Søg i 1200 opslag:

17/11/2023

Bilka: Spanske vine i top!

Der er ganske stor forskel på spansk vin, som varierer fra ok dagligvin til nogle af Verdens bedste vine. Både Baron de Ley og Faustino I hører til i den øvre ende -mens PSI og Pingus viser, at Spanien har meget andet at byde på!  

Både Bilka og Netto har tilbud på den nyklassiske Ley Gran Reserva (79), mens Bilka presser den mere traditionelle Faustino I Gran Reserva held i bund (90). 
    Bilka har også andre gode køb. Jeg ka ngodt lide australske Matthew's Road fra Tanunda (50), både shiraz og cabernet, som også den hvide Macon Azé (69). Og så kan jeg få min favorit-blend, den sorte Johnie Walker (159) 

Bedste KØB: Baron de Ley Rioja Gran Reserva - Faustino I Gran Reserva -Tanunda Matthew's Road - Medalla malbec/chardonnay -  Macon Azé "la Burgondie"
Godt KØB: Portia "10 meses" Ribera del Duero - Amarone Righetti - Pingus "PSI", Ribera del Duero MG - Lehmann "Portrait" rød/hvid - Ironstone Reserve rød/hvid - Ninquén cabernet/syrah - Calvet Chablis - Prosecco "Arche" hvid/rosé - Johnie Walker Black Label 12 år 

uge45-46/2023


Baron de Ley, Rioja Gran Reserva... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 30/11
Set i 2015. En poleret, fløjlsagtig, lækker vin, god fylde, pæn længde, rig bouquet -jeg kan lide både gran reserva og Baron de Ley generelt. Der er bedre Rioja, men Ley er altid flot, pålidelig -og meget velsmagende. 
      Gran Reserva er tempranillo druer fra finca'en i Cenicero i Rioja Alta (modsat hvad der står på Bilka's web), som lagrer 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. 5* + godt køb hos Ekstrabladets Rydberg, der om nogen har forstand på spansk vin. 

Portia "10 meses", Ribera del Duero... 75,- 

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 30/11

En mørk, magtfuld, men ganske elegant vin, ikke crianza, men lagret 10 måneder i små egefade. Afrundet, flot og lang. 
    Ribera del Duero var engang området med sublime, kostbare vine (og så en masse skuffelser). I dag laves store mængder vin, langtfra alle i superklassen. Denne er i den bedre ende, 2020 har fået bl.a. 92p/JamesSuckling. 
    Portia er en ret ny bodega med 160 hektar vin og imponerende kælder med 3 grene designet af arkitekten Norman Foster. Det ejes af Faustino Rioja, men nyder vis selvstændighed.

Faustino I Rioja Gran Reserva... 90,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 30.november

2012. Bilka var måske ikke glade for, at jeg nævnte deres tilbud på 119 på Faustino I, når samme vin stod til 99 i Brugsen. Nu kan vi alle være glade -for den fås i Bilka til 90 i denne uge (i Brugsen varer de 99 til nytår!).   
      Faustino I har en dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år. Den "unge"  2012 har fået 93p/Guía Peñin og 90p/Tim Atkin. De ældre 2011 har også 93p/Guía Peñin, mens 2010 fik 94p/WineEnthusiast og 90p/Tim Atkin. 

Pingus "PSI", Ribera del Duero, Magnum... 599,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 30/11

PSI er et græsk bogstav (udtalt PS), som ligner vinstokken på etiketten til forveksling. Vinen laves af Pingus, men druer hentes hos vinbønder i andre dele af Ribera del Duero -derfor er mængderne også markant større (345.000 i årgang 2019). Kender ikke årgang, men 2020 fik 94p/Guía Peñin og 93p/TimAtkin, 2019 fik 93+p/Parker. 

    Vinen er i nye årgange fremragende, tæt på Flor og slet ikke så langt fra Pingus. 
    Mange har en tendens til at gemme disse vine længe. Modsat mener jeg, at PSI er en 5-6 års vin, mens Flor de Pingus (799, 5*) og Pingus selv næppe har gavn af mere  end 10 år. 

Tanunda "Matthews Road" rød... 50,-

rød cabernet eller shiraz, Barossa mv, set i 2020, South Australia

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 30/11

Tanunda er et ambitiøst familiefirma, men er vokset så stærkt, at huset i dag må hente de fleste af sine druer udefra. Matthew's Road var en mark i hjemegnen Barossa, men i dag hentes god del af druerne fra Coonawarra og Langhorne adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!
    Set i 2020. Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. 2016 fik 92p/WineEnthusiast. 

Trapiche "Medalla" rød/hvid... 50,-

Malbec Maipu 2019/20, chardonnay 2021/22 Uco, Mendoza Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.november

Et fund til prisen. Medalla laves i ret små mængder for Trapiche, som tapper 100.000 flasker. Hver dag! 
      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2019 fik 91p/WineEnthusiast, Aktuelle årgange er nok 2020, som sikkert er lige så god. Druer fra Maipu, 
    Den hvide chardonnay 2019 fik  92p/Parker, mens 2020 og 21 fik 91p/100 af lokale Descorchados. Ikke helt i top, men ufatteligt flot vin til 50! Druerne er fra det højt liggende Uco. 

