Søg i 1200 opslag:

27/05/2024

Uge 22: Formidabel Chianti og hvidvin!

Fremragende Chianti til til halv pris af vingårdens, superb hvid sauvignon, god rosé og brus, formidabel vin fra Amerika, Spanien -en rigtig god uge for alle os, der elsker vin! 

Der var 120 vintilbud i uge 22, og en god del med lav pris på rigtig god vin. Så jeg har slidt med at vælge de bedste og endte med 18 tilbud, hvoraf ikke mindre end 5 er valgt som bedste KØB. 

    I denne uge dominerer Italien med hele 3 vine fra den fine vingård San Felice. Den unge Chianti Classico (59) og 2 riservas (89 og 129) er på listen. De har hhv 91, 92 og 95p fra selveste Parker. 

    Men der er også en god billig Puglia vin + en herlig Masciarelli Montepulciano. 

    Frankrig byder på god, billig Rhone (både rød og hvid). Du skal af med mere for vinene fra Chile og Argentina, men til gengæld har de høj klasse, som også den hvide sauvignon fra kvindelig vinmager (med danske aner) i New Zealand 

Føtex har Vinfestival, og hele 9 af 18 topkøb er fra denne kæde, fulgt af Coop (Superbrugsen, Coop365 osv) med 6 køb, mens Meny, Rema1000 og Bilka har ét tilbud hver. Der er i denne uge ikke blevet plads til Netto og Lidl

Alle vine er tappet i vinlandet, om andet ikke er nævnt (med forbehold for fejl). 

uge 22/2024

10 vinkøb under 50,-

*** (3/5), Rema1000 søndag-lørdag 26/5-1/6 (tappet i Frankrig)

Vent en lidt fersk, men rimeligt fyldig og ret blød vin med ligefrem krydret duft. Vinen skal komme fra Kingston (stort daglighus i det varme Murray. Hvid ikke smagt. 
      "Aussie Rules" hentyder til australsk fodbold, der minder mere om rugby end fodbold. 

Fuoco rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl. 199, Torre de Lancia, Puglia, Italien
*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/5
Den røde er nok bedst -rund, krydret fylde- men den hvide (trebbiano og chardonnay) er frisk for vin fra Italiens hede hæl, mens rosé vinen er gennemsnitsvare, men dog tør! 

    Botter ligger nær det rige, dynamiske Treviso nord for Venedig. De tappede den første vin i 1950erne og eksporterede i 60erne. Og så gik det stærkt. I 1970erne blev Irma en vigtig kunde til 200 cl flasker, og lige siden har Coop købt vin her, ret imponerende! 

la Chasse Réserve rød/hvid... 39,- 
pris med Coop-app, rød og hvid Cotes du Rhone

Bedste KØB + *** (/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/5
Kan se, at vinene koster over 100 kr i Irland, så 39 er fair pris! Især den røde har pæn frugt, rund fylde med lidt blød tannin.
     Den hvide er ny, tør, frisk og udadvendt med diskret aroma. Hvid Rhone er sjældent mindeværdig, men denne er ganske god. Nydes ung. Blot mangler jeg skruelåget! 
     Chasse har fået ny smuk etiket med en pavillon i midten, som ejes af huset. Meffre i Gigondas har leveret vin til Irma og Coop siden 70erne, en flot rekord. 

Silenia Rosé, Yecla... 39,-

*** (3/5)Coop365, indtil onsdag 29.maj

Har kun smagt vinen 1/2 gang. BT var dog (juni 23) ekstremt overgearede med 6*/6: "mange lag. Masser af frugt, masser af fylde. Super lækker tekstur i munden. Den er sådan lidt Syd-Rhône-stil i det, hvor man virkelig får varmen og solen. Det var det her, jeg håbede på at få i dag". 
    Mens Vinbladet mere jordnært gav 4*/6 med ordene: "Lys løgskal. Indbydende duft af abrikos, appelsinskal og citrus. Smagen af fersken og røde bær har en eksotisk tone med tiltalende krydring og en fin syre som afslutning. Spændende rosé og et godt bud på en aperitif til sommerens gæstebud". 
    Det skal dog siges, at BT kun smagte 5 pinkies. Vinen laves af dansk-spanske Hammeken i Yecla syd for Alicante af 100% monastréll druer -som giver vinen sin intense aroma. Måske kan Spanien rivalisere Frankrig med rosé?

