Søg i 1200 opslag:

28/06/2023

Provence -et bjerg af rosé!

Hvis du hører til Dem, der drikker rosé i dag, har du meget at takke Provence for. Det er ikke mange år siden, at mange anså rosé for et dårligt alternativ til rød og hvid. Siden starten af 00erne har Frankrig drukket mere rosé end hvidvin -og en meget stor del af vinen er fra Provence. 

I dag er vi andre (resten af Verden) nølende fulgt i de franske fodspor! 

Smagen: En rosé fra Provence er altid tør, duften er i den unge vin diskret, elegant, mens smagen er middel i fylde og pænt lang, med fine syrer, der gør den egnet til mad. De bedste kan gemmes op til 10 år, men det er få flasker, der overlever så længe.   

    Farven i rosé Provence er lysere end de fleste, ofte kaldet oeil de perdrix, lidt makabert navn, da farven skal ligne øjet i en nylig dræbt agerhøne! Denne lyse farve vinder stadig frem overalt og opnås ved hjælp af kontrolleret gæring, hvor man søger vin med mere aroma, syre og friskhed.    

Provence: er klemt inde mellem Alperne i nord og Middelhavet i syd. Mod vest ligger Avignon og Rhone-dalen, mod øst Nice og Menton og grænsen til Italien. 

    Årligt leveres godt 160 millioner fl/år fra 600 vinbønder, 60 kooperativer og 40 vinhuse. Knap 90 % er rosé, resten rød og lidt hvid (2022). Provence er ikke alene den største leverandør af rosé i Frankrig (selvom Languedoc nærmer sig), men levere alene 5% af al rosé i Verden. 

    Vinen laves næsten som en rødvin. Mosten udblødes ved lav temperatur med drueskallerne (der leverer farven), og skallerne fjernes efter 12-24 timer, før farven bliver for mørk. Læs mere her

    Druerne er de samme, som leverer rødvin i bl.a. Rhone: Grenache og cinsault udgør det meste, men ofte med andre druer som tibourin og syrah. Der må også bruges hvide druer -op til 15% (dog 20% med rolle). 

    Flasken: det meste tappet i dag på samme flasketype som Bordeaux, men ofte bruges også forskellige variationer over romerske amforaer. 

    Gastronomisk: Den lyserøde vin er den klassiske ledsager til en salat, f.eks. salade nicoise, men er faktisk egnet til det meste og perfekt til de fleste frokostretter. 

    Provence deles i 3 områder: 

    Côtes de Provence er langt det største område og omfatter både vinmarker nær havet (bl.a. St Tropez) og i dale inde i landet. Her ligger også Provence's Crus Classés, en forening af knap 20 slotte (1955). 

    Côteaux d'Aix en Provence længst mod vest, omkring byen Aix. Her ligger bl.a. det berømte Montagne Sainte Victoire, som har inspireret kunstnere som Cézanne og Picasso. 

    Côteaux Varois en Provence -er et mindre område højt i bjergene omkring Brignoles. I dag laves rigtig fin rosé her. 

Crus i Provence

Bandol -kan være superb vin. Bjerge hele vejen rundt giver et lunt klima og beskytter vinen mod vind og uvejr fra alle sider undtagen mod syd fra havet. Mest kendt for rød på druen mourvèdre. Denne kan med fordel gemmes en del år. Der laves dog også en masse rosé, hvor druen mourvèdre også er vigtig sammen med de normale grenache, cinsault osv. 

Baux en Provence -del af Aix, men med særligt klima og præget af det dystre Baux bejrgmassiv. Ret lille produktion, en stor del rød.  

Cassis -gammel fiskerby i dag del af Marseille. Historisk hvid, men i dag alle farver. Det meste drikkes lokalt. 

Palette -lille område tæt på Aix en Provence med udsigt til det betagende Sainte Victoire bjergmassiv. Historisk kraftig rød, men i dag også mere end ok rosé. 

Bellet -lille område nær Nice, hvor bl.a. hvid på druen rolle mest drikkes.