Søg i 1200 opslag:

30/07/2023

Pomerol -et visitkort for merlot

 

Pomerol er så mondæn og kendt, at enhver rigmand med respekt for sig selv ønsker at få ordet Pomerol trykt på hans visitkort -om han så kun ejer et par rækker vin. Du kommer også til at betale for at få Pomerol i din kælder! 

Vinen: Pomerol laves på druen merlot (70-90%, resten er cabernet mv), som på den lette jord af sand og grus modnes til en indbydende, fyldig, ofte stærk vin med en rig, intens parfume (viol?)

Pris: du kan endnu købe ok Pomerol til omkring 200 kr, men prisen er fortsat på vej op. 

    Jeg fraråder at købe Pomerol, der ikke er tappet på slot o.l. ("Mis à la Proprieté" eller "Mise au Chateau"). Du kan let finde vin i stil med Pomerol til lavere pris, så det kan også friste svage sjæle at tjene penge på at tappe denne vin med navnet Pomerol. Det er ulovligt, men bliver desværre langtfra altid opdaget.

Modenhed: kan ofte nydes efter 3-4 år, men vil ofte lagre med en vis ynde i 10 år, af og til længere. 

Gastronomisk: anvendelig til de fleste kødretter, grillet fisk, modne oste. Servér ved 16 grader, vine med 6-8 år bag sig 18 grader. 

Området: dækker 623 hektar, hvoraf 590 hektar er dækket med vin. Dvs. stort set al disponibel jord eer plantet med vin. Så du kan selv gætte på størrelsen af kirken, bredden af de 4-5 større veje og jernbanen. Og pladsen på den lokale kirkegård.  

    Tilmed skal der også være plads til vinslotte. Mens 600 hektar er størrelsen på en dansk bondegård, er Pomerol delt op i ca. 150 "vinslotte", som også kræver lidt plads (og en vej, så man kan køre hertil i bil). 

Historisk: Området ligger på camino'ens franske veje, så Pomerol var i Middelalderen mest ejet af Johannitterordenen, der havde et kloster og en kro, hvor pilgrimme kunne søge ly.

    I 1850 udgaven af "bibelen" Cocks & Féret blev Pomerol anset for del af St.Émilion -nabo mod øst og syd, og i min bedstefars tid var prisen næppe højere end St.Émilion. Men så begyndte firmaet Moueix at promovere Pétrus som en ganske særlig vin og trak de andre slotte med op. 

    I min ungdom kostede en rigtig god Pomerol det stadig samme som en god Bourgeois fra Médoc. I dag er prisen ofte flere gange højere. Og de fleste små ejendomme er i de senere år blevet købt af rigmænd -der gerne vil eje en bid land her- til skyhøje priser. Det betyder, at min ungdoms gode køb i Pomerol er blevet ekstremt svær at finde.    

Lalande de Pomerol: den smalle Barbanne bæk adskiller Pomerol fra naboen Lalande. VInene herfra ligner Pomerol mere, end Pomerol kunne ønske sig, især da prisen stadig er rimelig. 

Andre vine, der ligner: St Émilion og Fronsac -nabo mod vest og øst. Især Fronsac kan være fremragende køb.