Søg i 1200 opslag:

30/05/2024

Brugsen: Masser af rosé og masser af tilbud!

Rosé kan smage lige så spændende som andre vine. Brugsen tilbyder både superb Cru Classé fra Provence såvel som andre pinkies fra Frankrig + fancy Orange vin. Plus godt brus fra Bourgogne og rigtig meget andet. 

Superbrugsen og Kvickly vil ikke stå tilbage for Føtex og har også en hel avis med sommervine (gældende til 4/7) + andre tilbud, der udløber snart. 

    Gælder fra fredag -her 1.del (2.del følger)

    Vila Annone er en klassisk Amarone-kopi (49,83v6 kun fredag), mens Spier's Signature vine (33,17 v6) er blandt ugens billigste -og dog ganske drikbar, som også franske Fat Bastard (39). Lidt bedre -og dyrere- er HandCraft fra Claifornia (59), hvor rød og hvid er ganske god. 

    En klasse over er Spanien, hvor især Tosalet Priorat (79) og Losada fra det fine Bierzo (79) skiller sig ud. Men Frankrig er stadig det bedste sted at gå hen for pink! 

    St.Martin er et af de 18 klassificerede slotte i Provence, ejet af samme familie i 11 generationer. Nr 2 (89) vandt Vinbladets rosé smagning -måske fordi topvinen (109) ikke var med! Vil du ikke betale så meget, så er familiens prisbillige Rose&Roll (69) også værd at smage.

    Adimant laves af Munson fra LYV, men er fra særlig (god) vinby (59), mens Meditéo har god frugt og friskhed (49,50 v2).
    Brugsen har også herlig Alsace fra det fine Cattin (69,50 v2), hvor riesling og pinot gris hæver sig over det meste i klassen. Mens Moillard leverer godt brus fra Bourgogne (69). 

Bedste KØB: Cesari "Vila Annone" - Meditéo Rosé - Rosé d'Adimant - St.Martin no 2 + Cru Classé - Rose&Roll - Cattin Riesling eller Pinot Gris - Spier Signature rød/hvid/rosé - Moillard Crémant Bourgogne - OPI rød/hvid - Losada Bierzo - Tosalet Priorat - 
Godt KØB: Rose & Roll "by St Martin" - Eternelle Favorite St.Martin - Cattin Pinot Gris ”Orange” - Cava Gran Baron - Dream rød/hvid/rosé - I'm Your Organic Red - Fat Bastard rød/hvid - Poeme Grenache-syrah - HandCraft rød/hvid California - Laroche Bourgogne Reserve

uge 23/2024

Cesari "Vila Annone", kr/fl v 6: 49,83
6 fl: 299. Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly kun fredag 31/5

Kender ikke denne Ripasso-type, hvor corvina blandes med merlot og cabernet. 

Med 15% alkohol er vi i den øvre ende, hvor den skal ligne Amarone, men vi ere også i den tørre ende, som jeg foretrækker. Druer fra Verona området og får ros af bekendt, som jeg har tillid til. Også 5* fra Vinavisen, som også nævner tanniner. 
    Cesari er et historisk hus, som generelt har gode vine. Huset var i 70erne det første, som solgte deres Amarone til alle 5 kontinenter!  
       Siden 2014 er huset kontrolleret af CaViRo, som omfatter kooperativer og mindre huse i hele Italien. Huset er det største i Italien med 37.000 hektar vin og eksporterer til 80 lande. En god del er Lambrusco, men vi kender også den gode kælder Leonardo da Vinci. 

    Cesari drives dog selvstændigt og har 100 hektar vin, hvor Bosan, Il Bosco Amarone og vinen fra Jèma marken er måske bedst kendt. 
Meditéo Rosé, Mediterrannée, kr/fl v 2: 49,50

2 fl. 99Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 30.juni

Endnu en god rosé fra Sydfrankrig, som kan rivalisere de lidt dyrere Provence vine (for slet ikke at nævne rosé fra Italien, USA osv). Ikke smagt, men har smagt andre vine fra Boisset, hvis Provence hus leverer vinen. Vent en vin med lidt hindbær, blomst, lidt syre og masser af frugt i eftersmagen. 

    Mere spændende end Rosé d'Anjou Lacheteau (50, 2*), som er letbenet og sødlig.

