Søg i 1200 opslag:

25/05/2024

Discount: God rosé og økologisk

Sommeren er i fuld gang, som det ses af de mange tilbud på pink! To af de bedste tilbud kommer fra Coop365 -spanske Silenia og Mateus fra Portugal (som koster 55 for i Lidl). 

Coop365 leverer også gode bobler, Recoda (49) samt økologisk vin fra Spier (39) + (endnu) en primitivo, Badia al Colle (49). Endelig solid Verona vin, rød "R" og hvid garganega. 

    Ellers er det småt med spændende vine i discount kæderne i denne uge. 

    Rema1000 gør et forsøg med Aussie Rules (29) + den gode Paul Mas fra Sydfrankrig (55), mens Netto byder på crémant fra Lichine (60). Endelig Lidl, som har Matusalem rom til fair pris (199). 

Bedste KØB: Silenia Rosé - Mateus rosé - Spier "Organic" rød/hvid - Cava Recoda - Primitivo "Badia al Colle" 
Godt KØB: Tesauro R - Falasaco Garganega hvid - Paul Mas rød/hvid - Aussie Rules rød/hvid - El Coto Rioja - Cremant Alexis Lichine Bordeaux - Nero Grande rød/hvid - Soul Wine rød/hvid/rosé/bobler - Kahlúa likør - Matusalem 15 rom
 uge  22/24

Silenia Rosé, Yecla... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5)Coop365, indtil onsdag 29.maj

Har kun smagt vinen 1/2 gang. BT var dog (juni 23) ekstremt overgearede med 6*/6: "mange lag. Masser af frugt, masser af fylde. Super lækker tekstur i munden. Den er sådan lidt Syd-Rhône-stil i det, hvor man virkelig får varmen og solen. Det var det her, jeg håbede på at få i dag". 
    Mens Vinbladet mere jordnært gav 4*/6 med ordene: "Lys løgskal. Indbydende duft af abrikos, appelsinskal og citrus. Smagen af fersken og røde bær har en eksotisk tone med tiltalende krydring og en fin syre som afslutning. Spændende rosé og et godt bud på en aperitif til sommerens gæstebud". 
    Det skal dog siges, at BT kun smagte 5 pinkies. Vinen laves af dansk-spanske Hammeken i Yecla syd for Alicante af 100% monastréll druer -som giver vinen sin intense aroma. Måske kan Spanien rivalisere Frankrig med rosé?

Mateus rosé, Portugal... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 29.maj
Lyserøde een lidt sødlig, men ellers positiv frugt, middelfyldig, let sødlig (15 g/l), der balanceres ok af boblerne. Meget let drikkelig terrassevin til et glas i utide. 

      Etiketten prydedes af ejerens Casa de Mateus

, et eventyrsmukt hus lidt uden for Vila Real i udkanten af Portvinsområdet. Skulle du komme forbi, er både hus og park rigeligt omvejen værd! 

     Mateus gjorde Sogrape til Portugals suverænt største vinhus med penge nok til at købe anerkendte vinhuse som Sandeman, Ferreira, Offley og andre. Undervejs fik vinen ros fra uventet kant: “My only regret is that when I flew around the moon, I wasn’t drinking Mateus” -Borman, den første amerikaner, der så Månens bagside.

       Andre fans set med Mateus i hånd er Steve Jobs (Apple), Graham Nash (Crosby Stills & Nash og Hollies), Jimi Hendrix og gennem næsten 25 år for dronning Elizabeth II. Om vinen hjalp hende til hele 70 år på tronen ved jeg dog ikke!

Spier "All About Organic" rød/hvid... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 29.maj

Økologisk (tappet i Danmark). Ikke smagt, desværre. 
    Den røde er shiraz, nok lidt rustik, enkel, men fyldig stil.
    Den hvide er sauvignon, tør rig aroma, sprød, simpel og god. 
    Ligner nok Good Natured i Brugsen. 
    Har tillid til Spier's økologiske vine, men kun smagt under andet navn (har opgivet at hitte rede i de utallige Spier etiketter). 
    En ganske pæn del af Spier's produktion er i dag økologisk, der laves med omhu bl.a. med druens egen gær (ofte laves vin med købe gær). 
    Spier's eget domæne er ikke stort, men huset får druer fra en masse små farmere, som laves i dag Spier's hypermoderne kældre, før de snedes med skib til København, hvor de tappes. 

