Søg i 1200 opslag:

09/05/2024

Superb Chile "Antu" og topkøb i Riesling!

Bilka viser med ugens vintilbud, at Chile leverer vin, der kan matche både dyr fransk vin, men også rigtig dyr vin fra Italien, Spanien osv. Og modsat mange er både rød og hvid vin af høj kvalitet. 

Montgras fejrer i år 30 års jubilæum, og Salling (Bilka osv) købte vin her blot 3 år senere og har været med lige siden. Et tegn på både god indkøber og trofasthed! 
    De almindelige Montgras vine (bl.a. i box) er på det jævne, men netop nu kan du få en række af de fineste til ekstremt rimelig pris -især Antu er et superkøb til blot 59, og til blot 50 får du de superbe hvid og boblende Amaral vine, Quatro og Day One. De hvide Amaral og Quatro er utroligt flotte til 50! 
    Bedst er Ninquén (99), som skal være Chiles første "Bjergvin".
    Dr Pauly er en anden mangeårig leverandør af den gode, billige Noble House (39, rød/hvid/rosé), riesling og pinot fra Rheinhessen. Nu er der igen tilbud på en af husets bedste, Wehlener Sonnenuhr, en sødlig riesling fra 0,7 hektar riesling (99). 

Bedste KØB: MontGras "Antu" rød/hvid - Quatro rød/hvid - Day One rød - Amaral Sparkling + hvid - Ninquén rød - Noble House rød/hvid/rosé - Banrock Station rød/hvid
Godt KØB: Montgras "de Vine" rød/hvid/rosé - Dr Pauly-Bergweiler Riesling "Premium"  - Dr Pauly Wehlener Sonnenuhr + Pinot Noir Baden - le Arche Prosecco

uge  20/24

Rød cabernet-sauvignon, carmenère og syrah, hvid chardonnay, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 16/5

Antu er meget flot Chile og for mig noget af det bedste i klassen -og lidt af et fund til 59 -markant over Montgras' reserva. Navnet betyder "sol" på det lokale mapuche sprog. Fra enkeltmarker i de bedste områder til hver enkelt drue. Der tappes ret små mængder. Rigtig god vin og superkøb til 59, især de røde. 

      Syrah er fra 20-årige vinstokke i Ninquén, Colchagua, den første såkaldte "Bjerg vinmark" i Chile (se længere nede)Yppig, flot frugt (bær/blomme, lidt krydderi), afrundet, fed og lang, fast til sidst, med god længde. 2021 fik 93p/Descorchados, 89p/Parker og 5*/6 i Ekstrabladet. 72.000 fl. 

      Cabernet (med lidt carmenère) er også Ninquén bjerget i Colchagua. En fast, kraftig og smuk vin. 2021 fik 91p/Descorchados. 96.000 fl. (2020). 
      Carmenère 2021 er fra "Sauce block 16" i "Cabaña Blanca" i Peumo. 45.000 fl. Lige så kraftig som cabernet, med rig aroma af kaffe/krydderi/urt, endnu ung, men afrundet og lang. Jeg synes ofte, den er bedst efter 5-6 år, men faktisk også flot nu. 2021 fik 92p/Descorchados, Forgænger 2019 fik 92p/Tim Atkin, 91p/James Suckling og 89p/Parker. 2018 fik 5*/6 i Ekstrabladet. 2020 er valgt som Top 10 carmenère i Drinks Business. 

       Chardonnay er fra Rotunda i den del af Casablanca, der er tæt på det kølige Stillehav. 15% gærer og lagrer i små egefade, resten i stål. Kun én lille filtrering før tapning. Blot 20.000 fl. (2020). For mig knap så overbevisende som de røde -fed, rig, men pæn længde og med lidt syre. 2020 fik 92p/TimAtkin. Bemærk, at kun 15% af vinen gærer i eg, nok for at bevare friskheden bedre. God idé. 

De Vine rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 39,83

6 fl. 239, rød cabernet, carmenère, zinfandel, pinot, hvid chardonnay eller sauvignon, rosé zinfandel, Chile 

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 16/5

Rigtig god vin, de røde mere "kenderagtig", dvs mindre blød end Kingpin eller Trapiche. De hvide er for mig bedre, men foretrækker langt vinene herunder, når de fås til 50-60 kr! Har ikke smagt de røde i nogle år, men husker en ok cabernet og zinfandel. 
    Montgras har 30 år bag sig (hvoraf Salling har været med i 25 år!). Huset leverer i dag 5 mill. fl/år, det meste vine som disse, som er yderst respektabel uden at imponere. 

