Søg i 1200 opslag:

20/11/2023

God sydafrikaner til ingen penge, men vil gerne også købe dyr vin!

Endnu en uge, hvor Brugsen tilbyder utrolig flot vin til næsten ingen penge. Men... hvad med topkøb til dig, der vil give lidt mere for vinen? 

Hvornår har Brugsen sidst budt på god Bourgogne, en stor Roussillon eller topvin fra Portugal eller Australien? Og hvornår kommer Clos de los Siete over fra Irma?  

    Men jeg skal da ikke klage over Title Deed (33,17 v 6), som leverer en blid sydafrikansk Bordeaux-kopi til ingen penge. Eller en Bourgogne-kopi fra Sydfrankrig (49) som Dissenay (endnu en ex-Irma vin). 

    For hvad med superkøb til 100 kr? Eller 200? Der er masser at få på vingårdene, der har mistet kunder i løber af Corona-årene. 

    Men jeg kan lide californiske Odd Lot, en sjov vin på 2 "petite" druer -sirah og verdot. Og også     Trivento -både rød og hvid (50) og den flotte Gran Coronas (79).

    Brugsen har rigtig mange gode køb -her er blot nævnt de mest interessante! 

Bedste KØB: Spier "Title Deed" - Trivento Reserve rød/hvid - Gran Coronas cabernet-sauvignon - Faustino V Rioja 
Godt KØB: Cuvée Dissenay rød/hvid/rosé - Spier "Red Note" - Odd Lot petite sirah/verdot - 

Why Not? rød/hvid - Mud House Marlborough sauvignon - Bushmill Whiskey - Chivas 12 år whisky

uge47/2023

Spier "Title Deed", kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

Spier's polerede, kommercielle sydafrikanere er mest tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra. Denne er en blid Bordeaux-blanding med lidt mere dybde end den mere daglige Signature. Utrolig meget vin til 33 kr! 

       Kraftig, med ganske nydelig frugt med bær og krydderi, middel længde med lidt syre. Vinen er et typisk Bordeaux-blend med merlot dominans + cabernet, malbec og petit verdot.  Den hævdes at være lagret 13-17 måneder i eg, lidt for utroligt til så lav pris.
      Etiketten er domineret af en bid af dokumentet, der viser, at Spier er grundlagt 1692. Tappet af Globus Vin. 
Vil du ikke købe 6, er Spier Red Note (35, 3*) også excellent køb. 

Cuvée Dissenay rød/hvid/rosé... 49,-

rød pinot noir, hvid chardonnay, rosé, Sydfrankrig
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

Det bedste er næsten den klassisk smukke etiket, der har lånt en del fra Louis Latour -og druerne stammer også fra Bourgogne, selvom der i dag formentlig gror endnu mere i Languedoc. En god del af Latour's vin kommer forresten også fra Sydfrankrig. Leverandøren LGI er mere marketing end vin, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne. 
     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til samme eller højere pris! Rosé ikke smagt, nok tør, diskret aroma, lidt krydderi. 5* i Vinavisen. 

Trivento Reserve rød/hvid.... 50,-

rød Malbec, hvid malbec eller chardonnay, Argentina
Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

Trivento er den argentinske gren af Chile's Concha & Toro. Navnet -"Tre Vinde"- har den efter husets første vingård. Vinene er rigtig gode på en moderne kommerciel vis. 
Den røde malbec er en klassiker, fuld af bærfrugt (kirsebær, blåbær) og krydderi. Middel til stor fylde, pænt lang og rund, med fine tanniner, der giver balancen. Kun lidt eg -20% af vinen lagrer 6 måneder i eg. 2020 fik 91p/Tim Atkin, 90p/Falstaff, mens 2019 fik 90p/Decanter. 
    Den hvide chardonnay er ok uden at være prangende. Hvid malbec laves på de sorte druer, hvor skallen -med farven- fjernes før en lang, kølige gæring. Tør, ganske frisk og aromatisk, fyldig med diskret syre bagved. En specialitet, jeg ikke har set hos andre huse.

Odd Lot petite sirah-petit verdot... 79,-

Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

Set i 2019, California. Etiketten signalerer sødsuppevin, men vinen er helt anderledes. Meget mørk, kraftig, fast, lidt ung duft med blomme og mørk frugt, alligevel afrundet og lang. Begge druer er kendt for at levere syre, men vinen er faktisk ganske indbydende. Den aldrende 2017 fik lidt overdrevet 95p/Decanter. 
      Vine kan, som politikere, blive "odd bedfellows", som den poppede etiket antyder.  Et mix af petite sirah kendes mest fra Rhone-blends, mens petit verdot er en slags super-cabernet i Médoc, som har bredt sig til områder med lunt klima, som Alicante (Spanien), Australien -og California, og her er Monterey hvor Scheid har sit store domæne, endda i den køligere ende. 

      De første tapninger havde kun 20% verdot, men denne har mere (måske 1/3?). Den "lille" sirah er ikke syrah, men hr Durif's krydsning af syrah med den lidet kendte drue peloursin. Den kendes i Frankrig som durif efter sin opfinder. 

