Søg i 1200 opslag:

09/11/2023

Coop: En herlig "odd" vin, men Brugsen bør kunne mere!

Nu har jeg skamrost Superbrugsen og Kvickly så længe, at der må være plads til lidt kritik: Vi har brug for de gode vine -ikke mindst op til jul- og gerne nogle nyheder. 

Brugsen har masser af (ofte flot) dagligvin til 30-50 kr, men hvad med superkøb til 100 kr? Eller 200? Der er masser at få på vingårdene, der har mistet kunder i løber af Corona-årene. 

    Hvornår har Brugsen sidst budt på god Bourgogne, en flot Roussillon eller topvin fra Portugal eller Australien? Og hvornår kommer Clos de los Siete over fra Irma? 

    I stedet promoverer Coop "Månedens Vin", som "fortjener særlig opmærksomhed". Jeg vil kalde Riposato (2 fl. 99) (endnu) en sødladen Rip'Amarone, som kæden har rigeligt af i forvejen (selvom de er noget bagefter Meny).

    Så hellere californiske Odd Lot, en sjov vin på 2 "petite" druer -sirah og verdot. Fra samme hus også en ærlig og god District 7 (66,50 v 6) rød pinot og ok chardonnay. 

    Så hellere Trivento -både rød og hvid (50) og den flotte Gran Coronas (79).

    Der er også en Red Note fra Spier (35) såvel som den økologiske Natured, der trods pris på 39 fik 4* af lokale Platter. 

    Brugsen har rigtig mange gode køb -her er blot nævnt de mest interessante! 

Bedste KØB: Trivento Reserve rød/hvid - District 7 rød/hvid - Gran Coronas cabernet-sauvignon - Faustino V Rioja 
Godt KØB: Spier "Red Note" - Spier "Natured" rød/hvid - Odd Lot petite sirah/verdot - 

Why Not? rød/hvid - Mud House Marlborough sauvignon - Anges Sauvignon Loire - Feuille de Vigne Languedoc - Coccinelles Rhône øko - Bushmill Whiskey - Chivas 12 år whisky

uge45/2023


Trivento Reserve rød/hvid.... 50,-

rød Malbec, hvid malbec eller chardonnay, Argentina
Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

Trivento er den argentinske gren af Chile's Concha & Toro. Navnet -"Tre Vinde"- har den efter husets første vingård. Vinene er rigtig gode på en moderne kommerciel vis. 
Den røde malbec er en klassiker, fuld af bærfrugt (kirsebær, blåbær) og krydderi. Middel til stor fylde, pænt lang og rund, med fine tanniner, der giver balancen. Kun lidt eg -20% af vinen lagrer 6 måneder i eg. 2020 fik 91p/Tim Atkin, 90p/Falstaff, mens 2019 fik 90p/Decanter. 
    Den hvide chardonnay er ok uden at være prangende. Hvid malbec laves på de sorte druer, hvor skallen -med farven- fjernes før en lang, kølige gæring. Tør, ganske frisk og aromatisk, fyldig med diskret syre bagved. EN specialitet, jeg ikke har set hos andre huse.

Spier "Red Note"... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november (tappet i Danmark)

Mørk, kraftig, fed, med åben rig frugt. Ganske god. Spier leverer store mængder vin til Danmark, de fleste dog i en lidt fersk middle-of-the-road stil. 
      Den røde node er lidt anderledes, da hoveddruen er pinotage, nationaldruen, som er et 100-årigt ægteskab mellem Bourgognes pinot noir og Rhone-druen cinsault.
    Pinotage har mest været brugt til industrivin, men fra gamle, lavt ydende vinstokke kommer nu interessante vine med en egenartet stil -som dog her er blødgjort med Rhone-druen syrah. Normalprisen 120 er latterlig, men 35 er fremragende køb. 


Spier "Natured" rød/hvid, øko... 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

Økologisk. Heller ikke smagt, men har fuld tillid til vinene fra økologisk groede druer. Den røde er shiraz/cabernet, nok lidt rustik, simpel, men fyldig stil. Den hvide er chenin blanc og for mig nok lidt sjovere med sin rige aroma. 4*/5 i Platter's guide i 2021.  

California Dreamin'

District 7 rød/hvid, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399Pinot Noir eller Chardonnay, Monterey California

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

Lider du af California Dreamin', så besøg Scheid's smagerum, der ligger midt i maleriske Carmel. Scheid er et af de største domæner i det kølige Monterey syd for San Francisco, opbygget siden 1972. 

      Rød pinot er slet ikke ulig en lille Bourgogne i den bløde stil, nydelig bærduft (hindbær, blåbær), ret lys, rund, let syre bag frugten, ok lang -ikke helt overbevisende, men en rigtig kioskbasker! Nydes nu. 2017-19 fik 87-90p i WineEnthusiast og pæne noter fra andre også. 
      Hvid chardonnay har en positiv aroma med lidt citrus og urt, middel fylde, lidt syre, men grundlæggende en vin, som vil tiltale de fleste (ikke helt ABC'ere som mig). 2019 fik 89p/WineEnthusiast. 
     