Falasco Garganega, Verona... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365indtil onsdag 29.maj 

Garganega er hoveddruen i naboen Soave. Her fra vinstokke omkring det lune Valpolicella. Ganske god på en nem, uforpligtende måde: Nydelig aroma, tør, frisk, rent smagende, sprød og med pæn fylde -en god ledsager til en let sommerret. 

Tesauro "R", Verona ... 35,- 

Godt KØB + *** (3/5), Coop365indtil onsdag 29.maj

En blid ripasso-type fra kooperativet Cantina di Verona. Corvina og rondinella møder merlot, og vinen er  slet ikke ringe, med blid bærfrugt uden marmelade og en tør, middelfyldig smag. 

Cava Recoda, brut...  49,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 29.maj
Denne cava er i smag nok tæt på Gran Barón (Brugsen), som også leveres af Vallformosa, et godt hus, markant mindre end giganterne Codorniu og Freixenet. 
       50 er en god pris, selvom druerne formentlig ikke  -helt legalt- kommer fra Katalonien selvom den er lavet her! Jeg har ikke smagt den, men den har fået 83p/100 af CellarTracker. Brut kan anbefales, men fås også som sød semiseco. 

Primitivo "Badia al Colle"... 49,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 29.maj
Manduria. Badia er en primitivo (zinfandel) fra det lille Manduria i Puglia, som har en vis (italiensk!) kontrol med høstmængde og kvalitet. Ikke smagt, men vent en afrundet, kraftig, men ikke tung vin med åben frugt. Vinen kommer fra det store Piccini i Toscana. 

Paul Mas "Reserve" rød/hvid ... 55,-

rød cabernet sauvignon eller pinot noir, hvid viognier, rosé, Sydfrankrig
Godt KØB + **** (4/5),  Rema1000søndag-lørdag 26/5-1/6

Rød Cabernet-Sauvignon er en meget fyldig vin med åben, indbydende  bærduft og afrundet fasthed -faktisk et mix af Bordeaux og Californien -mere bær end Californien og blødere end Bordeaux!

Rød Pinot Noir -middel dyb farve; indbydende frugt, ren og pæn -det er ikke Bourgogne, men bedre end stort set al Bourgogne under 100 kr. 
     Hvid Viognierfrugtig tør hvid med pæn fylde under på den fine Rhône-drue kendt fra bl.a. Condrieu.
    Rosé ikke smagt. 
    Reserve er "Single Vineyards", måske fra domæner i samarbejde med den begavede Paul Mas, som kontrollerer 750 hektar vin + får druer fra andre 1500 hektar.  
      FotoPaul Mas -her med døtrene er en dynamisk, begavet vinmager, der taler flydende engelsk med charmerende fransk accent efter mange år i England. Han bor i dag på familiegodset omkring Pezenas nord for Béziers.

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000 søndag-lørdag 26/5-1/6 (tappet i Frankrig)

Vent en lidt fersk, men rimeligt fyldig og ret blød vin med ligefrem krydret duft. Vinen skal komme fra Kingston (stort daglighus i det varme Murray. Hvid ikke smagt. 
      "Aussie Rules" hentyder til australsk fodbold, der minder mere om rugby end fodbold. 

El Coto Rioja crianza... 59,- 

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000 søndag-lørdag 26/5-1/6

Rigtig god Rioja, men du kan få "storebror" Baron de Ley's reserva til 49,83 (v.6 i Føtex indtil 30/6), må den nøjes med at være godt køb. En indbydende og poleret vin, men den smager godt. Meget flot til denne pris. Fås også som hvid og rosé, der er ok til prisen samt en sødlig hvid ikke smagt. 

Val de Meigas albariño... 89,- 

**** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 26/5-1/6

Rías Baixas. Ikke smagt, men baseret på ansete kritikere en god snarere end stor albariño, dvs. en fyldig, aromatisk, men ren tør hvid med god dybde. Fair pris, men bestemt ikke discount-pris! 


