Søg i 1200 opslag:

02/07/2023

Uge 27: Topkøb fra Østrig og god tysker, som dog er steget voldsomt i pris!

Frankrig er stadig nr 1 for mig, når det gælder rosé, men i denne uge anbefaler jeg en spansk rosé fra Barbadilla "Mountain" fra det lidt unikke Somontano (39 kr).

Samt den altid gode Sant Thias fra Østrig (50, også Rema1000), hvor både riesling og grøn veltliner minder os om sommeren i sidste uge og de uger, der kommer! 

En anden god sommervin er Peter & Peter (55 i Meny), hvor du kan få herlig riesling, en ny grauburgunder og en rød og pink pinot noir, som ret unikt alle kommer fra Mosel! 

    Peter & Peter er (som flere vine i Meny) steget voldsomt. I dag er prisen 55, i april 50 og 45 (sidste sommer). En voldsom stigning, men må indrømme, at vinen giver valuta for pengene, sselvom den ikke længere er topkøb.

    Frankrig har 6 vine med (bl.a. topkøb fra Alsace i Brugsen), mens resten er stort set ligeligt fordelt mellem Italien, Spanien, resten af EU og "Den ny Verden". 

    Ialt 17 tilbud (mod normalt 20). Superbrugsen og Kvickly har 6 vine, Salling-gruppen (Føtex, Bilka, Netto) 5 vine, mens rersten er fordelt mellem Dagrofa (Meny), Rema1000 og Lidl. Irma har ikke længere ugens tilbud, desværre. 

    Jeg har vurderet 120 tilbud fra alle førende supermarkedskæder i Danmark  Alle vine er tappet i vinlandetom andet ikke er nævnt. 

uge 27/2023

7 vinkøb under 50,-

Hardy's Crest, rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 29,83

6 fl: 179, rød cabernet-sauvignon shiraz, hvid chardonnay sauvignon, rosé, Australia (tappet i England)
Bedste KØB + *** (3/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juli

Til 30 kr får du rigtig meget vin, og prisen svarer tilmed til 120 for 4 fl. -dvs. billigere end samme vin i plastikpose og pap (139 på tilbud). Og jeg vil til hver en tid foretrække glas og skruelåg!
    Hardy's er i dag mest kendt for dagligvin som "Nottage Hill" og "VR" -samt Hardy's Crest, som for mig er et lille glas bedre (mens William Hardy er højere i hierarkiet).
      Den røde "Crest" er blend af cabernet, shiraz og merlot, ikke tosset, en pleaser uden større karakter. 2020 fik 5*/Vinavisen. 
    Den lyserøde er på samme druer, ej smagt. Den hvide er tør, middel fyldig, med nydelig frugt, en vis friskhed med lidt syre, som dog virker påtaget. 
      Hardy's er faktisk et af de ældste huse, grundlagt kort tid efter, at Adelaide blev grundlagt som en "fri" by uden de straffefanger, som hærgede Sydney og Melbourne!

    Coop365 tilbyder Hardy's Stamp (35), hvis 6 fl. Crest er for meget. Rød og hvid er ganske ok vine. 

Casal Garcia hvid/rosé... 35,-

Vinho Verde, *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 6.juli

Vinho Verde -”Grøn Vin”- laves i Portugal mellem Oporto og grænsen til Spaniens mondæne Galicien. Et vådt og køligt område. Druerne får masser af vand, dvs så højt udbytte, at druerne kan være umodne og har givet både rød og hvid navnet "grøn vin". 
     Den hvide García var den første Vinho Verde uden for Portugal (jeg solgte den i 1968 til... 20 kr, en ret høj pris i de dage!). Og vinen er i dag nok bedre -meget lys, let, neutral aroma med lidt citrus og blomst, ganske ren og frisk med mikroskopisk snert af sødme -diskrete  bobler -god til tapas, sushi o.l. Den lyserøde Vinho Verde har også et lille spritz, mere aroma (hindbær, brombær, kirsebær), ganske lille sødme og fin syre -en rustik vin på den kommercielle måde. 

Casillero del Diablo, rød/hvid/rosé... 35,- 
rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon blanc, rosé shiraz, Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juli

Til prisen er "Diablo" uovertruffen. Rød cabernet (2021 fik 90p/James Suckling), carmenère  (guldmedalje). Rosé ikke smagt, men kan se, at den har fået 5* i Vinavisen.   
    Jeg drikker dem, hvis de bliver stillet foran mig, men bliver aldrig helt vilde med dem. Men må indrømme, at for en serie vine, hvor der (2015) blev lavet 400 millioner flasker, er kvaliteten vildt imponerende. 
    Du får korrekte rødvine med mørk bæraroma, middel fylde og afrundet eftersmag. Gå efter cabernet og sauvignon. Chardonnay er ganske god, tør og ren. Kun et par af dem smagt det seneste år.