Amaral sparkling brut... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 16/5

Bobler "Over There" er ofte dyr uden at være god. Denne er billig og rigtig god med fint brus, rig aroma, stor friskhed, pænt lang og en vis elegance med meget lille restsødme
    For mig bedre end billig crémant, cava eller Champagne. Men check lot-nummer eller aftapning (nydes ung, helst ikke over 12-18 måneder fra tapning). 
    Amaral er Montgras'  store vingård i det ret kølige Leyda blot 12 km fra Stillehavet. 85% chardonnay og 15% sauvignon med gæring på tryktank som Prosecco og Asti, dog ligger vinen 4 måneder med bundfald (mod normalt nogle uger) før tapning under tryk, så bruset bevares. 
    Der tappes blot 3000 kasser af denne vin, som bør være aromatisk, tør, frisk og sprød. Et godt bud på bobler til konfirmation eller anden forårsfest.

Amaral hvid Leyda... 50,-

chardonnay eller sauvignon, Montgras, Chile

Bedste KØB + **** (4/5)Bilka, indtil torsdag 16/5

Sauvignon er lækker, fjerlet, rig aroma og sprød syre (2021 har fået 91p/Descorchados). Chardonnay ej smagt (2020: 90p/Descorchados). 
    To klassiske hvide fra Montgras' vingård i Leyda. Vinene gror på granit og er lette sprøde og friske -slet ikke ulig rigtig god vin fra New Zealand!  

MontGras "Day One" rød... 50,-

cabernet sauvignon, merlot eller pinot noir, Chile 

Bedste KØB + **** (4/5)Bilka, indtil torsdag 16/5

Cabernet er for mig bedst -rund kraft, krydret duft, pænt lang, fast slutning, der giver balance. 2020 fik 89p/Descorchados. Merlot ikke smagt, men skal være rimeligt god, fra det lune Colchagua. 2020 fik 89p/Descorchados, 2019 89p/Parker. 

    Pinot noir er ganske ok, men ikke inspirerende -en blød, frugtig stil -som sydfransk pinot med lidt mere fylde, men uden balancen i god Bourgogne. Savner carmenère, en god udgave af den svære drue, som er Chile's signaturdrue.  

    Day One kommer fra de bedste områder til hver druesort -cabernet fra Maipo, merlot og carmenère fra det lune Colchagua, pinot og de hvide fra det kølige Leyda osv. På alle etiketter er anført den dato -"Day One"- hvor druesaksen (placeret midt på etiketten) er kommet i brug! 

Montgras "Quatro" rød/hvid... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 16/5

Quatro er (som navnet antyder) er et mix af 4 druer. Første årgang af vinen var 1998, og 25 år efter er vinen bedre end nogensinde. Vinen var tæt på topkøb til 55 (i oktober).
   Rødvin af Bordeaux-typen (80% cabernet sauvignon, carménère og malbec) + 20% syrah. Mørk, kraftig, blød, åben frugt i næsen. En udadvendt vin med frugt, fylde og pænt lang. Nye år roses (2021 91p, 2020 90p/Descorchados). 
    Den hvide er næsten bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier,  sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma, ren og afrundet eftersmag -en herlig vin alene eller med mad. 2022 fik 92p/Descorchados. 

MontGras "Ninquén" cabernet/syrah... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 16/5

Storebror til Antu, men ofte for dyr for Chile (129-149). Global pris på Ninquén er 240-320 kr -voldsomt, da jeg ikke finder den helt på højde med Terrunyo og Signos i Brugsen (ofte også 79-99). 

      50% cabernet og 50% syrah med 2 år i eg + alt det, som en god vinmager kan tilføje i form af malolaktisk gæring i eg og minimal filtrering. 
       Bør nok gemmes 1-2 år. Men allerede yppig, flot frugt (bær/blomme, lidt krydderi), afrundet, fed og lang, fast til sidst, med god længde. Set i 2021, som formentlig er lige så god som 2018 og 2020,  begge med 92p/Tim Atkin.  
      Ninquén i Colchagua er det første såkaldte navngivne ”vinbjerg” i Chile (foto), hvor man ellers normalt har plantet i de flade dale. Men endnu en vin, der viser, at Chile mener det alvorligt med ønsket om at levere vin i verdensklasse!

