Søg i 1200 opslag:

05/05/2024

Meny holder fødselsdagsfest!

Masser af italiensk, men også god fransk, lidt tysk, spansk og østrigsk i Meny. Her er fødselsdagsfest og rigtig mange tilbud, en del meget attraktive! 

Fleurs de Prairie er en god pink Provence til lav pris (69,95). Fra Frankrig også ok Rhone (37,50 v6) og St Emilion (79,95) samt især Bourgogne til rimelig pris fra Lugny med både god hvid Macon (79,95) og herlig crémant (89,95). Der er også brus fra Tyskland -Weinbach Riesling Sekt (59,95)- samt en herlig tør Rauenthal Riesling fra det historiske Kloster Eberbach (99,95). En grøn Veltliner (37,50 v6) er også tappet i Tyskland, mens det danske islæt ses i form af god rød fra Tofterup's hus i Spanien.

    Men ellers dominerer Italien med en god Corte Giara Ripasso fra Allegrini (79,95). Collosorbo leverer en junior-Brunello (99,95), Pelissero leverer god Barbaresco (139,95), mens Wanted er (endnu) en let sødlig zinfandel kopi fra Puglia (49,83 v6).  

    Jeg havde ikke noteret vintilbud i Lidl, men et besøg lørdag viste et iøvrigt rigtig godt tilbud. En rund, kraftig shiraz fra det fine Barossa i Australien (33 v3). 

Bedste KØB: Tofterup Organic rød - Reserve Palais Rhone - Corte Giara Ripasso - Shiraz Barossa Valley Lidl
Godt KØB: Fleurs de Prairie Provence rosé - Kloster Eberbach Rauenthal Crudo rød/hvid Sicilia -  
Wanted Zin - Grüner Veltliner "Johann Klauss" - Rhone "Reserve Palais" - Villebourbon Grand Cru - Collosorbo Montalcino Rosso - Pelissero Barbaresco + Langhe - Lugny Macon Villages + Bourgogne rød/hvid + Crémant - Weinbach Riesling Sekt

uge  19/2

Fleurs de Prairie, Provence rosé... 69,95

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil onsdag 8/5
En smuk flaske til rosé -tør, men med mere frugtsødme og blødhed end Bandol, men uden dennes klasse -perfekt til glas i utide. Den laves af giganten Grands Chais de France GCF, så vent ikke finere nuancer. 2021 fik dog 89p/Andreas Larsson (ét år bedste dommeliere i Verden). 
    Den tilbydes af Vinmedmere på web til 129 (på tilbud!!!), endnu et tegn på, at den lokale vinpusher (ofte) er bedre end World Wide!  

Kloster Eberbach Rauenthal Riesling... 99,95

2021 Rheingau Trocken

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil onsdag 8/5

Rauenthal har historisk ry for at levere nogle af Rheingaus og Tysklands bedste riesling vine med marker som Baiken og Gehrn. 

    Denne tørre, mineralsk riesling har meget rig aroma, markant syre balanceret af lillebitte frugtsødme og god længde. Vinen er en cuvée på knap så kendte parceller i Rauenthal. 

    Kloster Eberbach stammer fra 1116, hvor der blev oprettet et kloster (med vin til at sikre det daglige brød) for Augustinerordenen på Rhinens højre bred.  Kloster Eberbach ejer i dag stadig nogle af de bedste vinbjerge i Rheingau og Tyskland. 
     Historisk har vinene skuffet, men er under ny kvindelig vinmager på vej op -men stadig til rimelige priser. Klostret optræder i både filmen "Rosens navn" og "Games of Thrones". 

Weinbach Riesling Sekt... 59,95 

Dry "Trocken", Tyskland

Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil onsdag 8/5

Blandt bobler betyder "Trocken" -tør- ikke helt logisk en vis sødme (typisk 20-25 g/l), men sødmen holdes i skak af god syre fra druen Riesling. Ikke smagt desværre, men kender Weinbach's gode riesling vine fra Mosel. 

    Weinbach er ejet af GCF i Alsace og er ikke i top, men god til prisen (og nydeligt udseende som altid fra GCF). 

Tofterup Organic rød/hvid... 49,95
øko 2021, rød Tempranillo-shiraz , hvid macabeo-sauvignon, Spanien
Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil onsdag 8/5

Brødrene Tofterup henter disse økologiske vine i en kælder i Mancha. En ældre årgang fik 5* af Rydberg: "Frugtig og umiddelbar med masser af røde blommer, kirsebær og krydderier i smagen. Pænt balanceret, meget imødekommende med en saftig afslutning. Flot til prisen".
     Den hvide ikke smagt, men formentlig kold gæring og lidt neutral smag, hjulpet lidt af sauvignon aroma. Set i 2021, led efter yngre årgang.

      Brødrene David og Jonas Tofterup stammer fra Vestjylland, men flyttede som børn med forældrene til Spanien og har boet her lige siden -dog afbrudt af studier i Danmark såvel som bl.a. Chile og Californien. I dag laver de masser af vin i Spanien, hvor de har høstet en masse priser.  

