Søg i 1200 opslag:

04/05/2024

Discount: God rosé, Bardolino og herlig Prosecco

Foråret er kommet til discount kæderne med en masse rosé, lidt hvid og bobler til de kommende fester. 

Rema1000 fører an med god Lou Paraïs Provence (50) og frugtig Villa Borghetti Bardolino og grigio (39). 

    Tæt på er Coop365 med en god Prosecco (49) samt solid 100% Grenache (49) samt ugens billigste vin, Radio Boka fra dansk-spanske Hammeken. Den hvide er rigtig god, rosé ok, den røde lidt skæmmet af restsødme. 

    Endelig Netto med solid Jacob's Creek (40) fra Australien samt den gode Aliwen fra Chile (40).

    Igen en uge, hvor jeg ikke kender til aktuelle tilbud i Lidl

Bedste KØB: Lou Paraïs rosé - Pasqua Bardolino rød/rosé + Pinot Grigio - Prosecco "Bianca Nera" - 
Jacob's Creek rød/hvid - Aliwen rød/hvid 
Godt KØB: Chemin des Roses rosé - Radio Boka rød/hvid/rosé - Frontera rosé - 100% Grenache "Detective" - Hoffman sauvignin blanc

uge  19/24


Lou Paraïs rosé, Alpes Haute Provence... 50,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 5-11/5
Vinen har den rette klare Provence pink farve. Ganske frugtig, men ligefrem pink med let sødme i duft og sprød, ret tør eftersmag. God madvin. 
      Vinen er en IGP (landvin) fra Pierrevert området i det øvre Provence. Den laves af det store hus Bréban i Brignoles af grenache og syrah + en balance af cinsault. Herlig apéritif, men også god til en grillet fisk. Nydes ung -og så har den (hurra) skruelåg, som bevarer frugten.  

Chemin des Rosé rosé... 50,- 

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, søndag-lørdag 5-11/5
Fra samme GCF som Calvet i Netto, men kun Méditerrannée (landvin), ikke Provence. Men tæt på. Vent en frugtig, ligefrem rosé med blød frugt i smagen. Flot flaske! 

Villa Borghetti, rød/hvid/rosé ... 39,- 

rød Bardolino, Morago Veneto eller Lapaccino Puglia, rosé Bardolino Chiaretto, hvid Pinot Grigio eller Morago, Italien

Bedste KØB + *** (3/5), Rema1000, søndag-lørdag 5-11/5

Den lette Bardolino fra Garda søen er let, tør, frugtig og ren -foretrukket for den kedsommelige Puglia Lapaccino (kan få selv en pizza til at døse). Har ikke smagt den nye Morago rød og hvid fra det store Veneto område mellem Garda og Venedig.  
     Bardolino er ikke kunst, men en frugtig ledsager til salat eller pizza. Fås også som en letbenet pink Chiaretto
      Den hvid pinot grigio til samme pris er bedre end jeg huskede den, med pæn frugt. 

     Pasqua bor ved netop Bardolino og er et historisk familiehus. De er vokset ganske voldsomt de senere år. I dag laves omkring 14 millioner flasker om året (mest pinot grigio, men også lidt vin fra Puglia, uha) -og så amarone og ripasso, som har skabt deres ry.
     Huset er et besøg værd, hvis du en dag tør vove dig til Norditalien! Rundt om kælderen -ganske flot- er der en smuk park.

Boccantino Primitivo Susumaniello... 59,- 

*** (3/5), Rema1000søndag-lørdag 5-11/5

Flasken ser flot ud og vinen smager godt. Men kun det første glas. Mørk, kraftig, blød -som ventet af vin med 14 g/l restsødme. 
      Druen er primitivo (zinfandel) blandet med susumaniello, en anden lokal drue, som er om muligt mere produktiv end primitivo. Navnet skal komme fra talemåden: "Susu lu somariello" -"løb, æsel, løb" -æslet får travlt med alle de druer, som skal i kælderen! 
      Vinen kommer fra schweiziske Schenk, et gigantisk (men ofte godt) firma, som i Italien har hovedsæde i Ora så tæt på Schweiz som muligt -og så langt fra Puglia, som tænkes kan!  