    De solgte i mange år hele høsten til andre huse, men under "Gang of 4" (foto) tapper Scheid en stadig større del af høsten selv, bl.a. District 7 og Pareto's samt Odd Lot herunder. 
Et sært navn og en sær moderne etiket -men gå bare ombord i vinene, som er noget så sjældent som gode køb fra California! Normalprisen (150) er  for høj, men til 66 er begge rigtig gode køb. 
     Både rød pinot og chardonnay kommer fra vinstokke i Salinas, som har køligt klima takket være naboskab til den Monterey bugten i det kolde Stillehav. Her skal man besøge Monterey med Steinbecks fødehjem.  Druerne til begge vine dyrkes i øvrigt bæredygtigt, men ikke direkte økologisk. Til gengæld får hele vingården strøm fra vindkraft! 

    Coop tilbyder også Bread & Butter pinot/chardonnay (99, 3*). Jeg foretrækker personligt de lidt mere "ægte" District 7 herover -at prisen er 1/3 lavere, gør mig kun glad! 
    Vinene kommer fra WX, et négoce hus, der henter vinen over hele Californien. 

Odd Lot petite sirah-petit verdot... 79,-

Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

Set i 2019, California. Etiketten signalerer sødsuppevin, men vinen er helt anderledes. Meget mørk, kraftig, fast, lidt ung duft med blomme og mørk frugt, alligevel afrundet og lang. Begge druer er kendt for at levere syre, men vinen er faktisk ganske indbydende. Den aldrende 2017 fik lidt overdrevet 95p/Decanter. 
      Vine kan, som politikere, blive "odd bedfellows", som den poppede etiket antyder.  Et mix af petite sirah kendes mest fra Rhone-blends, mens petit verdot er en slags super-cabernet i Médoc, som har bredt sig til områder med lunt klima, som Alicante (Spanien), Australien -og California, og her er Monterey hvor Scheid har sit store domæne, endda i den køligere ende. 

      De første tapninger havde kun 20% verdot, men denne har mere (måske 1/3?). Den "lille" sirah er ikke syrah, men hr Durif's krydsning af syrah med den lidet kendte drue peloursin. Den kendes i Frankrig som durif efter sin opfinder. 

Gran Coronas cabernet-sauvignon... 79,-

Set i 2015/16, Reserva, Penedès, 
Bedste KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

GRAN må være en perfekt vin til jul! Mørk, fyldig, pænt lang, blød smag med masser af frugt, lidt urt og krydderi- perfekt til kraftige retter inkl. juleanden. 2019 fik 91p/WineEnthusiast, mens 2018 fik 5* + godt køb af Rydberg, der (også) er ekspert i spansk vin.  
     Den første 1970 Gran Coronas vandt  Gault-Millau's vinøse Olympiade i 1978. Eksperten Christian Millau meldte forfald til den historiske 1976 smagning i Paris og lod derfor sit magasin Gault-Millau lave en ny smagning, hvor de franske vine kunne tage revanche. Det gjorde de, sådan da -bortset fra at Gran Coronas cabernet 1970 slog Latour 1970 i cabernet-smagningen! Den originale Gran 1970 er i dag opgraderet til Mas La Plana, men Gran Coronas er stadig en blød, kraftig Bordeaux-type! 90% cabernet-sauvignon og 10% tempranillo med lang maceration og et år i små egefade. 

    Coop tilbyder også Coronas (50, 3*), ok, men lidt for dyr. 

Faustino V, Rioja Reserva... 49,-*

*: kræver Coop-app, fås også som hvid og rosé (3*)

Bedste KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015 (89p fra bl.a. Peñin og Atkin) og koster 70-80 kr i Spanien. Du kan også få hvid, som ikke har gjort indtryk på mig, mens rosé er ok uden at kunne matche den røde.. 
   Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og VII og IX, som ikke har fået eg. 
       Faustino Martinez leverer næsten hver 3. flaske reserva i Rioja.  Foto: Julio Faustino, der døde 20. oktober forrige år 87 år gammel, gjorde det familieejede hus til et af de store i Rioja og unikt ved, at næsten al vin kommer fra egne 650 hektar vinmarker omkring Oyon og Laguardia i Alavesa, for mange det bedste område i Rioja. 

Why Not? rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

rød og organic negroamaro zinfandel, hvid pinot grigio, Italien 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

Helt ok vine fra sydligste Italien tappet af hus nær Garda i nord. Tror ikke der sælges én flaske til normalpris 129?  
      Rød er primitivo (under alias zinfandel) + negroamaro. Den økologiske har "kun" 14,5% alkohol (15% i den normale) fik i 2019 92p af 5StarWines: "A California influenced blend, a really big wine in terms of fruit weight and body. Very sweet berry notes, seemingly from a proportion of dried Primitivo grapes in an appassimento style. Very full, with big but smooth tannins, integrated oak notes and a fruity finish". I dag ses 2021. Den "normale" er en sværvægter, hvor 15% alkohol giver et sødt indtryk i duft og smag. 
      Den hvide er en typisk anonym, men ganske behagelig grigio fra Venedig regionen med let sødme (10g/l). 

