Søg i 1200 opslag:

15/07/2023

Når celebrity rosé koster det samme som top-Rioja!

Når en klassisk stor Rioja med 12 år bag sig sælges til lige så meget som en kendis rosé, så ved du, at der kan tjenes mange penge på rosé! 

I denne uge har jeg uden problemer presset Meny ind sammen med både Føtex og Bilka -som før krævede hver mindst et opslag! 

    Meny er først, for de har flest tilbud -bl.a. Jon Bon Jovi's blidt gyngende rosé, Hampton Water (99,95). Faustino I leverer en klassisk 12-årig Rioja, som sælges til samme pris (99,95), men formentlig koster 4-5 gange så meget at lave. Du må betale nok for Jon Bon Jovi navnet! 

    Og så er der igen tilbud på August Kesseler's fornemme Sandgrub (99,95), en tør, klassisk riesling med virkelig finesse -så anderledes end Nugan's rustikke Durif (79,95), som også kunne være solgt som petite sirah, ej at forveksle med syrah (med Y). 

    Bilka har fortsat tilbud med den italienske Rocca Ventosa (37 v 6), som er en klassisk madvin, en sympatisk bondevin, mens Føtex også fortsætter med Montgras (39). Begge er rigtig gode køb. 

Bedste KØB: Faustino I, Rioja Gran Reserva "75" - Rocca Ventosa Abruzzo rød/hvid/rosé 

Godt KØB: Kesseler Riesling Sandgrub - Nugan Durif, Riverina "Single Vineyard" - Offley 10 år Port - MontGras "De Vine" rød/hvid/rosé - Beefeater 40% Dry Gin 

Faustino I, Rioja Gran Reserva "75"... 99,95 

Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 20.juli .

Vinen ser anderledes (og måske pænere?) ud, men er nok identisk med den normale Faustino I. Tappet i anledning af Julio Faustino Martinez ' 75 års fødselsdag. 
Altid topkøb til 100. I Spanien har jeg set den i både restaurant (225 kr) og supermarked (Corte Inglès, 150 kr) samt i spansk webbutik til samme pris. 
      Vinen er i Spanien dyrere end f.eks. Murrieta Reserva, som herhjemme typisk koster 250 i supermarked. For mig er Murrieta er en finere Rioja, men åbenbart bedre køb i Spanien end herhjemme! 
      Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og markant krydderi med alder, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 12 år
      Vinen er lavet af tempranillo + små mængder graciano og mazuelo og lagret 11 måneder i fransk eg og 14 i amerikansk eg før tapning og siden et par år på flaske. 

Hampton Water Rosé... 99,95 

**** (4/5)Meny, indtil torsdag 20.juli .

Der er et eller andet med kendis og rosé. I mine unge dage skulle det være Champagne, men i dag er det rosé -faktisk tæt på, at man ikke er en celebrity uden sin egen rosé! 

    Nu er det så amerikanske Jon Bon Jovi og søn Jesse, der sælger "pink juice" også kendt som Hampton Water! Den er iøvrigt god i 2021 som har fået 87p/Spectator, mindre end 4 forgængeres 90p). 
    Bon Jovi har som Minogue ikke købt en vingård, men overladt arbejdet til franske Gérard Bertrand, der står bag Côte des Roses, som har været solgt til 60 kr. Den er sikkert lige så god! 

    Først var det Angelina Jolie og Brad Pitt, der lavede rosé -iøvrigt fra eget slot i Provence. Andre fulgte efter, men de fleste var så fornuftige at overlade arbejdet til andre, så de ikke stod med et slot at skændes om, hvis de som Angelina og Brad går hver til sit! 
    Her er en liste over andre kendis rosé vine: 
Brad Pitt, Angelina Jolie (skuespillere), Jon Bon Jovi (rock), John Malkovich (skuespillet), Sting &Trudie Styler (rock), Sarah Jessica Parker (skuespiller), Post Malone (rap), John Legend (pop), Drew Barrimore (skuespillet),  -og nu også Kylie Minogue (pop). Zac Brown (musik) har også en rosé, men den fås vistnok ikke i Danmark. 

      I dag kan jeg næsten få ondt af enhver pinkie, som ikke har: 
1. Et celebrity navn eller
2. Udstyr fra en smart og dyr designer

Rosé er i dag ofte næsten lige så meget design og udstyr som indhold -og kan derfor have behov for et celebrity navn for at sælge.

August Kesseler Riesling Sandgrub... 99,95

2022 "Erste Lage", godt KØB +  ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 20.juli

Denne tørre hvide kaldes 1.Cru. Men "Erste Lagen" lavere end "Grosse Lagen" i hierarkiet af Tysklands bedste vinbjerge, men stadig god. Har kun smagt ældre år af Sandgrub fra højt liggende vinstokke i Kiedrich, en rig, koncentreret tør hvid med meget lang smag. Det er barnemord, men vinen smager er overlegen i duft og smag -og er endog bedre den følgende aften sammen med nogle asparges. 2022 er ok nu, men nok bedre om 3-4 år.

