Søg i 1300 opslag:

06/07/2023

Spritz -med og uden Aperol!

Spritz er meget andet end Aperol. Oprindelig var spritz en drik, hvor man havde fortyndet brus med noget sød og andet, så det havde en styrke omtrent som øl (dog i praksis altid lidt stærkere). 

Opskriften er ganske enkel: 3-1-1: 

3 dele brus af den tørre type (Prosecco i Italien, Cava i Spanien, enhver mousseux i Frankrig) , 

2 dele likør, 

Her er frit valg: Aperol (orange), Campari (bitter), Limoncello (citron), Suze (ensian), Elderflower (hyldeblomst) og Granadine (granatæble) -begge fås også alkohol-fri til en alkoholfri spritz). Andre frugtlikører er også egnet: Framboise (hindbær), Fraise (jordbær), Cassis (solbær) osv. 

1 del vand med brus

Det hele blandes og serveres med groft knust is og evt en skive af den frugt, der er i likøren, appelsin, citron osv. Denne kan evt være frossen. 

    Du kan variere drikken efter behov -mere danskvand eller mere brus. Ønskes den meget sød, kan bruset være sødt (Asti o.l.). 

    Jeg foretrækker et stort ballonglas, måske endda Cognac-glas, men de fleste glas er egnede, blot de har rumfang nok til indholdet! 

    Idéelt set bør drikken laves lige før servering. Du kan dog hældes likør op i forvejen -og så blot fylde op med brus og danskvand til sidst. 

Du kan også købe færdige drinks, f.eks. Spritz fra Calvet (fås i 2023 fra 60 kr). En færdigblandet spritz i Aperol-stil med orange og urt samt naturligt mousserende vin. Ingen farvestoffer o.l. Ikke smagt, men plejer at være ganske ok, og ikke for sød. 

    Fås også i dyrere udgave fra Chandon. Slet ikke sikker på, at den er bedre.