Søg i 1200 opslag:

25/05/2024

Vinfest med forrygende italiensk!

Føtex holder sin årlige vinfest med 24 sider tilbud. Her følger del 1 med især vine fra Italien -der er mange og gode tilbud... 

De bedste køb er fra det superbe San Felice gods i Chianti Classico. Både den unge 2021 (59) med bl.a. 91p/Parker -en karakter, som meget Cru Classé Bordeaux vil være glade for. 

    Et næsten bedre køb er Riserva il Grigio (89) med hele 93p/Parker, mens den særlige Riserva Selezione (129) har fået ikke mindre end 95p af vinens guru. Tæt på fund, for vinen koster 300+ kr på vingården og internationalt! Endelig Vigorello, den originale supertoscaner til 159 (også 95p). 

    Masciarelli rød/hvid fra Abruzzo (50) er også topkøb med en kraftig, frugtig vin med fine nuancer. Der er også god Brunello (119 og 189) samt Bolgheri. Og god dagligvin i form af le Arche Bardolino rød/rosé og Garda hvid (39). 

    Til samme pris kan også fås Soul Wine (39) fra Moldova, med bobler er den fra Spanien (39). 

Bedste KØB: Masciarelli Abruzzo rød/hvid - San Felice Chianti Classico - Grigio Riserva - Grigio "Gran Selezione" -Vigorello - le Arche rød/hvid/rosé - Soul Wine rød/hvid/rosé/bobler

Godt KØBCampogiovanni BrunelloBrunello "Poggio Forte" - Bell'Aja Bolgheri - Barolo Gemma - Prosecco Arche MGN

uge  22/24

Masciarelli Abruzzo rød/hvid... 50,-
rød Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30/6

Den røde har dyb farve, en fyldig, meget frugtig smag med blid tannin til sidst. Set i 2021. Både 2020 og 19 fik 89p/WIneEnthusiast, mens JamesSuckling gav 2019 91p/100. 
    Den hvide er moderne stil med lidt æble, en let, tør hvid, som ikke matcher den røde.
    Masciarelli er for mange den store fornyer af Abruzzo, som indtil da stort set leverede fyldig, men livløs vin i store mængder. I 1981 leverede han en god, fyldig rød, som viste, at druen montepulciano kunne mere.
    Masciarelli er vokset, og denne vin er nu husets basisvin med kvalitet til en fair pris. Vinen er cuvée fra 5 af husets 40 vinmarker i Abruzzo. 
    Og så har vinen herligt nok skruelåg, ret sjældent i det ofte konservative Italien (det meste italienske med skruelåg er tappet i Danmark). 

San Felice Chianti Classico... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30/6

En meget lav pris for flot Chianti -i andre lande koster vinen ofte over 100!
       Slottets unge Classico er stadig 2021, bl.a. med 91p/Parker, 92p/WineEnthusiast og 88p/Spectator. 
    En fast, ganske fyldig Classico med positiv frugt med pæn dybde, god længde. Den har fine tanniner og syre, så jeg vil personligt (som enhver ung god Chianti) give den 1-2 år mere, men mange vil nyde den nu til hakkebøf, pasta og pizza.   
    Vinen er altid god. 2020 fik 92p/100 af både WineEnthusiast og Falstaff, 2019 6*/6 i Jyll.Posten, 92p/Falstaff , 90p/Spectator samt 91p/WineEnthusiast. 
      Vinen fra San Felice kommer modsat mange fra eget domæne i det sydlige Classico. Vingården er stor og har også hotel Relais & Chateaux + restaurant Poggio Rosso (*Michelin) og Osteria del Grigio, knap så kostbar plus en flot vinbar. 
    Det har siden 1980erne tilhørt forsikringsgiganten AllianzMed fuld ret en mangeårig favorit fra Salling gruppen. 

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 89,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30/6

Set i 2020. Prisen var nede på 69 for 2 år siden, men 89 er også et superkøb. 