Cremant Alexis Lichine, Bordeaux ... 60,- 

Brut hvid/rosé,  godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 31/5 

En nydelig duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden og har fint brus, måske lidt store bobler, lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den tørre rosé skal være rigtig god, men ikke smagt. 
      Alexis Lichine (1913-1989) skrev den første moderne vinbog (1952), stadig er værd at læse efter 70 år! Han blev pioner for vin med druenavn og aftapning på vingård. Han var født i Moskva, opvokset i USA, men boede og arbejdede det meste af livet i Bordeaux. I dag er firmaet en del af GCF, og vinen er nok identisk med cremant me navne som Calvet, Dulong, Cruse og (mange) andre. 

Nero Grande rød/hvid/rosé... 50,-

Rød Zinfandel, hvid Fiano-Chardonnay, Rosé, Puglia

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil søndag 30/6, Netto indtil fredag 31/5

Kun smagt rød, som sikkert vil glæde mange. Fornemmede en ganske lille sødme i smagen, men kan se, at Rydberg har givet vinen 5* (årg. 22) i Spritnyt. Den hvide er delvis på lokale fiano druer og burde være ok med lidt frugt og syre under blødheden? 
    Formentlig er disse vine fra Femar nær Rom tæt på Femar's andre Puglia vine: Epicuro Z-Zinfandel (Brugsen) og Masseria Trajone (engang i Irma). 
    Til samme pris Capolavaro "Appassimento" (50, 2*), som også fås i flere varianter. Noget sødere, mindes jeg. Du kan også få Capolavaro's Primitivo Manduria (59, 3*), som er solid, knap så sod (men kun smagt én gang). 

Soul Wine rød/hvid/rosé/bobler... 39,-

rød pinot noir, hvid riesling eller sauvignon, blush, Moldova, bobler hyldebær eller hindbær, Spanien (tappet i Danmark)

Godt KØB + *** (3?/5), Netto indtil fredag 31/5, Bilka til torfag 30/5,  Føtex, til søndag 30/6

Har p.t. hverken set (eller smagt) disse nye vine i Føtex (og Bilka), som sælges til attraktiv pris. Bruset kommer fra Spanien, vinene fra Moldova og ligner måske For You & For Me mv, som sælges af Coop? 
    Til studenten vil hyldebærboblerne (med lav alkohol 5%) nok være meget egnet. Det er groft sagt en færdigblandet spritz (uden aperol), dvs. frugtig og sød. 
    Til os andre vil den røde pinot eller den hvide sauvignon måske være bedst. Prisen er i hvert fald rimelig!

Kahlúa Coffee Liqueur... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag 25/5-lørdag 1.juni
Den dansk Isle of Moen kaffelikør koster 245 kr på destilleriet på Møn -for 50 cl. En god likør, men alt for høj pris, når du kan få the original, Kahlúa, til 89. 
      Kahlúa blev skabt i 1936 af en gruppe venner fra Mexico og har siden gået sin sejrsgang i hele verden. Den nydes ofte ren -og kold- og er en vigtig ingrediens i bl.a. Black Russian. Og jeg kunne godt tænke mig at bruge den til Icecoffee! 


Matusalem "Solera 15", Rum ... 199,-

Godt KØB + **** (4/5), Lidl, fra torsdag 30/5
Jeg er ingen stor fan af rom, men denne virker snarere brandy'agtig end sliksød. Her er tydelig alder, en rig bouquet med mange nuancer og en pænt lang smag. Godt køb, foretrækker den ofte for den dyre Zacapa 23. 
    Du må ikke falde for tallene, som angiver ældste del af rommen... Matusalem er ikke lagret 15 år, og Zacapa er formentlig 6-7 år gammel -mens en mikroskopisk del er 23 år, måske). 
      Matusalem er ifølge gamle annoncer fra Cuba (hvor den boede indtil 1959) "ældre end Matusalem". Den har naturligvis navn efter patriarken over alle, som døde i Det gamle Testamente i en alder af 969 år. Hmm... Den laves i dag på Puerto Rico og er stadig i privat eje.