Søg i 1200 opslag:

10/06/2023

Sol og pink i Netto

I Frankrig drikker folk rosé året rundt, men i Danmark er det koncentreret omkring de (få) uger af året, hvor solen står højt på Himlen og skriger: "Drik rosé!"

Frankrig dominerer totalt det lyserøde marked, og det forstås. Andre lande har ikke tager rosé alvorligt indtil nu, mens Frankrig i over 20 år har forfinet teknik -og det er ikke let- for at få aroma og frugtsmag langt frem i duftog smag. Ja, Frankrig har i 20 år lavet mere rosé end hvid

    Design er også blevet finpudset med LYV på en facetteret krystalflaske (60, både Bilka og Føtex sælger den på Magnum (129), som ser flot ud på bordet! Cote des Roses er også nydelig, mens Mirabeau måske er lidt bedre i duft og smag. 

    Der er både pin og hvidt brus til studenterne. Prosecco eer det nemme valg -med lidt sødme- mens Castel crémant er tørrere. 

    Blandt de røde er den helt billige San Telmo bedste køb (39) sammen med Nettos dyreste, Faustino I (99). 

Bedste KØB: San Telmo Malbec - Faustino I Rioja
Godt KØB: Prosecco "Arche" rosé/hvid - LYV rosé/hvid - Côtre des Roses rosé/hvid - Castel crémant hvid/rosé - Mirabeau Aix Provence rosé - Matsu "Picaro" Toro - Hécula Organic 

Prosecco "le Arche" rosé/hvid... 40,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 16.juni

En god prosecco til en god pris. Ikke dybt foredrag, men god sladder! Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry altid har), men med lille syre, der giver friskhed. Fås også som rosé (med en smule rødvin tilsat), som formentlig også er god (ej smagt). OK til velkomst og glas i utide. 
      Prosecco har totalt overtaget Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto nord for Venedig. En enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk. 

LYV rosé eller hvid, Frankrig... 60,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 16.juni

LYV er en flot rosé på flot facetteret flaske. En god lillebror til d'Adimant i Brugsen. LYV er tæt på, en nydelig rosé med åben frugt og blød tør smag, præget af  lidt frugtsødme og ikke for meget syre. Den hvide sauvignon har rig aroma, ganske fyldig og tør . Mangler lidt friskhed (men kun smagt én gang). 

    Tappet på en smuk flaske -med glasprop- som for 3-5 år siden vandt en designpris. Vinen laves af Iain Munson for Jeanjean. Her kort video, hvor han fortæller om vinen. 

Côte des Roses hvid/rosé, Sydfrankrig... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 16.juni

Bertrand var nok den første, der forstod at Sydfrankrig kunne lave rosé så god som Provence -og især forstod værdien af fancy flasker!  
      "Rosenvinen" er hans mest kendte. Den hvide chardonnay har pæn friskhed og lidt syre. 
    Langt det meste er dog Pink, og den er faktisk rigtig god, men ikke et fund til prisen! God frugt, middel fylde, mere sød bærfrugt i smagen,, som balanceres af lidt syre. Fås også som rød (pinot noir). 
      På ganske få år har Gérard Bertrand fået banket et af de største huse i Sydfrankrig op. Fader Georges ejede Villemajou, Corbières, som var del af kooperativ indtil 2002. Her lærte Gérard faget, mens han var professionel spiller i den franske nationalsport, rugby. Vin blev fremtiden, men med rugby'ens energi oveni! 
     I 2012 blev Villemajou suppleret med l'Hospitalet i Clape, et bjerg nær strandene ved Narbonne, som i dag er hotel og spa foruden hovedsæde og vingård. I dag ejer han en lang række små vingårde, som supplerer den indkøbte vin til en lang række mærker. Men lur mig, om han ikke tjener sine penge på disse fancy flasker! 

Mirabeau Aix Provence rosé... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 16.juni

Ikke helt så flot som Pure sidste år, men stadig en flot rosé med friskhed og rig aroma, måske let frugtsødme i smagen. Aix er normalt billigere end "rigtig" Provence, så ikke så attraktivt et tilbud. God vin til alt fra salade nicoise til grillet fisk!

