Søg i 1200 opslag:

10/07/2023

Ugens vine 28/23: celebrity vin fra California og klassisk Bordeaux!

I denne uge er der kun 14 vinkøb fundet værdige til Ugens vintilbud, og helt unikt er hele 2/3 -9 vine fra Superbrugsen/Kvickly eller Coop365! Det havde jeg ikke set komme... Ser det som et tegn på sommeerferie hos rivalerne -2 vine fra Bilka, én fra Føtex, én fra Rema1000 osv... 

For første gang nogensinde (tror jeg) er der kun én spansk vin på listen (Gran Coronas cabernet til 79), men til gengæld hele 3 vine fra Italien, inkl. en en Montepulciano god til det meste (37 v 7) og en rigtig god Amarone (Farina, 149). . 

    Ugen byder byder også på noget så usædvanligt som rød og hvid fra Californien, Zac Brown (99), fås også en Grammy-vindende popstjerne, som dog har arbejdet med mad og ved siden af musikken, så ghan ved mere om det end de fleste celebrities. 

    Der er ligeledes én vin fra Tyskland (Peter Bott rød/hvid/rosé, 45), men ingen vine fra Australien og Østrig.

    Der er også hele 6 vine fra Frankrig, hvor Bordeaux fører sig fornemt frem. For mig er Tours de Beaumont (69) måske ugens bedste, selvopm den ikke er den dyreste. Kommer fra slot tæt på stjernen Beychevelle, som det deler ejer med! 

    I denne uge er der kun 100 tilbud fra de førende supermarkedskæder i Danmark, hvoraf 14 er valgt  Alle vine er tappet i vinlandet, bortset fra ugens New Zealand vin (Crossings, 59,50 v 2)! 

uge 28/2023

4 vinkøb under 50,-

Rocca Ventosa, Abruzzo, kr/fl v 6: 37,-

6 fl 222, rød og rosé Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien

Bedste KØB + **** (4/5) Bilka, indtil torsdag 20.juli

En ung (2021) mørk, fyldig og afrundet rødvin, men med god friskhed i syren og god frugt -så meget sjovere at drikke
 end de floder af billig Rip'amarone og andre fra Puglia, der hærger supermarkederne. 
    Den lyserøde Cerasuolo er tør og frisk, med god frugt med lidt blomst og frugt (kirsebær?), mens den hvide er tør og ren, men kun lidt frugt.
      Rød og rosé laves på druen er montepulciano, som formentlig engang har tyvstjålet sit navn fra den smukke by Montepulciano (hvor druen prugnolo bruges). 
       Vinen laves længere mod syd i Abruzzo stik øst for Rom over mod Adriaterhavet. Tollo er et stort kooperativ, som dog ofte leverer gode vine. 

MontGras "De Vine" rød/hvid/rosé... 39,- 

Chile, *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 20.juli 
Reserva er 1-2 trin op fra bunden, men meget langt fra toppen. "De Vine" er god til prisen, men ikke meget mere -når lejligheden byder dig, så køb Amaral eller "Day One" fra samme hus, som på tilbud ofte fås omkring 50.  
      Men til 39 er "De Vine" et topkøb. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, men jeg foretrækker næsten de hvide, som er sprøde og friske, også chardonnay og især sauvignon'en især fra det kølige San Antonio.
    Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. 

 

Peter Bott rød/hvid... 45,-

Tør Riesling, Chardonnay, Pinot Gris og rød Pinot Noir, landvin, Tyskland
*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 15.juli
Peter Bott og Peter & Peter: Er du forvirret? 
      Peter Bott er rød og hvid landvin fra Rhinen, som leveres af et stort hus ved Cochem i Mosel (!), Einig-Zenzen (tapper 60.000 fl/time). 
      Kun smagt riesling, som var korrekt, tør, med pæn duft og lidt syre, meget god til prisen. Den røde pinot (smagt én gang hos venner) var korrekt, ret tør, lidt vag aroma, men ren smag. Både chardonnay og pinot gris bør også være mere end acceptable. Så du får godt køb, selvom jeg personligt foretrækker den dobbelte Peter & Peter i Meny (når den fås til omkring 50-55).

Aimone rød/hvid/rosé... 45,-

** (2/5), Bilka, indtil torsdag 13.juli

I navn endnu en variation over Amarone, mens vinen blot er endnu en syditaliensk Rip'amarone. Dvs. stærk, men let i smag, let sødlig -ikke ulig Grande Alberone, ikke så sært, da de tappes i samme kælder. Bilka henter den hos Taster Wine, som får den fra IWB, Italiens største vinhus (120 mill. fl/år). Jeg skal være meget diplomatisk, når jeg udtaler mig om denne vin, som nok er en stærk, men karakterløs pleaser som mange andre syditalienere. 