Barbadillo "the Mountain Rosé"... 39,-

Somontano, Spanien

*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 8.juli
En rigtig god rosé på især cabernet og merlot, som trives i de lavere Pyrenæeer ikke så langt fra grænsen til Frankrig. Stilen er simpel, men effektiv, med god frugt, tør og rentsmagende -god til en salat. Og attraktiv pris. 

Laugel hvid Alsace, kr/fl v 3: 43,-

3 fl: 129, Riesling, pinot gris, pinot blanc eller sylvaner, Frankrig
*** (3/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juli

Riesling er formentlig identisk med Helfrich, som du kan købe i Bilka -her er prissen dog 53,17, og du skal købe 6 flasker for at betale 10 kr mere pr flaske! 

    4 ok, men simple Alsace vine trods etikettens "Cuvée Selectionnée". Laugel er del af Arthur Metz, igen del af GCF-gruppen, ejet af netop familien Helfrich. Famiin var i 80-90erne var tæt på at ødelægge markedet for Alsace med en serie grønne, umodne vine. I dag synes vinene bedre, men bestemt ikke top. Riesling nok bedste, men den hvide pinot er også ok. De andre desværre aldrig smagt. 

Cava Jaume Serra tør/sød... kr/fl v 3: 43,-

3 fl. 129, Brut: *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juli

Perfekt til sommerfest på budget -men bestemt ikke Champagne eller crémant. Men til 43 kr får du ok brus! I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!" Den fik 5* af Henrik Steen Andersen i Politiken for 3 år siden. 


Frescobaldi Rèmole eller Pater... 49,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 6.juli

Rødvin fra markis Frescobaldi, en af de største godsejere i Toscana. Disse kommer fra egne marker fordelt rundt i Chianti, men sælges "kun" som Tsocana. Jeg har smagt begge i flere årgange, og de er glimrende og gode køb til 49. Pater har lidt eg og er 100% sangiovese -den klassiske Chianti-drue, mens der er mindre eg og lidt cabernet i Rèmole.
    Begge har dyb farve og indbydende frugt, middel fylde og afrundet finish, måske med lidt mere bid i Pater. Men prøv begge og sig mig imod! 

7 vinkøb 50-70 kr

Sant Thias, hvid, rød eller rosé... 50,-

Hvid grüner veltliner, riesling eller Gemischter Satz (blend), rosé, rød pinot noir, Østrig
Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 8.juli

Den grønne veltliner er virkelig god og har DAC (appellation) Weinviertel, et af de gode områder for veltliner. Tør, frisk og sprød, med rig aroma (pærer, citrus og fersken), egentlig ret enkel, men alt hvad du kan ønske sig til en omgang muslinger eller grillede rejer. 
     Riesling har lidt mere spinkel frugt, men nydelig friskhed, tør og ganske appetitvækkende -god vin til lys forret. Rosé virker for letbenet. Den røde er blevet pinot noir, ej smagt, som afløser "Gemischter Satz" (blend af flere druer).
    Vingården ejes og ledes af ægteparret Harald og Daniela Frank, direktøren Johanna and vinmager Katrin Frank. 

Pinot Gris Gisborne, New Zealand... 50,-

*** (3/5), Lidl (fast pris; tappet i Tyskland)

2022. På sin vis mere frisk og ren end den normale hvide sauvignon, som du ser overalt fra Marleborough eller Gisborne. Har ikke den ekstreme aroma fra sauvignon, men er meget sprød, frisk og ren med pænt lang smag. 

      Gisborne er ikke så kendt som hverken Marlborough eller nabo Hawke's Bay. Klimaet er lunere, men derfor godt til den grå pinot, og priserne er også noget lavere -men stadig er 50 kr en rigtig god pris på vin fra New Zealand. Vinen er del af DeLuxe, en ny serie vine fra Lidl.

le Arche Ripasso Valpolicella, kr/fl v 6: 53,17

6 fl: 319. *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 6.juli

Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som balanceres af en ganske lille restsødme, så balancen holdes.  

