Søg i 1200 opslag:

06/06/2023

Ugens 20 vintilbud -fra fund i sommervin til dyr Bourgogne

De billige vine i denne uge giver rigtig meget kvalitet til små penge. Spier's Signature er fyldig rød og tør frisk rosé og hvid, mens le Arche er lyse, lette vine -uanset om farven er rød eller hvid! Men bemærk den fine frugt i vinene. 

    I denne uge har jeg vovet at tage en klassisk Bourgogne med. Den er ikke smagt i denne årgang, men når du kan få Savigny les Beaune 1.Cru i topåret 2015 (199), hedder det køb nu og smag bagefter! Klassisk Bourgogne er altid en mangelvare! 
    Til årets studenter er der en herlig crémant fra Bordeaux, som tilmed bærer et aslotsnavn (59 i Coop365). 

    16 af 20 tilbud er fra Europa (passer godt med, at Europa leverer 80% af verdens vin). Spanien og Frankrig står for halvdelen af alle tilbud. Frankrig er mest hvid og rosé -samt brus- mens Spanien er mere solide vine til en aften foran en Weber! Lige fra den billige (men gode) Hécula (35) til Bajoz fra det mondæne Toro til mere forfinede vine som baron de Ley Reserva (50) og Irma's klassiske Zorzal garnacha (59,50). 

    Hermed 20 tilbud fra ugens over 120 tilbud fra de førende supermarkedskæder i Danmark. I denne uge vintilbud fra 30 til 199 kr. 

    I denne uge er der ingen attraktive tilbud fra Lidl, og Irma. Jeg har mistet min sidste Irma i mit område, men har fundet en ny! 

     Alle vine er tappet i vinlandet, om andet ikke er nævnt. 

uge 23/2023

8 vinkøb under 50,-

Spier "Signature", rød/hvid/rosé... 30,-
rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé (tappet i Danmark)
*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni
Du får rigtig meget vin for pengene i denne dansktappede vin. Typisk Spier: polerede, kommercielle vine med lige én filtrering ekstra. 
      Du skal ikke vente stor, rig "vild" aroma, men diskret fylde og poleret smag. Jeg har ikke smagt dem ofte, men husker en helt ok hvid chenin blanc og cabernet, men kan se, at Pinotage har fået 5* i Vinavisen, mens rosé har fået 4* i Ekstrabladet.
Le Arche hvid eller rosé, kr/fl v 3: 33,-
3 fl: 99Bardolino rosé "Chiaretto" eller hvid Garganega-Pinot Grigio Garda
*** (3/5), Føtex, indtil fredag 30.juni
Der er også tilbud på vinen i Bilka. 6 fl. for 229, dvs. du skal købe dobbelt så meget og alligevel betale 30 kr ekstra. Sært! 
    Rød og rosé er på lokale corvina, molinara og rondinella, som du også kender fra Ripasso og Armarone. Lys og let bardolino med god frugt, let og diskret, men ren rosé. I den hvide Garda får Soave's garganega lidt vægt fra chardonnay. Begge er rigtig gode tørstslukkere, lette og friske -gode til en sommerbuffet. 

Hécula Organic, Yecla... 35,-

øko. Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni
2020/21. Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. Vinen laves på den ofte stramme monastréll drue, men denne er ret blød, måske for civiliseret og kommerciel for tifosis. 
      Hécula har gennem 20+ år været en af Castaños mest kendte og er fra årgang 2018 blevet økologisk (ret nemt i de tørre, vindomsuste bakkedrag syd for Alicante). Synes ikke vinen lever op til ældre årgange (med bl.a. 90p/Parker), men årene har måske gjort mine vinminder rosenrøde! I hvert fald fik 2019 5* i Gastro sept 2021 + 90p/Guía Peñin (og 91p af gavmilde Decanter Award). Så den bliver på 4*!  

Torres "Coronas", kr/fl v 5: 36,50
6 fl: 219, også hvid og rosé Viña Esmeralda, Catalunya Spanien 
*** (3 /5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni

Den røde Coronas smager overraskende godt trods en produktion i multimillion klassen, typisk spansk med krydderi og afrundet styrke. Ikke poesi, men god pop! Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagt i 2021). 
     Torres er et af Spaniens største vinfirmaer, stadig familieejet. Det ligger i Penedés tæt på Barcelona, men henter vinen til disse druer i hele Katalonien, men nok især i det tørre, varme bagland, hvor druerne er billigst. 

