Søg i 1200 opslag:

27/11/2023

Ugens top 18: Danmark er (igen) billigst

Du kan sikkert købe meget vin billigere syd for grænsen. Men vil du have god vin, så er Danmark ofte billigere end andre lande. 

Et af ugens 18 topkøb -Vino Nobile Riserva (59 kr)- koster således 140 kr på vingården i Toscana, mens Spier First Stone (69) koster 127 på vingården i Sydafrika og 250 i Tyskland. 

    Blandt de billigere vine kan du få Hécula (30), som du må af med 78 kr for i Tyskland (og over 60 kr i hjemlandet Spanien. Og der er flere eksempler! 

    Der er hvidt derude, men i glassene er der rødt! I denne uge kan vi byde på en sjælden rødvin fra Baden (39) i Tyskland samt en god rød fra Østrig (50). 
    Italien anbefales for en klassisk Nobile Riserva (59) -måske ugens bedste køb- mens Spanien har en god Priorat fra dansk-spansk hus (66,50 v 6). 
    Den ny Verden er dog svær at slå,. når du kan få Spier First Stone (66,50 v 6) og Signos (59). 

    I denne uge dominerer vinene fra Europa helt med 13 af 18 vintilbud. Bl.a. Italien (4 vine), Frankrig, Spanien, Portugal samt Østrig og Tyskland. 

    Igen i denne uge er Salling (Føtex, Bilka, Netto) bedst (10 vintilbud) fulgt af Brugsen (5 tilbud). 
Endelig 2 tilbud fra Lidl og ét fra Meny. Tilbud fra Coop365 og Rema1000 nåede ikke til "finalen". 
    Alle vine er tappet nær grostedet, om andet ikke er nævnt. 

6 vinkøb under 50,-

Spier "Signature", rød/hvid/rosé... 29,83

6 fl: 179, rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé, Sydafrika (tappet i Danmark)

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11

 Spier leverer polerede, kommercielle vine. Du skal ikke vente stor, rig "vild" aroma, men diskret fylde og poleret smag. Jeg har ikke smagt dem ofte, men husker en helt ok hvid chenin blanc og cabernet, men kan se, at Pinotage har fået 5* i Vinavisen, mens rosé har fået 4* i Ekstrabladet. 

Hécula Organic, Yecla... 30,-*
* kræver Bilka+ app, øko. Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 30/11
Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. Vinen laves på den ofte stramme monastréll drue, men denne er ret blød, måske for civiliseret og kommerciel for tifosis. 
      Hécula har gennem 20+ år været en af Castaños mest kendte og er fra årgang Synes ikke vinen lever op til ældre årgange (med bl.a. 90p/Parker), men årene har måske gjort mine vinminder rosenrøde! I hvert fald får 2019 5* i Gastro + 90p/Guía Peñin (og 91p af gavmilde Decanter Award). 

Spätburgunder Baden... 39,-
*** (3/5), Lidl, fra søndag 26/11 (spotvare)

Set i 2022. En ung, bærpræget pinot noir fra Baden i Sydtyskland ved Rhinen  nær grænsen til Frankrig. Her ligger en udslukt vulkan, Kaiserstuhl, måske Tysklands bedste rødvinsområde -men denne kommer nok fra mere ydmyg adresse! Vi er ikke mere end en halv times kørsel fra Colmar i Alsace! 
    Ikke smagt, men vent en vin med præg af hindbær, let, frisk med en vis dybde -og til 39 kr er det godt svært at lade vinen stå på hylden. Trods den lidt triste etiket! 

Trapiche "Pure" rød/hvid... 45,-

rød malbec Pure eller Impure, Pinot Noir eller hvid sauvignon Pure + Sparkling brut, Argentina
**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 30/11

Disse vine koster 90 kr i Tyskland, så til 45 er det svært at få bedre vine, især (for mig) den unge Pure Malbec. "Pure" er udvalgte druer fra det fine Uco helt uden lagring i eg. 
      Malbec har åben, overdådig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag. Hvid har god frugt, men har ikke den  præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 

     Jeg er ikke helt så entusiastisk med Pinot Noir Pure af druer fra det lidt køligere Patagonia. En smart vinhandler solgte engang (overdrevet) Patagonia pinot for "Bourgogne-dræbere" -men du får dog en blød, lidt krydret pinot til en fair pris.  

      Det samme kan siges om Impure, som skal være samme malbec som Pure, men virker lidt fersk trods god fylde og dybde. Jeg er måske forkert på den, for kan se, at den aktuelle 2021 har fået 89p/Decanter. 

    Til samme pris Trapiche Sparkling, enkel brus uden dikkedarer, god til prisen. Nok brut, men du kan smage en lille sødme til sidst. 

