Søg i 1200 opslag:

26/05/2024

Føtex: Herlig Rioja, klassisk riesling og sauvignon

En herlig klassisk sauvignon fra Sancerre samt god Bourgogne, tysk topvin fra Mosel og Baden samt god Rioja -der er vinfestival i Føtex! 

2.del af Føtex' vinfestival med tilbud indtil 30.6. 

Spanien har god pris på Baron de Ley Reserva (49,83 v6) og KingPin (39,83 v6), som overrasker til prisen. 

    Det gør tyske Noble House (39) også, men ledsages af nogle af de bedste vine fra Dr Pauly, Premium Riesling (59) og især Wehlener Sonnenuhr (99), der har fået en rød kollega fra Kaiserstuhl i Baden (99). 

    Du bør også stærkt overveje den fine Sancerre og Fumé fra Fournier (119) samt Chateau de Mercey, noget så sjældent som god Bourgogne til fair pris (149). 

    Der er også Martenot pinot og chardonnay (39,83 v6), som trods pris er drikbare samt rosé fra stjernen Kylie Minogue (79), som desværre er dyrere i Føtex end i Meny sidste år. 

Bedste KØB: Baron de Ley Reserva - Kingpin rød/hvid - Noble House rød/hvid/rosé - Dr Pauly Riesling "Premium" - Calvet Crémant hvid/rosé - Fournier Sancerre/Pouilly-Fumé

Godt KØB: Dr.Pauly Sonnenuhr/Spätburgunder - Codorniu "Clásico" - Fournier Touraine sauvignon -

Mercey Hautes Côtes de Beaune - Francois Martenot rød/hvid - Kylie Minogue rosé - Gourmandise Rosé

 uge  22/2024


Baron de Ley Reserva, kr/fl v6: 49,83

6 fl: 299, rød 2018/19, hvid og rosé 2022/23, Rioja

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

År efter år god moderne rød Rioja med rund fylde og indbydende duft med lidt krydderi, til den bløde side, men pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men suverænt køb til prisen.
     2018 fik 91p/Guía Peñin + 90p/100 fra både WineEnthusiast og Tim Atkin. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 

    Gå efter yngste udgave af hvid og rosé (2021 fik 89p/WineEnthusiast). Begge er lagret sur lie i bedste franske tradition for at bevare duften. Hvid på den lidt ordinære viura og den lidt sjældne hvide tempranillo.

Kingpin rød/hvid, kr/fl v6: 39,83

6 fl: 239, rød eller hvid, Felix Solis, Spanien

Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

Rød på tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen "lagres med eg" (typisk i ståltank med egechips eller egestave ved gæring/lagring). 

      Uanset hvad er Kingpin både en smuk etiket (der er dygtige designere i Spanien!) og en flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. 

Noble House rød/hvid/rosé... 39,-

Riesling Trocken (tør) eller medium, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 

Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

Hvid er god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige har rigere aroma, men også god friskhed trods sødmen. Rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god

    Fås også som riesling rosé med let sødme og alkoholfri riesling (ej smagt).  
    Dr Pauly henter disse vine i Rheinhessen langt fra Mosel .

Dr Pauly-Bergweiler Riesling "Premium"... 59,-
Tør Riesling Trocken eller sødlig Riesling Kabinett, 2022 Mosel, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

"Premium" er hentet fra Mosel (modsat Noble House) og har den sprødhed, som køligere klima og skifer terrasser giver til riesling. 

      Foretrækker den tørre "Trocken", som stadig har nogle gram restsødme, rigtig meget riesling flint, aroma og sprødhed. Testvinder i Vinbladet. 
    Måske er den sødlige Kabinett lidt for sød for puritanere, men den har herlig aroma og sprød  syre. 