Porta 6, Lisboa, rød/hvid/rosé., kr/fl v 6: 38,17

6 fl: 229, *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 15.juni

Fra bakkerne omkring Lisboa, Portugal. Den røde smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional. Får fine noter af kritikere, bl.a. 16p/20 fra lokale Grandes Escolhas i 2019/20, mens 2019 fik 16p/20 fra Vinum. 
      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende næsten tropisk frugt. Rosé ikke smagt.
     Vinen kommer fra Vidigal, som i 80erne -traditionen tro- lavede tør, trist, livløs vin.  Huset blev for 20 år siden overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes, som vi mest kender fra ViniPortugal. Etiketten er prydet af gamle danske sporvogne fra 60erne, som stadig kører rundt i Lisboas gader. 

Bajoz Toro "Museo"... 40,-*
*: med Netto-app, Bedste KØB + **** (4/5)Netto, indtil fredag 9.juni

En ganske kraftig vin med rig bærduft med kun lille antydning af eg (roble), ret afrundet, men uden den store dybde i smagen. Men godt nok velsmagende især til prisen! 90p fra Gilbert & Gaillard og 86p fra Peñin + 2 guldmedaljer her i 2023 (årgang 2021) viser uenige kendere, ikke så sjældent! 

   Bajoz er et mærke for Toro, som laves i stor bodega med eget meget populære vinmuseum, ejet af
 Pagos del Rey, del af giganten Felix Solis, der også står bag KingPin. 

Montgras "Quatro", rød/hvid... 45,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 8.juni

En ekstremt lav pris på Quatro, der (som navnet antyder) er et mix af 4 druer. Første årgang af vinen var 1998. 

     Rødvin på cabernet sauvignon, carménère og malbec (80%) +  Rhône's syrah (20%). Mørk, kraftig, blød, åben frugt i næsen. Nye årgange har fået høje karakterer (2021 91p, 2020 90p/Descorchados), flot til så lav pris. 
    Den hvide er endog bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier,  sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma -en herlig vin alene eller med mad. 

Why Not? rød/hvid, kr/fl v 6: 46,50
6 fl: 279, rød og organic negroamaro zinfandel, hvid fiano, Italien 
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni

Rød er primitivo (under alias zinfandel) + negroamaro. Foretrækker den økologiske med "kun" 14,5% alkohol (15% i den normale). 2019 fik 92p af 5StarWines: "A California influenced blend, a really big wine in terms of fruit weight and body. Very sweet berry notes, seemingly from a proportion of dried Primitivo grapes in an appassimento style. Very full, with big but smooth tannins, integrated oak notes and a fruity finish". I dag ses 2021.
     Den hvide er fiano, tør, frisk hvid med god ren aroma og pæn lille syre. Fiano er en god drue, som mange hårdnakket hævder var Plinius den Ældres Appiano. Uanset navn forsvandt den efter phylloxeraen indtil genfødsel for 40 år siden. 

7 vinkøb 50-70,-

Baron de Ley Rioja... 50,-

rød 2018 Reserva, hvid og rosé 2021, Rioja

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

En god moderne Rioja med rund fylde og indbydende duft med lidt krydderi, til den bløde side, men pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men suverænt køb til prisen.
      Selv i Spanien er vinen topkøb til 10-12 € (75-90 kr).  Set i 2018 med 91p/Guía Peñin. 
    85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 
    Den hvide Rioja er meget bedre end ældre årgange, takket være lagring sur lie ("Lias"), der giver mere frugt. 2021 får 89p/Tim Atkin. Rosé ikke i klasse med rød og hvid. 

