Søg i 1200 opslag:

17/11/2023

Chateauneuf du Pape -legendarisk Rhone

Chateauneuf du Pape -"Pavens nye Slot" er et smukt vinområde i Rhone dalen lidt nord for Avignon, som er kendt for Pavens sommerslot, i dag ruin, som hæver sig over byen. 

Vinen gror på meget mager jord. Den sparsomme jord er ofte dækket af et tykt lag rullesten, som varmes op af solen af afgiver varmen om natten. 

    Der laves årligt ca. 10-12 millioner flasker/år omkring den lille charmerende by. Vinen gror på godt 3000 hektar vinstokke i området mellem Avignon og Orange. Vinen kan som andre vine fra Rhone nydes ung (ofte 2-4 år) og få bliver bedre efter 7-8 år (dvs. 5-6 år på flaske), selvom du kan møde én, der foretrækker vinen efter 15-20 år!  

    Druerne er de samme som resten af Rhone dalen, dvs. grenache (70-90%) -som giver vinen styrke og provencalsk frugt- mens resten er et skønsomt udvalg af bl.a. mourvèdre, cinsault, syrah, vaccarèse, counoise og mange andre -ialt tillades 13 druer til Châteauneuf du Pape.

    Vinen er middel i farve, men stærk i alkohol (13,5-14% , ofte mere) og kan have en rig duft af provence urt, kød og bær. Smagen er ofte ret blød, især i de billigere (100-200 kr), som til gengæld mangler den dybe frugt og bouquet, faste krop og lange smag, der kan være i de dyre (300-400+ kr) "Pavevine". 

Se også: Her finder du ugens bedste vinkøb!

Pavens nøgler og lidt historie

    Pave Klemens V frygtede for sit liv, hvis han som fransk pave tog til Rom. Derfor ledede Paven den kristne verden fra paveslottet i Avignon i knap 100 år fra ca. 1300-1400. 

    Nord for Avignon opførte han et sommerslot, hvor han også groede lidt vin. I løbet af de sidste 100 år er vinen fra markerne omkring hans sommerslot blev så populær, at vinbønder ganske langt fra byen begyndte at bruge navnet. Derfor skabte vingårdene omkring Paveslottet deres egen flaske med gravering af pavehat og -nøgler. 

    Denne flaske blev også populær -derfor fås i dag 2-3 udgaver af denne graverede flaske! 

    Den originale (t.højre) har ét ord -"Controlée"- stående vandret under pavetegnet (koster oftest 200-500+ kr). 

    Denne flaske må kun bruges af vinbønder i selve byen, dvs. i reglen vin tappet på vingården (og byens enlige kooperativ). 

    De billigere har ordene "appellation controlée" (t.venstre) stående i en halvcirkel under nøglerne (fås for 100-200 kr). De bruges i reglen til vin fra vinkøbmænd, som køber vinen fra andre -og tappes ofte uden for området -af og til så langt mod nord som i Beaujolais! 

    De graverede flasker har siden bredt sig. I dag har ikke mindst stærke kooperativer sørget for, at stort set alle områder i det sydlige Rhone hver hver sin flaske, bl.a. Gigondas, Vacqueyras, Cairanne, Lirac -og såmænd også den almindelige Cotes du Rhone. 

    Chateauneuf du Pape er en charmerende lille landsby at besøge. Øverst ses Pavens sommerslot, som blev til ruin under 2.verdenskrig. Her er et par gode restauranter og et skilt, som forbyder UFOer at overflyve området. Det påbud respekteres.

Læs mere her!