Søg i 1200 opslag:

26/11/2023

Rigtig mange topkøb i Brugsen

Brugsen har hård konkurrence fra Føtex og Bilka i denne uge, men har med klassisk Bordeaux, unik merlot fra Chianti og ikke mindst topvine fra Sydafrika og Chile stadig godt fat.

Brugsen og Kvickly vinder over Føtex og Bilka på antallet af tilbud -for der er så mange tilbud, at jeg må have et laaangt opslag for at få alle med. 

    Fra Frankrig er Ségur fra Médoc måske bedste køb (69), selvom Gigondas (119) vil tiltale flere, ligesom Black Blaze GSM (45 med Coop-app). 

    Sydafrika står stærkt med bl.a. First Stone (66,40 v 6) -som koster 250 i Tyskland- og er klasser over den gode daglige Signature (29,83 v 6). Andre topkøb er Signos fra Chile (59) og Tosalet Priorat (66,50 v.6) fra Spanien. 

    Men personligt vil jeg også anbefale Pfaffl's fine Weinmacher (50) fra Østrig, hvor både rød zweigelt og hvid riesling er topkøb. 

Bedste KØB: Spier "First Stone" - Segur Haut-Medoc - Spier Signature rød/hvid - Pfaffl "Weinmacher" rød/hvid/rosé - Signos øko rød/hvid - Tosalet Priorat - Black Blaze GSM* - Fonterutoli "nr 10" - Gigondas Roc des Dentelles - Riesling Altenberg Grand Cru 
Godt KØB: Chiaro Zinfandel* - Epicuro "Z" rød/hvid - Fontanafredda barbera + chardonnay - Losada mencia Bierzo - "L" Laroche rød/hvid - Hardy VR rød/hvid - Flaxbourne sauvignon blanc - Rozes 10 års Port - Famous Grouse whisky

uge48/2023

Spier "First Stone", kr/fl v.6: 66,50*

6 fl: 399*, Stellenbosch, *: kan mixes i kasse med Tosalet, Diablo og Epicuro-Z/16%
Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.12.

Set i 2020. En af de rigtig gode vine fra Spier. Og et fund til prisen - i Tyskland koster vinen 250 kr, mens du kan "nøjes" med 140 kr på vingården. I Sydafrika.  
     Kommer fra selve Stellenbosch, dvs ret køligt klima. 60% merlot, 40% cabernet fra 15-17 årige vinstokke. Lagret i franske egefade (55% nye) i 15 måneder. 
      En civiliseret vin i californisk stil med indbydende bouquet, middel fylde (trods 14,7% alkohol), men stærk, pænt lang -den vil gøre rigtig mange mennesker glade. Skal nok nydes ret ung. 

Ségur, Haut-Médoc... 69,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30. november 
Set i 2018. En flot klassisk Médoc (med 89-90p fra VertdeVin), som jeg vil lagre 3-6 år endnu. Smagte 2015 i går. Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men god frugt. 
    Familien Segur var nok det mest berømte vindynasti i 1700-tallets guldalder i Bordeaux. 
    Markis Alexandre de Ségur skal have sagt, at "jeg laver min vin på Lafite og Latour, men mit hjerte tilhører Calon" (3. Cru, hvor de andre er 1. Crus). Om han har sagt det, vides ikke, men etiketten på Calon bærer den dag i dag et hjerte! Familien Ségur ejede flere andre vingårde inkl. denne tættere på Bordeaux by fra ca. 1600 og indtil den franske revolution.    
Foto: Slottet ligger i den sydlige del af Médoc -såmænd ikke så langt fra Lagune, 3.Cru, og ejes og ledes af Grazioli. Jeg finder etiketten ret trist, men der er mere liv i vinen! Og så er slottet (foto) ganske flot!

    Skræmmende nok forlanger Coop samme pris på Borgo del Mandorlo Primitivo (69, 3*), ganske ok. Men det hænger slet ikke sammen, at en vin fra konsumområde står til næsten dobbelt normalpris af Ségur fra et af Verdens mest berømte områder. 

Spier "Signature", rød/hvid/rosé... 29,83

6 fl: 179, rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé, Sydafrika (tappet i Danmark)

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11

 Spier leverer polerede, kommercielle vine. Du skal ikke vente stor, rig "vild" aroma, men diskret fylde og poleret smag. Jeg har ikke smagt dem ofte, men husker en helt ok hvid chenin blanc og cabernet, men kan se, at Pinotage har fået 5* i Vinavisen, mens rosé har fået 4* i Ekstrabladet. 

Pfaffl "Weinmacher" rød/hvid/rosé... 50,-

rød zweigelt, hvid riesling eller grüner veltliner, rosé (mest zweigelt), Østrig 
Bedste KØB + **** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11

Heidi & Roman Pfaffl (bror og søster) leder med familien en 150 hektar vingård i Weinviertel en times kørsel nordvest for Wien og er på få år blevet lidt af en stjerne i Østrig. Druetypiske, friske vine med god aroma og frisk syre til rimelige priser. Men de 2 søskende vil mere -og har lavet denne serie vine til Coop, baseret på indkøbte druer (Weinmacher = vinmager). 
    Den røde er let, frugtig og rigtig god sommervin, sådan lidt i stil med Beaujolais. 4* fra Rydberg. Riesling er tør, aromatisk vin med god syre og længde. Ikke smagt den aromatiske Grüner Veltliner eller rosé, nok let og enkel.