Gran Coronas cabernet-sauvignon... 79,-

Set i 2015/16, Reserva, Penedès, 
Bedste KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

GRAN må være en perfekt vin til jul! Mørk, fyldig, pænt lang, blød smag med masser af frugt, lidt urt og krydderi- perfekt til kraftige retter inkl. juleanden. 2019 fik 91p/WineEnthusiast, mens 2018 fik 5* + godt køb af Rydberg, der (også) er ekspert i spansk vin.  
     Den første 1970 Gran Coronas vandt  Gault-Millau's vinøse Olympiade i 1978. Eksperten Christian Millau meldte forfald til den historiske 1976 smagning i Paris og lod derfor sit magasin Gault-Millau lave en ny smagning, hvor de franske vine kunne tage revanche. Det gjorde de, sådan da -bortset fra at Gran Coronas cabernet 1970 slog Latour 1970 i cabernet-smagningen! Den originale Gran 1970 er i dag opgraderet til Mas La Plana, men Gran Coronas er stadig en blød, kraftig Bordeaux-type! 90% cabernet-sauvignon og 10% tempranillo med lang maceration og et år i små egefade. 

    Coop tilbyder også Coronas (50, 3*), ok, men lidt for dyr. 

Faustino V, Rioja Reserva... 49,-*

*: kræver Coop-app, fås også som hvid og rosé (3*)

Bedste KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015 (89p fra bl.a. Peñin og Atkin) og koster 70-80 kr i Spanien. Du kan også få hvid, som ikke har gjort indtryk på mig, mens rosé er ok uden at kunne matche den røde.. 
   Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og VII og IX, som ikke har fået eg. 
       Faustino Martinez leverer næsten hver 3. flaske reserva i Rioja.  Foto: Julio Faustino, der døde 20. oktober forrige år 87 år gammel, gjorde det familieejede hus til et af de store i Rioja og unikt ved, at næsten al vin kommer fra egne 650 hektar vinmarker omkring Oyon og Laguardia i Alavesa, for mange det bedste område i Rioja. 

Why Not? rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

rød og organic negroamaro zinfandel, hvid pinot grigio, Italien 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november

Helt ok vine fra sydligste Italien tappet af hus nær Garda i nord. Tror ikke der sælges én flaske til normalpris 129?  
      Rød er primitivo (under alias zinfandel) + negroamaro. Den økologiske har "kun" 14,5% alkohol (15% i den normale) fik i 2019 92p af 5StarWines: "A California influenced blend, a really big wine in terms of fruit weight and body. Very sweet berry notes, seemingly from a proportion of dried Primitivo grapes in an appassimento style. Very full, with big but smooth tannins, integrated oak notes and a fruity finish". I dag ses 2021. Den "normale" er en sværvægter, hvor 15% alkohol giver et sødt indtryk i duft og smag. 
      Den hvide er en typisk anonym, men ganske behagelig grigio fra Venedig regionen med let sødme (10g/l). 

Mud House, Marlborough sauvignon blanc... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november (tappet i England)

Hyld og tropisk frugt, fyldig og sprød typisk Marlborough sauvignon, som du kan lide eller lade være. Nydes ung og kølig, gerne til asiatisk inspireret mad. Både 2022 og 21 fik 89p/NewZealandRater, mens 2021 lidt gavmildt fik 92p/Falstaff. 
      Har kun smagt "Mud" 2 gange, men huset ejes af Accolade og deler adresse og kælder med Waipara Hills (vinene ligner også kraftigt!). Og den har en "officiel" pris på 169 og et "supertilbud" på 100. Huset ligger i selve Marlborough og skal have en vis selvstændighed fra resten af Accolade. 

Bushmill's Irish Whiskey... 99,-

Godt  KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 3.november

Hvid Bush står til 162 hos min lokale whiskey pusher, så ok pris og dram..       
 
Bushmill er harmløs på den bedst tænkelige måde -blød og frugtig, med alkohol skjult bag lille sødme. Den er 3-dobbelt destilleret til samme lette smag som Jameson, som jeg dog marginalt foretrækker. 86p fra WhiskyAdvocate og ordene: "Who wouldn’t love this?".
      Bushmill's ligger en times kørsel nord for Belfast ud mod Atlanterhavet (faktisk stik syd for Islay, som dog er af en helt anden type) og var i mange år det eneste destilleri i Nordirland. Efter en periode i samme ejerskab som Jameson blev det solgt til Diageo, som solgte det i 2005 til tequila-kongen Cuervo. 

Chivas Regal "12 år" Whisky.. 149,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.november
I min ungdom var Chivas den dyre whisky -sådan er det ikke længere, men 149 er typisk duty-free pris! En vellagret, let til middelfyldig dram med meget aroma og blød, lang smag med lidt sødme. Johnie Walker Black er mere min smag, men seriøse Tastings gav Chivas 91p i 2019.