Wanted Zin, kr/fl v 6: 50,-

6 fl: 299,95, rød og rosé Zinfandel, hvid chardonnay, Puglia, Italien 

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 8/5

Mange vil elske den røde syditaliener med en blød fylde og krydret, sødlig druefrugt og en "fabrikeret" kort smag uden kanter takket være lille restsødme. 2021 fik 87p/Decanter. Hvid ej smagt. Undgå pink. 
      Etiket og design signalerer USA og Wild West, men vinen laves af  druen primitivo som modner tidligt og i rigelige mængder i Puglia, Italiens største vinområde. 
      Wanted laves af Orion i Trentino nord for Garda-søen, et ungt hus (2010) med vinmagere, som rejser rundt i hele Italien og laver vin i andres kældre -mærker som Wanted (i 5 varianter), Premo, Zensa (alle i Meny) + andre mærker hos andre vinhandlere. Alle i samme meget kommercielle stil.  Jeg er ikke vild med vin i sødsuppegenren, men må indrømme, at de er gode til deres arbejde! 

Crudo rød/hvid Sicilia... 59,95

økologisk, rød Nero d'Avola Cabernet, hvid cataratto-zibibbo, Italien 

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 8/5
Endnu en "Wanted-kopi", denne gang fra Sicilien, men tror og håber, disse vine er bedre. Mare Magnum er et selskab i Brunello-byen Montalcino, som laver vine på kontrakt over hele Italien -bl.a. disse vine på økologiske druer fra Sicilien. 
    Den hvide lover bedst -den neutrale Marsala drue cataratto mixes med moscato-druen zibibbo -det giver en ret let, frisk vin med indbydende aroma og lille restsødme. 
    Den røde er ikke smagt -men nero bør give vinen en mineralsk kant, der balancerer fylden og frugten. Den har fået adskillige medaljer.     

Rhone "Reserve Palais", kr/fl v6: 37,50

6 fl: 225, bedste KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil onsdag 8/5

2020. En basis'agtig Rhone med lidt krydret duft, middel fylde og blød smag. 2020 har nok mistet lidt spændstighed og skal nydes nu. Slet ikke så god som Princes, Sabon, Olivier & Lafont eller Guigal, men godt køb.'
    Vinen laves i Tulette af Cellier des Dauphins, et 2.grads kooperativ (centralkælder for 13 kooperativer). Det suverænt største hus med 18.000 hektar i det sydlige Rhone. Jeg har ofte set Dauphins vinene, desværre ofte ret dyre. Denne pris er mere korrekt, synes jeg. 

Grüner Veltliner "Johann Klauss", kr/fl v 6: 37,50

6 fl: 225, godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil onsdag 8/5

Tappet i Tyskland, ganske langt fra Donau! Så de kan slet ikke måle sig med Rema's Sant Thias fra Weinviertel. En tør basis østriger, men stadig med vis friskhed og lidt aroma, men uden den spændstighed og sprøde frugt, som har gjort den grønne veltliner så yndet. 
      Dog har jeg ikke smagt denne etiket, som formentlig er magen til Zimmermann's, som du kunne få til omtrent samme pris i Coop sidste år. Begge er etiketter fra den store ZGM koncern i Zell ved Mosel.  

Corte Giara Ripasso... 79,95

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil onsdag 8/5

2020. Allegrini bruges på etiketter til vin fra familiens over 100 hektar vin, mens Corte Giara hentes fra andre vingårde i regionen. Normalprisen 150 er for høj, men 80 kr er lav pris.  
Vinen er også god i 2020 og har fået 5* + godt køb fra Rydberg. En klassisk ripasso, som har fået en 2.gæring sammen med kvas fra Amarone før lagring 11 måneder i store fade af kroatisk eg. 
    Ikke smagt, men nok en Allegrini light i en kommerciel stil, fyldig, frugtig og med lille sødme (5 g/l).  

Collosorbo Rosso Montalcino... 99,95

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil onsdag 8/5

Set i 2021. Collosorbo er ikke en af stjernerne for Brunello, men deres vine er altid gode -både Brunello og den mere ydmyge Rosso. 2021 fik 90p/Falstaff og vistnok 92p/Jyll-Posten med ordene: "Smager som Brunello. Kaskade af fuldmoden, forførende frugt. Flot dybde, perfekt doseret fad, store søde tanniner. Imponerende koncentrationen og bundtræk her, men vinen er stadig frisk og flot balanceret".. 

Collosorbo er en af de mere dynamiske moderne vingårde i Montalcino i området Sesta. Vingården ejes af Giovanna Ciacci og døtrene, Laura (foto) og Lucia Sutera Sardo.

