Søg i 1200 opslag:

02/06/2023

Dagligvin behøver ikke være kedelig!

God vin er bestemt ikke dyr i Danmark, når du kan få vine som Porta 6 og Bardolino le Arche til blot 38,17 kr for en flaske! Så der er også vin til alle os, der ikke er født med en guldske i munden!

Porta 6 er fra Portugal og ejes af dansk-portugiseren Antonio Mendes. Den røde er måske bedst, men den hvide er også ganske ok. 

    Le Arche er mest oftest Ripasso og Amarone, som får mig til at gabe af kedsomhed. Men deres billige vine er slet ikke ringe. De er markant lettere end Porta 6, men har frugt og charme. Holder meget af især den røde Bardolino og den hvide Garda. (og så får vinene mig til at mindes den billedskønne sø og hyggelige Bardolino by!). 

    Resten af Bilka's gode køb koster alle 109 og går igen fra sidste uge. Fournier Pouilly-Fumé viser, hvad hvid sauvignon drejer sig om, mens Bell'Aja er klassisk Bordeaux med toscansk charme. 

    Men der er også noget til Amarone-elskerne. Holder egentlig meget af Rossogrande (6 fl. 229), som tiltaler mig lige så meget som Rocco Alata (6 fl. 299) og Amarone Arche (109). 

Bedste KØB: Porta 6, Lisboa rød/hvid/rosé - le Arche rød/hvid/rosé - Fournier Pouilly-Fumé - Bell'Aja Bolgheri
Godt KØB: Ripasso "Rocca Alata" - Arche Amarone

Porta 6, Lisboa, rød/hvid/rosé., kr/fl v 6: 38,17

6 fl: 229, bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 15.juni

Fra bakkerne omkring Lisboa, Portugal. Den røde smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional. Får fine noter af kritikere, bl.a. 16p/20 fra lokale Grandes Escolhas i 2019/20, mens 2019 fik 16p/20 fra Vinum. 
      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende næsten tropisk frugt. Rosé ikke smagt.
     Vinen kommer fra Vidigal, som i 80erne -traditionen tro- lavede tør, trist, livløs vin.  Huset blev for 20 år siden overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes, som vi mest kender fra ViniPortugal. Etiketten er prydet af gamle danske sporvogne fra 60erne, som stadig kører rundt i Lisboas gader. 

Til samme pris Tanunda rød/hvid (6 fl. 229, 3*), kommerciel australsk basisvin uden interesse.  

Le Arche rød/hvid/rose, kr/fl v 6: 38,17

Bardolino rød eller rosé "Chiaretto", hvid Garda Garganega-Pinot Grigio, rød Rossogrande

6 fl: 229, bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 15.juni

Du kan indtil 30/6 få vinene til 33 i Føtex, men i dag er Bilka (igen) dyrere. Bardolino får altid ros af mig, den er frugtig og let, en mangel på markedet! Den røde er meget behagelig, diskret åben frugt, let, rund, mens Rossogrande er en let ripasso-type, helt ok. Chiaretto rosé er ret neutral, men tør og ren, mens den hvide Garda på garganega (og grigio) også er til den diskrete side, men ren og frisk, en rigtig sommervin! Meget egnet til både buffet og glas i utide. 

Fournier  Pouilly-Fumé... 109,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8.juni

Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Let, præcis og stilren i finish. Fumé ligner til forveksling nabo Sancerre. Engang var den dyrere end naboen, gr en smule mere fylde, men i dag er den sjovt nok ofte billigere. 
      Vinene viser på god vis, hvorfor druen sauvignon er blevet en af de mest mondæne i verden -en original aroma og sprød friskhed -mere diskret end New Zealands udgave, men lidt mere forfinet og ren. En god ledsager til salade nicoise eller endog moules frites. Nyd den inden for et par år.       
      Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar, lidt mere i Sancerre end i Pouilly, hvor han ejer Bois Charmants. Vinene er ikke helt i top, men meget bedre end den dyrere Calvet, som også ses i Bilka.

San Felice "Bell'Aja", Bolgheri... 109,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8.juni

Bolgheri har et ry som en art 1.Cru i Toscana, takket være bl.a. Sassicaia (2000+ kr/fl). Den gode Turaia er på tilbud (100) stadig godt køb, men i dag er topkøbet fra det fine San Felice domænes vingård i Bolgheri. 
      Vingården er lille og vinstokkene (60% merlot, 40% cabernet) unge (8-10 år), men de første årgange har fået ros i guiderne (omkring 90p/100). Den aktuelle 2019 har fået 89p/WIneEnthusiast, mens 2020 har fået 93p/WinesCritic. En flot vin på druerne merlot og cabernet i en magtfuld, men blid udgave med fine nuancer i frugt og eftersmag. Kan formentlig gemmes nogle år, men jeg vil nyde den nu.  

Ripasso "Rocca Alata", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8.juni
Rocca Alata er et mærke fra kooperativet i Soave, som leverer vinen. Dvs. en middelfyldig vin med nydelig bærfrugt, lidt krydderi og til alt held beskeden sødme (6 g/l). Men ikke mindeværdig.  

Amarone "le Arche", Valpolicella... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.juni
Jeg er grundlæggende træt af amarone. "Amaro" betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som jeg finder vammel efter det første glas! Men prisen er ok. Foretrækker egentlig den letbenede Rossogrande (38,17) eller ripasso (50) herover, men allerhelst den hvide Fumé eller Bell'Aja!