Peter Lehmann "Portrait" rød/hvid... 79,-

rød shiraz Barossa, hvid riesling Eden Valley, Australia

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 30/11

Marginalt bedre end Tanunda herover, men slet ikke merprisen værd. Lehmann's Stonewell er en klassiker, og Lehmann var "Baronen af Barossa" indtil sin død i 2013. I dag ejes huset af familien Casella, som har tjent formue på biligvinen Yellow Tail fra det hede Riverina. Lehmann drives dog selvstændigt, og vinene er ganske anderledes -typisk Barossa! 

     Indbydende vine, behagelige unge. Den røde shiraz er magtfuld, ret krydret/frugtig og blød, mens den hvide riesling er elegant, aromatisk, ret let (11%) og til den tørre side (3,91 g/l). Begge kan gemmes nogle år. 

Ironstone Reserve zinfandel eller chardonnay... 79,- 

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 30/11

Lodi California. Lidt trættende i længden. Flot rød med fløjlsagtig fylde og krydret duft, som dog har nuancer og dybde. Den hvide chardonnay har jeg ikke haft lyst til at købe. 

    Jeg har aldrig rost Ironstone, sært, da jeg i reglen er glad for familieejede vinhuse, og Ironstone er 100% familieejet og drevet,  grundlagt 1948 og stadig ejet af familien Kautz. Reserve er deres bedre (men ikke allerbedste) vine, og det anføres på zinfandel, at der "kun" er tappet ca. 100.000 flasker, en bagatel for firma, der årligt sælger mange millioner flasker! 


MontGras "Ninquén" cabernet/syrah... 139,-
Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 30/11

Ikke den voldsomme merpris værd i forhold til den fine Antu, men noget finere og tæt på fund, når den globale pris på Ninquén er langt over 200 kr.  
      Ninquén i Colchagua er det første såkaldte ”vinbjerg” i Chile, hvor man ellers normalt har plantet i de flade dale. 
      50% cabernet og 50% syrah med 2 år i eg + alt det, som en god vinmager kan tilføje i form af malolaktisk gæring i eg og minimal filtrering. 
       Bør nok gemmes et par år. Men allerede yppig, flot frugt (bær/blomme, lidt krydderi), afrundet, fed og lang, fast til sidst, med god længde. Set i 2021, som formentlig er lige så god som 2018 og 2020, der begge fik 92p/Tim Atkin. 

Amarone Classico Luigi Righetti... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 30/11

Denne pris er meget lav for både Righetti (som ligger midt i Classico) og Amarone. Men jeg har fundet den uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration

      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.

Macon Azé "la Burgondie"... 69,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 30/11

Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -letbenet klassisk chardonnay fra Bourgogne, en lise oven på de firkantede, lidt klodsede chard'er fra "Den ny Verden"! 
    Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. En ældre årgang var testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet, fuldt fortjent.

    Jeg drikker hellere denne ærlige vin end californiske Buttery Blanc chardonnay (99, 2*), som også fås som Sincere Red pinot noir (99, 2*). Kun smagt i forbifarten, men gjorde intet indtryk. Men husker dog, at jeg undrede mig over, at navn på tapper ikke var nævnt på flasken, som var importeret af Husted. 

Calvet "Chablis"... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 30/11

Slet ikke ringe, men meget langt fra god Chablis, tappet af bonden selv -eller af kælder i området. Calvet er et gammelt hus (i Bordeaux -ca. 600 km fra Chablis), ejet af giganten GCF, som har hovedsæde i det nordligste Alsace -andre 400-500 km fra Chablis. 
     Ikke lovende! Men GCF ejer domæne i Chablis, så måske skal du give denne vin en chance... Let og tør, ganske frisk og ren neutral aroma. Lidt kort. Og prisen er lav for Chablis. 

     Bilka tilbyder også hvid Bourgogne "Chablisienne" (90, 3*) fra kooperativet i Chablis. Typisk  chardonnay, ikke Chablis, men nydelig og bestemt ikke fund til prisen. 2021 har fået 88p/TimAtkin.  

Prosecco "le Arche" rosé/hvid... 55,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 30/11

Prosecco er god sladder, ikke tankevækkende foredrag. Den bedste Prosecco er altid den yngste, davinen skal nydes så ung som muligt. Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry lidt vildledende skal have), men med lille syre, der giver friskhed
    Nydes alene eller i Aperol/Campari eller anden spritz (kirsebær, brombær osv). 
    Fås også som rosé (farven kommer fra en smule rød pinot), som er brut (helt tør), men dog har lille sødme i duften, som er ren og neutral. OK til velkomst og glas i utide. 

     Prosecco har overtaget Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto's blide bakker nord for Venedig. En enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk, mens vinen er ung. 

Johnie Walker Black Label "12 år" whisky... 159,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 30/11

Vi glemmer let, hvor god den sorte Fodslaw er, fordi den ofte er for lav i pris! Den er altid god og ”still going strong” efter 200 år. Og personligt elsker jeg, at den er favorit for den hårdtslående kvindelige Chicago-detektiv Vic Warshawski, kreeret af Sara Paretsky! 
      Fint røget næse, meget fyldig, pænt lang, ganske lille sødme, men i god balance -en herlig drik til kaffen o.l. "Tastebuds seducing stuff", skriver Whisky Bible. 

      Bilka tilbyder også  Johnie Walker Blue Label (1399, 5*) , gaven til Dei, der har alt, lagret 25 år og "tæt på det perfekte" med 97p/WhiskyAdvocate. og Four Roses Bourbon (99, 3*), en klassisk Kentucky Whiskey i den bløde, sødlige, men lidt enkle ende.