Søg i 1200 opslag:

01/06/2023

Amarone og andre gode køb i Coop

Brugsen har altid haft god Amarone til fair pris uden de excesser vi husker fra andre supermarkedskæder. Derfor eer det værd at smage den nye Santa Dorotea til blot 109 -eller måske prøve Jèma, en meget rost corvina fra Cesari, som efter nogle år hos anden importør nu er hos Coop. 

Men faktisk har Coop rigtig mange gode køb lige nu. Italienske Why Not? er (endnu) et primitivo-blend  (rød), men giver dog den hvide Fiano en chance -og så er der rigtig mange, der roseer denne vin til skyerne!      

     I Spanien erder et par vine til markant lavere pris end i hjemlandet Spanien: Faustino I (99), og Torres Coronas og Esmeralda (blot 36,50 v 6). Samt den nye Lavia fra Bullas ved Murcia. 

     Men glem ikke et par topkøb fra Frankrig. Moillard er vel ikke tophus, men efter nogle tumultagtige år leverres faktisk helt ok vin, og deres 1.Crus plejer at være mere end ok (og sælges også ofte til 400 kr). Her får du en god Savigny eller Santenay 1.Cru til 199 -i gode årgange, der nærmere sig modenhed.  Og så Tours de Beaumont fra Médoc , som deler ejer med Beychevelle 4.Cru. Ikke samme kvalitet, men også anden pris (74,83 v 6). 

Bedste  KØBCesari "Jèma" corvina - Why Not? rød/hvid - Spier signature rød/hvid/rosé - Tours de Beaumont Haut Médoc - Fuenstespina "3" Ribera del Duero - Adobe øko rød/hvid/rosé - Coronas og Esmeralda - Faustino I Rioja
Godt KØB: 
Amarone "Santa Dorotea" - Cesari "Villa Annone" - Lavia monastréll Bullas - Moillard 1.Cru Bourgogne

Amarone "Santa Dorotea"... 109,-
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni

Ikke smagt, men skal være et mærke fra Montresor, et af de større firma specialiseret i Amarone & Co. Så der er håb om rigtig god amarone, selvom det ikke er husets bedste amarone. Lav pris, så giv den en chance. 

Cesari "Jèma" corvina... 129,-
Bedste  KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni

Jèma er en særlig mark i Valpolicella med en af de bedre vine fra Cesari, et nyt hus hos Coop. Vinen er set til 200 kr, som den også koster på vingården (€ 26,25).     En del af druerne tørrer i det fri, men ellers er det en tør, kraftig vin (kun 13,5-14%) med overdådig duft af corvina druen, ret blød med masser af kirsebær næsen + lang smag. Vinen skal være lagret 2 år i eg. Kender ikke årgang, men kan se, at 2015 får 90p/Spectator og 91p/Andreas Larsson. 
    Coop har ganske mange mærker fra Amarone-land. Jeg kender bedst Annaberta, men der er også flere mærker fra det store kooperativ i Valpantena (også ganske god vin). 
     Cesari er ny hos Coop, et historisk hus, som generelt har gode vine. Huset var i 70erne forresten det første, som solgte deres Amarone til alle 5 kontinenter!
    Siden 2014 er huset kontrolleret af CaViRo, som omfatter kooperativer og mindre huse i hele Italien. Huset er det største i Italien med 37.000 hektar vin og eksporterer til 80 lande. En god del er Lambrusco, men vi kender også den gode kælder Leonardo da Vinci. 
    Cesari drives dog selvstændigt og har 100 hektar vin, hvor Bosan, Il Bosco (Amarone fås til 299, en helt fair pris) og netop Jèma markerne nok er bedst kendt.  

Cesari "Villa Annone", kr/fl v 6: 66,50
6 fl: 399. godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni

Kender slet ikke denne vin, hvor corvina er blandt med merlot og cabernet. Med 15% alkohol er vi i den øvre ende, hvor den skal ligne Amarone. Druerne skal være fra Veneto området. Ikke smagt.      

Lavia monastréll, Bullas... 89,-
øko, Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni

Vinen ligner sikkert Castaño's Hécula, men er den så meget bedre (dobbelt pris)? Druen er samme monastréll, som gror på samme jord i område lidt tættere på havet mellem smukke Murcia og starten på Andalusien. 

    Men tror lidt på den, da Lavia (trods ejet af stenrig familie med vinhuse i flere områder omkring Alicante) er en lille økologisk bodega med blot 12 hektar monastréll (mourvèdre i Frankrig) i 800 meters højde. Vinen skal være lagret i 500 liters egefade, sikkert for at kunne retfærdiggøre en højere pris (her mod syd har vinen sjældent brug for eg for at modnes). 