Pelissero Barbaresco eller Langhe... 139,95

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil onsdag 8/5

Pelissero er et 38 hektar privat domæne i Treiso, en af de små landsbyer i Barbaresco. Domænet ledes af Giorgio Pelissero (foto).
      Barbaresco fra den gode 2018 årgang, med en lidt køligere stil. 93p/Vinous og 92p/Spectator: "...Vanilla and coconut aromas accenting the core flavors of black cherry, raspberry and tar. Concentrated and vibrant, with an intensity that drives the long finish, so give this time to absorb the oak. Best from 2025 through 2039". Nubiola kommer fra en række mindre skråninger, årligt ca. 30.000 flasker.  
     "Long Now" er mix af nebbiolo og barbera -100% fra Barbaresco, men da 50% barbera blandes i nebbiolo kan vinen ikke kaldes Barbaresco. Lagret 12-18 måneder i små egefade er det en attraktiv vin med både frugt og længde -ferede og blødere end Barbaresco. Ca. 15.000 fl/år. Kan drikkes ret ung. 2019 er topår med 94p/Vinous.

le Preare, Amarone Classico.... 139,95 

**** (4/5), shop.Meny, indtil onsdag 8/5

Vinen laves af det fine kooperativ i Negrar i hjertet af Valpolicella (som også leverer til Lidl).  230 medlemmer ejer 700 hektar Classico med årligt 11 mill. liter vin, hvoraf dog kun en del tappes. Le Preare er den almindelige amarone (identisk med Cantina Negrar), som dog nyder godt ry. Ikke smagt i nyere år, men husker den som god, men ikke stor. Ikke topkøb. 

Lidt fransk! 

Rhone "Reserve Palais", kr/fl v6: 37,50

6 fl: 225, *** (3/5), shop.Meny, indtil onsdag 8/5

2020. En basis'agtig Rhone med lidt krydret duft, middel fylde og blød smag. 2020 har nok mistet lidt spændstighed og skal nydes nu. Slet ikke så god som Princes, Sabon, Olivier & Lafont eller Guigal, men godt køb.'
    Vinen laves i Tulette af Cellier des Dauphins, et 2.grads kooperativ (centralkælder for 13 kooperativer). Det suverænt største hus med 18.000 hektar i det sydlige Rhone. 

Marquis de Villebourbon... 79,95

2018 St Emilion Grand Cru, økologisk
Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil onsdag 8/5

Navnet er et mærke, ikke et bestemt slot. Har ikke smagt vinen, men Houlberg er ikke entusiastisk trods 87p. Han skriver, at vinen er flasket af hus i Blaye, lidt sært, når vinen er Grand Cru (skal tappes af ejer): 
    "Duftmæssigt er vinen ikke særlig åben...alt på én gang og ikke specielt sammenhængende. Smagen er også lidt tynd og næsten pjasket … her er frugten dog tydeligere end i duften og mest hindbær, kirsebær og tranebær med en syrlig kant" -Houlbergs Vinblog. Vinen har trods alder nok kort tid på flaske, så måske kan den vinde ved 1-3 år på flaske. 

Macon Villages "Lugny"...  79,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil onsdag 8/5

Klassisk chardonnay fra Bourgogne, dvs. tør, sprød og frisk, diskret aroma, let til middel fylde -perfekt til en salat eller muslinger, blot lagen ikke er for stærk. 
    Bourgogne er bedst kendt for sine Montrachet'er og Meursault, men det meste af vinen laves helt i syd -hvid i Mâcon, rød i Beaujolais (eller i Chablis langt mod nord).  

    Cave de Lugny er måske den største leverandør af hvid Mâcon med 1250 hektar plantet og et årligt salg omkring 6 millioner fl. Men vinene er enkle og simple på den gode måde. 

Bourgogne "Lugny" rød/hvid .. 89,95

Rød Pinot Noir 2021, hvid Chardonnay 2022

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil onsdag 8/5

På de blidt bølgende bakker omkring Lugny dyrkes også den røde pinot til rødvin, som kan være et godt alternativ til de ofte lidt for bløde (læs: kedelige) pinot'er fra Sydfrankrig eller Den ny Verden. Denne røde 2021 er rigtig god, frugtig, men med lidt dybde, rund fylde. Den hvide ikke smagt -og vil spare 10 kr og købe den hvide Macon fra samme kælder! 

Cave de Lugny Crémant.. 89,95

Bourgogne Brut Blanc de Blancs, 

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil onsdag 8/5

Crémant fra samme kælder er et ok Champagne-alternativ... Positiv frugt af chardonnay og lidt lagring, fine bobler, re smag med kun en snert sødme til sidst. Lugny's crémant kommer- modsat de andre- fra egne marker, og det betyder i reglen bedre druer. Og Lugny er en god lille by i Bourgogne lidt nord for Mâcon. Aktuelt Burgundia Guld og Decanter sølv. 


Shiraz Barossa Valley, Lidl, kr/fl v3: 33,-*

3 fl: 99, *: kræver Lidl+ app, 2021 (tappet i Tyskland)
Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, indtil fredag 31/5
Jeg havde ikke registreret aktuelle tilbud fra Lidl, men var i en butik i dag og så dette uannoncerede tilbud, som er ekstremt interessant (trods lidt trist udstyr). 
Åben frugtig næse med lidt krydderi, fyldig, blød, pænt lang -meget flot til prisen. Barossa er et af de fine områder i Australien, nord for Adelaide. Meget bedre end de normale Cimarossa vine.