Rosé d'Adiment, St Guilhem... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli

En smuk flaske med en god rosé, lukket med nydelig glasprop. Indholdet lever op til det udvendige! En lys, let rosé med pæn aroma og blød smag, som dog balanceres af en fin syre. God både med og uden mad og et rigtigt godt køb. 
    Vinen kommer fra særligt område i Sydfrankrig, St.Guilhem le Désert, som ligger i bjergene lidt  nord for Aniane, udødeliggjort af den (for) kostbare Daumas Gassac. 
    Vinen blev skabt i 2017/18 af den fransk-engelske Iain Munson (MW), som er vinmager for det store hus Jeanjean. Vinen blev lavet sammen med LYV, som den ligner. Men jeg finder dog Adimant lidt bedre -så prisen er ekstremt lav. 
    

Saint-Martin "no 2", Provence rosé ... 89,-

Saint-Martin, Provence Cru Classé... 109,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli

Økologisk. Mange presser sig på, men maleriske Provence leverer stadig den bedste rosé i Frankrig. 
    Blandt de bedste er de 18 Cru Classé, en liste over en række slotte, som i 1955 leverede god vin. De fleste laver stadig god vin 70 år efter -men det er der også andre, der gør, som ikke er klassificeret. 
    St Martin er superb, men 2023 er lidt ung. Ægte "saumon", laksefarvet- og det elsker jeg! Fyldig, frisk og frugtig, med lidt jordbær i duften. Vin på én gang med lethed og smag foruden en overdådig rig frugt. Og en god pris -på slottet skal du af med € 20,90 (157 kr). 
    Nr 2 er faktisk ekstremt tæt i pris på jævn Provence, men meget bedre. 2023 var testvinder med 5* i Vinbladet: "Lys løgskal. Indbydende duft af hindbær, abrikos og lime. Intens, let krydret smag af fersken, hindbær og moreller med en læskende mineralitet, flot fylde, lang eftersmag og en frisk syre i afslutningen. Flot rosé med gedigen Provence-kvalitet".
      Saint-Martin er Cru Classé og skiller sig ud ved at have tilhørt samme familie siden 1740 -og hvor slottet går i arv fra mor til datter! Så det er lige før, denne vin er (en noget tynd formulering!) dobbelt pink, hm!
    Foto: Datter Emilie Perenanda. Slottet virker også som hotel. Slottet ligger lidt nord for motorvej A8 mellem Fréjus og Brignoles. 

    Coop tilbyder også 2 andre vine fra St Martin Cru Classé. Génération 11 (109, 4*), moderne blød stil, og Éternelle Favorite (139, 5* + godt køb), som har mere præg af den unikke drue tibourén. Denne vin koster op mod 200 på slottet. 

Rose & Roll "by St Martin"... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli

Der er lidt fest og farver i denne flaske, en god, tør rosé på cinsault, grenache og syrah. Men du skal ikke tro, du får Cru Classé rosé, selvom der står "by Saint Martin" på etiketten. Den er "af", ikke "fra" Cru Classé slottet, for druerne leveres af naboer, der laver vin sammen med St Martin. Men stadig et godt glas til en salat eller endog en grillet lakseside (men her bør det være St Martin selv). 

Cattin Riesling eller Pinot Gris... v. 2 fl. 69,50

2 fl 139, økologisk Alsace, bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli

Riesling -en klassisk riesling med lidt nerve og sprød friskhed, ikke top, men heller ikke grøn i stilen -2018 fik 88p/WineEnthusiast. 

Pinot Gris: Indbydende neutral og ren aroma, middel fylde trods styrken (13-14%), sprød og ganske frisk, en god madvin. 90p til 2020 i WineEnthusiast. For mig er riesling bedre, men ét point skal ikke skille os ad! 
      11 generationer af familien Cattin har siden 1600-tallet boet i Voegtlinshoffen syd for Colmar. Huset ejer og lejer 60 hektar og leverer rigtig god vin i en ret blød, rig stil. Vinene sælges under andet navn til markant højere pris hos anden importør. 
    Foretrækker så langt disse vine for Laugel Pinot Gris (69, 3*), som står på samme hylde. 