7 vinkøb 50-70,-


Undivided Pinot Noir eller Chardonnay.... 50,- 

**** (4/5)365Discount, indtil onsdag 19.juli

Sydfransk udgave af Bourgognes 2 druer: Chardonnay er pæn og nydelig Bourgogne-kopi i en kølig udgave, totalt træfrit, som jeg kan lide den, diskret aroma, middel fylde, pæn syre i eftersmag. Druerne kommer fra Oc, dvs. Languedoc-Roussillon, og den kølige del af dette område er Limoux og omegn, så druerne er nok herfra -og det samme gælder nok for druerne til rødvinen:
      Rødvinen smager af sort pinot. Farven er middel -som al Bourgogne- duften er ren hindbær med lidt solkrydderi (men slet ikke som i f.eks. Oregon eller California!), smagen er ret let, men ved iltning bliver den længere. Nydes kælderkold -en meget drikkelig vin!

La Baume rød merlot, hvid viognier... 59,- 

**** (4/5), , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Glimrende landvine fra Sydfrankrig.
 Den hvide har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. Den røde merlot er nydelig uden at sprælle for meget, åben næse med lidt hindbær, afrundet med solid fylde, lidt dybde, drikbar nu
      Vingården var en forpost for australske Hardy's, som havde planlagt en lille invasion af vinens moderland. Det fes lidt ud, men en masse australske vinmagere kom gennem Baume til andre vingårde, både i Frankrig og Spanien!  
      Men både rød og hvid laves i en flot kommerciel stil, hvid med kold skindkontakt før gæring + lagring sur lie, mens den røde får kold udblødning før gæring, ingen eg. Vinene forener det blide i Californien og Australien med den rene frugt, som du sjældent ser i oversøisk vin i denne prisklasse. Og så er flasken flot! 

Cotes du Rhone, Vidal-Fleury rød/hvid... 59,-

**** (4/5) Bilka, indtil torsdag 13.juli

Den første tid så jeg mest årgang 2015, som nok er temmelig moden og uden den rige frugt, som karakteriserer grenache druen. Men nu er den set i 2019 og 2020 -og så er vinen et rigtig godt køb med rund fylde og blid eftersmag præget af modne druer. Hvis er set i 2021, også helt ok. 

     Elsker denne klassiske etiket fra historisk (1781) hus i Côte Rôtie. En ung Guigal begyndte sit arbejdsliv her, siden gik han solo, fik succes -og købte sin egen arbejdsplads. I dag bruges mærket til sekunda vine fra Guigal (men ofte er denne Rhone lige så god!). 
     Den hvide er viognier + hvid grenache, lagret sur lie. Ikke smagt, men burde være frugtig med blomst, tør og frisk. nydes ung

Lestissac, Crémant de Bordeaux... 59,- 

brut/demisec, *** (3/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Nu har Coop både Dulong -ex-Irma- og Lestissac, som begge kommer fra samme hypermoderne kælder i Bordeaux, som leverer bl.a. Calvet og Alexis Lichine til Salling. 
    En nydelig crémant til en rigtig god pris, hvor semillon og sorte merlot får brus på Champagne-metoden. Svært at klage over til 59! Brut er bedst. 

 

Yealands "Crossings"  sauvignon blanc, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, Awatere Marlborough, New Zealand (tappet i Europa)

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli 

Endnu en Irma-vin (men nok identisk med den normale Yealand's i Brugsen + BabyDoll hos anden importør, og til markant højere pris). 4 af 5 flasker vin fra New Zealand kommer fra blot 2-3 huse, som sælger under utal af navne til danske kæder. Derfor er Yealand's et godt valg, da huset har et meget stort domæne i det kølige Awatere, som leverer det meste af vinene, i Awatere, en god del af Marlborough tæt på havet. 
Flot, tør, ren rig aroma, sprød og frisk trods 13,5% alkohol, der slet ikke smages. God f.eks. til skaldyr eller en salat. 
     Vinene laves af Nathalie Christensen, oldebarn efter dansk indvandrer, der fulgte grundlovsfaderen biskop Monrad til New Zealand efter nederlaget ved Dybbøl 1864. Monrad tog hurtigt hjem for at blive boskop, men Natalie's oldefar blev. 

