Søg i 1200 opslag:

12/06/2023

Ugens 20 vinkøb: Brus og tysk hvid i top!

I disse dage flagrer huerne gennem luften, og det betyder øget pres på supermarkederne lagre af Champagne og andet skum -og hvidvin, gerne med lille sødme. 

Ingen af ugens tilbud på Champagne er gode nok, men til gengæld er der masser af tilbud på andet skum -hvor en Prosecco (40 i Netto) er mere end ok, mens Irma's Crémant fra Bourgogne (69,50 v 2) er bedst. I midten er Devil's Collection Brut fra Chile (45 i Coop), både god og et originalt valg.  

Der er hele 3 tilbud på tysk vin. Bedst (men lidt ung) er den klassiske August Kesseler Riesling Sandgrub (89,95 i Rema1000), mens Noble House Riesling (33,17 v 6 i Bilka) er billig og god, og Dr Pauly Premium Riesling Mosel (59 i Føtex) vil tilfredsstille selv os kræsne. Begge fås både i tørre (men ikke knastørre) og let sødlige udgaver. 

Blandt de røde kommer alle de bedste tilbud fra Chile, Argentina og Sydafrika. I denne uge. 
Kun én rød fra Frankrig (af 6 tilbud!) og kun én fra Italien -mens ugens bedste rødvin er Terrunyo carmenère (Chile, 89 i Coop). Tankevækkende! 

    Hermed 20 tilbud i uge 24/2023 udvalg fra over 120 tilbud fra de førende supermarkedskæder i Danmark. I denne uge vintilbud fra 30 til 109 kr. 

    I denne uge er der ingen attraktive tilbud fra Lidl, desværre, og det kneb også gevaldigt med at vælge en vin fra Rema1000.

     Alle vine er tappet i vinlandetom andet ikke er nævnt. 

uge 24/2023

9 vinkøb under 50,-

San Telmo, Malbec, Argentina... 30,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 16.juni

Til prisen får du ganske meget vin, en simpel, men pæn malbec med let krydret duft og afrundet eftersmag. Huset kender du næppe, men ejeren er Peñaflor, dvs. samme ejer som Trapiche? Dvs. måske samme vin som den den letbenede Trapiche uden eg, helt ok, men uden den vægt, der er i Pure eller "Oak Cask". 

Dr Pauly "Noble House" rød/hvid, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199. Riesling Trocken (tør), medium eller 0 alkohol, rød eller rosé Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 
Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 22.juni

Til denne pris er denne serie fra Rheinhessen svære at slå.
En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige Noble House har næsten mere aroma, men også god friskhed. Også rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god  -begge er favorit til den meget tiltalende pris. 
    Dr Pauly henter vinene i Rheinhessen langt fra Mosel - men jeg holder meget af vinene, som er rene og druetypiske -har dog ikke smagt rosé (hvid riesling!) eller den spritfrie Riesling, som kunne være godt bud på 0 alkohol drikbar vin. 


Mateus rosé, Portugal... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil  torsdag 22.juni

Mateus har altid været en vin for begyndere, men efter 80 år er vinen blevet langt mindre sød end i min ungdom. 

    Den lyserøde har en lidt sødlig, men ellers positiv frugt, middelfyldig, let sødlig smag (15 g/l), som balanceres af boblerne. Meget let drikkelig terrassevin til et glas i utide. 
      For 80 år siden blev den første Mateus tappet. Man valgte en flaske ikke ulig den tyske bocksbeutel, mens etiketten prydedes af familiens Casa de Mateus, et eventyrsmukt hus lidt uden for Vila Real i udkanten af Portvinsområdet. Skulle du komme forbi, er både hus og park rigeligt omvejen værd! 
      Mateus gjorde Sogrape til Portugals suverænt største vinhus med penge nok til at købe anerkendte vinhuse som Sandeman, Ferreira, Offley og andre. Undervejs fik vinen ros fra uventet kant: “My only regret is that when I flew around the moon, I wasn’t drinking Mateus” -Borman, den første amerikaner, der så Månens bagside.

