Søg i 1200 opslag:

16/06/2023

Meny: Herlig pink Prosecco og sjov sydfransk rosé

På ganske får har Prosecco stort set udryddet den søde Asti fra hylderne i dit supermarked. Og for nogle år siden begyndte pink Prosecco sit indtog. Og hermed er Verdens mest udbredte brus Prosecco fra Italien! 

Meny er godt med (18 prosecco har jeg talt på shop.Meny!), så jeg kan godt være lidt bekymret -en Prosecco bør i princippet drikkes inden for ét år fra tapning (så du skal være lidt forsigtig med 2021 og ældre vine). 

    Men den nye Bacio della Luna har jeg fuld tillid til, og den laves modsat mange på markedet af et hus i selve det klassiske Prosecco område. Og jeg kunne også fristes af den "grå" grenache Cuvée Roman fra Sydfrankrig. 

Bedste KØB: Bacio della Lune Prosecco rosé - Cuvée Roman gris - 
Godt KØB:  Belrose Méditerrannée* - Dr L Riesling Dry* - Maybach Riesling - Rhone "Reserve Palais" 
*: kræver Meny-app, uge 25/2023

Bacio della Lune Prosecco rosé... 49,95

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 22.juni

Har slet ikke smagt denne letbenede spumante, men giver både 4* og bedste køb uden større tøven. 2020 fik lidt gavmildt 91p/Falstaff, men den aktuelle vine er (håber jeg) 2021 eller 2022. Vent en frugtig spumante med fint brus og sprød friskhed, som sluttes med diskret sødme (ca. 15 g/l) balanceret af syre. Prøv den til en seafood salat eller til asiatiske retter. 

    Bacio della Luna ligger i Vidor, dvs midt i det historiske Prosecco-område, og ejes af schweiziske Schenk, som generelt leverer gode vine i Frankrig som i Italien. Huset laver en farlig masse vin, så domænet på 25 hektar er ikke nok. Den hvide prosecco får sin pink farve ved en smule rød pinot. 

Cuvée Roman, grenache gris... 49,95

Bedste KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 22.juni

Set i 2022. En særlig rosé, da den er lavet af den "grå" grenache, som er midt mellem den hvide og sorte grenache (kendt fra Chateauneuf), som mest ses. Druen er nærmest rød, så den burde være oplagt til rosé. Beskrives som ekstremt frugtig, fyldig og blød. Jeg vil nyde den denne sommer, da den måske mangler lidt syre. 
    Vinen laves af engelske Boutinot, som fra en lille vinhandler på blot 20 år er vokset til leverandør af vin fra hele Verden til hele Verden. Vinene laves i lokale kældre efter en nærmest australsk opskrift til bløde kraftige rødvine og bløde, frugtige hvide. Og det uanset om vinen er fra Californien, Italien elle r -Frankrig. Men generelt god kvalitet! 

    Samme Boutinot leverer Edalise Provence rosé (99,95, 3-4*), lidt dyr, synes jeg. 

Maybach Riesling tør/halvsød... 40,-

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 22.juni

Rheinhessen. Kommer slet ikke nok i Meny, så heller ikke denne er smagt. Men vinen er et mærke fra giganten Peter Mertes ved Mosel, men vinen er fra (det billigere) Rheinhessen. Gå efter den tørre, som nok har god frugt og lidt syre, takket være riesling druen. Den søde er nok også være helt ok. 

Prosecco Pronol, brut.. 69,95

*** (3/5), Meny, indtil torsdag 22.juni

En helt tør prosecco, meget let, spinkel, sprød og frisk, med lidt æbleagtig aroma. Årgang 2021 -så drik den nu. Laves af det store Bottega, som vel egentlig er bedre kendt for grappa på sære flasker end Prosecco. Men flot udstyr! 

Belrose rosé, Méditerrannée Igp... 69,95*

*: kræver Meny-kort,  godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 23.juni

Et helt ok køb, men jeg vil ikke påtvinges et købekort (mere) for at få den til denne pris! Den ser sgu flot ud med den elegante flaske -og så er navnet tæt på genialt. Og vinen smager godt -nydelig aroma med lidt blomst og sød frugt, tør uden at overdrive, diskret syre -en rigtig god vin til et glas i utide. Kun prisen hindrer 5*. Vinen kommer fra giganten GCF, måske fra deres store La Baume ved Béziers. 2020 fik 89p/WineEnthusiast (men jeg vil hellere have den unge 2022!). 

Dr L Riesling Dry Mosel... 69,95*

*: kræver Meny-kort,  godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 22.juni

Kunne få den til 59,95 for et par år siden -uden Meny-kort, så... Denne tørre Dr L Riesling er god -sprød, frisk, rig aroma, let, men pænt lang i smagen. Ikke smagt i nye år, dog.
       Vinen var pionér for god Mosel Riesling. Druer og vin blev købt ind til  vinen, der fik navnet "Dr L" -siden fulgte andre efter, bl.a. Dr Pauly, Molitor osv.
    Dr L blev populær og af denne vin alene sælges pænt over 1 million fl/år, 10 gange salget fra Loosens egen vingård - i USA- plus en pæn sjat til andre lande som England, Tyskland osv. Og Danmark. 

Cotes du Rhone "Reserve Palais"... 40,-

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 22.juni

Set i 2020. En meget basis'agtig Rhone med lidt krydret duft, middel fylde og blød smag. 2020 har nok mistet lidt spændstighed og skal nydes nu. Slet ikke så god som Meny's andre Rhone som Princes eller Olivier & Lafont, men også billigere. 
    Vinen er lillebror til Clefs de l'Enclave Villages og laves i Tulette af Cellier des Dauphins, et 2.grads kooperativ (med 13 kooperativer under sig). Det suverænt største hus med 18.000 hektar i det sydlige Rhone. Jeg har ofte set Dauphins vinene, desværre ofte ret dyre. Denne pris er mere korrekt, synes jeg. 

Casalforte Ripasso, Valpolicella... 69,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 22.juni 
Har fået en covid-10'er siden sidst, så ikke længere topkøb. Vinen kommer fra Riondo kælderen i Soave, del af Collis, et 2.grads kooperativ, der dækker stor del af området mellem Verona og Padua. Ikke smagt, men gode takter loves i en middel-Ripasso. 

Nitthaus, rød, hvid, rosé, kr/f v 2: 72,50 

2 fl: 145. Rød pinot noir, rosé, hvid chardonnay eller grüner veltliner, Østrig
**** (4/5), Meny, indtil torsdag 22.juni

Den røde pinot noir er bedst -frugtig, afrundet, pæn længde. Har kun smagt de øvrige én gang eller to, men husker chardonnay som nydelig (og det bekræfter andre kritikere), mens jeg husker grüner veltliner som middel, på grænsen til det flade. Rosé ej smagt. 
    Burgenland er en lun del af Østrig og ligger omkring den lavvandede store Neusiedl sø en halv times kørsel syd for Wien. Du kan næsten gå tværs over søen, da den i snit er 1 meter dyb (det dybeste sted er 1,8 meter!). Søen er UNESCO verdensarv og vrimler med fugle. I de mange hyggelige byer omkring søen vrimler det med storkereder, mange beboede om sommeren. 
     Nitthaus i Gols på søens nordside ledes af Hans og Anita Nitthaus og er mest kendt for rødvin. Meny har solgt husets "sélection" i mange år, som ikke er fra egne marker, men lavet af druer købt i lokalområdet.