Cattin Pinot Gris ”Orange”... v. 2 fl. 69,50

2 fl 139, Alsace. godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli

Orange vin er et hip og posh, men egentlig blot et fancy navn for en lys rosé, hvor druerne har fået farven fra kontakt med drueskind. Her er druen 100% pinot gris -hvor skallen er grå (snarere rød).

    Mosten får 48 timer i kontakt med skallerne -heraf farven- før kold gæring og lagring sur lie indtil tapning. Lys orange farve; indbydende aroma med lidt krydderi (måske orange? Hmm), ganske fyldig, med fine syrer, men også lille sødme. God vin til glas i utide, ratatouille eller moules frites. 

Cava Gran Baron, frit valg ... 50,-

Hvid Brut (tør), Semi-Seco (sød) eller 0Alkohol (sød), Spanien  

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli

Brut er absolut drikkelig, simpel, rimeligt tør, ganske frisk og frugtig
Bruset er kommet i vinen ved Barcelona, men der er god chance for, at vinen eller druerne (ganske legalt) er hentet under varmere himmelstrøg i Sydspanien! Sådan smager en typisk cava (ok, men trættende i længden). Undgå semiseco. Har ikke smagt udgaven uden promiller. 

Crémant Moillard, Bourgogne... 69,- 

Hvid Brut (tør), Rosé Brut (tør) eller Demi-Sec (sød), Frankrig  

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli

Det stolte gamle hus leverer i dag helt ok brus, som tilmed nu har årgang. For mig tæt på standard-Champagne, mere "ægte" i stilen end Calvet crémant fra samme hus (60 i Føtex). 

    Den hvide brut har fint brus og en ganske indbydende aroma af lemon og blomst fulgt af en tør, ret præcis smag. Smagt i 2022 i årgang 2020, i dag er vintage nok 2021. 

    Rosé skal være endog bedre, men ikke smagt. Den søde undgår jeg altid. 

    Vinene laves i Bourgogne af de klassiske druer, især pinot og chardonnay, suppleret med lidt gamay og aligoté. Vinene lagrer efter gæring mindst 12 måneder på flaske før degorgering. Huset ejes i dag af giganten GCF fra Alsace (også Calvet osv), som dog synes at levere ok vine. 

Spier "Signature", rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 33,17

6 fl: 199rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé (tappet i Danmark)

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli

Dette er en af de billigste vine på markedet, men den er absolut drikbar og leverer rigtig meget til  prisen. Spier leverer polerede, kommercielle vine, mest tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra. 
    Du skal ikke vente stor, rig "vild" aroma, men diskret fylde og poleret smag
    Jeg har ikke smagt dem længe, men husker en god, frugtig tør hvid chenin blanc og en helt ok Pinotage og en god cabernet (med 5* i Vinavisen), men kan se, at Pinotage sidste år fik 5* i Vinavisen og rosé 4* i Ekstrabladet. Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske!

OPI barrel selection rød/hvid, kr/fl v 3: 46,33

3 fl. 139rød cabernet sauvignon, malbec, hvid chardonnay. Argentina
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juni

OPI er vellavet vin i en fyldig, kommerciel, international, men ikke ligegyldig stil med indbydende frugt og pænt lang smag. Vinene er ”barrel selection” og ser noget eg, men det smages ikke. Kun købt de røde, hvor jeg finder malbec bedst, men det er tæt løb. Vinene er kreeret af Rodolfo ”Opi” Sadler

Dream pinot noir/riesling, Moldova... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juni (tappet i Danmark)

Moldovas vingårde ligger normalt (i fredstid) blot en times kørsel fra vingården Shabo i Ukraine. Vinene fra Moldova har (haft) fint gammelt ry. Vinene er tappet i Danmark og burde være helt ok, ikke mindst den hvide, som har positiv frugt og god syre, støttet af lille sødme. Den røde pinot noir fik sidste år 3* af Rydberg i Ekstrabladet: "Simpel frugtig pinot noir med sødmefuld rød frugt og krydderier. Kort i smagen med en let tørhed". 

I'm Your Organic tempranillo... 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juni
Økologisk. Endnu et mærke fra Nicolas Hammeken, den dansk-spanske vinproducent, der leverer god kommerciel vin med flot udstyr -som denne tempranillo fra Mancha området. God frugt, god fylde, blød smag -med lige en snert af restsødme, som få´dog vil mærke, men afrunder smagen.  