    Vent en magtfuld, frugtig, krydret vin med afrundet tannin og pæn længde. 

Why Not? rød/hvid, kr/fl v 6: 46,50
6 fl: 279, rød og organic negroamaro zinfandel, hvid fiano, Italien 
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni

Contri er kendt for billig spumante, men i dag ses mest friskfyr’agtige designer vine baseret på primitivo (zinfandel) som ”Why Not?”, ”Perchè No” (Why Not på italiensk) og ”That’s Why!”, som hentes længst mod syd i Italien.  
      Rød er primitivo (under alias zinfandel) + negroamaro. Den økologiske har "kun" 14,5% alkohol (15% i den normale) fik i 2019 92p af 5StarWinesI dag ses 2021. Den "normale" er en sværvægter, hvor 15% alkohol giver et sødere indtryk i duft og smag. 
     Den hvide er fianotør, frisk hvid med god ren aroma og pæn lille syre. Fiano er en god drue, som mange hårdnakket hævder var Plinius den Ældres Appiano. Uanset navn forsvandt den efter phylloxeraen indtil genfødsel for 40 år siden. Den gror mest omkring Napoli (Avellino), men denne er fra Puglia. Fås også som rosé (tror ikke på den). 

Spier "Signature", rød/hvid/rosé... 30,-

rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé (tappet i Danmark)

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni

Du får rigtig meget vin for pengene i denne dansktappede vin. Typisk Spier: polerede, kommercielle vine med lige én filtrering ekstra. 

      Du skal ikke vente stor, rig "vild" aroma, men diskret fylde og poleret smag. Jeg har ikke smagt dem ofte, men husker en helt ok hvid chenin blanc og cabernet, men kan se, at Pinotage har fået 5* i Vinavisen, mens rosé har fået 4* i Ekstrabladet. Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske!Og en særdeles flot etiket med vægt på årstallet 1692 (grundlagt) og adressen i Stellenbosch (selvom de fleste vine et groet i det langt billigere Western Cape).

Indomita "Duette", pinot noir ... 50,-

Chile, bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni

Et rigtig godt køb i en blid Bourgogne-stil! Chile har i det kølige Casablanca ved Stillehavet et perfekt klima til pinot såvel som chardonnay og sauvignon. Her ligger det smukke  Indomita, et af de uafhængige huse (dvs. ikke med i Concha y Toro-gruppen).
      Vinen er let trods de 14% alkohol, men har den ægte hindbærnæse og en vis elegance i eftersmagen, som også har god syre. 2021 fik 89p/WineEnthusiast, 2020 90p/Descorchados. 

William Hardy, shiraz eller chardonnay... 50,-

Godt KØB + **** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni (tappet i England)

William Hardy var vinmager gennem 40 år i huset, dengang det stadig var ejet af denne familie. Rød shiraz er fra Limestone Coas -et rigtigt godt område- og det præget vinen, som er en stor vin, men ingen fedladen flødebolle! God frugt, blåbær og krydderi, men holdt i skak af lidt syre.
      Den hvide chardonnay kommer også fra et køligt område, Langhorne Creek syd for McLaren Vale og Adelaide. Vi er nær havet, som tager toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. Jeg ved ikke, om der er eg i vinen, men det smages til alt held ikke. 5* i Vinbladet og Vinavisen. 

Jam Shed, shiraz eller malbec... 39,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 16.2. 

Leasingham som Hardy en del af Accolade, men reelt et blend fra gigantens forskellige vinhuse og tappet i England. Oprindelig var Leasingham en marmeladefabrik, derfor navnet (og lidt af smagen!). 
Den røde shiraz beskrives som jammy (jam!), rich and smooth, så tæt på sød, som tør vin kan være. Kun smagt én gang. Den røde malbec ligner formentlig, og her er druerne fra Argentina, mens den hvide vistnok er fra Australien. 

Klassisk franske topvine! 

Tours de Beaumont, Haut-Médoc, kr/fl v 6: 74,83

6 fl: 449, 2020 (2018 er også set) 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni

En gammel Irma vin, som nu sælges til utroligt lav pris i Brugsen. 
    2020 ikke smagt, men kan være bedre end 2018. Som ung en fyldig vin med rig frugt og bløde tannineer og middellang smag. En moderne brugervenlig vin! 

    Det store Beaumont (113 hektar vin) ligger lige syd for Beychevelle i St.Julien, som det i øvrigt deler ejeren med -giganterne Castel og japanske Suntory (japansk whisky)

    Vinen laves af omtrent lige dele cabernet og merlot med en kortere lagring i små egefade. 


