godt bud på brus til de nyudkækkede studenter! 

IDer er masser af andre bobler i Føtex. Charles de Fère Blanc de Blancs er en høj flot Magnum (129, 3*), mens Calvet crémant (65, 3*) er meget bedre køb end diverse sprits fra Chandon (129) ocver Calvet "Ice" (2 fl. 120, 2*) til dyr Champagne (229-309), som ikke kan friste en svag sjæl! Derimod kunne jeg blive fristet af Tanunda's le Chateau Premium Cuvée (99, 4*). 

     Herunder er et udvalg af de bedste tilbud fra Føtex' 24 siders vinafestival + nogle nye, jeg ikke nåede i sidste uge. 

    Wolf Blass er broder til Penfold's, og deres Yellow Label vil please på den gode måde (rød/hvid/brus, 50. 3-4*). Den tørre Brut er meget imødekommende og godt køb. Silver Label rød/hvid (60, 4*) har endog mere stil og frugt.

    Der er masser af gode hvidvine. Jeg holdeer meget af vinen med det alenlange navn  Souveräner Malteser Ritterorden osv osv (60 v 2 fl), som vel næppe er bedre end Montgras' Quatro hvid og rød. Andre går efter en let, sprød Chablis Calvet (89, lav pris for Chablis), og til blot 33 kr (v 3 fl) får du meget for pengene i le Arche rød Bardolino og hvid Garda. Fås også i Bilka -men her ska ldu købe 6 flasker, og af med 30 kr ekstra! 

    Men de bedste køb er stadig fra Spanien -Baron de Ley reserva og hvid (50, 4*), Museum Reserva (79, 5*), Hécula monastréll er trods prisen 35 fuldt økologisk, mens Mantrús Ribera del Duero (65, 4*) også imponerer til prisen. 

Bedste KØBBaron de Ley Reserva+ hvid - Amaral Sparkling Brut - Museum Cogales - Hécula Organic Yecla - Silvano Piacentini Ripasso eller Soave - Quatro rød/hvid - Souveräner Malteser Ritterorden Veltliner - Le Arche hvid/rosé
Godt KØBFrancois Martenot rød/hvid - Kingpin rød/hvid - Mantrús Ribera del Duero crianza - Wolf Blass "Yellow Label", rød/hvid/brus - Wolf Blass Silver Label rød/hvid - Calvet crémant - Charles de Fère brus Magnum - LYV rosé - Calvet "Chablis"- Tanunda Premium Cuvée sparkling - Graham Bech Brut/rosé - Asti "Gemma"

Francois Martenot, pinot eller chardonnay, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 149, godt KØB + *** (3/5), Føtexindtil torsdag 5.juni

Begge vine er, som prisen antyder, fra Sydfrankrig, ikke Bourgogne. Simple landvine, men slet ikke ringe -den røde har pæn aroma, let, behagelig med lidt hindbær i duften. Den hvide er frisk, tør og ren. 
Martenot har postadresse i Bourgogne (dvs. postnr 21+), og Bourgogne antyder også både druerne pinot og chardonnay samt flasken. Men vinen er fra Sydfrankrig's Languedoc. Martenot er et mærke under GCF, med hovedsæde i Alsace og afdelinger i hele Frankrig, i Bourgogne bl.a. Moillard, Pierre André og Martenot (+ i Netto Garnier med samme pinot og chard). 

Amaral sparkling brut... 55,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

Brus fra "Over There" plejer at være dyr og desværre ikke altid god. Denne er både god og topkøb! Fra det kølige Leyda blot 12 km fra Stillehavet. Druer er 85% chardonnay og 15% sauvignon, som lagrer sur lie før den får 2.gæring på tryktank -ikke flaske som crémant!- og lagrer 4 måneder før tapning på flaske. Der tappes blot 3000 kasser af denne vin, som bør være aromatisk, tør, frisk og sprød. Tapningen er fra 2023, og vinen skal nydes inden for 1-2 år. Et godt bud på bobler til studenterne!  

Baron de Ley Reserva... 50,-

rød 2018, hvid og rosé 2021, Rioja

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

En god moderne Rioja med rund fylde og indbydende duft med lidt krydderi, til den bløde side, men pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men suverænt køb til prisen.

      Selv i Spanien er vinen topkøb til 10-12 € (75-90 kr).  Set i 2018 med 91p/Guía Peñin. 