      Kesseler er et af de fine domæner i Rheingau  (4*/5 i Gault-Millau), for mange toppen af tysk riesling. Ligger i den maleriske lille by Assmannshäusen, (foto viser svævebanen og vinbjerget Höllenberg). For 100 år siden ejede vingården blot 2,5 hektar, men siden begyndte vingården at vokse, og unde August dækker vingården i dag 33 hektar fra Lorch i vest til Kiedrich og Erbach i øst. 

     Vingården er medlem af VDP, en gruppe af Tysklands bedste vingårde, hvis flasker prydes af en vinøs ørn på kapslen. 

Nugan Durif, Riverina "Single Vineyard"... 79,95

Godt KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 20.juli
2019. Druen durif kaldes i Californien oftest petite sirah og giver ganske gode vine Over There. Druen er en fransk krydsning af syrah med peloursin, bygget til varmt klima. I Australien blev den før brugt til Portvinstyper. 
    Har ikke smagt Nugan, men den kommer fra det hede Riverina -vent en stærk, rustik vin med markant, men rund tannin og noget krydret bouquet. 

Prosecco "Signore Guiseppe" hvid/rosé... 59,95 

*** (3/5)Meny, indtil torsdag 20.juli

Kender ikke denne spumante, som Meny køber hos giganten GCF -i Alsace (!?). Måske har dette hus købt en kælder ved Treviso, men det virker sært. Meny har iøvrigt rigtig mange prosecco'er, så hvorfor endnu en? Prosecco er meget enkelt brus, men appetittelig, når den er ung. Så check tappedato. Ikke smagt.  

Meny tilbyder også Barbera d'Alba "SanSilvestro" (59,95, 4*). En ganske god barbera med god frugt og rund fylde. 


Rocca Ventosa, Abruzzo, kr/fl v 6: 37,-

6 fl 222, rød og rosé Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien

Bedste KØB + **** (4/5) Bilka, indtil torsdag 20.juli

En ung (2021) mørk, fyldig og afrundet rødvin, men med god friskhed i syren og god frugt -så meget sjovere at drikke
 end de floder af billig Rip'amarone og andre fra Puglia, der hærger supermarkederne. 
    Den lyserøde Cerasuolo er tør og frisk, med god frugt med lidt blomst og frugt (kirsebær?), mens den hvide er tør og ren, men kun lidt frugt.
      Rød og rosé laves på druen er montepulciano, som formentlig engang har tyvstjålet sit navn fra den smukke by Montepulciano (hvor druen prugnolo bruges). 
       Vinen laves længere mod syd i Abruzzo stik øst for Rom over mod Adriaterhavet. Tollo er et stort kooperativ, som dog ofte leverer gode vine. 

Catena malbec eller chardonnay... 99,- 

**** (4/5) Bilka, indtil torsdag 20.juli

High Mountain vinene var godt køb til 79, men ikke 99. For mig ikke bedre end Trapiche Pure (som du kan få til 40-50) eller Medalla (ofte til 69). Og jeg har slet ikke nævnt Montgras' fine vine, som også fås til lavere priser. Vinene er en klasse over Alamos (selv i nye årgange). Check årgang på rød og hvid -har set aldrende malbec fra 2013 og 15! Disse vine er bedst inden for 5 år (rød) og 2-3 år (hvid). 

Offley 10 årig tawny Port... 99,- 

Godt KØB + **** (4/5) Bilka, indtil torsdag 20.juli

Bør vel egentlig være bedste køb, men har ikke smagt den i adskillige år. Vent en vin med lidt nød og frugt i næsen, sød, men med tannin bagved og lidt syre også -en god vin til en dessert med bær, frugter og chokolade. 
    Offley er et af mine favorithuse, ikke så meget pga vinene, men historien, bare baron James Forrester, der førte huset til tops, var en af de originale og visionære vinfolk i Douro. Huset deler i dag ejer med Sandeman og Ferreira, dvs. Sogrape (Mateus). 

MontGras "De Vine" rød/hvid/rosé... 39,- 

Chile, godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 20.juli 
"De Vine" er god til prisen, men ikke meget mere -når lejligheden byder dig, så køb Amaral eller "Day One" fra samme hus, som på tilbud ofte fås omkring 50.  
      Men til 39 er "De Vine" et topkøb. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, men jeg foretrækker næsten de hvide, som er sprøde og friske, også chardonnay og især sauvignon'en især fra det kølige San Antonio.
    Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. 

Beefeater 40% Dry Gin... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 20.juli

En gin skal holde minimum 40% alkohol -som Beefeater- og ikke de normale 37,5%  (Gordon's og andre). 
      Den er alt andet lige vaskeægte ginhistorie og et af de få mærker, som stadig destilleres i London (både Gordon og Tanqueray kommer trods London-navnet fra Skotland). Og Beefeater af blot 9 botanicals er den mest præmierede gin, som de sidste 5 år har fået mere end 40 præmier (og det er de gængse udgaver inkl. denne).