Black Blaze "G.S.M."... 45,-*

*: kræver Coop-medlemskab, Sydfrankrig
Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11

Ganske mørk vin med åben, nydelig frugt med lidt krydderi, fast, middelkraftig, afrundet. Vinen laves i Languedoc i omegnen af Minervois og "De sorte Bjerge". 

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles", kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399, kan mixes med Diablo, Spier First Stone og Epicuro Z-16%
Bedste KØB  + **** (4/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil søndag 31.12.

Ung (2020/21) moderne stil. Meget lig en blødere udgave af stærk SydrhôneIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Vinen slutter med blød syre. 2020 med 90p/Guía Peñin. 
      Priorat syd for Barcelona er et afsides og næsten mytisk goldt område opkaldt efter et kloster, som blev opført på et sted, hvor en gedehyrde mente at have set en trappe op til Gud ("Scala Deï"). Området er helt afskåret af høje klipper fra resten af Katalonien og har et tørt og ekstremt klima. I dag er Priorat det dyreste og mest mondæne område i Katalonien  (2000+ kr for l'Emita).   

Emiliana "Signos", Single Vineyard... 69,- 

pinot noir (og måske cabernet) eller hvid chardonnay-roussanne, øko +  biodynamisk, Chile

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.12.

Pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med! Den aktuelle 2021 fik 93p/JamesSuckling samt 5* af Rydberg i SpritNyt med ordene: "En del urtede noter i duften. Saftig og let i udtrykket med jordbær, hindbær og strejf vanilje. Imødekommende og næsten som saftevand på den gode måde."

    Den hvide er blend af chardonnay og unikke roussanne fra Rhone. En fyldig men ganske frisk vin med overdådig frugt. 2021 fik 92p/JamesSuckling og 5* af Rydberg.

    Måske også Cabernet fra "Morros" marken i Maipo nær Santiago. 2018 fik 93p/Descorchados, 5* af Rydberg i EB og 17p/20 af Oldenburg.

Chiaro Zinfandel, Puglia... 45,-*

*: kræver Coop-medlemskab, Italien

Godt KØB + *** (3/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11

Et godt bud er endnu en forglemmelig sværvægts sødsuppe-primitivo fra Italiens sydlige hæl, som vil glæde fra første glas, indtil man opdager den lette eftersmag og sødmen. Men en flot, tung flaske! Kommer fra Irma's gamle leverandør Botter øst for Venedig. 

Fonterutoli "nr 10", Toscana... 75,-,

Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11

En unik (90% merlot) vin, som nærmest er et spejlbillede på Riserva Ser Lapo (som er 90% sangiovese -og markant dyrere). Begge fra fornemme Mazzei i Chianti Classico. Lagret et år i små franske egefade. Jeg fandt 2017 og 2018 meget flot, men har ikke smagt den det seneste år. Måske lidt ung, men vent en vin med overdådig frugt og fast, saftig smag. 

Epicuro "Z" rød/hvid... 50,-

rød Zinfandel + organisk, hvid Fiano, Puglia

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11Rød zinfandel er god: sød bærfrugt + krydret styrke. Fås også som økologisk, som ere lidt mindre voldsom i alkohol (14,5), nok bedre for det! 
Den hvide laves på Fiano, en god drue, bedst kendt fra Campania omkring Napoli. Denne fra Puglia er bedre køb, nydelig aroma af blomst og pære, fyldig, med fin lille syre. Epicuro laves af huset Femar i Lazio ved Rom. 

Fontanafredda barbera eller chardonnay.... 59,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11

Jeg holder mest af den røde barbera (Alba), som har rig frugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde. År efter år en herlig vin, som er perfekt match til solide gryderetter og andet godt. 2019 får 88p af Spectator, og den aktuelle 2021 er formentlig lige så god. Formentlig identisk med Raimondo, som sælges i USA. 
      Hvid chardonnay (Langhe) har ingen eg, men god aroma, sprødhed og stil. Ikke helt så overbevisende som den røde, men indbydende og frisk. 2020 fik 5* + bedste køb/Ekstrabladet, 2019 fik 89p/Spectator. I dag årgang måske 2022 -og det skal du ikke være ked af. Druerne købes formentlig ind i Langhe, dvs. Barolo og omegn. 

