Søg i 1200 opslag:

04/06/2023

Historisk Riesling og god rosé

I de fjerne dage, da vinkenderen var ung (1980erne) drak de fleste vin fra Mosel med navne som Piesporter Michelsberg og favoritterne Zeller Schwarze Katz (med lille sort kat i plastik!) og Kröver Nacktarch (hvor en dreng med bar numse får en endefuld!). 

Disse vine var oftest lavet af den produktive drue mûller-thurgau (alias rivaner på etiketten til højre) og knap så ofte riesling, som var reserveret til de gode vinbjerge. 

    Men i 1988 overtog Ernst Loosen familien lille vingård midt under den værste krise i tysk vin. Han måtte genopfinde sin vin og gjorde det ved at skære ned på udbyttet og bevare de gamle præ-phylloxera vinstokke. Naboerne slog 7 kors for sig -"når det er så dyrt at høste de stejle skråninger, måvi da sørge for højt udbytte". I dag bruger alle gode ejendomme disse metoder. 

    Blev Dr Loosen for dyr for nogle, tilbød han en ny vin lavet på indkøbte druer - Dr L. Den blev en gigantisk succes, som siden har fået et utal af efterlignere, fra Dr Pauly og Peter & Peter, Hans Baer osv.  

    Til gengæld kan du i dag næsten ikke finde hverken Michelsberg, den sorte kat eller den "frække" lille dreng med hans bare numse! 

    Meny sælger Dr L vinen, p.t. til en rimelig pris. Men prøv også den gode Haut Gléon rosé

    Og til Fars dag tilbyder Penfold's en Father Port, lagret 10 år. Lidt dyr, men sjov! 

Bedste KØB: -

Godt KØBLes Amours du Haut-Gléon rosé - Dr L riesling - Corte Giara Ripasso -Anne de Bourg pinot noir + chardonnay - Penfold's "Father" 10 år - Chivas Regal whisky

Les Amours du Haut-Gléon rosé... 59,95

Sydfrankrig, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 8.juni

Vinn kan ligne sidste uges Haut-Vol i Meny, som laves af samme Foncalieu. Endnu en god rosé fra Frankrig (det må være irriterende for Spanien, Italien, Østrig og resten af verden, at de har så svært ved at lave rosé så god som de franske!
     Normalprisen (129,95) er opskruet. Selv i USA koster vinen blot $ 9 = ca. 65 dkk + tax).  
     Men nyd duft og smag, en herlig aroma, er frugtig, ret blød og ligefrem -perfekt alene eller med en grillet eller røget laks!  
      Meny skriver, at vinen kommer fra det smukke slot Haut-Gléon i hjertet af Corbières (foto). Næppe helt korrekt, for vinen kommer fra kooperativet Foncalieu, som ejer slottet Haut-Gléon. Slottet har i øvrigt også hotel, som ser rigtig hyggeligt ud (har desværre ikke haft lejligheden).

Dr L Riesling Mosel... 59,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 8.juni


Den almindelige Dr L er god -sprød, frisk, rig aroma, let, med lille sødme til at balancere syren. Kender ikke årgang, men vinen er altid god. 2019 fik 88p/Spectator og 89p/WineEnthusiast. 

      Druer og vin blev købt ind til vinen, der fik navnet "Dr L" -siden fulgte andre efter, bl.a. Dr Pauly, Molitor osv.

    Dr L blev populær og af denne vin alene sælges pænt over 1 million fl/år, 4-5 gange salget fra Loosens egen vingård - i USA- plus en pæn sjat til andre lande som England, Tyskland osv. Og Danmark. 

Corte Giara Ripasso, kr/fl v 3: 89,67

3 fl: 279. Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 8.juni
Corte Giara er en serie hverdagsvine fra det store Allegrini hus, som de laver i samarbejde med andre vindyrkere. Der er stort udvalg, men har hidtil kun set denne Ripasso (rigtig god og godt køb), som bærer undertitlen "Groletta". Måske vinen er en lille la Grola?  

Anne de Bourg, pinot noir eller chardonnay... 45,-

Godt KØB + *** (3/5), Shop.Meny, indtil torsdag 8.juni 
Nydelig simple kopier af Bourgogne fra Sydfrankrig. Den hvide er ren og frisk, den røde er vag i duft, men ganske ok i smagen. 
Anne er et mærke fra Pierre Chavin i Béziers, et ret ungt (2010) hus startet af vinmageren Gross  fra Alsace. 

Penfold's "Father" 10 års tawny... 199,95

"Port", godt KØB + **** (4/5) Meny, indtil torsdag 8.juni
Indtil 1970erne var det australsk vin en joke for bl.a. Monty Python (det tog blot 20-25 år at gå fra joke til verdensklasse!). Dengang var nogle af de mest populære fra Australien af de mest populære solgt som Port, Sherry og Tokay. I dag ses disse vine sjældent, men til gengæld er de ofte fremragende, ikke mindst fra et hus som Morris. Penfold's nyder ikke helt samme ry for deres "Father", en tawny port-type lagret 10 år. Men den er lækker -omtrent så god som den ægte vare fra Portugal -dvs ikke just topkøb til 200 kr. Men masser af nødder, kaffe og chokolade i næsen + lidt mandler og orange. 90-91p af et par kritikere, men det er nogle år siden. 

Chivas Regal "12 år" Scotch Whisky.. 149,-

Godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 8.juni 
I min ungdom var Chivas den fine, dyre whisky -sådan er det ikke længere, men stadig er 149 næsten for lav pris, typisk duty-free pris! Johnie Walker Black er mest min smag, men seriøse Tastings gav den 91p i 2019 med ordene: "A palate-pleasing blended Scotch that offers notes of delicate spices and chewy toast... a supple, vibrant, dry-yet-fruity light-to-medium body and a smooth, captivating, medium-length finish that shows accents of toasted pound cake, spiced frosting, and mocha finish". 

Meny tilbyder også Johnie Walker Black Label (179,95=, som p.t. fås i Coop365 til 149) samt Aberlour 12 år (299,95) og Talisker Storm (349,95), alle sammen ok whcky, men ikke værd at køre efter til disse priser, desværre.