      Ægteparret Stephen & Jeany Cronk forlod London i 2010 for at lave rosé i Provence. Og de har ikke daset tiden væk -i dag laves 10 forskellige lyserøde vine (samt en dyr gin -pink, hvad ellers!), og der er kommet 3 børn. Mirabeau er et mærke, for kun lille del af vinen kommer fra deres (nykøbte) 14 hektar vingård. 

Crémant Calvet, Brut eller rosé... 65,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 16.juni

Bordeaux. Den hvide har ren duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden af Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Køb kun brut, som i øvrigt ikke er så tør, at det gør noget. Den tørre rosé er måske bedre, men ikke smagt. 
      Calvet kom til Bordeaux i 1870 for at sælge vin fra Rhone, især Hermitage, til andre vinhuse. Det var helt legalt at blande lidt Hermitage og de store Bordeaux-vine. Calvet blev et rigt hus, men siden gik det tilbage, og i 2007 blev navnet købt af GCF fra Alsace, der ikke mindst bruger navnet til brus, både crémant og spritz


Netto tilbyder også Faustino V Rioja rosé eller hvid (50, 3*), helt ok rosé og hvid, som dog ikke har gjort indtryk -dog foretrukket for Calvet Rosé d'Anjou (50, 2*), rosé uden smag eller duft. fra Cronk'erne på Mirabeau i Provence. Vinen er dog kun "fransk", ikke Provence, måske hentet i Languedoc? Men pænt udstyr! Ikke tæt på LYV, fornemmer også lille sødme i vinen. 

Og lidt rødt...


San Telmo, Malbec, Argentina... 30,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 16.juni

Til prisen får du ganske meget vin, en simpel, men pæn malbec med let krydret duft og afrundet eftersmag. Huset kender du næppe, men ejeren er Peñaflor, dvs. samme ejer som Trapiche? Dvs. måske samme vin som den den letbenede Trapiche uden eg, helt ok, men uden den vægt, der er i Pure eller "Oak Cask". 

Hécula Organic, Yecla... 45,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 16.juni

Den skal du hente i Føtex (35!). Men selv til 45 får du meget for pengene! En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. Vinen laves på den ofte stramme monastréll drue, men denne er ret blød, måske for civiliseret og kommerciel for tifosis. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 16.juni


Tilbud stoppede i Brugsen torsdag, så fra lørdag Set i 2011 med 93p/Guía Peñin. Faustino er ofte på tilbud, men værd at købe trods det gyselige udstyr. Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år, heraf dog kun 2-4 år på flaske. Dvs. vinen bliver nok bedre med 2-4 år mere på flaske. 
      Faustino I skiller sig ud ved ikke blot at være tappet i området -Rioja- men på "Propriedad" -på selve vingården- i Òyon i Alavesa nær Logroño.

Matsu "Picaro", Toro... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 16.juni

Matsu er japansk for "venten", og den unge vinkælder lavede lækker vin i 00erne, men så har vi ventet lige siden. Vinen har stor fylde og frugt, men grundlæggende en enkel, men charmerende vin. 

      En sympatisk vin med overdådig frugt med masser af bær, som går igen i smagen. Ingen eg, men 2 måneder på tank "sur lie" før tapning. Nyd nu for frugten. Toro ligger lidt til venstre for Rueda og Ribera del Duero, tæt på Douro området i Portugal. 

Netto tilbyder også Catena Malbec "High Mountain" (79, 4*), rigtig god, men for mig mindre interessant end Trapiche Medalla (som ofte fås til 60-70). Check årgang -bør idéelt set være 4-5 år gammel, ikke mere (men set i 2013, som er betænkeligt gammel). Vinen er den bedre udgave af Alamos.  

     Også Barefoot (flere sorter, 50, 3*), daglig californisk vin i flere farver. De røde er bedst. Desuden Golden Zin zinfandel (6 fl: 199, 2*, dansk tapning), 6 flasker alt for meget af en vin, som slet ikke er min smag. 

Moulin de Gassac, syrah eller sauvignon... 60,-

**** (4/5), Netto, indtil fredag 16.juni
Løgismose henter denne vin hos Daumas-Gassac som leverer små mængder dyr vin fra egen vingård, men leverer millioner af flasker med andre etikett4er, bl.a. denne, købt ind hos små vinbønder i nærområdet, dvs. det øvre Languedoc. En ganske ok vin -rustik, fyldig rød, tør, frisk hvid- men til 60 bstemt ikke topkøb.