    85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 

    Den hvide Rioja er blevet meget bedre end ældre årgange, takket være lagring sur lie ("Lias"), der giver mere frugt. 2021 får 89p/Tim Atkin. Rosé ikke i klasse med den røde. 

      Ley er rigtig stor, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa. Husets vine er gode, fra den dyre topvin Monasterio over Gran Reserva til den unge Club de Rey.

Museum Reserva, Cigales ... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

En klassisk flot vin til en særdeles rimelig pris. Magtfuld, men ret fed og lækker vin med rig frugt med noter af ny eg, lang smag med god bund, frugt og bløde tanniner. Flot nu og bør nok nydes inden for 3-5 år.  
     Cigales er et lille område nær Valladolid mellem Toro, Rueda og Ribera del Duero. Området var tæt på at blive glemt, indtil Rioja-huset Baron de Ley rykkede ind i 1999 med en 100+ mill. kr investering. 
     I dag har flere nu fået øje på Cigales takket være Museum. En billedskøn bodega med eget kunstmuseum- og en stor vingård med flotte vine i en nuanceret magtfuld stil. Reserva lagres 22 måneder i eg, og siden et år på flaske. Alle nye årgange har fået 91-92p/Guía Peñin. 

     Indtil for 5-10 år siden var flasken forsynet med en etiket i præget metal. Den er væk nu, og det er en inkarneret etiket-samler som jeg glad for! 

Hécula Organic, Yecla... 35,-
øko. Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

2020/21. Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. Vinen laves på den ofte stramme monastréll drue, men denne er ret blød, måske for civiliseret og kommerciel for tifosis. 
      Hécula har gennem 20+ år været en af Castaños mest kendte og er fra årgang 2018 blevet økologisk (ret nemt i de tørre, vindomsuste bakkedrag syd for Alicante). Synes ikke vinen lever op til ældre årgange (med bl.a. 90p/Parker), men årene har måske gjort mine vinminder rosenrøde! I hvert fald fik 2019 5* i Gastro sept 2021 + 90p/Guía Peñin (og 91p af gavmilde Decanter Award). Så den bliver på 4*!  

    Til samme pris Castaño Organic Macabeo hvid (35, 3*), en rimeligt frisk, men ret ligegyldig hvid. 

Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249.  Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

Kunne fås til 39 i Bilka for en måned siden, men stadig er både rød og hvid flot til prisen. 

    Druerne tempranillo og syrah fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges som bordvin og har ikke årgang, men huset oplyser, at vin fra køligere (finere) områder indgår i vinen. Vinen "lagres med eg", dvs typisk med egechips i tank eller egestave i tanken under gæring/lagring. Vinene ligner Guv'nor i Brugsen, synes jeg. 
      Kingpin har både en smuk etiket (der er dygtige designere i Spanien!) og er god rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. Foto: Husets museum er original arkitektur. 

Mantrús, Ribera del Duero crianza... 65,- 

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

Ej smagt, men kender huset, som laver denne serie vine til spansk hypermarked. Formentlig tæt på Rippa Dorii og Condado de Teón, som er fra samme kælder. Men denne er p.t. bedste køb, da Rippa står til 70 kr -og så er vinen ikke crianza, dvs. med et år i eg. 
    Familien Ontañon er fra Rioja, men ejer også dette hus med egne marker. Bør være en rund, kraftig vin med rig frugt og pæn længde, omtrent som Neo i Lidl, dvs. bedre end standardvinene fra Pagos del Rey (Solis) i Bilka og Irma. 

Hvidt, brus, pink (og rødt) til sommer! 

Crémant Calvet, Brut eller rosé... 65,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

Bordeaux. Den hvide har ren duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden af Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Køb kun brut, som i øvrigt ikke er så tør, at det gør noget. Den tørre rosé er måske endog bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 
      Calvet kom til Bordeaux i 1870 for at sælge vin fra Rhone, især Hermitage, til andre vinhuse. Det var helt legalt at blande lidt Hermitage og de store Bordeaux-vine -og det gjorde dem bedre, mente køberne.  
      Calvet blev et rigt hus, men siden gik det tilbage, og i 2007 blev navnet købt af GCF fra Alsace, der ikke mindst bruger navnet til brus, både crémant og spritz (2 fl. 120, 2*). 

Charles de Fère Brut Magnum... 129,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

Huset åbnede 1980 i Fère, en lille by mellem Reims -Champagne- og Paris, blot 10 km fra Champagne's vinmarker! Vinene var de første år i smag heller ikke langt fra Champagne (men til anden pris!). 