     Grigio Riserva forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti!  Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -en god sangioveses fine tørre tanniner til sidst, men grundlæggende blød. Har godt af 2-4 år på flaske. 


    "Riserva er fra bedre druer og lagres et år i eg før tapning. Den unge 2020 vil have godt af et par år, men imponerer også. 
    2020 får 93p/Spectator og 92p/Parker: "A dark, mid-weight texture with extra heft that comes in the form of baked plum, candied cherry and spice. This is another good value wine from one of the most beautiful properties (and luxury hotels) in Italy". Pris i USA 27$ + tax, ca. 190 kr. 

Il Grigio "Gran Selezione"... 129,- 

2018/19 San Felice Chianti Classico Riserva

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil søndag 30/6

En særlig udvalgt Riserva fra 3 af de bedste parceller på domænet San Felice. 2019 skal være en af de fineste årgange med 95p/Parker:  "...Stands out due to its velvety richness and expressive flavor... delivers measured intensity with bright purple and black fruits, a good sense of energy and drive, and some lingering spiciness on the close. It is rich but not heavy".
    Du kan nok stadig finde 2018, som har lidt mere modenhed og bl.a. 93p/Spectator. Global pris for vinen er 300 kr, så 129 er tæt på fund. 

San Felice "Vigorello", Toscana... 159,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil søndag 30/6

Den aktuelle 2019 har også 95p/Parker, men uanset år er denne vin en af Italiens store vine. Og til prisen topkøb -koster på vingård 46€ (345 kr), global pris er i snit 304 kr.  En mørk, rig, dyb lang vin med lag på lag af balsamisk frugt, som skjuler en markant syre. 

      Vinen er den ældste såkaldte "supertoscaner" (1968). Antinori fik stort ry for Sassicaia og sendte nogle år senere Tignanello på markedet, et egelagret blend af sangiovese + druerne cabernet og merlot. Vinen fik så meget omtale, at mange overså Vigorello.
    I dag er blend'et mere avanceret, med 35% af den unikke pugnitello drue, engang anset for uddød + 65% Bordeaux-druer, lagret 2 år i små egefade. 2019 gav 6000 flasker, ikke meget! 

Campogiovanni Brunello ... 189,-

Godt KØB  + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 30/5

Også fra San Felice. Ikke så godt køb som Vigorello og Menzione, men stadig topkøb. Set i 2019 med 6*/6 fra Jyll.Posten. 

    "Johan's Mark" leverer flot brunello, ikke sværvægter, men en meget attraktiv, relativt blød stil (mere sand i jorden). 

Brunello "Poggio Forte"... 119,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30/6

Brunello laves på en sangiovese klon og giver i reglen vin med en markant garvesyre, som blødgøres lidt af 2-3 år i eg. Vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kælderkold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds til både and og bøf.  

      Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk tæt på Quercecchio. 

Bell'Aja Bolgheri... 129,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30/6

Bolgheri har et ry som en art 1.Cru i Toscana, takket være bl.a. Sassicaia (2000+ kr/fl). En flot vin på druerne merlot og cabernet i en magtfuld, men blid udgave med fine nuancer i frugt og eftersmag. Kan formentlig gemmes nogle år, men jeg vil nyde den nu.  
    Denne vingård ejes af det fine San FeliceVingården er lille og vinstokkene (60% merlot, 40% cabernet) unge (8-10 år), men de første årgange har fået ros i guiderne (omkring 90p/100). 2020 har fået 93p/WinesCritic. 

Le Arche rød/hvid/rosé... 39,-

Bardolino rød og rosé, hvid Garda Garganega Pinot Grigio, Italien

Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil søndag 30/6

Lette sommervine fra Garda! Jeg roser som regel enhver Bardolino, selvom vinene ofte er mere tynde end charmerende, præget af italienernes kardinalsynd -højt udbytte!
    Le Arche Bardolino er ganske ok, ligefrem og letbenet, tør, med lidt sødme i den spinkle frugt. En ældre årgang fik 5* i Ekstrabladet (30/7 21). 
    Rosé er neutral, tør og letdrikkelig, mens den hvide Garda er diskret, med ren og frisk med lille blomst. På Soave-druen garganega + lidt grigio. 