Silvano Piacentini Ripasso eller Soave... 50,-

**** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

Til denne pris er begge et topkøb. Denne røde middelfyldige, tørre, frugtige Ripasso foretrækker jeg for de svulmende Rubens'agtige amaroner. Virker tør, men med lidt frugtsødme i slutningen. En god vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Salling mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 
      Den hvide Soave Classico er glimrende, tør, diskret, men fin aroma, ganske pænt lang

Amaral sparkling brut... 55,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 30.juni

Brus fra "Over There" plejer at være dyr og desværre ikke altid god. Denne er både god og topkøb! Fra det kølige Leyda blot 12 km fra Stillehavet. Druer er 85% chardonnay og 15% sauvignon, som lagrer sur lie før den får 2.gæring på tryktank -ikke flaske som crémant!- og lagrer 4 måneder før tapning på flaske. Der tappes blot 3000 kasser af denne vin, som bør være aromatisk, tør, frisk og sprød. Et godt bud til studenterne!  


Haut-Mouleyre, Crémant Bordeaux... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), 365Discount, indtil onsdag 7.juni 

En tør, meget frisk og ren crémant med nydelig aroma og middel længde. Vinen fik i 2021 hhv 89p og 88p/100 fra kompetente Falstaff og WineEnthusiast. 
    Haut-Mouleyre er glimrende slot i Bordeaux, men vinen sælges uden slotsnavn, dvs. at den nok er lavet i fjernere kælder, som slottet leverer druer til -kunne såmænd være Dulong eller Lestissac, del af GCF, som leverer meget vin til Coop. Nydelig etiket og et rigtig godt køb -hvor meget vin på Champagne-metoden får du ellers til 59? God til studenterne. 

Rudi Rüttger Riesling 100cl... 59,- 

(44,67 pr 75cl), Trocken Kabinett, Pfalz, Tyskland 

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 10.juni

Har kun hørt godt om denne tørre Riesling Kabinett, som jeg dog aldrig har smagt. Men andre er glade -og ærligt talt -hvor meget riesling får du til 44,67 pr 75cl? Druerne høstes modne og giver en ganske aromatisk, tør hvidvin, ren og frisk, beregnet til at nyde ung, Et par danske smagere har givet denne 2021 hele 91p. Måske lidt vel rigeligt.  
    Rüttger er et privat vinhus i Neuleiningen, en malerisk lille by i det nordligste Pfalz ikke langt fra Worms. Familien har groet vin her siden 1643. For nogle år siden kom den unge Rudi Rüttger hjem efter endt uddannelse fra Klosterneuburg i Østrig. Men han har været en omvej omkring bl.a. Marlborough i New Zealand. 

Viña Zorzal rød/hvid/rosé, kr/fl v 2: 59,50

2 fl 119økologisk rød garnacha, hvid chardonnay, rosé, Navarra, Spanien
**** (4/5), Irmaindtil onsdag 14.juni
     Jeg holder meget af denne charmetrold. Og kendere er også begejstret. Set i 2021, som af Parker og lokale Peñin har fået 92p/100, ganske imponerende i denne prisklasse.
Herlig ung garnacha med masser af frugt og krydderi, samt en udmærket chardonnay med mere friskhed end mangeRosé er rigtig god, med frugt og mere friskhed end mange, men ikke topkøb. 
     Zorzal er en ung (1985) vingård, hvor sønnen Mikel Sanz i 1998 opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet. Vinen er ekstremt vellavet, men laves af yngre vinstokke. 

Les Amours du Haut-Gléon rosé... 59,95

Sydfrankrig,  **** (4/5), Meny, indtil torsdag 8.juni

Vinn kan ligne sidste uges Haut-Vol i Meny, som laves af samme Foncalieu. Endnu en god rosé fra Frankrig (det må være irriterende for Spanien, Italien, Østrig og resten af verden, at de har så svært ved at lave rosé så god som de franske!
     Normalprisen (129,95) er opskruet. Selv i USA koster vinen blot $ 9 = ca. 65 dkk + tax).  
     Men nyd duft og smag, en herlig aroma, er frugtig, ret blød og ligefrem -perfekt alene eller med en grillet eller røget laks!  
      Meny skriver, at vinen kommer fra det smukke slot Haut-Gléon i hjertet af Corbières (foto). Næppe helt korrekt, for vinen kommer fra kooperativet Foncalieu, som ejer slottet Haut-Gléon. Slottet har i øvrigt også hotel, som ser rigtig hyggeligt ud (har desværre ikke haft lejligheden).