      I dag er huset rykket langt sydpå til Nuits og ejes af Boisset, så sortiment er udvidet med crémant de Bourgogne.  Den almindelige er ganske ok, måske lidt ringere end crémant (eller Champagne), men ren og frisk. Men den flotte flaske hjælper til! 

Montgras "Quatro", rød/hvid... 45,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 8.juni

En ekstremt lav pris på Quatro, der (som navnet antyder) er et mix af 4 druer. Første årgang af vinen var 1998. 
     Rødvin på cabernet sauvignon, carménère og malbec (80%) +  Rhône's syrah (20%). Mørk, kraftig, blød, åben frugt i næsen. Nye årgange har fået høje karakterer (2021 91p, 2020 90p/Descorchados), flot til så lav pris. 
    Den hvide er endog bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier,  sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma -en herlig vin alene eller med mad. 

Souveräner Malteser Ritterorden, kr/fl v 2: 60,- 

2 fl. 120. Grüner Veltliner "Kommende Mailberg" 2021 Weinviertel, Lenz Moser Østrig 

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

En klassisk, frisk veltliner, tør, ren og skær og frisk. let og sprød, med typisk peber/bær aroma. 2021 er for mig lige så god som 2020, som fik 91p/A la Carte, måske gavmildt, men vinen er rigtig god.  Typisk 40.000 fl/år, alle nummeret. 
      Jeg elsker den historie-duftende etiket fra vinslot  i Mailberg 70 km nord for Wien nær den tjekkiske grænse. Slottet har i 875 år tilhørt ridderordenen af Malta -Malteserridderne. På en væg kan læses et motto: "Optimus quisque" -"det bedste uanset hvad". Et godt mål, som ikke helt nås med den grønne veltliner!  

      Vingården har siden 1969 været drevet af Lenz Moser, et af Østrigs største huse, som driver flere vingårde. Udover Maltesernes gamle borg også den fine Klosterkeller Siegendorf ved Neusiedler See.

      Området har et køligt, men solrigt og tørt klima, perfekt til veltliner-druen, der dækker 23 hektar, mens 10 hektar bruges til rød zweigelt, en anden indfødt drue. Her laves også god weissburgunder og sekt.  

    Til samme pris Squealing Pig, chardonnay fra Australia, sauvignon fra New Zealand (2 fl. 120, 4*), ikke smagt, men nok meget lig andre vine fra Treasury gruppen. Mærket startede 2011 i New Zealand, men er i dag globalt -dvs grisen er vin fra New Zealand, Australien, Italien osv. Mærket er del af Treasury, som også omfatter Beringer i California, Penfold's, Lindemann, Wolf Blass i Australien osv. 

LYV rosé/hvid, Frankrig, kr/fl v 2: 60,-

2 fl: 120. Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

LYV har været solgt dyrt, op mod 100 kr. Men her er god pris -og en flot rosé med den smukke, facetterede flaske. En nydelig rosé med åben frugt og blød smag med lidt frugtsødme og ikke for meget syre. Tappet på en smuk flaske -med glasprop- som for et par år siden vandt en designpris. Vinen laves af Iain Munson for Jeanjean. I mine lokale Føtex'er (og Bilka) ses også den flotte Magnum (129), som vil pynte på et bord.  
    Til samme pris Coutume rosé og Belle Année rosé (2 fl. 120), begge ok, men for mig er LYV marginalt bedre. 


Le Arche hvid eller rosé, kr/fl v 3: 33,-

3 fl: 99Bardolino rosé "Chiaretto" eller hvid Garganega-Pinot Grigio Garda

Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

Prisen er utroligt lav -du kan også få den i Bilka, men her skal du købe 6 flasker -og så betale 30 kr ekstra (6 fl: 229). 

    Sammenlignet med LYV eller Cote des Roses mangler den lyserøde Bardolino frugt i duft og smag, men den er ren og frisk -slet ikke ilde til en salat! Druerne er de lokale corvina, molinara og rondinella, som du også kender fra Ripasso og Armarone. 

    Den hvide Garda overrasker positivt, hvor Soave's garganega får lidt vægt fra chardonnay. Begge er rigtig gode tørstslukkere, lette og friske -gode til en sommerbuffet. 

Calvet "Chablis"... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

Du skal generelt købe Chablis, tappet af bonden selv -eller af kælder i området. Så jeg har haft tvivl om denne vin. Calvet e et gammelt hus i Bordeaux -ca. 600 km fra Chablis- som tilmed er ejet af giganten GCF -med hovedkvarter i det nordligste Alsace -andre 500-600 km fra Chablis. 
     Ikke lovende! Men GCF ejer faktisk vingård i Chablis, så måske skal du give denne vin en chance... Prisen er lav for Chablis. 

