Søg i 1200 opslag:

30/05/2024

Herlig hvid og solid Rhone i Meny

En herlig spansk hvid og god Rhone er blandt ugens vine i Meny. 

Meny har suppleret den gode Rioja fra Ramón Bilbao med en hvid verdejo fra Rueda (50 v2 fl). Og så er der en lavere pris på Roi de Passage Rhone, som er tappet af kooperativet Princes i samarbejde med Cathrine Laudrup-Dufour (50 v2). Endnu bedre er den altid gode Lirac -særligt Cru i Rhone- fra Olivier & Lafont (79,95). 

    Men husk også brødrene Tofterup's fine røde Yecla og Ribera del Duero (59,95). Endelig en ny australsk cabernet, Rob's Range Reserve fra det fine Coonawarra (59,95).  

Bedste KØB: Ramón Bilbao verdejo - Roi de Passage Rhone - Olivier & Lafont Lirac - Tofterup tempranillo + monastréll  

Godt KØB: Rob's Range Coonawarra Reserve - Haut Vol rosé - Maydell Baden rød/hvid - Barbaresco Magno - Chivas 12 år whisky 

uge  23/2024




Ramón Bilbao Rueda verdejo, kr/fl v2: 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 5/6

Jeg har rost husets røde Rioja rigtig meget, men ikke denne hvidvin (ikke smagt de sidste par år). Til trods for, at jeg elsker druen verdejo. Vent en stor aroma, god fylde, ret bred, men med god syre under. Ikke set, men håber på 2023, evt 22. 2021 fik 88p/Peñin. 
    Ramon Bilbao arbejdede mange år med vin, før han i 1924 grundlagde et lille vinhus i Haro tæt på banegården. Huset fik et godt ry, men nok mere for pris end kvalitet. I 1999 blev huset overtaget af Zamora gruppen, der herhjemme nok er bedst kendt for 43 Licór (populær, ikke min smag), limoncello samt Mar de Prades i Galicien.  

Roi de Passage Rhone kr/fl v2: 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 5/6
Jeg vil nødig betale mere for vin lavet i samarbejde med en celebrity -heller ikke når det som her er en fest! Hyldest til Cassidy, dressurhest for Cathrine Laudrup-Dufour. Gammelt tilbud lød på 60, så 50 er helt fair, da vinen laves af det pålidelige kooperativ Princes. Formentlig identisk med den normale Vieille Vigne. En ung (2022), fyldig Rhone fuld af frugt.  

Olivier & Lafont Lirac... 79,95

Cru du Rhône, Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 5/6

Set i 2019, som er i fuld modenhed. Rød grenache (75%) + syrah. Meget mørk, intens aroma af sorte bær og krydderi, stærk (op mod 15%), middel til fuld krop, fast, med del syre, men bagved en afrundet, kraftig vin.
    Lirac er kun kendt af få, så ofte et topkøb. Bordeaux-fanatikere forveksler den endog med Listrac fra Médoc! Arrogante franskmænd går ud fra at du ved, at Lirac ligger stik vest for Chateauneuf og har 904 indbyggere (altså hele kommunen!), så ordet Rhone ses ikke på etiketten! For Lirac er et af de ældste Crus i Rhone-dalen (1947, 25 år før Gigondas blev et Cru!). 


Tofterup tempranillo eller monastréll... 59,95
Ribera del Duero eller Yecla Spanien
Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 5/6

En tand bedre end de økologiske "Castilla" vine. Begge har fået 5* + godt køb af dygtige Rydberg i Din VInguide. 

Vine fuld af frugt, fylde og saft og kraft. Især Yecla imponerer med sin aroma og styrke (90p/Peñin), mens tempranillo fra det fine Ribera er lidt lettere og mere elegant (89p/Peñin).  

      Brødrene David og Jonas Tofterup stammer fra Vestjylland, men flyttede som børn med forældrene til Spanien og har boet her lige siden -dog afbrudt af studier i Danmark såvel som bl.a. i Chile og Californien. I dag laver de masser af vin i Spanien, hvor de har høstet en masse priser.