Montgras "Quatro" rød/hvid... 45,-

**** (4/5)Netto, indtil fredag 1.december

Quatro er (som navnet antyder) er et mix af 4 druer. Første årgang af vinen var 1998, og vinen er bedre end nogensinde. Vinen var selv til 55 (i Bilka i oktober) tæt på topkøb.
     Rødvin på 80% (cabernet sauvignon, carménère og malbec) + 20% syrah. Mørk, kraftig, blød, åben frugt i næsen. Nye år har fået meget ros (2021 91p, 2020 90p/Descorchados). 
    Den hvide er næsten bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier,  sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma -en herlig vin alene eller med mad.

Dr Pauly-Bergweiler "Premium", kr/fl v 6: 49,83
6 fl: 299, 2022 tør Riesling Trocken (tør) eller sødlig Riesling Kabinett, Mosel, Tyskland

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 30.november

"Premium" er hentet fra Mosel (modsat lillesøster Noble House) og har den sprødhed, som køligere klima og skifer terrasser giver til riesling. 
      Foretrækker den tørre "Trocken", som stadig har nogle gram restsødme, som gør smagen godt, som har rigtig meget riesling flint, aroma og sprødhed. Testvinder i Vinbladet. 
    Måske er den sødlige Kabinett lidt for sød for puritanere, men den har herlig aroma og sprød  syre. 
    Etiketten er den samme som vinene fra Dr Pauly's egen vingård, men druerne er formentlig købt ind udefra (derfor den rimeligere pris). 

9 vinkøb 50-70,-

Pfaffl "Weinmacher" rød/hvid/rosé... 50,-

rød zweigelt, hvid riesling eller grüner veltliner, rosé (mest zweigelt), Østrig 
**** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11
Heidi & Roman Pfaffl (bror og søster) leder med familien en 150 hektar vingård i Weinviertel en times kørsel nordvest for Wien og er på få år blevet lidt af en stjerne i Østrig. Druetypiske, friske vine med god aroma og frisk syre til rimelige priser. Men de 2 søskende vil mere -og har lavet denne serie vine til Coop, baseret på indkøbte druer (Weinmacher = vinmager). 
    Den røde er let, frugtig og rigtig god sommervin, sådan lidt i stil med Beaujolais. 4* fra Rydberg. Riesling er tør, aromatisk vin med god syre og længde. Ikke smagt den aromatiske Grüner Veltliner eller rosé, nok let og enkel

Epicuro "Z" rød/hvid... 50,-

rød Zinfandel + organisk, hvid Fiano, Puglia

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11Rød zinfandel er god: sød bærfrugt + krydret styrke. Fås også som økologisk, som ere lidt mindre voldsom i alkohol (14,5), nok bedre for det! 
Den hvide laves på Fiano, en god drue, bedst kendt fra Campania omkring Napoli. Denne fra Puglia er bedre køb, nydelig aroma af blomst og pære, fyldig, med fin lille syre. Epicuro laves af huset Femar i Lazio ved Rom. 

Cotes du Rhone "Vieilles Vignes", kr/fl v 2: 55,-

2 fl. 110, Cellier des Princes
**** (4/5), Meny, indtil torsdag 30/11

2020 fik 89p/JamesSuckling. Også rigtig god Rhône for mig fra kooperativet i Chateauneuf du Pape (med med utrolig meget mere vin fra naboer end fra hjembyen). En god Rhône -og denne er en af de bedre, præget af 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. Ikke helt så flot som Meny's l'Hérédita fra samme kooperativ, men ikke langt bagefter! 


Vino Nobile Riserva Vecchia Cantina... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 30/11

Vino Nobile er en slags "super-Chianti" og var indtil 1950erne dyrere end naboen på den anden side af landevejen, Brunello di Montalcino. 

     Ved "Super-Chianti" forstås, at Nobile Riserva er nr 1, Nobile nr 2 og Rosso Montepulciano nr 3. Først på 4. pladsen kommer Chianti med Toscana rød som nr 5.

    At få Nobile riserva (med mindst 2 år i eg) til 59 er nærmest latterligt, da prisen i kælderen er € 19 (ca 140 kr). 

    Mere modent præg end den normale (gode) Nobile, både i bouquet og eftersmag. Kender ikke årgang, måske 2016. 2015 fik 90p/Falstaff og 17p/Vinum, mens Nobile 2016 (ikke Riserva) fik 92p/Natalie MacLean (til $20 i USA + tax). 
    Kælderen er ved at få rigtig fine ratings uden at være i top. Vecchia Cantina er det ældste kooperativ i Toscana med 700 medlemmer, som har en god del af æren for i 1980 at gøre regionen til Italiens første "DOCG" (DOC + garantita). 