Australien, Italien mv  

Wolf Blass "Yellow Label", rød/hvid... 50,-

rød cabernet eller shiraz , hvid chardonnay, South Australia

Godt KØB + **** (4/5) Føtex, indtil  fredag 30.juni
Arketypisk australsk vin, som leverer meget vin til prisen. Den hvide er rigtig god, ren aroma, tør, middel fylde, lidt syre -en god madvin. Foretrækker cabernet for shiraz (men har ikke smagt denne i mange år). Men cabernet'en er en klassiker, med nydelig frugt (blomme, solbær) og solid, afrundet fylde. 

Du kan få Blass' Red Label (rød/hvid/brus) til 45. Jeg giver gerne 5 kr ekstra for den gule etiket (og 15 mere for Silver Label). 

Wolf Blass "Yellow Label" sparkling brut... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5) Føtex, indtil  fredag 30.juni
Godt brus til en studenterfest, som har lidt mere stil end Red Label. Samme pinot og chardonnay, men lidt mere tør smag (brut/tør, men en let sødme fornemmes i eftersmagen). 

Wolf Blass "Silver Label", rød/hvid... 60,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Føtex, indtil  fredag 30.juni

Rød shiraz-cabernet-malbec har smuk fylde, rund, men med fast greb om smagen, intens duft og god længde. ikke ligegyldig. Shiraz fra Langhorne Creek, cabernet og malbec fra McLaren Vale. Set i 2017. 
Hvid chardonnay har friskhed, lidt mineralitet og ren, rig aroma. Set i 2019, fra det ret kølige Eden Valley og Adelaide Hills.

Tanunda "Premium Cuvée" Brut... 99,- 

Godt KØB + ****  (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

Smagt 2 gange for 2 år siden, da prisen var 69 (akja!): Rigtig godt brus i en indbydende kommerciel stil, positiv aroma, tør, frisk og ren. Druerne er 55% chardonnay og 45% pinot fra Eden Valley, en lidt køligere del af Barossa. Vinen koster 120 kr flasken i Australien, så 69 er en god pris. Check evt. flaske for årgang og tappedato. Bør næppe blive mere end 5 år gammel.  
      Den er væsentlig bedre end Jacobs Creek, Lindemans, Trapiche og andet oversøisk brus -lige så god som crémant Giersberger. 

Graham Bech Brut/rosé...  99,- 

Godt KØB + ****  (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

En ok brus på rigtig godt brus fra Sydafrika på Champagne-metoden lavet på lige dele pinot og chardonnay -både hvid og rosé. Kun smagt den hvide, elegant, sprød og frisk, med positiv Champagne'agtig aroma og pæn længde. Helheden er rimeligt tør trods dosage 9 g/l. 

      Graham Beck er et af de bedre mærker i brus fra Sydafrika, selvom han bor i det varme Robertson (80% af druerne er fra eget domæne). Men lang lagring på flaske -med rester fra 2.gæring på flaske- giver aroma og friskhed. Faktisk i klasse med god crémant eller mindre Champagne. 

Asti "Gemma", Spumante... 55,-

Godt KØB + ***  (3/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

Dens sødme gør den egnet, hvis du vil vænne konfirmanderne til at nyde alkohol! En god spumante, som nydes ung.  Rig aroma af druer, sød, men rimeligt frisk, ren og pænt lang. God til frugtdesserter mv.  

Føtex tilbyder en anden Asti -Bosca- som er dyrere (2 fl. 120), men næppe bedre. Bosca er et kendt hus, men tjener nok de fleste penge på spritz som Verdi spumante (29, 1*).  

Føtex tilbyder også Champagne, dog ikke til god pris, Balincourt 1.Cru (229, 3*), Jacquart rosé brut (229, 4*) og Moët & Chandon (309, 3-4*). 

Silvano Piacentini Ripasso eller Soave... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

Til denne pris er begge et topkøb. Denne røde middelfyldige, tørre, frugtige Ripasso foretrækker jeg for de svulmende Rubens'agtige amaroner. Virker tør, men med lidt frugtsødme i slutningen. En god vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Salling mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 
      Den hvide Soave Classico er glimrende, tør, diskret, men fin aroma, ganske pænt lang

      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche i spidsen.