Le Arche rød/hvid/rosé... 39,-

Bardolino rød og rosé, hvid Garda Garganega Pinot Grigio, Italien

*** (3/5), Føtex, indtil søndag 30/6

Lette sommervine fra Garda! Jeg roser som regel enhver Bardolino, selvom vinene ofte er mere tynde end charmerende, præget af italienernes kardinalsynd -højt udbytte!
    Le Arche Bardolino er ganske ok, ligefrem og letbenet, tør, med lidt sødme i den spinkle frugt. En ældre årgang fik 5* i Ekstrabladet (30/7 21). 
    Rosé er neutral, tør og letdrikkelig, mens den hvide Garda er diskret, med ren og frisk med lille blomst. På Soave-druen garganega + lidt grigio. 

Spier "All About Organic" rød/hvid... 39,-

*** (3/5), Coop365, indtil onsdag 29.maj

Økologisk (tappet i Danmark). Ikke smagt, desværre. 
    Den røde er shiraz, nok lidt rustik, enkel, men fyldig stil.
    Den hvide er sauvignon, tør rig aroma, sprød, simpel og god. 
    Har tillid til Spier's økologiske vine, men kun smagt under andet navn (har opgivet at hitte rede i de utallige Spier etiketter). 

Noble House rød/hvid/rosé... 39,-

Riesling Trocken (tør) eller medium, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 

*** (3/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

Hvid er god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige har rigere aroma, men også god friskhed trods sødmen. Rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god

    Fås også som riesling rosé med let sødme og alkoholfri riesling (ej smagt).  

Kingpin rød/hvid, kr/fl v6: 39,83

6 fl: 239, rød eller hvid, Felix Solis, Spanien

*** (3/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

Rød på tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen "lagres med eg" (typisk i ståltank med egechips eller egestave ved gæring/lagring). 

      Uanset hvad er Kingpin både en smuk etiket (der er dygtige designere i Spanien!) og en flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. 

Gris "Question d'Equibre"... 45,-

*** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 30/5

Det vrimler frem med pink vin, men fortsat er det Frankrig, der dominerer både i mængde og smag. Denne er ny for mig, en "gris", dvs meget lys rosa farve, lavet i flamingoernes hjemegn, dvs Camargue deltaet i Sydfrankrig. Fine noter af blomst og frugt, let, , mere frugt og ret blød smag. Godt køb med 5 hjerter fra KvindeVin. 

Baron de Ley Reserva, kr/fl v6: 49,83

6 fl: 299, rød 2018/19, hvid og rosé 2022/23, Rioja

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

År efter år god moderne rød Rioja med rund fylde og indbydende duft med lidt krydderi, til den bløde side, men pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men suverænt køb til prisen.
     85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 
    Gå efter yngste udgave af hvid og rosé (2021 fik 89p/WineEnthusiast). Begge er lagret sur lie i bedste franske tradition for at bevare duften. Hvid på den lidt ordinære viura og den lidt sjældne hvide tempranillo.

4 vinkøb 50-70,-

Masciarelli Abruzzo rød/hvid... 50,-
rød Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien

**** (4/5), Føtex, indtil søndag 30/6

Den røde har dyb farve, en fyldig, meget frugtig smag med blid tannin til sidst. Set i 2021. Både 2020 og 19 fik 89p/WineEnthusiast, mens JamesSuckling gav 2019 91p/100. 
    Den hvide er moderne stil med lidt æble, en let, tør hvid, som ikke matcher den røde.
    Masciarelli er for mange den store fornyer af Abruzzo, som indtil da stort set leverede fyldig, men livløs vin i store mængder. I 1981 leverede han en god, fyldig rød, som viste, at druen montepulciano kunne mere.

