Søg i 1200 opslag:

01/05/2024

Føtex uge 18-19: Triathlon, Ley og god riesling, men...

Føtex har masser af god vin, men det kniber med gode køb i disse uger. En tung, atletisk australier er bedste bud sammen med nogle vine, som kunne fås til lavere pris for et par måneder siden. 

Men stadig er Baron de Ley en civiliseret Rioja og Dr Pauly "Premium" en god Mosel, selvom vi skulle have købt den, da prisen var lavest, suk! 

    Mange vil også drikke Righetti's letbenede Amarone eller Arche's Rossogrande.  

Bedste KØB: Tanunda "Triathlon
Godt KØB: Baron de Ley Reserva - Arche Rossogrande - Amarone Righetti - Masciarelli Abruzzo, Dr Pauly-Bergweiler Riesling "Premium" - Highland Park 10 år Malt Whisky 
uge 18-19/2024



Tanunda "Triathlon"... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9/5

Triathlon er markant bedre end Tanundas billigste og tæt på Matthew's Road med en blødere stil. 2 blends af 3 druer (derfor navnet Triathlon). 
        Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
    Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 

Baron de Ley Reserva... 59,-

rød 2018, hvid og rosé 2021/22, Rioja

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9/5

Kunne fås til 50 før Jul, men til 59 også godt køb i moderne rød Rioja med rund fylde og indbydende duft med lidt krydderi, til den bløde side, men pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men godt køb til prisen.
     2018 fik 91p/Guía Peñin + 90p/100 fra både WineEnthusiast og Tim Atkin. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 

    Gå efter 2022 (eller 2023) for rosé (2021 fik 89p/WineEnthusiast) og hvid, som er lagret sur lie i bedste franske tradition for at bevare duften fra den lidt ordinære viura og den lidt sjældne hvide tempranillo.

Le Arche Rossogrande,... 39,- 

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 9/5, Bilka, indtil torsdag 2/5

For (os) kræsne en ret ligegyldig pleaser, men for mig lidt bedre end de sødmefulde vine fra Puglia. Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke ganske, som laves af Silvano Piacentini, som levere millioner af flasker til Bilka og Føtex. Den har nydelig fylde, simpel, god alkohol og ikke for sød. 

    Til samme pris Golden Zin zinfandel (39, 2-3*), som dog fås billigere i Bilka (6 fl: 199 = 33,17/fl). Ikke en vin, jeg køber. Kun smagt én gang. Det var nok. Fra California, dansk tapning. 


Mascariarelli Abruzzo rød/hvid, kr/fl v2: 64,50
2 fl. 129, rød Montepulciano, hvid Trebbiano, Italien
Godt KØB + **** (4/5), Bilka og Føtex (tilbud)
Den røde har dyb farve, en fyldig, meget frugtig smag med blid tannin til sidst. Set i 2021. 2020 fik 89p/WIneEnthusiast (som også 2019), mens JamesSuckling gav 2019 91p/100. 

    Den hvide er moderne stil med lidt æble, en let, tør hvid, som ikke matcher den røde.
    Masciarelli er for mange den store fornyer af Abruzzo, som indtil da stort set leverede fyldig, men livløs vin i store mængder. I 1981 leverede han en god, fyldig rød, som viste, at druen montepulciano kunne mere.
    Masciarelli er vokset, og denne vin er nu husets basisvin med kvalitet til en fair pris. Vinen er cuvée fra 5 af husets 40 vinmarker i Abruzzo. 
    Og så har vinen herligt nok skruelåg, ret sjældent i det ofte konservative Italien. 


Amarone Classico Righetti... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9/5

Det er lidt af et mirakel, at nogen kan høste druerne, tørre dem i nogle måneder uden råd og så gære og lagre vinen -og sælge den til blot 109 kr. Men vinen ere slet ikke ringe, amarone for begyndere, og det er rigeligt for mig! Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en god Amarones frugt og koncentration. Men er til alt held ikke sød (5,5 g/l).
      Amarone fans rynker på næsen af Righetti, som de mener, har solgt ud af de sande Amarone-idealer. Og sandt er det, at et ret lille hus i dag leverer store mængder Amarone til lav pris (men jeg undrer mig mere over, at Valpolicella er i stand til at sælge så meget amarone!). Og Righetti er faktisk ok -for begyndere og os uden for mange penge! 
      Righetti ligger midt i Classico området og ledes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til langt det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone. 

Dr Pauly-Bergweiler Riesling "Premium"... 59,-
2022 tør Riesling Trocken (tør) eller sødlig Riesling Kabinett, Mosel, Tyskland

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9/5

Stdig et godt køb, seslvom prisen i marts var 50. 

   "Premium" er hentet fra Mosel (mens lillesøster Noble House er hentet i Rheinhessen) og har den sprødhed, som køligere klima og skifer terrasser kan give til riesling. 
      Foretrækker den tørre "Trocken", som stadig har nogle gram restsødme, som gør smagen godt, som har rigtig meget riesling flint, aroma og sprødhed. Testvinder i Vinbladet. 
    Måske er den sødlige Kabinett lidt for sød for puritanere, men den har herlig aroma og sprød  syre. 

Highland Park 10 år malt whisky.. 249,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9/5

En rigtig god whisky i en afrundet, fyldig stil, med lidt tørv og frugt, men uden overdrivelser. Destilleriet er et (af to) på Orkney, dvs. pænt på vej fra Skotland til Færøerne. De føler sig osm vikinger -og den har også tilnavnet"Viking Scars". Ikke min favorit, men vellavet. 

Don Papa "Masskara" Rom... 249,-

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 9/5

En fyldig, ret sød og sjælden asiatisk rom fra Philippinerne, hvor den er destilleret på sukkerrør fra skråninger på den aktive Kanlaon vulkan på øen Negros. Et blend af lagret rom (5-8 år), skabt til Masskara, det lokale karneval, ikke ulig det i Rio. Lidt dyr, så ikke topkøb. 

Ikke smagt, men 91p/Peñin: "Colour, bright yellow. Aroma, toasty, pattiserie, sweet spices, dried herbs. Flavour, toasty, sweetness, flavourful" (dec.22).