Spritz er meget andet end Aperol. Oprindelig var spritz en drik, hvor man havde fortyndet brus med noget sød og andet, så det havde en styrke omtrent som øl (dog i praksis altid lidt stærkere).
Opskriften er ganske enkel: 3-1-1:
3 dele brus af den tørre type (Prosecco i Italien, Cava i Spanien, enhver mousseux i Frankrig) ,
2 dele likør,
Her er frit valg: Aperol (orange), Campari (bitter), Limoncello (citron), Suze (ensian), Elderflower (hyldeblomst) og Granadine (granatæble) -begge fås også alkohol-fri til en alkoholfri spritz). Andre frugtlikører er også egnet: Framboise (hindbær), Fraise (jordbær), Cassis (solbær) osv.
1 del vand med brus.
Det hele blandes og serveres med groft knust is og evt en skive af den frugt, der er i likøren, appelsin, citron osv. Denne kan evt være frossen.
Du kan variere drikken efter behov -mere danskvand eller mere brus. Ønskes den meget sød, kan bruset være sødt (Asti o.l.).
Jeg foretrækker et stort ballonglas, måske endda Cognac-glas, men de fleste glas er egnede, blot de har rumfang nok til indholdet!
Idéelt set bør drikken laves lige før servering. Du kan dog hældes likør op i forvejen -og så blot fylde op med brus og danskvand til sidst.
Du kan også købe færdige drinks, f.eks. Spritz fra Calvet (fås i 2023 fra 60 kr). En færdigblandet spritz i Aperol-stil med orange og urt samt naturligt mousserende vin. Ingen farvestoffer o.l. Ikke smagt, men plejer at være ganske ok, og ikke for sød.
Fås også i dyrere udgave fra Chandon. Slet ikke sikker på, at den er bedre.