Rob's Range Coonawarra reserve... 59,95
Cabernet sauvignon Coonawarra "Terra Rossa", Australia (aftappet i Danmark)
Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 5/6

Har ikke smagt denne nye storebror til den mere daglige Rob's i Meny. Den kunne være et rigtig godt køb, da den kommer fra det fine Coonawarra, et af de køligere og gode områder nær kysten syd for Adelaide. Giver vine fuld af frugt og fylde. 

At etiketten ligner Penfold's ikke så lidt, er næppe helt tilfældigt -aftapper Globus kan noget med etiketter! 

2 fl: 110. godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 5/6

Lidt bekymret over, at årgang i Shop.Meny stadig er 2021 -burde helst være 2023? Gudskelov er vinen med skruelåg, så en stor del er bevaret af  "tør, frugtig (bær, jordbær) og med lige en snert af syre til at give friskhed." Men mon ikke kæden har ny årgang (så se at ændre år på web). 

Maydell Baden rød/hvid, kr/fl v 3: 70,-

3 fl: 210. Rød Spätburgunder, hvid Riesling eller Grauburgunder (Pinot Gris), Tyskland
Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 5/6

Bimmerle er en stor privat vingård i det nordlige Baden med en årlig produktion på over 1 million fl. fra eget domæne + 40 druedyrkere. Jeg vil vælge de hvide, især riesling -og "godt køb" er på prøve! 
    Houlbergs vinblog var ikke glad for den røde pinot (i 2016), hvor en lille restsødme generede ham. 
Nye år har fået ros i Berlin og Mundis, hvor typisk vin til supermarkeder præmieres. Derfor kan du også finde restsødme (5 g/l i rød, ca. 7 g/l i hvid, hvor der dog også er markant syre). 
    Maydell er trods det adelige fornavn Baron vine til kæderne, bl.a. Lidl i Tyskland, hvor vinene sælges til ca. 40 kr.  

Barbaresco ”Magno”... 99,95

Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 5/6

Senest smagt i 2005 (!), men flere har rost 2019 (91p/Decanter). Sansilvestro er specialist i Piemonte og sælger modsat mange naboer ikke vin fra f.eks. Puglia (endnu?). Ældre årgange var gode og gode køb i den støvede, stramme stil, som yndes af masochistiske nebbiolo-tifosis. Huset ejer 7 hektar (!), men får druer fra 40 mindre vinbrug, bl.a. i Barbaresco. Jeg husker en vin med karakter og interesse og en flot bouquet efter en halv time i glasset.

Alsace Weinmann... 59,95

Pinot Gris, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Riesling

*** (3/5), Shop.Meny, indtil torsdag 5/6

Vel næppe et topkøb, da jeg har set etiketten på tilbud i grænsesalg til blot 25 kr (og du kan få den bedre Metz i Coop365 til 50)! 
    Den smukke etiket leveres af Biecher, et af de 4-5 største huse i Alsace med et årligt salg på 16 millioner fl! En god del er dog boxvin og små flasker, meget af det med vin hentet langt fra Alsace. Har kun smagt få vine fra huset, som ikke har gjort det store indtryk. 

Chivas Regal "12 år" Whisky.. 149,95

Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 5/6

Flere og flere tilbud på denne 12-årig er oppe på 170-180, så 150 er en rigtig god pris -faktisk næsten samme pris som i 70erne, da Chivas var den dyre whisky. I dag er 150 typisk duty-free pris! Den står til 279 i min lokale Føtex.  
    En vellagret, let til middelfyldig dram med meget aroma og blød, lang smag med lidt sødme. Johnie Walker Black er mere min smag, men... 91p/100 fra WineENthusiast (i 2022) og Tastings (2019). 
    Meny tilbyder også Zacapa "Solera 23"  rom (299,95), men omtaler den som en 23 års rom. Både Salling og Coop er stoppet med denne fejl. Rommen er en Solera 23, dvs med et par dråber 23 års, men langt det meste rom blot er 1-8 år. 
    Faktisk er den langt yngre end Chivas. Hvorfor den koster det dobbelte er et kommercielt mysterium.