       Andre fans set med Mateus i hånd er Steve Jobs (Apple), Graham Nash (Crosby Stills & Nash og Hollies), Jimi Hendrix og gennem næsten 25 år for dronning Elizabeth II. Om vinen hjalp hende til hele 70 år på tronen ved jeg dog ikke!

Porta 6, Lisboa, rød/hvid/rosé., kr/fl v 6: 38,17

6 fl: 229, bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 15.juni

Fra bakkerne omkring Lisboa, Portugal. Den røde smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional. Får fine noter af kritikere, bl.a. 16p/20 fra lokale Grandes Escolhas i 2019/20, mens 2019 fik 16p/20 fra Vinum. 
      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende næsten tropisk frugt. Rosé ikke smagt.

Prosecco "le Arche" rosé/hvid... 40,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 16.juni

En god prosecco til en god pris. Ikke dybt foredrag, men god sladder! Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry altid har), men med lille syre, der giver friskhed. Fås også som rosé (med en smule rødvin tilsat), som formentlig også er god (ej smagt). OK til velkomst og glas i utide. 
      Prosecco har totalt overtaget Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto nord for Venedig. En enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk.

G.S.M. Vidal-Fleury, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 22.juni
Set i 2020/21. Bag Vidal-Fleury står Guigal. Kendt for Rôtie, men disse vine udgør i dag under 1% af salget. Denne vin var i 2009 husenes første spæde skridt ud af Rhone, da vinen købes ind i Languedoc og bestemt ikke smager af Rôtie!
       En tidlig årgang var faktisk rigtig god, men 2020 var ikke i top. Ganske fyldig, frugtig med fint krydderi, rimeligt rund, men ikke helt bund/dybde i smagen. 2020 fik 85p/JancisRobinson. Godt køb til til 41,50. 

    Vidal er grundlagt sidst i 1781 og var lærested for Guigal, som dog startede for sig selv og blev "konge af Côte Rôtie" i den grad, at han i 1984 overtog sit gamle lærested. Huset har hypermoderne kældre, så måske mente de, at en moderne etiket var passende til denne vin, som ikke er Rhone, men købes i Languedoc. I dag har den dog husets gamle etiket, som jeg bedre kan lidt! 

La Mascota rød/hvid ... 45,-

Rød cabernet-sauvignon eller malbec, hvid chardonnay, Argentina
Bedste KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juni
Pris er lav for så god en vin! Nye årgange af såvel cabernet som malbec får omkring 90p/100 af pålidelige (lokale) Descorchados, flot for en vin til 55 (og prisen har endog været ned omkring 40, før Brugsen opdagede, hvor mange penge de tabte!). 
      Chardonnay vil med aroma og fylde tiltale chard-fans. 
    Jeg foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. 
      Vingården er kreeret af Rodolfo Sadler, som også står bag den gode OPI, en kommerciel i den bedste forstand. Mascota er en tak bedre. Den laves i lidt mindre mængder på basis af finca La Mascota.

Cava Recoda, brut...  45,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 14.juni
Denne cava er i smag nok tæt på andre cavaer fra Coop, Gran Barón (Brugsen) og Vallformosa (Irma), som leveres af netop Vallformosa, et godt hus, markant mindre end gignterne Codorniu og Freixenet. 
       50 er en god pris, selvom druerne formentlig ikke  -helt legalt- kommer fra Katalonien selvom den er lavet her! Jeg har ikke smagt den, men den har fået 83p/100 af CellarTracker. Brut kan anbefales, men fås også som sød semiseco. 

Casillero del Diablo "Devil's Collection".... 45,-

rød cabernet-shiraz mv, hvid sauvignon mv, rosé grenache mv, mousserende brut, Chile

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juni

Vinene er "Reserva Especial" er blends, dvs. på flere druer: 
     Den røde på Bordeaux-druer + syrah er en god, fyldig sag fra det ret kølige Rapel nogle timer syd for Santiago. 
     Den hvide er meget frugtig, stikkelsbær og lime, på druerne sauvignon, chardonnay og traminer. Har ikke smagt rosé, et typisk Rhone/Provence blend på cinsault, grenache mv. 
      Den mousserende Brut på Champagne-druerne chardonnay og pinot noir er simpel, men god, tør og ren, med lidt æble og frugt (5* i Winelab, EB, BT mv) -meget bedre end f.eks. brus fra Trapiche og Lindeman's. 

