Søg i 1200 opslag:

28/11/2023

Discount: Herlig Chile vin på 4 druer

Endnu en uge, hvor discount kæderne har svært ved at følge med de bedste tilbud fra de "rigtige" supermarkeder. Netto er vinøst marginalt et bedre besøg end Rema1000 og Coop365, bl.a. med Montgras' fine Quatro til blot 45. 

Quatro (45) er en dejlig vin at drikke. Begge er blends af hele 4 druetyper i en klassisk fransk stil -tilsat det mere stabile klima i de køligere dele af Chile. 

    Netto har også 2 rigtig gode køb i whisky -den 12-årige Chivas til 149 og Talisker Single Malt fra Skye øen (189). 

    Rema1000 tilbyder Carolina fra CHile, hvor Assemblage (59) nok er bedst, mens That's Why (55) blegner lidt, når du kan få Epicuto Zinfandel til 50 i Brugsen. 

Bedste KØB: Montgras ”Quatro” rød/hvid 
Godt KØB: Tanunda ”Triathlon” - Silvano Piacentini Ripasso - Vidal-Fleury Rhone - Selaks sauvignon blanc - 
Radio Boka rød/hvid/rosé - Carolina Gran Reserva rød/hvid - Gray Fox rød/hvid -  le Bon Negociant rød/hvid/rosé - That’s Why rød/hvid - Chivas Regal 12 år whisky - Talisker Skye malt whisky 

uge48/2023

Montgras "Quatro" rød/hvid... 45,-

Bedste KØB + **** (4/5)Netto, indtil fredag 1.december

Quatro er (som navnet antyder) er et mix af 4 druer. Første årgang af vinen var 1998, og vinen er bedre end nogensinde. Vinen var tæt på topkøb til 55 (i Bilka i oktober).
     Rødvin af Bordeaux-typen (80% cabernet sauvignon, carménère og malbec) + 20% syrah. Mørk, kraftig, blød, åben frugt i næsen. En udadvendt vin med frugt, fylde og pænt lang. Nye år har fået meget ros (2021 91p, 2020 90p/Descorchados). 
    Den hvide er næsten bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier,  sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma, ren og afrundet eftersmag -en herlig vin alene eller med mad.


Tanunda "Triathlon"... 50,-

Godt KØB + *** (3/5)Netto, indtil fredag 1.december

Tanunda's basis chardonnay er for banal til mig. Den røde Triathlon er bedre. Blend af 3 druer (derfor navnet Triathlon). 
     Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
    Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 

Silvano Piacentini Ripasso... 60,-

Godt KØB + *** (3/5)Netto, indtil fredag 1.december

Foretrækker denne middelfyldige, tørre, frugtige Ripasso for en svulmende Rubens'agtig amarone med Rubens'agtig styrke. En ganske udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 

Cotes du Rhone, Vidal-Fleury rød/hvid... 59,-

Godt KØB + *** (3/5)Netto, indtil fredag 1.december

Rød er med 2019-20 mere frugtig end før-og så er vinen et godt køb med rund fylde og blid eftersmag præget af modne druer. 2021 må være på vej, også helt ok.

     Den hvide er viognier + hvid grenache, lagret sur lie. 2021 ikke smagt (håber på 2022, da vinen skal nydes ung), men burde være frugtig med blomst, tør og frisk 

     Elsker denne klassiske etiket fra historisk (1781) hus i Côte Rôtie. En ung Guigal begyndte sit arbejdsliv her, siden gik han solo, fik succes -og købte sin egen arbejdsplads. I dag bruges mærket til sekunda vine fra Guigal (men ofte er denne Rhone lige så god!). 

Selaks sauvignon, New Zealand...  59,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 1.december

Fa Sydøen generelt, ikke længere selve Marlborough, så bestemt ikke topkøb. Sauvignon med sprød friskhed og nydelig aroma. 
    At jeg smagte Selaks så tidligt som i 1980erne, fortæller meget om min alder!
       I "min" tid var huset meget lille, specialiseret i müller-thurgau og havde aldrig hørt om sauvignon! Tilmed er huset endnu ældre, grundlagt så langt tilbage som 1934 af Marino Selak, søn af indvandrer fra Kroatien. I dag er fokus landets vinstok nr ét, sauvignon (som laves af Crawford). 
     Vinene er korrekte uden at imponere -omtrent som Kim Crawford, som har samme ejer (og ligner Selaks i alt undtagen pris). 