Peter & Peter, riesling eller pinot noir.. 55,-

Mosel Riesling "Feinherb" eller Trocken (tør), rød Pfalz pinot noir, Tyskland

**** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 6.juli

Også denne pris er steget med 5 kr siden foråret (og 10 kr/fl siden sidste sommer), så Meny kan tjene flere  penge end konkurrenten Coop! 
    Men stadig gode køb og ret unikt er alle vine fra Mosel, også grå og sort pinot, druer, som indtil for 15-20 år siden var ukendte i det kølige Mosel.
    Den tørre Riesling er flot, ren og frisk, god frugt og fine syrer i eftersmagen + lillebitte sødme. Feinherb dvs. halvtør, er lige så flot, indbydende duft og nydelig syre og sprødhed
En ny tør 
Grauburgunder (pinot gris) er fed, ren aroma, pænt frisk, tør og ren. Rød pinot
 fra det lune Pfalz, pæn uden at være prangende, nydelig frugt, lidt fersk, et godt køb
. Fås også som rosé Feinherb (halvtør). Ikke smagt. 

Pipoli, rød/hvid/rosé ... 55,-

rød Aglianico Vulture, hvid greco-fiano, rosé Aglianico, Basilicata, Italien

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 6.juli

Aglianico er en sjælden drue, som stort set kun gror omkring Napoli (Taurasi) og i Basilicata ved Vulture (der er lidt sagndyr og drage over det sære navn). Druen anses måske for den mest ædle syd for Rom. Vinen var respektindgydende, men ikke behagelig -men er hos nye vinmagere langsomt blevet mere tilgængelig. Vulture er lille, 400 hektar med ca. 3 millioner fl/år fra et par håndfulde producenter.  
    Den røde imponerer -middel dyb; anderledes aroma med lidt anis, kirsebær og krydderi med snert af chokolade, middel fylde, pænt lang, afrundet balsamisk smag med markante tanniner, som kalder på en solid gryderet. 

    Den hvide på de to fornemme druer greco og fiano har indbydende aroma, tør smag, ret blød.

Oberon Visan, Rhône Villages, øko... 59,-

***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juli

Set i 2022. Tæt på perfekt grillvin, denne unge, magtfulde Rhone matcher den søde barbecue sauce og slet ikke ueffen bagefter, når solnedgangen er på vej. Visan har et lidt køligere klima end Gigondas. Vinen nogle år siden bar den navnet l'Obrieu efter en vingård, men er nu et mærke snarere end vingård. Men kvaliteten synes lige så god. 

 

Cremant Alexis Lichine, Bordeaux ... 60,- 

Brut hvid/rosé, *** (3/5), Netto, indtil fredag 7.juli 

En nydelig duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden og har fint brus, måske lidt store bobler, lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den tørre rosé skal være rigtig god, men ikke smagt. Vinene laves af giganten GCF (også Calvet mv), som ejer mærket Alexis Lichine, resterne af hus, grundlagt af legenden Lichine, som var pioneer for god vin takket være en række populære vinbøger. 

2 vinkøb 70-100 kr

Fleurie "la Madone", Cru Beaujolais... 89,95

**** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 6.juli

Fleurie er meget mondæn (og ofte kostbar) og af og til den bedste af Beaujolais' 10 Crus. Madone er et særligt vinbjerg kronet af kapel med lille statue af samme madonna som spir. Vinen gror op ad skråningen helt op til 450 meters højde.  
     Du skal forvente en 2021 med meget frugtig aroma  (hindbær osv) vin med fin frugtsyre og middelfyldig, ganske frisk smag med lidt frugtsyre, der gør vinen meget egnet til mad. Testvinder med 5* i Vinbladet. Herlig nu, men 2-3 år mere på flaske får du en mere fløjlsagtig vin med rig bouquet. Serveres kælderkold.  Vinen tilbydes af forskellige websider til 99-149 kr (med prismatch!). 

Pouilly-Fumé "Petit Marin"... 99,95

Godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 6.juli

2022. Jeg kender ikke denne Fumé, men vil tro, den måler sig med Bailly, som Meny har solgt hidtil. Vinen sælges iøvrigt af anden importør til 150, så 100 er en god pris. 
    Vinen kommer fra lille domæne (13 hektar i Pouilly), som ledes af familien Petit, bl.a. med kvinder i 3 generationer! Domænet tappede sin første vin i 70erne. Vent en sprød, tør aromatisk vin med god syre og pæn længde. Herlig ung til en sprød salat eller til østers. 

1 vinkøb over 100 kr

Gigondas "Roc des Dentelles"...  119,-

***** (5/5), , Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 6.juli

Set i 2020. Gabriel Meffre leverede i mange år Irma's "Plan de Dieu", en daglig Rhône + Vaudieu fra Châteauneuf, begge tappet på Vallensbækvej i Brøndby. Disse vine er væk, Meffre ligger stadig på samme adresse i Gigondas, og vinen fra hjembyen er helt ok. 
      2020 er mindst lige så god som ældre år, der fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet og identisk med den almindelige Meffre udgave i 2019, som fik 91-93p/WineAdvocate. En afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset.