Søg i 1200 opslag:

07/07/2023

Herlig California, topkøb i Bordeaux og meget andet godt!

Rigtig mange rigmænd har investeret i vingårde i mondæne vinområder. De fleste har dog lille eller ingen viden om vin, modsat Zac Brown, som har arbejdet med mad og vin næsten lige så længe som den musik, der har skabt ham en formue. Hans vin fås nu til en særdeles rimelig pris (99) i Brugsen. 

Superbrugsen og Kvickly er (igen) meget stærke, modsat rivalerne fra Føtex og Bilka, som er helt bagest i feltet i denne uge. Faktisk har Coop så mange gode køb, at jeg må dele dem op i 2 opslag! Næsten uhørt i juli's agurketid! 

    Her er superkøb fra Bordeaux som den herlige Tours de Beaumont (69), en slags miniput udgave af mondæne Beychevelle, storesøsteren en kilometers penge mod nord. 

    Her er hele 2 hvide sauvignon'er fra New Zealand (Crossings og Mud House, begge 59), og begge rigtig gode, samt en superflot Amarone Farina (149), samt en god crémant Lestissac (59). Også en Nozeco uden alkohol, men ikke (helt) uden kvalitet (39). 

    En anden gammel kending la Baume (59) fås som god merlot og lige så god viognier. Helt i bund i pris er Spier's Million Trees (33,17 v 6), som dog er ganske drikbar, om end ikke helt så stilren som Dissenay (49,83 v 6), endnu en gammel Irma-vin. 

uge28/23

Bedste KØB: Zac Brown "Uncaged" rød/hvid - La Baume rød merlot/hvid viognier - Tours de Beaumont Haut-Médoc - A Million Trees rød/hvid - 
Godt KØB: Viviers de Caronne Médoc - Moulin de Reysson Haut-Médoc - Farina Amarone - Crossings sauvignon blanc - Mud House sauvignon blanc - Cuvée Dissenay rød/hvid/rosé - Grand Fuoco rød/hvid/rosé - Lestissac crémant - Why Not? sparkling rosé/hvid

Z  Alexander Brown "Uncaged" rød/hvid... 99,- 
rød cabernet, red blend eller pinot noir, hvid chardonnay, California
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Kender du Zac Brown? Denne 44-årige guitarist og sanger er en af giganterne på USAs rockscene med en musik, som forener rock og country osv. 

    Zac har spillet med Eagles, Doobie Brothers, Foo Fighters, John Fogerty, Dave Matthews og Gregg Allman, men er nok så kendt med sit eget band, som har haft 14 singler på hitlisterne. 
    Modsat mange popmultillionærer har sydstatsstjernen en baggrund med mad og vin! Som 26-årig åbnede han Zac's place, fordi han var sur over den elendige mad, han fik som omrejsende musiker og har siden investeret i andre restauranter -og et vinfirma... 

    Bedst er den stilrene, klassiske, ganske frugtige cabernet + Red Blend (zinfandel, syrah og petite sirah) fra North Coast med solid krydret frugt med pæne nuancer, stor fylde og en ren, ikke for krydret eftersmag. Begge har fået 90p/WineEnthusiast i 2020. 

    Jeg har ikke ofret penge på pinot noir, hvor California ofte har et problem med at tøjle frugt og styrke. Men giv den en chance -prisen er meget rimelig for Californien. Et blend fra Monterey, Sonoma og Napa! 
    Den hvide chardonnay er ok i en kommerciel, ganske fyldig stil, dog med pæn syre under fedmen -ikke min stil, men mere end ok (smagt 2 gange). 

      Et af hans store hits er "Uncaged", som har lagt navn til disse vine, som laves af John Killebrew fra Delicato (dem med Francis Ford Coppola + masser af basisvine i stil med HandCraft og Gnarly Head).

La Baume rød merlot, hvid viognier... 59,- 

Bedste KØB + **** (4/5), , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Glimrende landvine fra Sydfrankrig.
 Den hvide har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. Den røde merlot er nydelig uden at sprælle for meget, åben næse med lidt hindbær, afrundet med solid fylde, lidt dybde, drikbar nu
      Vingården var en forpost for australske Hardy's, som havde planlagt en lille invasion af vinens moderland. Det fes lidt ud, men en masse australske vinmagere kom gennem Baume til andre vingårde, både i Frankrig og Spanien!  
      Men både rød og hvid laves i en flot kommerciel stil, hvid med kold skindkontakt før gæring + lagring sur lie, mens den røde får kold udblødning før gæring, ingen eg. Vinene forener det blide i Californien og Australien med den rene frugt, som du sjældent ser i oversøisk vin i denne prisklasse. Og så er flasken flot! 

Tours de Beaumont, Haut-Médoc... 69,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

En gammel Irma vin, som nu sælges til ekstremt lav pris i Brugsen. 

Set i 2020, ikke smagt, men nok en klasse over den ellers gode 2018. Som ung en fyldig vin med rig frugt og bløde tanniner og middellang smag. En moderne brugervenlig vin! 

    Det store Beaumont (113 hektar vin) ligger på meget fint grus syd for det legendariske  Beychevelle, 4.Cru i St.Julien, som det i øvrigt deler ejer med -giganterne Castel og japanske Suntory (japansk whisky). 

    Vinen laves af omtrent lige dele cabernet og merlot med en kortere lagring i små egefade. 

Viviers de Caronne, Médoc... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Årgang 2017 er ikke smagt. Ikke topårgang, så jeg forventer en "kendervin", dvs. ret tannisk og fast, middel fylde, ret lukket. Men Francois Nony er en dygtig vinmager, så mon ikke der dukker lidt positiv bouquet op med lidt tid i glasset?  

      Caronne er en rigtig god "Bourgeois" i Médoc, tæt på 5.Cru -ikke så sært, når kun en smal bæk adskiller vingården fra Gruaud-Larose 2.Cru og Lagrange 3.Cru i det fine St.Julien. Slottet blev i vinter solgt til naboen La Tour-Carnet, 4.Cru. 
      Viviers er et parcel, som slottet har på jord lidt længere nede ad floden, dvs. Médoc snarere end Haut-Médoc. P.S: Etiketten nævner ikke tappested, men det er fejl -vinen er tappet på slottet. 

Moulin de Reysson, Haut-Médoc... 69,-

2017 Bordeaux, sølvmedalje
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli   

2.vin fra Reysson, en ganske stor ejendom i baglandet til St.Estèphe.   Oprindelig kloster fra 1000-tallet, som efter den franske revolution blev bortauktioneret til familien Skinner fra Bordeaux. Det blev anerkendt som Cru Bourgeois. 
      En ny japansk ejer investerede voldsomt i ejendommen, som nu har over 70 hektar, før det i 2014 blev købt af Dourthe-gruppen. Reysson sælges som Bourgeois. 
      Modsat de mere kendte slotte gror vinen på Reysson ikke på grus, men på ler/kalk.
      2017 var ikke i top, men vinen er mere end respektabel, men bestemt ingen charmer. Dyb farfve, stadig lukket i næsen, men der kommer positive toner -men jeg vi stadig drikke vinen inden for et par år. 

Farina Amarone... 149,-

2017, godt KØB + ***** (5/5)Superbrugsen´og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Har kun smagt denne vin fra mindre familiehus en gang eller to. En klassisk Amarone i den lidt tørrere stil, som dog virker fløjlsagtig magtfuld (15%) og ganske lækker med mindre sødme end mange (6 g/l). Selv en Amarone-basher som mig giver den et nik. 2017 har fået 95p/100 af IWSC, som ikke er specielt gavmilde.   

 

Yealands "Crossings"  sauvignon blanc, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, Awatere Valley, New Zealand

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli 

Endnu en Irma-vin (men nok identisk med den normale Yealand's i Brugsen + BabyDoll hos anden importør, og til markant højere pris). 4 af 5 flasker vin fra New Zealand kommer fra blot 2-3 huse, som sælger under utal af navne til danske kæder. Derfor er Yealand's et godt valg, da huset har et meget stort domæne, som leverer det meste af vinene, i Awatere, en god del af Marlborough tæt på havet. 

Flot, tør, ren rig aroma, sprød og frisk trods 13,5% alkohol, der slet ikke smages. God f.eks. til skaldyr eller en salat. 

     Vinene laves af Nathalie Christensen, som er oldebarn af dansk indvandrer, der i 1872 fulgte i hælene på biskop Monrad, grundlovsfaderen, der skuffet over nederlaget ved Dybbøl 1864 udvandrede til New Zealand. Druerne kommer fra stor vinmark i Awatere, ret køligt område nær kysten. Monrad vendte hurtigt hjem, modsat Natalie's oldefar! 

Mud House, Marlborough sauvignon blanc... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil torsdag 20.juli (tappet i England)

Har Brugsen plads til både Yealand/Crossings og Mud Hous? Hmm! 