Spier "Giant Oak" organic red, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, øko, Coastal, Sydafrika (tappet i Danmark)
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 22.juni

Endnu en Irma-vin, som dog ligner en gammel Brugsvin temmelig meget! Den er fra det kystnære, køligere Coastal - og det giver vinen bedre balance og friskhed samt en ganske indbydende duft af solbær og kirsebær med lidt krydderi og lige en snert af eg. 64% cabernet, 36% merlot, økologiske druer, lagret i eg, mest brugte franske fade. En god vin, som vil tiltale alle, især måske prisen! 

5 vinkøb 50-70,-

GM Côteaux d'Aix en Provence Rosé... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 22.juni 

En ganske god rosé med nydelig diskret frugt, tør, middelfyldig og ren smag -ikke genial, men god madvin. 

    GM står for Gabriel Meffre, et af de ledende vinhuse i Rhône-dalen med sæde i Gigondas. Huset er stadig ledet af familien, i form af Etienne Meffre, og familien ejer også et af de største domæner i regionen. Generelt pålidelig vin.

Dr Pauly-Bergweiler "Premium"... 59,-
2022 Riesling Medium eller Trocken, Mosel
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

Storebror til Noble House. Rigtig flot riesling fra selve Mosel til en attraktiv pris. Måske er den sødlige lidt for sød for nogle, men den har god aroma og fine syre. Foretrækker selv den tørre "Trocken", som stadig har nogle gram restsødme, som kun gør godt for smagen, som har rigtig meget riesling flint og aroma. For nylig også testvinder i Vinbladet. 
    Denne nærmer sig rigtig Bernkastel, men er ikke helt så god, da den er på indkøbte druer, men fra selve Mosel.

Viña Zorzal rød/hvid/rosé, kr/fl v 2: 59,50
2 fl 119økologisk rød garnacha, hvid chardonnay, rosé, Navarra, Spanien
Bedste KØB + **** (4/5), Irmaindtil onsdag 14.juni
Jeg holder meget af denne charmetrold. Og kendere er også begejstret. Set i 2021, som af Parker og lokale Peñin har fået 92p/100, ret unikt i denne prisklasse.
    Herlig ung garnacha med masser af frugt og krydderi, samt en udmærket chardonnay med mere friskhed end mangeRosé er rigtig god, med frugt og mere friskhed end mange, men ikke topkøb. 
     Zorzal er en ung (1985) vingård, hvor brødrene Sanz i 1998 opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet. Vinen er ekstremt vellavet, men laves af yngre vinstokke.

Crémant de Bourgogne... 59,- 

Brut eller rosé, Comte de Tarville, 
Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 17.juni

Hvid Bourgogne er (meget) dyrere end Alsace og Bordeaux. Derfor burde crémant fra Bourgogne også være meget dyrere (måske endda tæt på Champagne i pris såvel som geografi). Så hvorfor er denne så billig? Især når den faktisk er helt ok (smagt 3 gange). Firmaet ligger i Chagny nær Santenay i Bourgogne. 

      5* i Vinbladet dec.2021 med ordene: "Delikat duft af ristet brød og æble med en let grøn tone. Ganske kompleks smagspalet med citrus, æble og abrikos med diskret autolysepræg og en god syre. En vellavet crémant de bourgogne, der ligger ret tæt på en ægte champagne."