Losada "mencia", Bierzo... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil torsdag 30/11

2019. Jeg holder meget af mencia, en ret ny stjerne blandt Spaniens druetyper, som giver en vin så langt fra de tunge, solmættede (ofte lidt trættende) sværvægtere, Spanien er kendt for! Vinen kan ligne en Beaujolais med mere kød og styrke (14,5%). Set i 2019 med 5* og godt køb fra Rydberg (forfatter til Spansk Vin) + 91p/Guía Peñin.
      Overdådig aroma, moden, men med mineraler, sød frugt og endog blomst -middel fylde, afrundet, lang, men med friskhed i nydelig lille syre. Nydes nu -evt til tapas, kalveculotte o.l. Vinen er moden nu, hvor den unge frugt er blevet til bouquet -servér ved ca. 18 grader.  
      Druen trives i det relativt kølige Bierzo (vi er ikke langt fra Sct. Jacobs grav i Compostela i det våde, kølige Galicien). Losada er en glimrende privat vingård med gamle vinstokke og en ung, begavet vinmager.

    Til samme pris Pagos des Rey "409" Ribera del Duero (79, 3-4*), typisk standardvin fra giganthus.  

Gigondas "Roc des Dentelles"...  119,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 30/11

Set i 2020. Gabriel Meffre leverede i mange år Irma's "Plan de Dieu", en daglig Rhône + Vaudieu fra Châteauneuf, begge tappet på Vallensbækvej i Brøndby. Disse vine er væk, Meffre ligger stadig på samme adresse i Gigondas, og vinen fra hjembyen er mere end ok. 
    2020 er mindst lige så god som ældre år. 2019 fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet og den almindelige Meffre fik 91-93p/WineAdvocate. En afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset.

"L" Laroche, chardonnay eller pinot noir... 50,-

Godt KØB + *** (3/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11

Sydfrankrig. I 2009 fusionerede Laroche i Bourgogne med giganten Jeanjean, et af de største huse i Languedoc, men bevarede en vis selvstædighed. Vine som disse er dog tappet i Languedoc (formentlig i Jeanjeans kælder). Men jeg kan lide vinene, som har god frugt og friskhed, hvid med nydelig aroma (næsten elegant), rød pæn frugt og ren smag (men kun smagt én gang). 

Riesling Altenberg, Alsace Grand Cru...  89,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11

Grands Chais de France (GCF) blev en gigant på ofte ringe Alsace og billigvin (JP Chenet), hvor etiketten var bedre end vinen. I dag har huset også gode vine.
     Der er (mindst!) 3 "Gamle Bjerg" i Alsace, dette er 29 hektar blid skråning ca. 20 km stik vest for Strasbourg, som dog ikke hører til de bedste grands crus. En ældre årgang fik 93p af Vinbladet med ordene:  "Rig duft, mineralsk med æble, fin røget tone. Fyldig smag". 

Hardy "V.R.", rød/hvid... 30,- 

Rød shiraz og cabernet-sauvignon, hvid chardonnay, Australia (tappet i England)
Godt KØB + ** (2/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11
VR står for Varietal Range, dvs ikke blends, men én druetype. Behagesyge vine, som ikke gør fortræd, men slet ikke begejstrer. De røde er helt ok -og topkøb til denne pris. Smagt meget få gange. 

Flaxbourne sauvignon blanc ... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11

Marlborough, New Zealand. Så god som den fra de store huse med fancy etiketter. Ikke helt top, men god frugt og friskhed, tør, men med frugtsødme, der får den rige aroma helt frem i næsen! God til sushi eller en salat. 

      New Zealand domineres helt af 2 giganter (Constellation med bl.a. Selaks, Kim Crawford osv osv) og franske Pernod-Ricard, der sælger som Brancott, Montana mv.
      Flaxbourne har navn efter fårefarm, som blev købt af Peter Yealand. Huset er i dag ejet af elektricitetsgigant og har forresten kvindelig chefvinmager af dansk oprindelse. Vinen er tappet i Belgien, ikke på vingården, men er faktisk ganske god. 

Celeste, Ribera del Duero Crianza... 89,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11

Set i 2019/20. Torres er et af Spaniens 2-3 største huse, men det meste er Sangre de Toro, Coronas og andre (+ brandy!). En god vin fra højt liggende vingård i Ribera ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, indbydende frugt, pænt dyb, afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavet. Vinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen", der leverer denne vin. 2016 fik 93p/JamesSuckling, andre ligger omkring 90p. 

Rozes 10 år tawny Port... 99,-

Godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11

Rozès laver mig bekendt kun én 10 års tawny, er denne vin nok identisk med forrige års ”JulePort”. En god tawny, ikke stor. Den smager ikke som klassisk 10-årig, men har dog fine nuancer i duft med lidt nød og frugt, til den søde side. Giv den lidt tid på flaske. 5* + godt køb fra Rydberg i Spritnyt. 

    Men jeg drikker lige så gerne denne som Pocas 2012 Port (139, 4*). 

Famous Grouse Whisky... 89,-

Godt KØB + *** (3/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 30/11

Der er 3-4 "slave" whiskies, der er  LIDT bedre end andre, bl.a. Teacher's, Ballantine's -og Famous Grouse. De er afrundede og frugtige, men uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge en del blends -og igen ikke for sprittede til ikke at drikke ren89p/Whisky Advocate. 
    Brugsen tilbyder også den populære Lysholm Linie Akvavit (99, 3*), som jeg ofte ser til 130-140 kr.