Søg i 1200 opslag:

24/05/2024

Herlig sauvignon og Chile, solid Rhone!

I denne uge står Brugsen lidt i skyggen af Føtex, men stadig er det nogle formidable køb, som den kriseramte kæde tilbyder den kræsne vinkender! 

Yealand's formidable "Single Block" (89) byder på en aroma og smag, som imponerer enhver -og viser, hvorfor kræsne kendere som Oz Clarke i 00erne mente, at New Zealand og ikke Sancerre eller Fumé var det bedste sted at gro sauvignon! 

    Terrunyo (89) er på druen carmenère, som stort set uddøde i Bordeaux i 1860erne, men nåede frem til Chile få år før, og i dag leverer druen, når den er bedst, vin af høj klasse som Terrunyo. 

    Brugsen byder også på en herlig Rhone Chasse Reserve (39), som er meget svær at slå til denne pris. Fuoco rød/hvid/rosé er god dagligvin (33,17 v6).

    Andre gode køb er Spier's Good Natured øko vin (40), mens Gran Coronas (79) er klassisk Bordeaux-type fra Barcelona, som rivaliserer, men ikke overgår original Bordeaux som Viramon og Croix Chaigneau, hhv. St Emilion og Lalande Pomerol (109). Men ikke så få vil foretrække den kraftige, blødere spanier! 

    Endelig den fine Pocas LBV Port (99) og Talisker Single Malt whisky (199). 

Bedste KØB: Yealands "Single Block" S1/L5 - Terrunyo carmenère - la Chasse Réserve rød/hvid - Fuoco rød/hvid/rosé - PavoNero Primitivo - Natured rød/hvid/rosé - Gran Coronas cabernet - Viramon Grand Cru 
Godt KØB: Upper Case rød/hvid - Landgraf Riesling "Saulheim" - Gran Pasas monastréll - Croix Chaigneau Lalande de Pomerol - Barbaresco "Celti" - Pocas LBV Port - Talisker Skye Malt Whisky 
 uge  22/24

Yealands "Single Block" S1 eller L5... 89,-

Hvid sauvignon, Awatare New Zealand
Bedste KØB  + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/5

Begge vine viser, hvorfor New Zealand engang af anerkendt smager blev nævnt som det bedste sted i Verden at dyrke den hvide sauvignon fra Frankrig! 
    Begge har fået høje ratings -S1 bl.a. 96p/100 fra IWC- og vinmager Nathalie Christensen (med danske aner) blev i 2023 valgt som årets vinmager (hvid). 
    "Single Block" S1 er næsten overdrevet i sin voldsomme aroma. Men den holder sig lige på den rette side af det vulgære og har en fast syre til at holde den rige, næsten søde aroma i skak. 
    L5 kender jeg ikke så godt, men den skal være en smule mere diskret i aroma. Bl.a. GULD i  IWC. Begge laves i små mængder, især L5.  
    Yealand's er et uafhængigt vinhus med stort domæne i bedste del af Marlborough, Awatere, med 15-20 årige vinstokke blot 4-5 km fra oceanet! 
     Chefvinmager er Natalie Christensen, tipoldebarn af dansk indvandrer, som fulgte i Monrads fodspor i 1872. Ditlev G. Monrad var fader til vores grundlov og statsminister i det ulyksalige år 1864. Han forlod siden Danmark skuffet over tabet af Slesvig -og grundlagde Dannevirke i New Zealand (men opgav siden og blev siden biskop i Danmark. 

Terrunyo 2019 carmenère, Chile... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtitorsdag 30/5 (normalpris 199,95)

Terrunyo kan matche stor vin fra Californien såvel som Europa. Tilmed til ekstremt rimelig pris lige nu. For knap 20 år siden begyndte giganten Concha & Toro at lede efter de parceller, hvor de enkelte druer kunne levere den ypperste vin -for den unikke Carmenère blev det mark 27 i Peumo i Cachapoal. Det hele beskrives på den meget detaljerede etiket. 

      Carmenère er meget tæt på toppen. 5* fra Rydberg i Ekstrabladet: En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere. Lang afslutning.” Lige så imponerende er 93p/Parker: "The most impressive Carmenere... The 14.5% goes unnoticeable and comes through as balanced and fresh". 93p fra Tim Atkin (både 2018/19) og 91p fra Spectator (2018).  

la Chasse Réserve rød/hvid... 39,- 
pris med Coop-app, rød og hvid Cotes du Rhone

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/5
Kan se, at vinene koster over 100 kr i Irland, så 39 er fair pris! Vi er tæt på 4*, selvom den ikke er en mindeværdig Rhone. Især den røde har pæn frugt, rund fylde med lidt blød tannin.
     Den hvide er ny, tør, frisk og udadvendt med diskret aroma. Hvid Rhone er sjældent mindeværdig, men denne er ganske god. Nydes ung. Blot mangler jeg skruelåget! 
     Chasse har fået ny smuk etiket med en pavillon i midten, som ejes af huset. Meffre i Gigondas har leveret vin til Irma og Coop siden 70erne, en flot rekord. 