Crémant "Maison de Crémant", kr/fl v 2: 69,50

2 fl: 139, Bourgogne brut rosé eller hvid
Bedste KØB + **** (4/5), 
Irma, indtil onsdag 14.juni

Jeg ville vælge den hvide, som er rigtig god til prisen, med nydelig frugt, tør, ren, med høj syre skjult af snert af sødme. Perfekt til studenter og andre sommerfester mv. Rosé har jeg ikke smagt, desværre. 
    Irma's crémant'er skuffer til normalprisen (100+), men mon der er kunder til denne pris? Men på tilbud 69,50 er de rigtig gode køb. Prisen burde faktisk være højere i lyset af prisen på Bourgogne, som er i elevator på vej mod toppen (gr 5 -fem!- år i træk med lille høst).  
      Crémant fås med forskellige navne -Maison de Crémant, Pierre Ponnelle (Coop), Bouchard Aïne, Charles de Fère, Moingeon og andre for Bourgogne -men bag dem står samme firma, Boisset, som i mange år har været største firma i Bourgogne, kun "truet" af GCF. 

3 vinkøb 70-100,-

Montagny "la Burgondie"... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

Lys, ren aroma, lidt citrus/smør, middelfyldig, balanceret syre, god stil og længde -bestemt ikke top, men nydelig chardonnay fra Bourgogne tappet af ejerne. Og det er vigtigt i Bourgogne, som er et ret lille område især for topvin. Al vin kan sælges (også den dårlige, som desværre også ses i Danmark).


Terrunyo 2019 carmenère, Chile... 89,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtionsdag 22.juni, , normalpris 199,95 

93p/Parker, så vinen matcher langt dyrere vin fra Californien såvel som Europa. Tilmed til ekstremt rimelig pris (i USA er prisen 60$, ca. 400). For knap 20 år siden begyndte giganten Concha & Toro at lede efter de parceller, hvor de enkelte druer kunne levere den ypperste vin -her mark 27 i Peumo i Cachapoal.  

      2019 Carmenère får 5* fra Rydberg i Ekstrabladet: En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere. Lang afslutning.” Lige så imponeret er 93p/Parker: "The most impressive Carmenere... The 14.5% goes unnoticeable and comes through as balanced and fresh". Også 93p fra Tim Atkin og 90p fra Spectator. 

    Ca. 100.000 flasker tappet -en bagatel for et firma som Concha & Toro, som nok er bedst kendt for billig vin som Sunrise, Frontera og de noget bedre Casillero del Diablo (carmenère i denne serie laves 4 mill. fl/år!), Emiliana osv.  

August Kesseler Riesling Sandgrub... 89,95

2022 "Erste Lage", bedste KØB +  ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 15.juni

"Erste Lagen" er på vej mod toppen, men under "Grosse Lagen" i hierarkiet af Tysklands bedste vinbjerge. Har kun smagt ældre år af Sandgrub fra højt liggende vinstokke i Kiedrich, en rig,
koncentreret tør hvid med meget lang smag. Det er barnemord, men vinen smager er overlegen i duft og smag -og er endog bedre den følgende aften sammen med nogle asparges. 2022 er ok nu, men nok bedre om 3-4 år. 
      Kesseler er et af de fine domæner i Rheingau, for mange toppen af tysk riesling. 

2 vinkøb over 100,-

Brunello Poggio Forte, Montalcino... 109,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 22.juni

Brunello laves på en sangiovese klon og giver i reglen vin med en markant garvesyre, som kun delvis blødgøres af 2-3 år i eg. Vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kælderkold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds til både and og bøf.  
      Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk med Qercecchio. Vinen er fremragende køb til denne pris.


Fournier, Sancerre ... 109,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 22. juni
Sancerre er den originale hvide sauvignon, og selvskrevet til en sommerdag med eller uden laks og stenbider -og denne er rigtig god, frisk og ung (2022 er set) 
    Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Lette, præcise og stilrene. Forgænger 2021 fik 92p/Decanter, og 2022 er nok lige så god. 
    Fournier er et stort hus i Sancerre, som har 100 år bag sig, men solgte sin første vi i 1950erne fra 2-3 hektar. I dag har huset 60 hektar, lidt mere i Sancerre end i Pouilly. 
    Huset har væld af etiketter. Denne "Vignes du Moulin" kan være identisk med basisvinen Belles Vignes, Vinene er ikke helt i top, men meget bedre end f.eks. Bilka's ofte dyrere Sancerre fra Calvet.