1659, merlot eller chardonnay... 39,- 

*** (3/5), Rema1000, søndag-lørdag 5-11/5

Jeg vil fortsat ikke ofre penge på at smage vinen, men denne sydafrikaner er tappet i Frankrig af det ok firma Boutinot. Mon ikke den er helt ok på en uinspirerende måde? Og sydafrikanere er ofte god til hvid, så den hvide er nok endnu bedre. 

That's Why rød/hvid... 29,-

** (2/5), Rema1000, torsdag-lørdag 9-11/5

That's Why er ikke den samme. Sidste år lignede den Why Not! (de kan noget med engelsk, de italienere!) til forveksling -en god syditaliensk zinfandel type, som nu er blevet til almindelig bordvin fra Italien. Ung og middelfyldig rød, let sødlig hvid. 

Vil du have den originale That's Why,er prisen 59. Så er Why Not i Brugsen et meget bedre køb (49,17 v6). Vinene er ikke identiske, men ligner hinanden og bør koste samme pris. 

Prosecco "Bianca Nera"... 49,-

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 8/5

Denne prosecco har flot udstyr og får ros af nogle, der burde vide det. God prosecco med fint brus, ren frisk aroma af æbler og akacie, enkel smag med god syre til sidst, balanceret af lille sødme 

    Et mærke fra Botter, så måske identisk med Prosecco Barocco (samme pris i Brugsen). Et meget stort familiehus, som har leveret vin til Irma siden først i 1970erne -og som (formentlig) overlever hos Coop. 

Radio Boka rød/hvid/rosé... 29,- 

rød tempranillo, hvid verdejo, rosé tempranillo/bobal, Spanien 

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 8/5
Vinen er en af de mest solgte fra danske-ejede Hammeken i Spanien og får ok ratings af pålidelige lokale Peñin. Men de har lidt sødme, som generer mig lidt (især i den røde). 
      Den hvide verdejo er bedst for mig med sin aroma af æble og fersken og pæne syre, som afrundes af 6,8 g/l restsødme. Der er mere sødme i den røde tempranillo (9,6 g/l i 2022), men den får alligevel 87p/Peñin i årgang 2019. Vinen har nok mindre sødme end ældre år (og jeg smagte sidst 2019). Rosé ikke smagt, men burde være frugtig og uden for meget sødme (5,6 g/l). 

Frontera rosé, Chile... 49,-

Godt KØB + *** (3/5)365Discountindtil onsdag 8/5

Ikke smagt, men vil tro, vinen er ekstremt tæt på Sunrise (i Brugsen). Dvs. en pæn frugtig merlot/cab blend til den tørre side uden meget syre. 
    Coop365 tilbyder mere rosé, men de fleste er dog ret ordinære. Coop365 kunne lære lidt af Rema1000, der har anderledes pink kvalitet. 
    Spier (109, 300 cl box) er nok akceptabel, men check tappedato -vinen mister duft og smag 3-4 måneder efter tapning i plast. 

100% Grenache "Detective", Sydfrankrig... 49,-

Godt KØB + **** (4/5)365Discountindtil onsdag 8/5

Er tæt på topkøb. Druen grenache er en favorit, og jeg elsker Sydfrankrig. Smagt én gang sidste sommer. Vinen er stærk (15%), sympatisk, krydret frugt, enkel, men sympatisk Rhone-type, som holder balancen nogenlunde gr ungdom. Mangler lidt dybde. Til prisen kan ingen klage!

