Søg i 1200 opslag:

05/05/2024

Bilka: God pinot fra California + italienske topkøb

Californisk vin købes mest af amerikanerne, der har råd. Priserne er høje -selv de billige er egentllig dyre, mens de gode er kostbare! Derfor er jeg glad for Josh pinot, der forener god smag med fair pris. 

Men ellers er det småt med tilbud i Bilka. Brunello Poggio Forte (116,50 v6) er bestemt værd at smage, mens rød og pink Bardolino og hvid Garda fra le Arche er topkøb (39,83 v6). Storesøster Føtex har ingen attraktive tilbud i denne uge (suk). 

Bedste KØB: Josh pinot noir + chardonnay - Brunello "Poggio Forte" - Le Arche rød/hvid/rosé  
Godt KØB: Wild Life riesling eller syrah - Vidal-Fleury Rhone

uge  19/24

Josh pinot noir eller chardonnay... 99,-

2021 Central Coast California

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9/5

God vin fra Californien er ofte for dyr. Der er 300+ mill. i USA, som ikke alle nøjes med tynd kaffe. Det køber det meste -og vinen Over There er bestemt ikke billig. 
    Så jeg må anbefale Josh, især den sorte pinot, der i 2021 er både god og overkommelig, rig frugt med nydelig dybde, indbydende, middel fylde, god længde med fasthed i eftersmagen. 92p/WineEnthusiast.
    Den hvide er ikke helt så god, men stadig meget respektabel, ikke så overdone som mange. 
    Vinen kommer fra det kølige Central Coast, dvs. især Monterey og San Luis Obospo mellem San Francisco og Santa Barbara. 
   Her blev vinfilmen Sideways optaget, bl.a. i danske Solvang.
   Josh cellars er ret nyt hus (2007), som Joseph Carr (foto; der også sælger under eget navn) har opkaldt efter faderen Josh. Huset er ”négociant”, dvs opkøber vin fra forskellige områder -især for at kunne tilbyde dem til lav pris. 
    Det startede beskedent, men sælger efterhånden over 10 mill. fl/år, og huset ejes i dag af giganten Deutsch. Vinmager er den respekterede australier Wayne Donaldson, som gjorde Domaine Chandon berømt. 

Brunello "Poggio Forte", kr/fl v6: 116,50

6 fl: 699, Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9/5

Brunello laves på en sangiovese klon og giver i reglen vin med en markant garvesyre, som blødgøres lidt af 2-3 år i eg. Vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kælderkold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds til både and og bøf.  
      Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk med Quercecchio. Vinen er topkøb til denne pris, selvom 6 fl. personligt er for meget for mig!


Le Arche rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 39,83

6 fl: 239, Bardolino rød og rosé, RossoGrande rød, hvid Garda Garganega Pinot Grigio, Italien

Bedste KØB + *** (3/5), Bilkaindtil torsdag 9/5
Der er langt mellem let rødvin i danske supermarkeder. Derfor roser jeg som regel enhver Bardolino , selvom vinene ofte er mere tynde end charmerende, præget af italienernes kardinalsynd -højt udbytte! 
    Le Arche Bardolino er ganske ok, ligefrem og letbenet, tør, med lidt sødme i den spinkle frugt. En ældre årgang fik 5* i Ekstrabladet (30/7 21). 
    Rosé er neutral, tør og letdrikkelig, mens den hvide Garda er diskret, med ren og frisk med lille blomst. På Soave-druen garganega + lidt grigio. Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type uden særlig karakter, men nem at drikke uden mad.

Wild Life riesling eller syrah... 50,-

rød Syrah og rosé, Washington, USA (tappet i Danmark)

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 9/5

Samme pris som Netto tidligere denne uge. Lidt dyrere end WNTL (49 i Coop365), men vil tro, vinen er den samme. 
    Fra Washington nord for California. Der er vådt og blæsende i Seattle, men tørt og ørkenagtigt i det indre af landet. Den hvide riesling er rigtig god til prisen, åben frugt, middel fylde, god syre skjult af lille sødme
    Den røde syrah er ganske god, men ikke i klasse med den hvide. Fyldig, krydret, men pæn bærduft. 

Vidal-Fleury Rhone rød/hvid, kr/fl v6: 66,50

6 fl: 399. Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9/5

Noget dyrere end ældre tilbud (59), men stadig godt køb i nye årgange (p.t. 2020) med rund fylde og blid eftersmag præget af modne druer. Hvis du ser i 2021, er det helt ok. 

     Elsker denne klassiske etiket fra historisk (1781) hus i Côte Rôtie. En ung Guigal begyndte sit arbejdsliv her, siden gik han solo, fik succes -og købte sin egen arbejdsplads. I dag bruges mærket til sekunda vine fra Guigal (men ofte er denne Rhone lige så god!). 
     Den hvide er viognier + hvid grenache, lagret sur lie. Ikke smagt, men burde være frugtig med blomst, tør og frisk. nydes ung