Søg i 1200 opslag:

13/07/2023

Coop: Klassisk Médoc og en rival fra Spanien!

Superbrugsen og Kvickly har igen i denne uge hægtet alle konkurrenter af. Laaangt bagefter kommer resten af feltet fra Bilka og Føtex over Netto til Meny. De kan ikke rigtigt levere tilbud, som kan få mig til at trodse hverken varme eller regn! 

For os nørder venter der en lille smagning af den klassiske Tours de Beaumont 2020 fra Bordeaux (69) op mod Torres' Gran Coronas cabernet (79) -en billigere udgave af den klassiske "Vinolympiade" fra 1978! Beaumont er nok blåt blod i en rank stil, den anden blødere og mildere, men måske lidt mindre "ædel"?  

    Skal du have mere cabernet, er Zac Brown fra California (99) oplagt. Den er næppe bedre, desværre, men anderledes. Og en rigtig god historie! 

    Brugsen har dog også klassiske sommervine, fra en god crémant Lestissac (59) over ok spumante fra Why Not (39). 

    Også en god rosé Gassies fra Provence (69,50 v 2), en hvid viognier fra la Baume (59) over til klassiske Dissenay rød pinot og hvid chardonnay. Samt god dagligvin som A Million Trees (33,17 v 6). 

Bedste KØB: Tours de Beaumont - Gran Coronas cabernet-sauvignon - Z Alexander Brown rød/hvid - La Baume rød/hvid - Million Trees rød/hvid - 
Godt KØB: Spier Private Collection rød/hvid/rosé - Villa Annaberta Ripasso - Apothic Dark + Winemaker's Blend - Gassies Aix Provence rosé - Lestissac crémant hvid/rosé - Why Not spumante rosé/hvid - Cuvée Dissenay rød/hvid/rosé - Memoro rød/hvid/rosé

Tours de Beaumont, Haut-Médoc... 69,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Et superkøb i topåret 2020. En gammel Irma vin til ekstremt lav pris i Brugsen. For mig er 2020 den bedste årgang for slottet jeg har smagt. En tidlig høst (14/9) med perfekt modne druer. 

Har nu fået købt et par flasker. Vinen åbner sig smukt i glasset med lidt luft -ganske intens aroma af urt og frugt, stadig lukket, men med gode takter. Ganske fyldig, fast, men med bløde tanniner -ok madvin nu, men nok bedre om 2-4 år. En moderne brugervenlig Médoc! 

    Det store Beaumont (115 hektar vin) ligger et par kilometer syd for det legendariske Beychevelle, 4.Cru i St.Julien. Begge slotte ejes i forening af Castel fra Frankrig (gammelt familiehus, pioner for vin på plastikflaske) og Suntory (japansk whisky). 
    Det smukke slot er i smuk nyrenæssance (1854) og nåede ikke at komme med i 1855-klassifikationen. Blandt flere ejere var familien til en Nobelpristager i fysik og i 1900-tallet familien Bolivar, hvis mest kendte medlem var Simón Bolivar, som befriede bl.a. Columbia, Venezuela, Peru og Bolivia (som er opkaldt efter Bolivar) for spanierne. 
    Vinen laves af omtrent lige dele cabernet og merlot -modsat Coronas cabernet nedenunder. Vinen lagrer i små egefade, men nok pænt under et år, i slottets imponerende kældre. Her er rigtig mange små fade (men du skal også bruge 2400 fade bare til at lagre vinen et år i eg). 

     Coop tilbyder også 2 andre Médoc vine, Viviers de Caronne 2017 (69, 4*) og Moulin de Reysson 2017 (69, 4*). Begge lidt mere modne, men i slutningen uden den kompleksitet, som du finder i Tours de Beaumont. 

Gran Coronas cabernet-sauvignon... 79,-

Set i 2018/19 Reserva, Penedès
Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Mørk, fyldig, pænt lang, blød smag med masser af frugt, lidt urt og krydderi- perfekt til kraftige retter som lammeryg og Stroganoff. 
    James Suckling gav 91p/100 til 2018, som fik 90p af Falstaff. En rund cabernet-sauvignon + lidt tempranillo med lang maceration og et år i små egefade. 
Den oprindelige 1970 Gran Coronas vandt  Gault-Millau's vinøse Olympiade i 1978. Eksperten Christian Millau meldte afbud til den oprindelige Paris smagning i 1976 og lod derfor sit magasin Gault-Millau lave en ny smagning, hvor han mente, de franske vine ville vinde. Det gjorde de -men dog table Latour 1970 til Gran Coronas cabernet 1970.  I dag er Latour dog nogle klasser over Gran Coronas.
    Christian Millau (1929-2017, foto) har en stor del af æren for det "nye franske køkken", og hans guide lever videre i dag. 