    Hyld og tropisk frugt, fyldig og sprød typisk Marlborough sauvignon, som du kan lide eller lade være. Nydes ung og kølig, gerne til asiatisk inspireret mad. Rosé er ok, men for letbenet.    
      Har kun smagt "Mud" 2 gange, men huset ejes af Accolade (også Hardy's, Mondavi mv) og vinen minder til forveksling om Waipara Hills (samme ejer og adresse). Og den må du ofte betale 100 kr for (tilmed en officiel latterlig normalpris på 169).      
      Waipara Hills og Mud House ligger i selve Marlborough og skal have en vis selvstændighed -og jeg har fundet vinen bedre end f.eks. Selaks og Kim Crawford.


Her er prisen også god... hvid, brus osv. 


Spier "A Million Trees" rød/hvid... v. 6 fl: 33,17

6 fl: 199Rød Pinotage, hvid chardonnay, Sydafrika (tappet i Danmark)
Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil torsdag 20.juli
Normalprisen (84,95) er "rabat-høj" (så der er plads til 50% rabat). Men 33 kr er faktisk for billigt, selvom vinen har mistet lidt ved tapning herhjemme. Den hvide er ganske uskadelig og ok med pæn frugt og vis friskhed, den røde på Sydafrikas "nationaldrue" pinotage (pinot noir x cinsault) er meget frugtig og ren i en middelfyldig, afrundet stil. Nydes kælderkold. 

Cuvée Dissenay rød/hvid/rosé... kr/fl v.6: 49,83

6 fl: 299, rød pinot noir, hvid chardonnay, rosé, Sydfrankrig

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Endnu en Irma-vin, som har fundet vej til resten af Coop. Den klassisk smukke etiket har lånt en del fra Louis Latour -og druetyper er også fra Bourgogne, selvom der i dag formentlig gror endnu mere i Languedoc. En god del af Latour's vin kommer forresten også fra Sydfrankrig. Leverandøren LGI er mere marketing end vin, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne (en af dem er Kylie Minogue, der får sin rosé i Meny herfra). 
     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til samme eller højere pris! 

Grand Fuoco. rød. hvid, rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199. Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Vinene er bedre end mange -og til 33,17 er den afgjort et godt køb. Den røde er bedst, rund, fyldig, men tør og ren, præget af den sentmodnende negroamaro, der giver friskhed, mens den tidligt modnende primitivo (det ligger i navnet) giver styrke. Vinen holder 13,5%, ganske pænt. 

Lestissac, Crémant de Bordeaux... 59,- 

brut/demisec, Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Nu har Coop både Dulong -ex-Irma- og Lestissac, som begge kommer fra samme hypermoderne kælder i Bordeaux, som leverer bl.a. Calvet og Alexis Lichine til Salling. 
    En nydelig crémant til en rigtig god pris, hvor semillon og sorte merlot får brus på Champagne-metoden. Svært at klage over til 59! Brut er bedst. 

Why Not? Spumante rosé/hvid... 39,-
Extra Dry (let sødlig), Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Why Not er en storsællert for Contri, så derfor skal mærket også bruges til spumante, som er husets egentlige specialitet. Vinene får brus med den billigere 2.gæring på tank ligesom Prosecco og Asti, ikke i selve flasken som crémant.  
    Ganske fredelige spumanter med lille sødme og spinkel frugt. Ikke smagt med denne etiket, men mindes den hvide som helt ok i en letbenet stil med vis friskhed. 
    Før var den hvide Prosecco, men nu er basisvinen almindelig bordvin fra højt ydende garganega og trebbiano fra mest Veneto og Emilia-Romagna. Rosé får sin pink farve fra druen merlot, groet i samme områder. 

Nozeco Spriz 0 alkohol... 39,-
** (2/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil torsdag 20.juli
Jeg gav i januar Nozeco sparkling 2* -ret imponerende- og jeg må give Spritz udgaven det samme. 
Den alkoholfrie vin er nok den samme -blot med lidt krydderi i form af især orange -for at ligne en Aperol Spritz -uden generende promiller! 
      Vinen blev før solgt i England (4-5 mill. fl/år) som Prosecco uden alkohol. Den laves dog i Frankrig, ikke Italien, i GCFs splinternye kælder nær Bordeaux, så vinen ligner Calvet's iøvrigt ganske ok spritz ikke så lidt. Druen er nok ugni blanc (fra Cognac o.l.), ikke prosecco. Vinen får fjernet alkoholen og tilsat et skud brus (ingen naturlig 2.gæring her!) sammen med sukker. 
      Foretrækker stadig vand (+ brus, hvis der skal bobler i), men til festen ikke noget dårligt valg -og bedre end Codorniu’s Zero o.l.
    Til samme pris Hans Baer 0 alkohol hvid riesling og rosé pinot (39, 2*). Ikke smagt, men har vis tillid til riesling. Tro, håb, men... uden den store kærlighed!