1.Cru Bourgogne Moillard... 199,-

2015 Savigny Beaune Jarrons eller 2016 Santenay Clos Rousseau 
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni

Savigny 1.Cru til 460 kr (årg. 2019) gennem anden importør. Denne vin er ældre (men stadig ung), men til helt anden pris! 
    Jeg er langsomt begyndt at få mere tillid til familien Helfrich, både Alsace, Bordeaux, Languedoc og såmænd også Bourgogne, den sværeste af alle. 
    Huset har tjent pengene på vine, jeg vil gå i en mils bue uden om (bl.a. JP Chenet), men synes nu indstillet på at levere god vin -måske for at sikre sig et ok eftermæle! 
    Et af husene er Moillard, som har et stolt gammelt ry, indtil det under tidl. ejer kom i uføre. Han røg i fængsel, og det gav plads til familien Helfrich, som synes at levere bedre vine, som ofte er typisk pinot. Dissse to vine er blandt de faste, som sælges af huset hvert år. Gør mig tryg! 
    Stoler mest på Savigny'en i den fremragende årgang 2015. Jarrons er ganske lille (1,46 hektar) og kan levere flot vin. 2015 burde være på vej, men har måske godt af 1-2 år mere. 
     Santenay giver knap så fine vine, men ofte med mere fylde. Årgang 2016 er glimrende, men meget lille høst, så måske har Clos Rousseau har jeg ikke smagt ofte, men husker den som lidt rustik. Men stadig rigtig godt køb. 

Ribera, Coronas og andre gode køb

Fuentespina "3", Ribera del Duero Magnum... 129,-
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni
En rigtig god Ribera uden at være i top. Magtfuld, afrundet og med god balsamisk smag. Kender ikke aktuel årgang, men senest fik 2016 92p/Guía Peñin, typisk for vin og hus. 100% tempranillo, 14 måneder i eg og 2 år på flaske. 
      Fuentespina er et ganske stort hus i Ribera, ejet af familien Avelino Vegas. De ejer pæn stor vingård, men også får vin fra mindre avlere. Vinene laves i hypermoderne kældre og er teknisk korrekte, men mangler for mig lidt vildskab, desværre. Du vil også finde topvinen F de Fuentespina i mange brugser (ofte omkring 300!), og den er for mig ikke bedre end denne reserva. 

Emiliana "Adobe", rød/hvid/rosé... 35,-

økologisk, rød cabernet, carmenère eller pinot noir, hvid gewurztraminer, viognier eller chardonnay, rosé cabernet-syrah, Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni

Det er et par år siden jeg smagte dem sidst (uden større entusiasme), men kan se, at '19 carmenère fik 5* i Politiken, mens cabernet 2019 fik 90p af Decanter. Gavmilde Vinavisen har givet en stribe af dem 5*. Og hvor meget gewurztraminer kan du få til 35? Eller viognier?  
      Ikke alle vine har den brede betegnelse "Central Valley" -kan se, at den nye pinot noir kommer fra det kølige Bio Bio, måske det sydligste område i Chile. Smagte rosé (fra Rapel) i sommeren, og den var faktisk god, med pæn frugt og friskhed, med lidt syre til at balancere en lille sødme.   

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 99,-*

*: pris med Coop-app 
Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni
Set i 2011 med 93p/Guía Peñin. Vinen er i Spanien dyrere end Muga Reserva (som du skal være heldig til at få til 150-160 i Danmark). Faustino er ofte på tilbud, men værd at købe trods det gyselige udstyr. Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år, heraf dog kun 2-4 år på flaske. Dvs. vinen bliver nok bedre med 2-4 år mere på flaske. 
      Faustino I skiller sig ud ved ikke blot at være tappet i området -Rioja- men på "Propriedad" -på selve vingården- i Òyon i Alavesa nær Logroño.

Torres "Coronas", kr/fl v 5: 36,50

6 fl: 219, også hvid og rosé Viña Esmeralda, Catalunya Spanien 

Bedste KØB + *** (3 /5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni

Den røde Coronas smager overraskende godt trods en produktion i multimillion klassen, typisk spansk med krydderi og afrundet styrke. Ikke poesi, men god pop! Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagt i 2021). 
      Torres er et af Spaniens største vinfirmaer, stadig familieejet. Det ligger i Penedés tæt på Barcelona, men henter vinen til disse druer i hele Katalonien, men nok især i det tørre, varme bagland, hvor druerne er billigst.