Tours de Beaumont, Haut-Médoc... 69,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli
En gammel Irma vin, som nu sælges til ekstremt lav pris i Brugsen. 
Set i 2020, ikke smagt, men nok en klasse over den ellers gode 2018. Som ung en fyldig vin med rig frugt og bløde tanniner og middellang smag. En moderne brugervenlig vin! 
    Det store Beaumont (113 hektar vin) ligger lige syd for det legendariske  Beychevelle, 4.Cru i St.Julien, som det i øvrigt deler ejer med -giganterne Castel og japanske Suntory (japansk whisky).
    Vinen laves af omtrent lige dele cabernet og merlot med en kortere lagring i små egefade. 

Viviers de Caronne, Médoc... 69,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Årgang 2017 er ikke smagt. Ikke topårgang, så jeg forventer en "kendervin", dvs. ret tannisk og fast, middel fylde, ret lukket. Men Francois Nony er en dygtig vinmager, så mon ikke der dukker lidt positiv bouquet op med lidt tid i glasset?

Caronne er en rigtig god "Bourgeois" i Médoc, tæt på 5.Cru -ikke så sært, når kun en smal bæk adskiller vingården fra Gruaud-Larose 2.Cru og Lagrange 3.Cru i det fine St.Julien. Slottet blev i vinter solgt til naboen La Tour-Carnet, 4.Cru. 

      Viviers er et parcel, som slottet har på jord lidt længere nede ad floden, dvs. Médoc snarere end Haut-Médoc. P.S: Etiketten nævner ikke tappested, men det er fejl -vinen er tappet på slottet. 

Gran Coronas cabernet-sauvignon... 79,-

Årgang kan variere 2017/18 Reserva, Penedès, Spanien

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Ugens enlige spanske vin er mørk, fyldig, pænt lang, blød smag med masser af frugt, lidt urt og krydderi- perfekt til kraftige retter som lammeryg og Stroganoff. 
    James Suckling gav 91p/100 til 2018, som fik 90p af Falstaff. En rund cabernet-sauvignon + lidt tempranillo med lang maceration og et år i små egefade. 
Den oprindelige 1970 Gran Coronas vandt  Gault-Millau's vinøse Olympiade i 1978. Eksperten Christian Millau meldte afbud til den oprindelige Paris smagning i 1976 og lod derfor sit magasin Gault-Millau lave en ny smagning, hvor han mente, de franske vine ville vinde. Det gjorde de -men dog table Latour 1970 til Gran Coronas cabernet 1970.  I dag er Latour dog nogle klasser over Gran Coronas.

1 vinkøb 70-100 kr

Z  Alexander Brown "Uncaged" rød/hvid... 99,- 

rød cabernet, red blend eller pinot noir, hvid chardonnay, California
**** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Den 44-årige Grammyguitarist og sanger  Zac Brown forener rock og country mv. Han har spillet med Eagles, Doobie Brothers, Foo Fighters, John Fogerty, Dave Matthews og Gregg Allman, men er nok så kendt med sit eget band, som har haft 14 singler på hitlisterne. 

    Modsat mange andre pop multillionærer har denne sydstatsstjerne en baggrund med mad og vin! Som 26-årig åbnede han Zac's place, fordi han var sur over den elendige mad, han fik som omrejsende musiker og har siden investeret i andre restauranter -samt sit eget vinfirma.

    Bedst er den stilrene, klassiske, frugtige cabernet + Red Blend (zinfandel, syrah og petite sirah) fra North Coast med solid krydret frugt med pæne nuancer, stor fylde og en ren, ikke for krydret eftersmag. Begge har fået 90p/WineEnthusiast i 2020. 
    Jeg har ikke ofret penge på pinot noir, hvor California ofte har et problem med at tøjle frugt og styrke. Men giv den en chance -prisen er meget rimelig for Californien. Et blend fra Monterey, Sonoma og Napa! 
    Den hvide chardonnay er ok i en kommerciel, ganske fyldig stil, dog med pæn syre under fedmen -ikke min stil, men mere end ok (smagt 2 gange). 
   
1 vinkøb over 100 kr


Farina Amarone... 149,-

2017, ***** (5/5)Superbrugsen´og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Har kun smagt denne vin fra mindre familiehus en gang eller to. En klassisk Amarone i den lidt tørrere stil, som dog virker fløjlsagtig magtfuld (15%) og ganske lækker med mindre sødme end mange (6 g/l). Selv en Amarone-basher som mig giver den et nik. 2017 har fået 95p/100 af IWSC, som ikke er specielt gavmilde.