Wehlener Sonnenuhr... 99,-

2021 Riesling Kabinett, dr Pauly-Bergweiler, Mosel

Dr Pauly Spätburgunder Trocken... 99,-

2021 Spätburgunder Baden, Staatsweingut Freiburg

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

Havde måske foretrukket en Feinherb eller tør vin, men den sødlige Sonnenuhr er også meget lækker.
    En lys, let og udadvendt riesling med intens aroma, elegance og smuk sødme, som balanceres af frisk syre. Stadig ung og vil få endnu mere aroma de næste år. 91p/WIne&Spirits  (nov.23), 89p/WineEnthusiast og 90p/Falstaff. 
    Det stejle sydvestvendt Sonnenuhr har 65 hektar med rigtig mange ejere. Hjertet ejes af mange medlemmer af familien Prüm, bl.a. Pauly-Bergweiler, som ejer 0,7 hektar (!). Soluret midt på skråningen blev rejst i 1880erne af Jodicus Prüm, en stamfader til Pauly. 

    Den røde Dr Pauly Spätburgunder Trocken, Baden (99, 3-4*?) kommer fra Staatsweingut Freiburg i Baden. 
    De statsdrevede vingårde leverer god vin. Vingården er grundlagt 1842 og ejer 37 hektar omkring Freiburg, heraf hele 23 ved Ihringen i det fine Kaiserstuhl. Har ikke smagt vinen, men elsker vinene fra "Kejserstolen", som ligger ved Rhinen og grænsen til Alsace. Vent en tør, frugtig pinot 2021, næppe i top, men stadig meget respektabel. 

Codorniu "Clásico", kr/fl v6: 49,83

6 fl: 299. Cava, Brut eller sødlig 

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

Er en sommerfest på budget i vente, skal du i Føtex (for pris i Bilka er 59). Brut er en simpel, spinkel cava med æbleagtig aroma og ren eftersmag. Ikke ringe, men slet ikke klasse som crémant, 87p/100 fra WineEnthusiast i 2023.  
    Codorniu var historisk den første cava (udtal: gah-vá), som blev lavet midt i 1800-tallet, da familien hyrede en ekspert fra Champagne. Historisk er huset dog ganske gammel -med 18 generationer af familien Raventos bag sig!  

Crémant Calvet hvid/rosé... 59,-
Bordeaux rosé eller hvid brut (tør)

Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

Etiketten er flot for en basis-cremant -og prisen er i bund. Samme afsender (og nok også vin) som Netto's Alexis Lichine (60 i denne uge), Louis Bresson (Meny) og Dulong (Coop). Alle laves i Eschenauers store kælder i Bordeaux, ejet af giganten GCF. 
   Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den hvide har ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 

    Calvet er et kendt, gammelt navn, der bruges af GCF som mærke for vin fra hele Frankrig (har dog ikke set Alsace, hvor GCF ellers har hovedsæde). 
    Også Beaujolais 2023 (59, 2-3*), lidt dyr, og Vouvray (59, 3*), let sødlig hvid med god frugt. 
   Calvet fås også med navnet Chablis (89, 3*), letbenet, men helt ok, og Provence rosé (79, 3*), ganske god, tør og ren. 
    Sancerre fås som tør rosé (99, 3*) og hvid (129, 3*). Men den gamle tørre vinkender undrer sig. Pink Sancerre er i reglen dyrere end hvid (sjældnere), her er det omvendt. Og hvorfor er den hvide Sancerre dyrere end Chablis? 

Fournier, Sancerre eller Pouilly-Fumé ... 119,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

Et topkøb, da sauvignon fra denne øvre del af Loire er højeste mode og dyr (den mindre sjove fra Calvet er faktisk dyrere!). . 
    Sancerre er den originale sauvignon, selvskrevet til en lun aften med eller uden laks og smørfisk. Fumé ligner, men er måske lidt mere fyldig og mindre sprød?
    Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Lette, præcise og stilrene. Begge fik (med anden etiket) 91p/AndreasLarsson og 90p/WineEnthusiast i årgang 2021. 2022 og 23 måske lige så gode. 
    Fournier er et stort hus i Sancerre, som har 100 år bag sig, men solgte sin første vi i 1950erne fra 2-3 hektar. I dag har huset 60 hektar, lidt mere i Sancerre end i Pouilly.