Losada "mencia", Bierzo... 79,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juni

2019. Jeg holder meget af mencia, en ret ny stjerne blandt Spaniens druetyper, som giver en vin så langt fra de tunge, solmættede (ofte lidt trættende) sværvægtere, Spanien er kendt for! Vinen kan ligne en Beaujolais med mere kød og styrke (14,5%). Set i 2019 med 5* og godt køb fra Rydberg (forfatter til Spansk Vin) samt 91p/GuíaPeñin.

      Overdådig aroma, moden, men med mineraler, sød frugt og endog blomst -middel fylde, afrundet, lang, men med friskhed i nydelig lille syre. Nydes nu -evt til tapas, kalveculotte o.l. Vinen er moden nu, hvor den unge frugt er blevet til bouquet -servér ved ca. 18 grader.  

Tosalet Priorat "Vinyes Velles"... 79,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juni

Gamle vinstokke, men ung (2021) vin og moderne stil. Meget lig en blødere udgave af stærk SydrhôneIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Vinen slutter med blød syre. En meget drikbar vin på den kommercielle måde, som i 2021 fik 91p/WIne&Spirits. 

      Priorat syd for Barcelona levede i århundreder af at lave messevin og kopier af Port og Sherry. Men i 80erne opdagede unge vinmagere, at de gamle lavt ydende vinstokke -Garnacha og Carignan- kunne levere stor bordvin -slet ikke ulig topvine fra Rhone-dalen i Frankrig. Resten er historie, og i dag er Priorat ikke kun det dyreste område i Katalonien, men blandt de mest mondæne i Spanien (med priser, der passer, 2000+ kr for l'Emita).       
     Tosalet laves af Hammeken, som måske er det største dansk-ejede vinhus uden for Danmark, med 20 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. 

Fat Bastard rød/hvid... 39,-
 rød cabernet-sauvignon, hvid chardonnay, Frankrig
Godt KØB + *** (3/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juni

Navnet "en fed bastard" oser mere af design end kvalitet. Og jeg har også før været mere positiv end i dag, hvor jeg stadig mangler at smage den hvide. Engelske Boutinot har skabt stort firma på at lave vine til de kræsne engelske supermarkedskæder -her en fransk vin i australsk stil. 
      Cabernet er mørk, fyldig, med lidt syntetisk, men indbydende aroma og ret blød eftersmag med lille restsødme, som vil tiltale mange. Chardonnay har masser af aroma, fylde, måske lidt for blød for mig, men en god allrounder. 

Poème vineyards grenache & syrah... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juni
Men en ganske god 2021 sydfransker i god Rhone stilmed rimeligt frisk frugt og fast, men afrundet krop uden dikkedarer. Kender ikke leverandør, desværre. 2021 fik 5*/Vinavisen.  

HandCraft rød/hvid, California... 59,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, California (tappet i Tyskland)

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juni

En anstændig pris på anstændig vin fra "Over There"Den får Verdens 3. største vinmærke, Gallo's Barefoot, til at blive helt platfodet!  På etiketten står der "Artisan Collection", men med 10+ millioner liter/år bør du ikke forvente "håndlavet" vin.
      Pinot har nydelig hindbærnæse og middelfyldig, afrundet smag med frugt og blød tannin. Middellang smag. Skovenberg var gavmild med 5* i Vinbladet til ældre årgang.  
    En ret frisk, ren chardonnay er også ok. Du bør også finde ekraftig, afrundet cab og Zinfandel er (bedst), krydret, kraftig, men ikke tung. Den sødlige rosé vil jeg ikke bruge penge på. 

Laroche Bourgogne Réserve... 89,-
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 4.juli

En blødere stil end Chablis, som var på tilbud før Nytår. Der er lidt eg i denne vin (1/4 har lagret i egefad), så jeg foretrækker nok den egefri Chablis, selvom den er dyrere. Tappet i Laroche's kælder i Chablis, så vinen er nok hentet her. Ikke smagt i mange år, desværre.  

Felix Solis "the Guv'nor", kr/fl v3: 46,33

3 fl: 139. *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.juni

En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. "Guv'nor" eller "Mester" ("Husets Herre"?)  laves af Felix Solis, et af Spaniens 2 største huse. I Føtex kan du få p.t. KingPin (som ligner til forveksling) til 39,83 -men, ok, du skal købe 6.