Fuoco rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl. 199, Torre de Lancia, Puglia, Italien
Bedste KØB  + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/5
Mere ok daglig "bread-and-butter" vin end spændende! Og et superkøb, selvom "normalprisen" (79,95) er helt hen i vejret. 
    Den røde er nok bedst -rund, krydret fylde- men den hvide (trebbiano og chardonnay) er frisk for vin fra Italiens hede hæl, mens rosé vinen er gennemsnitsvare, men dog tør! 
    Botter har jeg haft den ære at besøge. Huset ligger nær det rige, dynamiske Treviso nord for Venedig og åbnede døren for små 100 år siden. De tappede vin i 1950erne og eksporterede de første flasker i 60erne. Og så gik det stærkt. I 1970erne blev Irtma en vigtig kunde til 200 cl flasker, og lige siden har Coop købt vin her, ret imponerende! I dag eksporteres 90% af produktionen, og den er stor. 
    Dengang som nu kommer husets vine sjældent fra det velhavende Treviso, snarere fra det varme Puglia, hvor huset også har kældre. 

PavoNero Primitivo Manduria, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299. bedste KØB + *** (3/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/5

Behøver slet ikke være bedre end andre zinfandel/primitivo vine fra Puglia, men der stilles lidt større krav til denne vin, hvor Manduria er kerneområdet. Til den tørre side, kraftig, frugtig.  


Spier "Good Natured" rød/hvid/rosé... 40,-

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/5

Økologisk. Heller ikke smagt, men har fuld tillid til vinene fra økologisk groede druer. Den røde er shiraz/cabernet, nok lidt rustik, simpel, men fyldig stil. Den hvide er chenin blanc og for mig nok lidt sjovere med sin rige aroma. 4*/5 i Platter's guide i 2021.  Tappet i Danmark. 

"Upper Case" rød/hvid... 50,-

rød syrah "S", hvid riesling "R", rosé Blush, Washington, USA (tappet i Danmark)

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/5

Riesling er en specialitet i Washington: ganske nydelig og frugtig med lidt lemon, med frisk syre balanceret af fin lille sødme, positiv finish
Den røde syrah er mindre interessant. Mørk, fyldig, lidt grov bærduft, en fadbamse uden fad, lille sødme. Men, ok, en kommerciel basker! Rosé vil jeg ikke ofre penge på. 
     Washington er den nordligste stat i USA. Hovedstaden eer den våde, kølige Seattle, men vinen gror langt herfra -typisk i de næsten ørkenagtige dale omkring Yakima og Columbia. Hede, tør sommer, lang, kold vinter. FotoMount St.Helena i Washington. 
    Næsten al vin, du kan købe fra USA, er tappet i Danmark (eller andet land i EU f.eks. Tyskland). Og de kan sjældent måle sig med god vin fra Spanien, Frankrig eller Chile. Skal du smage god vin fra Over There, koster det. Oftest over 100 og ikke sjældent over 500... 

     Men disse Washingotn vine er faktisk gode til (tilbuds) pris. Upper Case er nok identisk eller tæt på Wow (Rema1000), Darkny (Meny og Nemlig), Rebel (Kjær & Sommerfeldt), Wild Life (Bilka, Føtex, Netto) og WNTL (Coop365). Og den hvide var tæt på eneste vinøse lyspunkt ved middag i Det glade Vandvid. Og Globus har sikkert ledige etiketter til andre firmaer, så de kan få hver sin etiket!  


Landgraf Riesling "Saulheim"... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/5

*Økologisk, Tyskland. Endog bedre end den normale rieslng, da den kommer fra nogle af domænets bedre vinbjerge. 
    Rigtig godt køb (men prøv også domænets almindelige riesling og rødvin, når de er på tilbud). 
    Klassisk riesling har rig aroma, frugtig, frisk og sprød med meget frugt i eftersmagen, så den trods sin tørhed er meget egnet til sushi, salat -eller endog at nyde alene. 
      Familien Landgraf har dyrket vin siden 1752, men det er først med 
det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgraf, vingården har fået sit fine ry. 
    Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen 20 km sydvest for Mainz og har 20 hektar. Driften er økologisk. Vinen lagrer længe sur lie med lidt eg, klares ikke -har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

Gran Pasas monastréll... 50,-

Yecla "November Harvest", Hammeken, Spanien

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 30/5

Et spansk forsøg på at skabe en Amarone, dvs. styrke (14%), rig frugt (solbær, chokolade) og let sødme (ca. 11,7 g/l mod 14-15 i ældre år). Sødmen balanceres til en vis grad af lidt syre og modne tanniner. 