Wolf Blass "Silver Label", rød/hvid... 59,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 30/11

Bedre vin fra Wolf Blass. Silver Label er cuvée fra 2 områder. Den røde shiraz er fra Langhorne Creek, hvor Wolf Blass lavede sin første vin (1967 Shiraz). 2016 fik 91p/International Wine & Spirit Competition. 
Rød shiraz-cabernet-malbec har smuk fylde, rund, men med fast greb om smagen, intens frugtig og god længde. ikke ligegyldig. Shiraz fra Langhorne Creek, cabernet og malbec fra McLaren Vale. 

Hvid chardonnay har friskhed, lidt mineralitet og ren, rig aroma. Fra det ret kølige Eden Valley og Adelaide Hills.

Neo, Ribera del Duero... 65,-

**** (4/5), Lidl, søndag-lørdag 26/11-2/12

Flot, med overdådig frugt og nydelig lang, afbalanceret smag med modne tanniner. 

Stadig ung, men med sin balancerede kraft en god madvin. Nok bedre om 2-3 år.  2019 er lidt rå endnu, men har alligevel fået hele 91p/Guía Peñin, ret uhørt til denne pris. 
    Neo er en god, lille vingård, grundlagt i 1999 af 3 venner, der (ind)spiller rock i kælderen og ser film (Neo/Matrix). En crianza fra Neo blev for 4 år siden solgt for 150+ kr, så du får meget for pengene i denne vin. 

Spier "First Stone", kr/fl v.6: 66,50*

6 fl: 399*, Stellenbosch, *: kan mixes i kasse med Tosalet, Diablo og Epicuro-Z/16%
Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.12.

Set i 2020. En af de rigtig gode vine fra Spier. Og et fund til prisen -på vingården er prisen 127 kr + moms!), i Tyskland langt over 200 kr. 
     Kommer fra selve Stellenbosch, dvs ret køligt klima. 60% merlot, 40% cabernet fra 15-17 årige vinstokke. Lagret i franske egefade (55% nye) i 15 måneder. 
      En civiliseret vin i californisk stil med indbydende bouquet, middel fylde (trods 14,7% alkohol), men stærk, pænt lang -den vil gøre rigtig mange mennesker glade. Skal nok nydes ret ung.

Ségur, Haut-Médoc... 69,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30. november 
Set i 2018. En flot klassisk Médoc (med 89-90p fra VertdeVin), som jeg vil lagre 3-6 år endnu. Smagte 2015 25/11. Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men god frugt. 
    Familien Segur var det mest berømte vindynasti i 1700-tallets guldalder i Bordeaux. Markis Alexandre de Ségur sagde, at "jeg laver min vin på Lafite og Latour, men mit hjerte tilhører Calon" (3. Cru, hvor de andre er 1. Crus). Familien Ségur ejede også andre vingårde inkl. denne tættere på Bordeaux by indtil den franske revolution.   
     

4 vinkøb 70-100,-

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 30/11

Set i 2020. 2020 får 92p/Parker og 93p/Spectator. Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød.
    For RobertParker (ved Monica Larner) er Grigio et af Italiens "ultimativt bedste køb", selvom prisen i USA er tæt på 200 kr! Men det viser blot, at prisen i Danmark kan være skræmmende lav! 
      Grigio er en af Sallings favoritter og en Riserva, der er blid for Chianti, men stadig har det faste sammen med det civiliserede og  kommercielle. 

Faustino I Rioja Gran Reserva... 90,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 30/11
2012. Bilka var måske ikke glade for, at jeg nævnte deres tilbud på 119 på Faustino I, når samme vin stod til 99 i Brugsen. Nu kan vi alle være glade -for den fås i Bilka til 90 i denne uge (i Brugsen varer de 99 til nytår!).   

      Faustino I har en dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år. 2012 er nok lige så god som 22011 med 93p/Guía Peñin, mens 2010 fik 94p/WineEnthusiast og 90p/Tim Atkin. 

Amarone Classico Luigi Righetti... 99,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 30/11

Denne pris er lav for både Righetti (som ligger midt i Classico) og Amarone. Men jeg har fundet den uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration

      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.

Offley 2004 Colheita Port... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 30/11

Egentlig ret utroligt, ikke? Årgang annonceres ikke, men har kun set 2004 -næsten 20 årig tawny til 99! Sært nok koster Offley's 10-årige 119 (ok, men bestemt ikke så god som colheita'en!). Andre årgangsvine med godt 20 år koster 200-300 kr eller endog mere. 
   Vinen er lækker, med nødder og mørk frugt i næsen og pænt lang smag. Måske kan den lidt triste etiket trække lidt ned. Nyeste rating er 1999 med 95-96p/VertdeVin (pålidelig fransk guide) og 17p/GrandesEscolhas.