Fournier Sauvignon eller Pinot Noir... 69,- 

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

Den hvide er lillebror til Fumé: ikke ringe, men uden klassen fra Fumé. Knastør, men med lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Let og stilren i finish. En god ledsager til salade nicoise eller endog moules frites. Nyd den inden for et par år.
    Den røde pinot ikke smagt. Formentlig også fra Loire, selvom den kun har "France" som grosted, dvs. hele Frankrig. Kald den bare lillebror til den sjældne røde Sancerre!  

Francois Martenot rød/hvid, kr/fl v 6: 39,83

6 fl: 239, rød Pinot noir eller hvid Chardonnay, Sydfrankrig 

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

Simple men helt ok landvine fra Sydfrankrig, men slet ikke ringe -den røde har pæn aroma, let, behagelig med lidt hindbær i duften -savner lidt spræl. Den hvide er frisk, tør og ren. 
Martenot har postadresse i Bourgogne, som drue og flaske antyder. Men vinen er fra det lune Sydfrankrig. 
    Martenot er endnu et mærke under GCF, med hovedsæde i Alsace og afdelinger i hele Frankrig, bl.a.  Moillard, Pierre André, Garnier og Martenot i Bourgogne.

Ch. du Mercey, Hautes Côtes de Beaune..149,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

2021. Du få sjældent drikkelig Bourgogne til 150, så denne er trods støt stigende pris stadig godt køb. Dyb for Bourgogne, åben frugt af solbær og hindbær, middel fylde, ganske elegant, bløde tanniner, ren og frisk!  

      Årgang 2021 er "millesimus horribilis" gr Covid 19, frost, lille høst, mangel på plukkere -alt hvad der kan gøre vinen dyr! Men vinene er faktisk gode, faste, med god længde. Har ikke smagt Mercey endnu, men mon ikke den er meget lig 2018-19-20, som alle var glimrende. 2019 fik 90p/WineEnthusiast.

    Mercey er et historisk slot lidt syd for Santenay i Bourgogne med 48 hektar vin, hvoraf godt halvdelen bruges til denne vin. Glæder mig til at se 2022, som kan være endog bedre, men måske lidt mere rimelig i pris?

Kylie Minogue Rosé, Frankrig... 79,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil søndag 30.juni

Billigere (69,95) i Meny sidste år (så Meny er ikke altid dyr). 
    Kylie Minogue er en ægte kendis rosé. Kylie Minogue er med 80 mill. albums den bedst sælgende australske kunstner nogensinde! Jeg kender hende bedst fra en energisk udgave af Carole King's "Loco-Motion", men jeg er også i den alder, hvor man ikke skal vise ID for at købe alkohol. 
      Midt under covid lukningen lancerede hun i 2020 en serie vine, hvor denne er bedst kendt. En pink fra Sydfrankrig, ikke Australien, lavet for det britiske firma Benchmark. De andre vine er bl.a. prosecco fra Italien (99, lidt vel dyr) og cava fra Spanien. Plus et par fra hjemlandet Australien.  
    Pink er ikke smagt, men fik 5* i JP i 2023. Lige dele grenache, cinsault og carignan fra Sydfrankrig. Fik 89p/Decanter i 2021. 

Gourmandise Rosé, Méditerrannée... 59,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil søndag 30.juni
Endnu en Provence'agtig rosé med blød frugt, let, ganske frisk -en simpel, men god dagligvin. Vinen kommer fra Provence, men sælges som IGP (landvin). Den laves i kældre over hele Provence i samarbejde med kooperativet i St Tropez. 

Chablis "Albert Lucas"... 99,-
*** (3/5), Føtex, indtil søndag 30.juni
En lav pris på Chablis, men tappet langt fra området: bopæl i Nuits 150 km mod syd, men tapningen foregår i Quincié i Beaujolais yderligere 100 km mod syd. Vinen bør egentlig være dyrere med al den transport, og jeg har i årtier ikke smagt god Chablis tappet så langt fra vingården. Jeg vil ikke ofre penge på den! 
    Lucas kan være et (af utallige) mærker fra Boisset (som også tæller Bouachon, Bouchard Ainé (ikke Père!), Bouillot, Gambal, Labouré-Roi, Moreau, Ponnelle, Rodet, Ropiteau, Viénot, Vougeraie og mange andre. Lucas har jeg p.t. kun set i Aldi i England.