     Den første Montgras blev lavet for 30 år siden i februar 1994 af brødrene Gras sammen  med vennen Christian Hartwig. Blot 3 år efter blev vinen importeret af Salling's kæder Bilka, Føtex og Netto. Som altså har været med har været med næsten hele vejen. 
    Montgras leverer ikke -endnu- vine på højde med f.eks. Terrunyo fra giganten Concha & Toro, men til gengæld er standarden generelt god

Noble House rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 39,83

6 fl: 239. Riesling Trocken (tør) eller medium, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 16/5

Hvid er god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige har rigere aroma, men også god friskhed trods sødmen. Rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god
    Fås også som riesling rosé med let sødme og alkoholfri riesling (ej smagt).  
    Dr Pauly henter disse vine i Rheinhessen langt fra Mosel .

Dr Pauly-Bergweiler Riesling "Premium"... 59,-
Tør Riesling Trocken eller sødlig Riesling Kabinett, 2022 Mosel, Tyskland

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 16/5

"Premium" er hentet fra Mosel (modsat lillesøster Noble House) og har den sprødhed, som køligere klima og skifer terrasser giver til riesling. 
      Foretrækker den tørre "Trocken", som stadig har nogle gram restsødme, som gør smagen godt, som har rigtig meget riesling flint, aroma og sprødhed. Testvinder i Vinbladet. 
    Måske er den sødlige Kabinett lidt for sød for puritanere, men den har herlig aroma og sprød  syre. 
    Etiketten er den samme som vinene fra Dr Pauly's egen vingård, men druerne er købt ind udefra (derfor den rimeligere pris). 

Wehlener Sonnenuhr... 99,-

2021 Riesling Kabinett, dr Pauly-Bergweiler, Mosel
også rød 2021 Dr Pauly Spätburgunder Baden, Staatsweingut Freiburg
Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 16/5

Fra Pauly's eget 16 hektar domæne. Havde måske foretrukket en Feinherb eller tør vin, men den sødlige Sonnenuhr er også meget lækker.
    Denne er fra Sonnenuhr, den stejle sydvestvendt skråning lidt nord for Bernkastel. Sonnenuhr's 65 hektar er delt mellem rigtig mange ejere. Hjertet ejes af familien Prüm, som har ganske mange medlemmer, bl.a. Pauly-Bergweiler, som ejer 0,7 hektar (!). Soluret midt på skråningen blev rejst i 1880erne af Jodicus Prüm, en stamfader til Pauly. 
    En lys, let og udadvendt riesling med intens aroma, elegance og smuk sødme, som balanceres af frisk syre. Stadig ung og vil få endnu mere aroma de næste år. 91p/WIne&Spirits  (nov.23), 89p/WineEnthusiast og 90p/Falstaff. 

    Til samme pris Dr Pauly Spätburgunder Trocken, Baden (99, 3-4*?), som Pauly dog køber på flaske fra Staatsweingut Freiburg i Baden. 
    Har ikke smagt den, men de statsdrevede vingårde leverer ofte rigtig god vin. Vingården er grundlagt 1842 og ejer 37 hektar omkring Freiburg, heraf hele 23 ved Ihringen i det fine Kaiserstuhl. Har ikke smagt vinen, men elsker vinene fra "Kejserstolen", som ligger ved Rhinen og grænsen til Alsace. Vent en tør, frugtig pinot 2021, næppe i top, men stadig meget respektabel. 

Banrock Station rød/hvid, kr/fl v6: 33,17  

6 fl: 199. Reserve rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Australien (tappet i England)

Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 10. marts 
Jeg er ikke vild med disse vine -behagesyg, fyldig vin med lille sødme, præget af varmt klima. Men altså svære at slå til 33,17!   
Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tannin, lille restsødme -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 

Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien. 
      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt udbytte. Der har været en del kritik af denne kunstvanding, især da vandet er ret saltholdigt pga. fordampning. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade) penge til økologiske projekter i mange lande. 

Prosecco "le Arche" rosé/hvid... 55,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 16/5

Prosecco er ikke dybt foredrag, men god sladder! Og den bedste Prosecco er altid den yngste, med ungdommens friskhed. Som denne: Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry lidt vildledende skal have), men med lille syre, der giver friskhed
    Nydes alene eller i Aperol/Campari eller anden spritz (limoncello, kirsebær, brombær osv). 
    Fås også som rosé (farven kommer fra en smule rød pinot), som formentlig også er god (ej smagt). OK til velkomst og glas i utide. 

    Du kan til samme pris få Bosca Prosecco (55), formentlig tæt på, men instinktivt undgår jeg den (de leverer også Verdi fizz, som slet ikke er mig). 
    Bilka tilbyder også færdibladet spritz, Zonin Limonteo med citron (79) eller Chandon Garden spritz (109) mere aperol'agtig, iøvrigt trods Chandon navnet lavet i Argentina, ikke Champagne! Ikke pengene værd.