Amarone "le Arche", Valpolicella... 119,-

*** (3/5), Føtex og Bilka indtil søndag 30/6

En art 2.vin til Piacentini's Amarone herunder og reelt nok mere Amarone-kopi end Amarone. "Amaro" betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som bliver vammel efter det første glas! Men prisen er lav (selvom du kunne få den til 89 for 3 år siden). 

Amarone Piacentini, Valpolicella... 159,-

**** (4/5), Føtex, indtil søndag 30/6
Kender ikke denne vin særligt godt (men har drukket ripassoen med fornøjelse). Fra samme kælder som le Arche, men med ejerens navn på etiket. Vent en moderne, kraftig Amarone med fuld tryk på frugt og eksotisk krydderi.  
    Til samme pris Fantini "Edizione" (159, 3-4*), som imponerer for styrke og frugt, men er alt for dyr. 

Gemma Barolo... 119,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30/6

Gemma er helt ok Barolo. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, en vis stramhed, men med en moderne Barolo’s bløde tanniner. 2019 har pæn frugt lige nu -især efter en tid i glas- men kræver 3-5 år på flaske og vil nok leve i 10-15 år. 
     Søren Frank giver i ”Barolo” Gemma 3*, det samme som Oddero og andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. 

Nero Grande rød/hvid/rosé... 50,-

Rød Zinfandel, hvid Fiano-Chardonnay, Rosé, Puglia

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil søndag 30/6, Netto indtil fredag 31/5

Kun smagt rød, som sikkert vil glæde mange. Fornemmede en ganske lille sødme i smagen, men kan se, at Rydberg har givet vinen 5* (årg. 22) i Spritnyt. Den hvide er delvis på lokale fiano druer og burde være ok med lidt frugt og syre under blødheden? 
    Formentlig er disse vine fra Femar nær Rom tæt på Femar's andre Puglia vine: Epicuro Z-Zinfandel (Brugsen) og Masseria Trajone (engang i Irma). 
    Til samme pris Capolavaro "Appassimento" (50, 2*), som også fås i flere varianter. Noget sødere, mindes jeg. Du kan også få Capolavaro's Primitivo Manduria (59, 3*), som er solid, knap så sod (men kun smagt én gang). 

Soul Wine rød/hvid/rosé/bobler... 39,-

rød pinot noir, hvid riesling eller sauvignon, blush, Moldova, bobler hyldebær eller hindbær, Spanien (tappet i Danmark)

Godt KØB + *** (3?/5), Netto indtil fredag 31/5, Bilka til torfag 30/5,  Føtex, til søndag 30/6

Har p.t. hverken set (eller smagt) disse nye vine i Føtex (og Bilka), som sælges til attraktiv pris. Bruset kommer fra Spanien, vinene fra Moldova og ligner måske For You & For Me mv, som sælges af Coop? 
    Til studenten vil hyldebærboblerne (med lav alkohol 5%) nok være meget egnet. Det er groft sagt en færdigblandet spritz (uden aperol), dvs. frugtig og sød. 
    Til os andre vil den røde pinot eller den hvide sauvignon måske være bedst. Prisen er i hvert fald rimelig!

Prosecco "le Arche" Magnum.. 119,-

150cl, Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil søndag 30/6

En ganske flot høj flaske med den letbenede Prosecco. Prosecco er ikke tankevækkende foredrag, men god sladder! Og den bedste Prosecco er altid den yngste, med ungdommens friskhed. Som denne: Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry lidt vildledende skal have), men med lille syre, der giver friskhed
    Nydes alene eller i Aperol/Campari eller anden spritz (kirsebær, brombær osv).