3 vinkøb 70-100,-

Tours de Beaumont , Haut-Médoc, kr/fl v 6: 74,83

6 fl: 449, set i 2020 (2018 ses nok også)

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni

En gammel Irma vin, som nu sælges til utroligt lav pris i Brugsen. 
    2020 ikke smagt, men kan være bedre end 2018. Som ung en fyldig vin med rig frugt og bløde tannineer og middellang smag. En moderne brugervenlig vin! Vinen laves af omtrent lige dele cabernet og merlot med en kortere lagring i små egefade. 
    Det store Beaumont (113 hektar vin) ligger syd for Beychevelle i St.Julien, som det i øvrigt deler ejer med (ejer er giganterne Castel og japanske Suntory i fællesskab). 

Museum Reserva, Cigales ... 79,-

***** (5/5), Føtex, indtil fredag 30.juni
En klassisk vin til en særdeles rimelig pris. Magtfuld, men ret fed og lækker vin med rig frugt med noter af ny eg, lang smag med god bund, frugt og bløde tanniner. Flot nu og bør nok nydes inden for 3-5 år.  
     Cigales er et lille område nær Valladolid mellem Toro, Rueda og Ribera del Duero. Området var tæt på at blive glemt, indtil Rioja-huset Baron de Ley rykkede ind i 1999. 
     En billedskøn bodega med eget kunstmuseum- og en stor vingård med flotte vine i en nuanceret magtfuld stil. Reserva lagres 22 måneder i eg, og siden et år på flaske. Alle nye årgange har fået 91-92p/Guía Peñin. 

Riesling Grand Cru, Altenberg ... 89,- 
Alsace, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni
Ganske klassisk riesling 2020 fra Arthur Metz (del af giganten GCF), der efter mange år med billigvin leverer stadig bedre vin, især fra egne domæner som disse. 
       Der er (mindst!) 3 "Gamle Bjerg" i Alsace, dette er 29 hektar blid skråning ca. 20 km stik vest for Strasbourg, som dog ikke hører til de bedste grands crus. 2020 er "en ganske flot vin med masser af aroma med lidt citrus og urt, middel fylde, helt tør, lidt frugt over syren" -en god  ledsager allerede nu til rigtig mange retter, som syren vil udfordre. 2019 fik 17,5p/20 fra Oldenburg. 

2 vinkøb over 100,-

Amarone "Santa Dorotea"... 109,-
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni

Ikke smagt, men skal være et mærke fra Montresor, et af de større firma specialiseret i Amarone & Co. Så der er håb om rigtig god amarone, selvom det ikke er husets bedste amarone. Lav pris, så giv den en chance. 

Savigny Beaune 1.Cru Moillard... 199,-

2015 Jarrons, Bourgogne, Frankrig
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.juni

Du kan købe Moillard Savigny 1.Cru til 460 kr fra anden importør i den (gode, men unge) årgang 2019. Denne vin er også fra stor årgang, men ganske anden pris. Og så er den lagret 4 år længere (men vil nok stadig have godt af 1-3 år).  
Savigny er en charmerende lille landsby midt på det celebre Côte d'Or, som leverer alle de bedste vine i Bourgogne. Jarrons er ganske lille (1,46 hektar) parcel, der ligger på en af de bedste skråninger i Savigny.

Du kan forvente en pinot noir med dybde og god længde, lidt alder -2015 har 8 år bag sig, som dog nok stadig vil have godt af lidt tid i glasset. 
    Ejer Helfrich har tjent pengene på vine, jeg vil gå i en mils bue uden om (bl.a. JP Chenet), men synes indstillet på i sine ældre dage at levere kvalitet, især i tiopvine som 1.Cru -måske for at sikre sit. eftermæle! 
    Et af hans huse er det stolte gamle navn Moillard, som kom i uføre under tidligere ejer. Han røg i fængsel, og det gav plads til familien Helfrich, som nu leverer typisk pinot, selvom vinene ikke er hverken Bouchard Père eller Rousseau!