Crémant Calvet hvid/rosé... 59,-
Bordeaux rosé eller hvid brut (tør)

*** (3/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

Etiketten er flot for en basis-cremant -og prisen er i bund. Samme afsender (og nok også vin) som Netto's Alexis Lichine (60 i denne uge), Louis Bresson (Meny) og Dulong (Coop, 69). Alle laves i Bordeaux af Eschenauer, som igen er del af giganten GCF. 
   Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den hvide har ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 

San Felice Chianti Classico... 59,-

**** (4/5), Føtex, indtil søndag 30/6

En meget lav pris for flot Chianti -i andre lande koster vinen ofte over 100! Den unge Classico ses i 2021 med 91p/Parker og 92p/WineEnthusiast. 
    En fast, ganske fyldig Classico med positiv frugt med pæn dybde, god længde. Den har fine tanniner og syre, så jeg vil personligt give den 1-2 år mere, men mange vil nyde den nu til hakkebøf, pasta og pizza.   
      Modsat mange er denne vin fra eget domæne. Vingården har også hotel Relais & Chateaux + restaurant Poggio Rosso (*Michelin) og Osteria del Grigio, knap så kostbar plus flot vinbar. 


Trapiche "Medalla" rød/hvid... 59,-

rød malbec, hvid chardonnay, Uco Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 30.maj

Rød Malbec lagres i eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. Malbec 2021 fik 92p/Descorchados. 

    Den hvide chardonnay er forbavsende frisk og lang i sin smag, fyldig og ren. Meget flot. 2022 fik 90p/WineEnthusiast, 2021 91p/Descorchados og 92p/TimAtkin.
    Trapiche lavede sin første vin i 1883 og fik en medalje for vinen 1889 i Paris. I anledning af 100-året introducerede de Medalla, som er rigtig god vin, som Salling sælger til en særdeles rimelig pris. 


4 vinkøb over 70,-

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 89,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30/6

Set i 2020 med 93p/Spectator og 92p/Parker. Grigio forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti!  Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -en god sangioveses fine tørre tanniner til sidst, men grundlæggende blød. Har godt af 2-4 år på flaske. 

    "Riserva er fra bedre druer og lagres et år i eg før tapning. Den unge 2020 vil have godt af et par år, men imponerer også. 

Yealands "Single Block" S1 eller L5... 89,-

Hvid sauvignon, Awatare New Zealand
Bedste KØB  + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/5

S1 er næsten overdrevet i sin voldsomme aroma. Men den holder sig lige på den rette side af det vulgære og har en fast syre til at holde den næsten søde, rige aroma i skak. 
    L5 kender jeg ikke så godt, men den skal være en smule mere diskret i aroma. Bl.a. GULD i  IWC. Begge laves i små mængder, især L5.  

    Begge viser, hvorfor New Zealand engang af anerkendt smager blev nævnt som det bedste sted i Verden at dyrke den hvide sauvignon fra Frankrig! S1 bl.a. 96p/100 fra IWC- og vinmager Nathalie Christensen (med danske aner) blev i 2023 valgt som årets vinmager (hvid). 

Terrunyo carmenère, Chile... 89,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtitorsdag 30/5 (normalpris 199,95)

2021 Terrunyo kan matche stor vin fra Californien såvel som Europa. Tilmed til ekstremt rimelig pris lige nu. Den unikke Carmenère blev det mark 27 i Peumo i Cachapoal. 
      2021 fik utrolige 97p/100 fra Descorchados. 2019 fik 5* fra Rydberg i Ekstrabladet: En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere. Lang afslutning.” Lige så imponerende er 93p/Parker.  93p fra Tim Atkin (både 2018/19).  


Il Grigio "Gran Selezione"... 129,- 

2018/19 San Felice Chianti Classico Riserva

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil søndag 30/6

En særlig udvalgt Riserva fra 3 af de bedste parceller. Har en global pris i snit på over 300 kr. 2019 bør være en af de Chiantis ypperste med 95p/Parker:  "...Stands out due to its velvety richness and expressive flavor... delivers measured intensity with bright purple and black fruits, a good sense of energy and drive, and some lingering spiciness on the close. It is rich but not heavy".