Hoffman sauvignon blanc... 49,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 8/5
Den hvide sauvignon kendes mest fra Sancerre og nabo Fumé, men gror også i Spanien, hvor den dog sjældent gør sig bemærket. Denne vin laves af familien Alceño i det varme Jumilla for amerikansk importør. Druerne gror ganske højt. så vinen har en vis friskhed. Ganske god aroma, let, tør med pæn eftersmag. Kun smagt én gang, mens det stadig var en Irma vin! 

Piccini "Barrelaia", Toscana... 49,-

*** (3/5), Coop365, indtil onsdag 8/5

Navnet skal nok lede tankerne hen på både lagring i eg (Barrel) og Sassicaia -men vinen er ikke andet end en daglig toscaner på supertung flaske. Smagt kort før lukningen af min Irma uden at vække begejstring. God fylde og blød tannin, men den lukkede, lidt råd duft ødelægger helheden.  

Jacob's Creek rød/hvid... 40,-

rød cabernet, shiraz eller hvid chardonnay, Australia 
Bedste KØB + *** (3/5), Nettoindtil fredag 10/5

Den røde shiraz (+ cabernet) er solid, fyldig og ærlig med positiv frugt og afrundet, men ikke flad eftersmag. Den hvide bør være god, mens den er ung, men ikke smagt. 

    Johann Gramp kom fra Bayern til det germansk prægede Barossa nord for Adelaide i 1847 og solgte sin første Orlando i 1850.     
    Jacob's Creek så dagens lys i 1976, sjovt nok samme år som første år for Koonunga Hill fra Penfolds. Begge har navn efter vinmark i Barossa, men henter næsten al vinen uden for Barossa!  
    Jacob’s Creek er nok til den mest sælgende australske vin overhovedet (nogle mener op mod 80 millioner fl/år, 10% af hele Australiens vineksport). 
    Vinen sælges i mere end 60 lande over hele Verden af ejeren, franske Pernod-Ricard, som måske nok er mest kendt for pastis, men også står bag en masse vin og anden spiritus, bl.a. 98% af al irsk whiskey, Absolut vodka (og indtil 2012 rød Aalborg snaps!). 

Aliwen reserva, Chile... 40,- 

cabernet-sauvignon, carmenère, hvid chardonnay, Chile

Bedste KØB + *** (3/5), Nettoindtil fredag 10/5

Cabernet er bedst med fylde og pæn længde, carmenère flot for denne svære drue, men ikke helt så præcis. Chardonnay er pæn og nydelig uden større dikkedarer -men dog med friskhed, trods opvæksten i det lune Maipo. Måske kan du også se rosé på cabernet og merlot, tør og ganske frugtig.  

     Aliwen er indiansk mapucho sprog for "Helligt Træ", som for denne stamme symboliserer foreningen af himmel og jord. En serie vine fra Undurraga lavet af vinmager Carlos Concha
      Undurraga er et af de historiske huse i Chile, ejet af samme (baskiske) familie siden 1870. Huset var et af de første huse til at eksportere til USA og er med 23 millioner liter/år blandt de vigtigste huse i Chile, hvor en god del af vinen kommer fra egne 1350 hektar vin. 
    Huset har modtaget besøg af mange kendisser, bl.a. Alain Delon (1965), kong Olaf af Norge (1967) og ikke mindst Neil Armstrong, første mand på Månen (året efter, i 1970, foto).

    Jeg foretrækker både Jacob's og Aliwen for My Way rød/hvid California (50, 2*) og Maison de Chêne (50, 2*), uinteressant fransk med eg i navn, ligeledes tappet i Danmark. 

Calvet Côtes de Provence "Murmure" rosé... 69,-

*** (3/5), Nettoindtil fredag 10/5

2022/23. Den ganske elegant designer flaske (så meget for genbrug) har fået en 10 kr op i pris siden sidste år, suk. Men stadig en god rosé, som er tør, rent smagende, endog med lille syre og positiv frugt. Navnet "Murmure" (mumlen). No idea! Foretrækker dog Lou Paraïs i Rema (50).