Søg i 1200 opslag:

12/06/2023

Superb riesling og rosé i top!

I løbet af de senere år har druen riesling vist sig som en ny superstjerne, deer måske er i gang med at sætte sig på tronen som kongen af hvidvin. Vi har set vidunderlig Alsace, men ikke midnst formidabel tysk hvidvin, deer virkelig kan noget med aroma og sprød friskhed. Som ugens Sandgrub fra Rheingau! 

Riesling fra August Kesseler (89,95) er rigeligt 90 kr værd, og jeg giver også gerne 99,95 for Castillon rosé fra Bandol. Men ellers er det desværre en middeluge for Meny, som synes på vej på sommerferie.  

uge24/2023

Bedste KØB: August Kesseler Riesling Sandgrub - Castillon Bandol rosé
Godt KØB: Cono Sur "Reserva Especial" rød/hvid - Allram Veltliner + riesling - Louis Bresson crémant - Olivier & Lafont Rhone rød/hvid - Famous Grouse whisky

August Kesseler Riesling Sandgrub... 89,95

2022 "Erste Lage", bedste KØB +  ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 15.juni

Vinen kaldes 1.Cru. Tjaaa: "Erste Lagen" er på vej mod toppen, men under "Grosse Lagen" i hierarkiet af Tysklands bedste vinbjerge. Har kun smagt ældre år af Sandgrub fra højt liggende vinstokke i Kiedrich, en rig, koncentreret tør hvid med meget lang smag. Det er barnemord, men vinen smager er overlegen i duft og smag -og er endog bedre den følgende aften sammen med nogle asparges. 2022 er ok nu, men nok bedre om 3-4 år.

    Jeg har købt Sandgrub i ældre årgange (lidt billigere) i Rema1000, men også til 90 kr er vinen i top.

      Kesseler er et af de fine domæner i Rheingau, for mange toppen af tysk riesling. Ligger i den maleriske lille by Assmannshäusen, (foto viser svævebanen og vinbjerget Höllenberg). Kesseler leverer måske byens bedste røde. For 100 år siden ejede vingården blot 2,5 hektar, men siden begyndte vingården at vokse, og unde August dækker vingården i dag 33 hektar fra Lorch i vest til Kiedrich og Erbach i øst. 
      Vingården har et fint ry (4*/5 i Gault-Millau) for både rød pinot (1/3) og hvidvin (2/3). Vingården er medlem af VDP, en gruppe af Tysklands bedste vingårde, hvis flasker prydes af en vinøs ørn på kapslen. 

Ch. de Castillon, Bandol rosé... 99,95 

Bedste KØB +  **** (4/5), Meny, indtil torsdag 15.juni
2022. Historisk anset for bedste rosé (med Tavel). En sart aroma, men distinkt og fin end de nymodens partyboosteres frembrusende frugt), smuk lys rosa farve og en smag, der fylder munden op uden at dominere -og slutter af med frugt og syre. 2022 er lidt ung endnu, så vær ikke ked af det, hvis din Meny tilbyder 2021. 
      Bandol er nærmest "Grand Cru" i Provence og kommer fra malerisk lille område 12-15 kilometer øst for Marseille, nærmest i halvcirkel rundt om havnebyen Bandol (som nok er mere turisme end fisk i dag!). Castillon er et mærke fra Bastide Blanche, et af de meget fine slotte.

Cono Sur "Reserva Especial" rød/hvid... 59,95

rød Pinot noir eller Syrah, hvid Riesling eller chardonnay, Chile

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 15.juni

"Especial" er et par trin op fra de iøvrigt gode Bicicleta vine og lavet i 8-10 udgaver, som er signeret af Matías Ríos, chefvinmager for Cono Sur. Carmenère er Chile's "egen" drue, som indtil for 10-15 år siden var stort set uddød i hjemlandet Bordeaux. Jeg var længe skuffet over carmenère, som alt for ofte var spids og grøn. Men denne er fra Peumo i det lune Cachapoal (nordlige del af Rapel) og høstes fulgt moden. 80% af vinen lagrer i små egefade. 
      En fed, ganske kraftig, men afrundet vin med indbydende duft af ikke mindst brombær (2018). Kender ikke år i Meny, men den skal have fået 90p/Descorchados (god lokale guide), så til 50 kr får du rigtig meget vin for pengene. 

Allram grüner veltliner eller riesling... 75,-

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 15.juni

Den grønne veltliner er for mig bedst, en herlig vin med rig aroma, sprød tørhed og god fylde. Riesling er nok lidt strammere, men mon ikke den kommer -og med tiden bliver lige så god, måske endda bedre?  Begge er rigtig flot vin til prisen. 

    Allram er en privat vingård i den hyggelige by Strass Kamptal, det store område lidt nord for Kremstal. Her ved floden Kamp er vi pænt langt fra Donau, så klimaet er køligt og tørt, så den sent modnende riesling har det svært, for dette er ægte veltlinerland!      

      Foto: Vingården blev overtaget af Michaela Allram-Haas i 1992, og sønnerne Erich og Lorenz (foto) står for vinen i dag, mens datteren Magdalena er den kreative kraft. 

Cremant "Louis Bresson", kr/fl v 6: 58,17

6 fl: 349, Bordeaux brut. Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 15.juni
Jeg kender ikke dette mærke i crémant, men der er ikke (længere) så mange kældre, som leverer crémant fra Bordeaux. I Danmark er den største leverandør Dulong-Calvet (GCF), som leverer til de fleste kæder. Har ikke smagt denne cuvée, men prisen er god. Pæn etiket, nok også godt indhold. 

Olivier & Lafont rød/hvid, kr/fl v 6: 58,33

6 fl: 350. Cotes du Rhone, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 15.juni
Rød 2020 grenache (75%) med lidt mourvèdre og syrah -mørk, intens aroma, fyldig, men egentlig afrundet og pænt lang. Smage egefri, og andet vil også være synd! 
       Hvid på viognier med en smule andre druetyper -meget frugtig, tør, præcis, ganske elegant -herlig vin til en salat. 

      Vinene kan matche gode domæne vine, selvom (Baptiste) Olivier (foto) og (Gérald) Lafont er vinmagere, som kører rundt i Rhône og laver vin for andre. 
      Min erfaring med huset er begrænset, men jeg har generelt fundet denne vin -en almindelig Rhone- og hans Lirac bedre køb og ikke så langt i kvalitet fra de langt dyrere Gigondas og Châteauneuf.

Famous Grouse, Scotch Whisky... 99,95

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 15.juni
Der er 3-4 "slave" whiskies, der er  LIDT bedre end andre, bl.a. Teacher's, Ballantine's -og Famous Grouse. De er afrundede og frugtige, men uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge en del blends -og igen ikke for sprittede til ikke at drikke ren89p/Whisky Advocate.