Radio Boka rød/hvid/rosé... 30,- 
rød tempranillo, hvid verdejo, rosé tempranillo/bobal, Spanien 
Godt KØB + ** (2/5), Coop365, indtil onsdag 29.november
”Radioen” er enkel spansk landvin til en rimelig pris. Den hvide verdejo er nok bedst med sin aroma af æble og fersken og pæne syre, som afrundes af 6,8 g/l restsødme. Druen er kendt fra Rueda, men gror her i det store Mancha område. 2022 fik 87p/Guía Peñin. 
      Der er mere sødme i den røde tempranillo (11,6 g/l), men den får alligevel 87p/Peñin i årgang 2019. Rosé ikke smagt, men burde være frugtig og uden for meget sødme (5,6 g/l).
      Mærket er et af de mest solgte fra danske-ejede Hammeken i Spanien og får nydelige ratings. Men de har alle en lille sødme, som nok generer mig mere end andre (især i den røde). 
Gray Fox, zinfandel eller chardonnay... 35,-
California, godt KØB + ** (3/5), Coop365, indtil onsdag 29.november
Har aldrig gidet købe denne vin, som kommer fra et mig ubekendt hus, Wine Group. Kan meget godt lide udstyret, som nok skal få denne (formentlig!) bløde, kedsommeligt krydrede rødvin og den tørre, men bløde hvide til at sælge bedre.
Carolina Gran Reserva, rød/hvid... 59,- 
Rød cabernet-sauvignon og Assemblage malbec/cabernet, hvid sauvignon, Chile
Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 2.december
Vinen er steget 10 kr siden sidste tilbud og derfor ikke så godt køb (måske en følge af høsten i 2023, som var præget af tørke og skovbrande). 
    En  klasse over den almindelige Carolina, med lidt eg, typisk lagret 8 måneder. Begge røde fra  Cauquenes i Maule. 
    Assemblage (80% malbec, 20% cabernet, uden kunstvanding). Ganske stærk, men ret blid, åben kødfuld duft med let krydderi, pænt lang. Flot nu, nok bedre om 1-2 år. 5* i Vinavisen jan-23. Cabernet er lidt mere urtet, men også rigtig god, ret fast i smagen, så et år mere vil gavne vinen.  
    Den hvide sauvignon er god, men ikke top. 90p/Descorchados. 
That’s Why rød/hvid... 55,- 
rød Cabernet-Zinfandel eller Organic Puglia, hvid Sicilia
Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 2.december
Contri Spumanti nær Garda er som navnet antyder kendt for (billigt) brus. I Danmark ses vi mest  friskfyr’agtige designer vine som ”Why Not?” (Brugsen), ”Perchè No” (Why Not på italiensk). 
    Så derfor også ”That’s Why!” -alle baseret på primitivo. Også hentet i Italiens hæl og laves med sofistikeret kølig gæring og lagring sur lie. Primitivo (med navnet zinfandel) suppleret med den sent modnende cabernet (modsat Why Not’s negroamaro), og dette blend er en blød, fyldig succes. 
     Den hvide er fra Sicilien og ikke smagt. Laguna er et blend af flere druer, måske især (billig) cataratto med chardonnay. 
le Bon Negociant rød/hvid/rosé... 55,-
rød pinot noir, hvid chardonnay eller sauvignon, rosé, Sydfrankrig
Godt KØB + ***  (3/5), Rema1000, indtil lørdag 2.december
”Milde pleasere” i den lette ende. Skovenborg fra Vinbladet.dk giver (03/23) både pinot og chardonnay 4*: ”Delikat duft af fersken og ristede nødder, generøs gul stenfrugt plus et velafbalanceret fadpræg. Glimrende sydfransk Chardonnay.” Den røde ligner en del andre sydfranske Bourgogne-typer, dvs. hindbær i næse og smag, middel fylde, let syre, nydelig friskhed. Fås nu også som hid sauvignon (kunne være god) og rosé. Alle har fået for mig noget overdrevet 92p (!) er gavmilde smagesider.
      ”Den gode Købmand” er et mærke fra kooperativ nær Carcassonne (og designer med kærlighed til etiketter fra gode domæner). 

    Rema1000 tilbyder også god Port på 50cl flasker (99, 4*, 50cl). Desværre ikke topkøb -svarer til 150 kr for 75cl. Og Terras de Grifo 10 års hvid eller 2014 Colheita er ikke så god som Offley 2004 Port (i sidste uge 99 -for 75cl!). 

Chivas Regal ”12 år” Whisky.. 149,-
Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 1.december
I min ungdom var Chivas den dyre whisky -sådan er det ikke længere, men 149 er typisk duty-free pris! En vellagret, let til middelfyldig dram med meget aroma og blød, lang smag med lidt sødme. Johnie Walker Black er mere min smag, men seriøse Tastings gav Chivas 91p i 2019. Fås også i Bilka, Føtex og Brugsen (159-169). 
Talisker ”Skye” Single Malt Whisky... 189,-
**** (4/5), Netto, indtil fredag 1.december
Set i foråret til 169, så ikke topkøb. En yngre og blidere udgave af den flotte 10-årige Talisker. Dvs. mindre medicin og tørv, men stadig masser af aroma og styrke (45,8%). 
      Talisker er det eneste destilleri på den barske ø Skye ud for Skotlands nordvestlige kyst. Der går i dag en bro til den vilde ø, som byder på nogle af de smukkeste bjergområder i Skotland. 
     Den velkendte Drambuie (whisky, honning mv) blev skabt af en skotsk prins på Skye i 1745 og har tilnavnet ”Spirit of Isle of Skye”. 
Lysholm Linie Aquavit... 99,- 
*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 2.december + Coop indtil torsdag 30/11
Ikke min smag i snaps, men andre er begejstrede (bl.a. WineEnthusiast, som i 2016 gavmildt gav den 95p! Hmm). En mild snaps med lidt karamel i næsen,  
vanilje og en blid smag, hvor man dog fornemmer alkohol i smagen. Bedre end jeg husker den, men ingen match for rød Aalborg og O.P. Anderson (og slet ikke 160 værd, som mange forlanger).  
      Den laves i Norge på samme fabrik som Rød Aalborg og Gl Dansk Bitter Dram (knap så dansk, ak ja!). Herefter hældes den på egefade brugt til Sherry og sendt med skib til Australien og retur, så den når at passere Ækvator -
Linien- 2 gange.