Z  Alexander Brown "Uncaged" rød/hvid... 99,- 
rød cabernet, red blend eller pinot noir, hvid chardonnay, California
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Kender du Zac Brown? Denne 44-årige guitarist og sanger er en af giganterne på USAs rockscene med en musik, som forener rock og country osv. 

    Zac har spillet med Eagles, Doobie Brothers, Foo Fighters, John Fogerty, Dave Matthews og Gregg Allman, men er nok så kendt med sit eget band, som har haft 14 singler på hitlisterne. 
    Modsat mange popmultillionærer har sydstatsstjernen en baggrund med mad og vin! Som 26-årig åbnede han Zac's place, fordi han var sur over den elendige mad, han fik som omrejsende musiker og har siden investeret i andre restauranter -og et vinfirma... 

    Bedst er den stilrene, klassiske, ganske frugtige cabernet + Red Blend (zinfandel, syrah og petite sirah) fra North Coast med solid krydret frugt med pæne nuancer, stor fylde og en ren, ikke for krydret eftersmag. Begge har fået 90p/WineEnthusiast i 2020. 

    Jeg har ikke ofret penge på pinot noir, hvor California ofte har et problem med at tøjle frugt og styrke. Men giv den en chance -prisen er meget rimelig for Californien. Et blend fra Monterey, Sonoma og Napa! 
    Den hvide chardonnay er ok i en kommerciel, ganske fyldig stil, dog med pæn syre under fedmen -ikke min stil, men mere end ok (smagt 2 gange). 

      Et af hans store hits er "Uncaged", som har lagt navn til disse vine, som laves af John Killebrew fra Delicato (dem med Francis Ford Coppola + masser af basisvine i stil med HandCraft og Gnarly Head).

La Baume rød merlot, hvid viognier... 59,- 

Bedste KØB + **** (4/5), , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Glimrende landvine fra Sydfrankrig.
 Den hvide har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. Den røde merlot er nydelig uden at sprælle for meget, åben næse med lidt hindbær, afrundet med solid fylde, lidt dybde, drikbar nu. 
      Vingården var en forpost for australske Hardy's, som havde planlagt en invasion af vinens moderland. Det fes ud, men der kom en masse australske vinmagere gennem Baume og videre til andre vingårde, både i Frankrig og Spanien.
      Men både rød og hvid laves i en flot kommerciel stil, hvid med kold skindkontakt før gæring + lagring sur lie, mens den røde får kold udblødning før gæring, ingen eg. Vinene forener det blide i Californien og Australien med den rene frugt fra fransk vin i en driftsikker snarere end genial stil. Og flasken er flot! 



Spier "A Million Trees" rød/hvid... v. 6 fl: 33,17

6 fl: 199Rød Pinotage, hvid chardonnay, Sydafrika (tappet i Danmark)
Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Normalprisen (84,95) er "rabat-høj" (så der er plads til 50% rabat). Men 33 kr er faktisk for billigt, selvom vinen har mistet lidt ved tapning herhjemme. Den hvide er ganske uskadelig og ok med pæn frugt og vis friskhed, den røde på Sydafrikas "nationaldrue" pinotage (pinot noir x cinsault) er meget frugtig og ren i en middelfyldig, afrundet stil. Nydes kælderkold. 

    Coop tilbyder også Spier Private Collection til 69 (godt KØB + 4*., rød/hvid/rosé), som er blandt husets gode vine, tappet i Sydafrika. En god pris på vinen, som ofte koster over 100 kr uden for Danmark. Ikke smagt fornylig, desværre, men brugervenlig, kommercielt lækker vin snarere end topkøb. 

Villa Annaberta Ripasso Superiore... 69,-

Godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Villa Annaberta er tæt på rigtig god ripasso, og Annaberta leverer ofte god vin i en afrundet, kraftig, mere tør stil end mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration.  Coop må også have en del Palazzo Maffei -samme vin- hvad skal der ske med dem?

       Vingården ligger i hjertet af Valpolicella og ejes af familien Cottini. De ejer 100 hektar omkring Valpolicella og køber desuden druer fra andre 240 hektar. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men amarone, Valpolicella og ripasso er i reglen en tand over Valpantena, le Arche og Cadis. 

Apothic Dark eller Winemaker's Blend .... 59,-

Godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

California. Har kun smagt Dark, som vil tiltale mange med sin sødmefulde duft og kødfulde smag, selv RipAmarone-fans. Apothic laves af Gallo, USAs største vinfirma, og har navn efter apotek! Vinene er blends, Winemaker's er baseret på zinfandel, cabernet og syrah, mens Dark har de samme druer + teroldego og petite sirah. Vinene kommer formentlig fra det varme Central Valley omkring Modesto, som mest leverer konsumvine. 