    Ikke min smag, men mange er begejstret. Det respekterede Guía Peñin har givet de seneste 4-5 årgange 90p/100. Og så en rigtig god pris! 

    Nicolas Hammeken var medstifter af det store Globus vin, men bruger nu al sin energi i sit spanske hus, der leverer over 10 millioner fl/år til det meste af Verden. Ejer (endnu) ikke vingårde, men skræddersyr vin til markedet og får vinenetappet i lokale kældre. 

    De ere p.t. bedst til mere daglige vine, som kan være rigtig gode køb (og altid med flotte etiketter). 

    Vinen laves af danske Hammeken i Yecla lidt syd for Alicante. 

Gran Coronas cabernet-sauvignon... 79,-

Torres Reserva, Penedès (2918 og 19 set) 
Bedste KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/5

Mørk, fyldig, pænt lang, blød smag med masser af frugt, krydderi og urt - perfekt til kraftige retter. 2019 fik 91p/WineEnthusiast, mens 2018 fik   90p/Falstaff + 5* + godt køb af Rydberg, der er ekspert i spansk vin.  
     Eksperten Christian Millau meldte forfald til den historiske 1976 smagning i Paris og lod derfor sit Gault-Millau lave en ny smagning, hvor de franske vine kunne tage revanche. 
    Det gjorde de, sådan da -bortset fra at Gran Coronas cabernet 1970 slog Latour 1970 i cabernet-smagningen! Miguel Torres skabte den originale Gran, som i dag er i dag opgraderet til Mas La Plana, men Gran Coronas er stadig en blød, kraftig cabernet-sauvignon med et år i små egefade. 

 

Viramon, Grand Cru St Emilion... 109,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.oktober

Set i 2020 med 6* fra Vignerons Independents. Men uanset år er Viramon en rigtig god St Emilion, der i reglen er bedst efter 5-6 år, hvor tanninerne er modnet til en afrundet lang smag. I dag kan de 75% merlot nydes for sin frugt. 
    På slottet snakker de meget om lagring i eg, men trods en del fade laver familien Lafaye god klassisk St Emilion. Den 11 hektar ejendom ligger på gode skråninger øst for St Emilion by og har tilhørt familien Lafaye siden 1866. 

La Croix Chaigneau, Lalande de Pomerol... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/5

Set i 2020. Udmærket Pomerol-lookalike (50-55% merlot, 40-45% cabernets), som laves af den unge, dygtige Pascal Chatonnet. "Croix" skal være 2.vinen til Haut-Chaigneau, men kan meget vel være samme vin, måske med lidt mindre eg (20% i eg, 80% i beton og store egetønder). Vent en nydelig, ret fast vin med positiv aroma, som vil blive blødere med 3-4 år på flaske

Barbaresco "Terre dei Celti"... 119,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 30/5

2018 Riserva. Vinen er fra Sarotto, ikke det store lys, men pålidelig og bosat i selve regionen. Helt ok, I dag den fine 2018 med 5* + godt køb fra Rydberg i Ekstrabladet. En smagt 2015 havde middel farve, nydelig duft, fast, men ikke besk smag, pæn længde. Noget dyrere end i Irma-dagene (100), men stadig godt køb. 

Pocas LBV, Late Bottled Vintage... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/5

En rigtig god LBV, som viser, at Pocas ikke kun er til tawny. Meget mørk, moden rig frugt, ganske sød og kraftig, god længde. Ufiltreret, så vinen kan også gemmes nogle år, selvom den er herlig nu. Ingen ratings i nyeste år, men Parker gav 2015 89-91p/100.


Talisker "Skye" Single Malt Whisky... 199,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 30/5

En lidt yngre udgave af den normalt Talisker, som forener Islay's medicin med højlandets tørv. Dvs. mindre medicin og tørv, men stadig masser af aroma og styrke (45,8%). 
      Talisker er det eneste destilleri på den barske ø, Isle of Skye ud for Skotlands nordvestlige kyst. Øen kan i dag nås med bro, og tusinder besøger den vilde ø, som byder på nogle af de smukkeste bjergområder i Skotland. 

Hendricks Gin 41,4%... 199,-

**** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 30/5
En relativt lav pris for denne gin (som ofte koster 300). Den laves som Tanqueray (og mange andre) i Skotland. Duften er ren og intens, foruden enebær også lidt koriander (!) og rose. Trods aggressiv markedsføring blandt bartendere har gin'en en høj stjerne blandt kendere (senest 96p/Peñin og 92p/WIneEnthusiast).
    Til samme pris også Pampero Aniversario Reserva Rom (199, 3*), fra Venezuela. Ikke min smag.