Søg i 1200 opslag:

02/05/2024

Føtex: Herlig Nobile, superflot Vigorello og en stor flaske Toscana!

Føtex har (igen) 40% på vinene fra Italien. Du kan fås klassisk Vino Nobile og junior-Nobile på STOR flaske samt ikke mindst den formidable Vigorello, den første supertoscaner. 

Et topkøb er Masciarelli, en ny vin på druen montepulciano (ej af forveksle med Nobile fra byen af samme navn), som fås for 53,40 indtil søndag. Et andet topkøb er Vigorello (137,40) med 95p/Parker.

    Der er også de unge vine fra Barolo's Gemma, hvor både barbera og nebbiolo fra vinbjerge i Barolo fås til rimelig pris. 

    Endelig et superkøb i form af Marsala fra Sicilien. 45 kr! Så den samtidig på webben til 115. Måske derfor køber jeg sjældent online. Det er ofte for dyrt! 

    Føtex har også en masse brus. Men alle er enten Prosecco eller Asti (som ofte er på tilbud til godt 50). Suk! 
    Har Føtex helt opgivet de mere seriøse bobler, som Italien også laver -som Franciacorta, en af de få fra Italien, der kan konkurrere med Champagne (og kunne fås for 100). Suk! Du kan få Ferrari (229 -40%), men til denne pris ikke just et fund. 
    Føtex har også 25% på spiritus, men her er der langt mellem de gode køb (25% er slet ikke nok). 

Bedste KØB: Vino Nobile "Poggio Stella" - Vigorello Toscana - Rosso Montepulciano "Vecchia Cantina" MG - Poggio Forte Rosso Montalcino - Mascariarelli Abruzzo rød/hvid - Marsala "Garibaldi"
Godt KØB: Frescobaldi Rèmole - Gemma Barbera + Nebbiolo -  Montessu 

Vino Nobile "Poggio Stella"... 69,60*

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 5/5 (*efter 40% rabat)

Vino Nobile er en "super-Chianti", adskilt af en landevej fra nabo Brunello. Faktisk var "Den ædle Vin" indtil 1950erne også dyrere end Brunello. Rosso Montepulciano er næstbedst, mens den 3. bedste vin sælges som Chianti. At få Nobile til 70 er interessant. Set som Poggio Stella, men Vecchia Cantina er nok samme vin (og kælder). 
    Kooperativet Vecchia Cantina er ved at få rigtig fine ratings uden at være i top. 700 medlemmer har god del af æren for at gøre regionen til Italiens første "DOCG" (DOC + garantita). Set i 2018 med 88p/WIneEnthusiast. Vil vinde ved 2-4 år på flaske.
    Fås også som Riserva (4*, ca. 76 efter rabat). 

Rosso Montepulciano "Vecchia Cantina" MG... 65,60*

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 5/5 (*efter 40% rabat)
150cl. 2022,  ikke i alle varehuse. De store flasker er sjældent på tilbud, så normalprisen er rimelig -og et fund med 40% rabat. Den unge "Nobile" på samme druer fra byens kooperativ er "kender'agtig", dvs. med voldsomme tanniner. Men i dag er tanninen blidere og vinen rigtig god til mad, gerne serveret kælderkold. 
    Klassifikationen er enkel: Byens bedste er Nobile (måske riserva md mere alder), nr 2 er denne Rosso Montepulciano, nr 3 er Chianti (evt Colli Senesi), mens resten blot sælges som Toscana. 

San Felice "Vigorello", Toscana... 137,40*

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil søndag 5/5 (*efter 40% rabat)
2019 har fået 95p/Parker, men denne vin er uanset år altid en af Italiens store vine. Pris på vingård er 46€ (345 kr), global snitpris er i snit 304 kr. I reglen en klasse over Grigio Gran Selezione fra samme vingård (fås til samme pris). En mørk, rig, dyb lang vin med lag på lag af balsamisk frugt, som skjuler en markant syre. 
      Vinen er den ældste såkaldte "supertoscaner" (1968). Antinori fik stort ry for Sassicaia og sendte nogle år senere Tignanello på markedet, et egelagret blend af sangiovese + druerne cabernet og merlot. Vinen fik så meget omtale, at mange overså Vigorello.
    I dag er blend'et mere avanceret, med 35% af den unikke pugnitello drue, engang anset for uddød + 65% Bordeaux-druer, lagret 2 år i små egefade. 