Languedoc "Feuille de Vigne" réserve, kr/fl v 3: 46,33

3 fl: 139. *** (3/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Smagt 3 gange, senest sommer 22, en solid vin med positiv, krydret frugt og afrundet, ganske fyldig smag, middel længde. Vinen er tappet af godt kooperativ. Ikke det store sus, men en ægte sydfransker -og et fund til 39 sidste sommer, men ikke til 46. 

Cotes du Rhone "Chapoutier"... 79,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Vinen er nok den samme som Chapoutier's normale Belruche og nok også Pierre-Henri Morel (før Irma, hvor du kunne få den til 55-60 kr på tilbud). Vinen er tappet i samme kælder -Chapoutier ejer begge huse-så Chapoutier har også overtaget Morel's oprindelige Village, den ret sjældne (men gode) Signargues. 
    Vinen har  intet at gøre med den Hermitage, der med rette har gjort Chapoutier berømt (og velhavende). Klassisk Rhone på grenache og syrah, ung, frugtig -god vin! Men ikke topkøb! Læg også mærke til blindskriften på etiketten, et særkende for Chapoutier.

Lyse sommervine

Gassies, Aix en Provence rosé, kr/fl v2: 69,50

2 fl. 139 økologisk, Frankrig

Godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Pæn og nydelig uden større dikkedarer, tør, diskret frugt. Gå efter 2022, hvis den er på hylden, selvom 2021 fik 5* + godt køb af Rydberg. Grenache-baseret rosé fra det store hus Gassies. 

Lestissac, Crémant de Bordeaux... 59,- 

brut/demisec, Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Nu har Coop både Dulong -ex-Irma- og Lestissac, som begge kommer fra samme hypermoderne kælder i Bordeaux, som leverer bl.a. Calvet og Alexis Lichine til Salling. 
    En nydelig crémant til en rigtig god pris, hvor semillon og sorte merlot får brus på Champagne-metoden. Svært at klage over til 59! Brut er bedst. 

Why Not? Spumante rosé/hvid... 39,-
Extra Dry (let sødlig), Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Why Not er en storsællert for Contri, så derfor skal mærket også bruges til spumante, som er husets egentlige specialitet. Vinene får brus med den billigere 2.gæring på tank ligesom Prosecco og Asti, ikke i selve flasken som crémant.  

Cuvée Dissenay rød/hvid/rosé... kr/fl v.6: 49,83

6 fl: 299, rød pinot noir, hvid chardonnay, rosé, Sydfrankrig

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil torsdag 20.juli

Den klassisk smukke etiket har lånt en del fra Louis Latour -og druetyperne er også hentet i Bourgogne. Men vinen er Sydfrankrig, som forresten også leverer en god del af Latour's landvin. Leverandøren LGI er mere marketing end vin, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne (en af dem er Kylie Minogue, der får sin rosé i Meny herfra). Vinen koster iøvrigt godt 150 i USA!
     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde pinot har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til samme eller højere pris!  Rosé ikke smagt. 

    Måske skal vinen afløse Louis Reynaud pinot noir (6 fl. 299, 4*), god Languedoc, som sikkert ligner Dissenay til forveksling, da de kommer fra samme kølige bagland, men desværre ikke Bourgogne. Ganske god, frugtig og ren, middel fylde.

Piccini "Memoro" rød/hvid/rosé, kr/fl v 3: 46,33 

3 fl: 139, godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.juli

En pleaser, som kan være bedre end en kedelig Chianti (som Piccini også leverer). Memoro har mange fans, så vinen (kun rød smagt én gang) kan være er bedre end de mange Rip'amaroner-vine.

     Mario Piccini leverer hver 10. flaske Chianti plus en masse andre vine, ialt op mod 20 millioner fl/år. 
      Vinene kommer fra egne er 200 hektar (heraf 70 i Chianti) + det tidligere Geografico kooperativ, men langt det meste købes udefra -en god del langt fra Toscana. 
      Memoro er blend fra hele Italien og er derfor bordvin uden årgang (du kan måske få idé om alder ved at nærlæse L-nummer på bagetiket med bl.a.  tappedato). Fås også på en knap så frugtig og smagende 3 liter box. 

      Den røde er blend af syditalienske druer som primitivo, montepulciano og nero d'avola med merlot. En fyldig, glat og frugtig vin, meget letløbende trods pæne procenter. 

      Den hvide er især på franske druer som viognier og chardonnay + italienske vermentino og pecorino (nej, ikke ost, men en drue fra Abruzzo). Ganske frisk og frugtig,, måske med en snert af sødme, men det kan skyldes frugten. Rosé ikke smagt.