Mud House, Marlborough sauvignon blanc... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november (tappet i England)

Hyld og tropisk frugt, fyldig og sprød typisk Marlborough sauvignon, som du kan lide eller lade være. Nydes ung og kølig, gerne til asiatisk inspireret mad. Både 2022 og 21 fik 89p/NewZealandRater, mens 2021 lidt gavmildt fik 92p/Falstaff. 
      Har kun smagt "Mud" 2 gange, men huset ejes af Accolade og deler adresse og kælder med Waipara Hills (vinene ligner også kraftigt!). Og den har en "officiel" pris på 169 og et "supertilbud" på 100. Huset ligger i selve Marlborough og skal have en vis selvstændighed fra resten af Accolade. 

Les Anges Sauvignon Loire... 2 fl: 79,50 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

En herlig vin oven på en flommefed chardonnay fra f.eks. California. Lidt ung, skarp, men med god aroma -et godt alternativ til New Zealand, som ofte kan være lovligt voldsomme i aromaen. Vinen kommer fra Loire, som også er hjemsted for Sancerre. Slet ikke ulig Sancerre, selvom en god Sancerre har mere stil og aroma. Kommer fra kooperativ.

Languedoc "Feuille de Vigne"... 45,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 23.november

Smagt 3 gange, senest i 2021, en solid vin med positiv, krydret frugt og afrundet, ganske fyldig smag, middel længde. Vinen er tappet af godt kooperativ. Ikke det store sus, men en god sydfransker.

    Til samme pris også Piccini Chianti Riserva (45, 3*), en ganske god Chianti i den blødere stil, samt Siglo Navarra (45, 3*), en krydret, ung nordspanier med lidt krydderi, men ellers ret simpel. Mest kendetegnet ved sækken rundt om flasken! 

Coccinelles, Rhône øko...69,-
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

En overmåde sympatisk vin, som ikke fænger hos mig. Smagt i '17 og '18 og synes den mangler lidt kød på skelettet -middelfyldig, fast, nydelig frugt, men ikke helt hjemme -synes den er lidt tør. Den kan minde lidt om Lirac mod nord, men finder den ikke helt så god. 
      Domænet gør ellers alt rigtigt, så giv den en chance -'18 er meget ung, så  giv den et år eller to mere. Coccinelles er fransk for mariehøns, som trives på dette familiedomæne, som har været økologisk siden 1978. Sølvmedalje og meget andet.

Barolo "Fontanafredda"...  159,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

Fontanafredda leverer god, moderne Barolo år efter år. Aktuelt er det 2018 med bl.a. 91p/100 fra WineEnthusiast og JamesSuckling. Men, ok, til 159 er vinen ikke helt topkøb! 
      Jeg tror aldrig, jeg vil sige et ondt ord om Fontanafredda, som er et af de huse, der har betydet mest for Barolo -det var her, Vittorio Emanuele II, som senere blev den første konge af Italien, bosatte sig -og var med til at gøre Barolo til Italiens førende vin. Huset har været nede i flere bølgedale, men er i dag er ejet af et stort familiefirma, som også ejer det fine Borgogno, Santa Vittoria og står bag restaurantkæden Eataly

Bushmill's Irish Whiskey... 99,-

Godt  KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 3.november

Hvid Bush står til 162 hos min lokale whiskey pusher, så ok pris og dram..       
 
Bushmill er harmløs på den bedst tænkelige måde -blød og frugtig, med alkohol skjult bag lille sødme. Den er 3-dobbelt destilleret til samme lette smag som Jameson, som jeg dog marginalt foretrækker. 86p fra WhiskyAdvocate og ordene: "Who wouldn’t love this?".
      Bushmill's ligger en times kørsel nord for Belfast ud mod Atlanterhavet (faktisk stik syd for Islay, som dog er af en helt anden type) og var i mange år det eneste destilleri i Nordirland. Efter en periode i samme ejerskab som Jameson blev det solgt til Diageo, som solgte det i 2005 til tequila-kongen Cuervo. 

     Øverst på etiketten står 1608, men malt'en kommer fra både det aktuelle destilleri (1885) og et splinternyt destilleri, der stod færdigt sidste år. Bushmill er dog et blend, hvor det meste er grain whisky. 

    Coop tilbyder til samme pris Beefeater Gin (99, 3*), den frugtige 3 års Havana Club hvid Cuba rom (99, 3*) og skånske Absolut vodka (99, 2*). 

Chivas Regal "12 år" Whisky.. 149,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november
I min ungdom var Chivas den dyre whisky -sådan er det ikke længere, men 149 er typisk duty-free pris! En vellagret, let til middelfyldig dram med meget aroma og blød, lang smag med lidt sødme. Johnie Walker Black er mere min smag, men seriøse Tastings gav Chivas 91p i 2019.