Søg i 1200 opslag:

20/11/2023

Herlig hvid italiensk i Meny

Vi ser alt for lidt Friuli i Danmark, så Meny's hvide Borgo Conventi vine bør smages af alle -så det er godt, at den fås til en meget rimelig pris. 

Men ellers er det en middeluge for Meny med Donnaluce (89,95), endnu en hvid italiener -fra Rom- samt en ganske ok, lidet kendt Champagne Moussé til lav pris (169,95) samt en god crémant Lugny (89,95). Samt Penfold's Max's (99,95), en hyldest til skaberen af Grange Bin 95. 

    Men sjovest er nok Borgo Conventi (79,95), to rigtig gode hvidvine fra Isonzo, en privat vingård i god del af Friuli tæt på grænsen til Slovenien. 

Bedste KØB: -
Godt KØB:
 Borgo Conventi Friuli hvid - Volpi "Donnaluce" - Penfold's Max's rød/hvid - 

Champagne Claude Moussé - Cave de Lugny Crémant

uge47/2023

Borgo Conventi Friuli hvid... 79,95
2021 Isonzo, sauvignon blanc eller chardonnay, Italien
Godt KØB + ***** (5/5)Shop.Meny, indtil torsdag 23.november

Friuli øst for Venedig er et stort område med masser af vin fra det jævne (Grave) til sublime. De bedste laves nær grænsen til Slovenien, og her ligger det lille Isonzo ligger ved Gorizia tæt på grænsen. Ofte bedst rød, men Borgo Conventi leverer alligevel flot hvid fra eget domæne. 
      Sauvignon er elegant og frisk med fine syrer og ren aromachardonnay har god friskhed for denne drue, med ren aroma og god stil
      Vingården er et gammelt kloster, hvor familien Folonari fra 2001 opbyggede et fint ry for kvalitet. I 2019 blev vingården købt af Villa Sandi, en af prosecco-giganterne. Spændende om kvaliteten vil holde. Skulle du komme til Trieste øst for Venedig, er vingården et besøg værd. Se evt denne lille film! 

Volpi "Donnaluce", Lazio... 89,95

***** (5/5), Shop.Meny, indtil torsdag 23.november

Set i 2021. Der er en broche på etiketten, og denne fine vin fra Rom skal være lavet specielt til kvinder. Hmmm, håber vi andre også må smage! 
    Vinen kan kaldes en super-Frascati, selvom navnet ikke bruges. Vinen gror på Frascati's vulkanske bakker og er på samme malvasia drue + lidt chardonnay og greco. En kold gæring og en snert lagring i eg giver en overdådig, tør hvid vin med indbydende frugt med en vis elegance i eftersmagen. 
      Jeg foretrækker nok den unge 2021, men kan stadig drikke 2019 (90p/Spectator) eller 2020 (5*/Bibenda). 

Penfold's Max's rød/hvid...  99,95

2019 shiraz-cabernet eller chardonnay, Australia

Godt KØB + ***** (5/5)Shop.Meny, indtil torsdag 23.november

En rimeligt værdig hyldest til Max Schubert, som stort set egenhændigt har æren af, at Australien i dag laver god rødvin! Sådan! Før ham leverede Down Under Portvin og Sherry typer, så det vakte opsigt og forargelse, da han for 80 år siden præsenterede den første bordvin med ambitioner Den blev også rakket ned. Penfold's ville have ham til at stoppe, men han fortsatte. Og få år efter ville de have ham til at fortsætte. Gudskelov! 

    Rødvinen er rigtig god og klassisk fast, kraftig vin med krydret duft og rimelig koncentration. God nu, nok bedre om 1-2 år. Med rette 94p/WineEnthusiast. Et par klasser over den velkendte Koonunga Hill. Den hvide er fra kølige Adelaide Hills og ser en del eg. Den aktuelle 2019 skal nydes nu. 

Champagne Claude Moussé... 169,95

brut (tør) eller demi-sec (sød) 

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 23.november

Jeg har kørt gennem den lille flække, Monthelon ved Pierry syd for Épernay, men aldrig set dette lille domæne med 8 hektar fordelt på ikke mindre end 40 parceller i 9 forskellige landsbyer, dog mest omkring Monthelon.   
      Familien har ejet det gennem 5 generationer og begyndte at sælge deres vin i 1970. 
      Denne vin er Tradition, husets unge vin, lavet af 75% af den sorte drue, pinot meunier, som passer godt til den lidt tunge, kølige jord omkring Moussy og Monthelon + 25% chardonnay. Da skallerne fjernes før gæring, bliver vinen hvid. Den tappes med lidt gær og får sit brus på flaske, hvor den lagrer indtil degorgering. 
     Har desværre ikke smagt vinen, men forvent en frugtig (lidt æble), ret enkel, middelfyldig Champagne med fint mousse og frugtig eftersmag. 

Cave de Lugny Crémant.. 89,95

Bourgogne Brut Blanc de Blancs, 

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 23.november

Et mere end ok Champagne-alternativ... Positiv frugt af chardonnay og lidt lagring, fine bobler, re smag med kun en snert sødme til sidst. Lugny's crémant kommer- modsat de andre- fra egne marker, og det betyder i reglen bedre druer. Og Lugny er en god lille by i Bourgogne lidt nord for Mâcon.

Dr Loosen Riesling Mosel, kr/fl v 3: 70,-

3 fl. 210, **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 23.november

Loosens riesling er fra Mosel modsat den fra Dr Pauly, nabo i samme skønne Bernkastel, som henter sin Noble Riesling riesling i Rheinhessen, hvor vin og druer er noget billigere.  
     En lys og let vin med rig aroma af blomst, sprød og frisk med sødmen balanceret af fast syre. Årgang 2020 og 21 er ikke smagt -hverken af mig eller kritikerne- men 2019 får 88p/Spectator og 89p/WineEnthusiast. 
      Dr Ernst Loosen var med sin "Dr L Riesling" pioner for salg af druevine. Dr L kommer ikke fra domænet (100.000 flasker fordelt 30+ vine). Faktisk sælges 10 gange så meget alene af Dr L -og alene til USA! Tyskland køber også en sjat (som også Danmark). Dr L laves af druer eller vin købt ind fra andre vingårde.