Frescobaldi Rèmole... 49/53,40*

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 5/5 (53,40*efter 40% rabat, 49 "skarp" pris i en Føtex)

Vinen ligner Villa Antinori Toscana ikke så lidt, men fås til halv pris! 
    Laves af markis Frescobaldi, en af de største godsejere. Huset leverer indbydende Chianti, som smager godt ung. Disse kommer fra egne marker i Chianti, men sælges "kun" som Toscana. 
    Jeg har smagt begge i flere årgange, og de er glimrende og rigtig gode køb. Mest sangiovese + lidt cabernet og en snert eg. Dyb farve og indbydende frugt (kisebær), middel fylde og afrundet finish. Fås også som rosé (skal være 2022 eller yngre). 
Foto: Rèmole godset i Chianti lægger navn til vinen.

Poggio Forte Rosso Montalcino... 65,40*

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 5/5 (*efter 40% rabat)
Officielt en "baby-Brunello", dvs Rosso samme Brunello drue, lagret et år i stedet for lovens 3 år. Som regel bruges dog andre marker til rosso, og vinen laves til at nyde ung. 
      En lidt blidere, lettere udgave, som nok ligner Chianti mere end brunello! Slet ikke et dårligt valg til en vildtret. Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. 
    Den dyrere Brunello Poggio Forte fås til 119,40*. Også godt køb. 

Gemma barbera eller nebbiolo... 59,60*

Barbera "Bricco Angelini", Nebbiolo "Ruja", Italien 

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 5/5 (*efter 40% rabat)
Overses let, når du kan få Barolo'en til 109-119 . 
    En rigtig god barbera! Bricco betyder skråning, og den kommer fra Angelini, som ligger i Monforte i selve Barolo og ejes af Gemma. Ganske kraftig, masser af bærfrugt, peber og krydderier, afrundet, pæn lang smag.  I stil mere poleret end 
    Jeg kan også lide den lidt tørre Nebbiolo, som er en "Baby-Barolo" med god frugt og fast eftersmag. Men skal nydes til mad! 

Mascariarelli Abruzzo rød/hvid... 53,40*
rød Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 5/5 (*efter 40% rabat)
Den røde har dyb farve, en fyldig, meget frugtig smag med blid tannin til sidst. Set i 2021. 2020 fik 89p/WIneEnthusiast (som også 2019), mens JamesSuckling gav 2019 91p/100. 

    Den hvide er moderne stil med lidt æble, en let, tør hvid, som ikke matcher den røde.
    Masciarelli er for mange den store fornyer af Abruzzo, som indtil da stort set leverede fyldig, men livløs vin i store mængder. I 1981 leverede han en god, fyldig rød, som viste, at druen montepulciano kunne mere.
    Masciarelli er vokset, og denne vin er nu husets basisvin med kvalitet til en fair pris. Vinen er cuvée fra 5 af husets 40 vinmarker i Abruzzo. 
    Og så har vinen herligt nok skruelåg, ret sjældent i det ofte konservative Italien. Vinen er p.t. ikke set i Føtex, men mon ikke det kommer? 

Montessu, Isola de Nuraghu... 91,20

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 5/5 (*149 før 40% rabat)

Sardinien. Godt køb for noget med en spinkel duft af Sassicaia i sig! San Guido i Bolgheri (kendt for bl.a. Sassicaia) har i 10 år arbejdet på Sardinien med kooperativet Santadi. Vinen er baseret på druen carignan, med lidt cabernet og syrah. En ganske smuk, men ret enkel og ligefrem vin med overdådig frugt og rund fylde. 2020 fik 90p/WineEnthusiast, 2018 fik 90p/Spectator. 

Marsala "Garibaldi dolce"... 45,-*

Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil søndag 5/5 (*efter 40% rabat)
Samme vin står til 115 hos andet firma, så et topkøb! 
    Og... står du ikke altid og mangler Marsala, den klassiske dessertvin fra Sicilien? 
    Opkaldt efter Garibaldi (der landede her med sine 1000 mand i 1860 for at samle Italien til ét land). Kan ligne Sherry lidt. Sød, meget frugtig med nød og honning, ganske lang smag -god til klassiske italienske desserter, kage mv. 
    Pellegrino er et af de 2 førende vinhuse (Florio er det andet), som laver særdeles god Marsala (foruden god rød og hvid moscato). Familien har lavet Marsala siden 1880. 
    Metoderne er moderne -druer er de hvide cataratto, grillo og inzolia, som høstes sent og får en kølig gæring, som stoppes med sprit. Sødmen kommer med indkogt druemost, og vinen lagrer 2 år i eg før tapning.