Søg i 1200 opslag:

23/11/2023

Black Week: god Rhone og sjælden Chile!

Der ER penge at pare på Black Friday! Her slides plastikkortene af alle de penge, du bruger på at spare. Forretningerne skal tømme lageret for at få plads til julevarer. 

Der er penge at spare på vin, men mange tilbud, jeg har set på vin, har alle været groft sagt "fup-tilbud", købt til lejligheden.  
Herunder de seneste tilbud, jeg har set -fra MegaVin.dk, en Kvickly i Odder, som sender vin til hele landet -ofte partivine, her dog mest fra Coop, som må siges at have et meget stort lager i disse måneder, med Irma lukninger hver anden dag.     
Både Lirac, Houghton, Kaefferkopf Alsace og Carolina's Assemblage er topkøb.
    Men oftest skal ofte ind i butikken for at se de "rigtige" BlackFriday tilbud -små partier vin, der har fyldt op på lageret fra sommer (eller sidste forår), som ofte er fyldt ned i rodekasserne eller på en palle. 

Lirac "les Grands Cyprès", kr/fl v 6: 44,44

Bedste KØB + **** (4/5), MegaVin.dk, partivare
2021 Cru du Rhone. Lirac har æren af efter Chateauneuf at være nr 2 ”rød Cru” i det sydlige Rhone længe før Gigondas, Vacqueyras og de andre. Grenache og syrah vinstokke gror delvis på rullesten. 

      Meget flot med meget rig frugt i næsen, solid fylde og styrke, men får lidt friskhed fra en god mineralitet -flot ung, formentlig bedre om et år eller to. Egnet til krydrede retter. Server kælderkold. 

      Tappet af Meffre i Gigondas, et af de store huse i det sydlige Rhône med rimeligt gode vine. 
      FotoLirac er nabo til Tavel og fik Cru-status samtidig (1947). Oprindelig nok mest kendt for pink (og populær, når Tavel blev for dyr). Men i dag ses mest røde fra den fine lille landsby.  

Carolina "Assemblage", kr/fl v 6: 45,- 

Bedste KØB + **** (4/5), MegaVin.dk, partivare
2018. En af Carolina's bedre vine, som mest ses i Rema1000! Assemblage "Special Edition" er især malbec fra Cauquenes i Maule, uden kunstvanding, med 8 måneder i eg. Ganske stærk, men ret blid. Normalprisen 99 er måske i overkanten, men den er svær at slå til 45!  Skal have fået 91p/WineEnthusiast. 

Gewurztraminer Kaefferkopf, kr/fl v 6: 77,77

Bedste KØB + **** (4/5), MegaVin.dk, partivare
2022 Alsace Grand Cru, økologisk. Ikke smagt, men Biecher er normalt ret middelmådig. Men denne bør være bedre, økologisk og fra Grand Cru, som Biecher har interesse i. En vin med rig rosen- og krydderaroma, fyldig, måske lidt sød, men med vis syre. Ung og frisk til asiatisk og sushi. 

Houghton "Heritage", kr/fl v 6: 39,95
Bedste KØB + *** (3/5), MegaVin.dk, partivare

En sjælden gæst fra Western Australia, som leverer god vin, men slet ikke i samme mængder som langt mod øst omkring Adelaide. Og forresten er vinen en rigtig god historie -og godt køb.       
      Den røde er klassisk cabernet/shiraz blend i den blødere stil, indbydende og afrundet. 
       Houghton ligger ret tæt på hovedstaden Perth og er et  af de ældste vinhuse (1836) i Western Australia og blev oprindelig grundlagt af 3 militærofficerer, udstationeret i Indien! Højeste rang havde oberstløjtnant Houghton, så han navn lagde navn til vingården. Han besøgte dog først huset i 1859, da det blev solgt til dr Ferguson, som også lavede den første vin (110 liter!).       
      I 1976 blev Houghton købt af Hardy og indgik sammen med dette firma i Accolade gruppen (Mondavi og andre). I 2019 blev huset købt fri og har i dag lokale ejere.       
     Huset har måske pga afstand til Adelaide altid haft en vis selvbestemmelse og har kun haft lokale vinmagere -blot 14 i løbet af de sidste 180 år. Courtney Treacher (foto) kom til vingården i 2004 som medhjælper. Siden 2020 har hun været senior vinmager. 

Cesari "Rajo" Valpolicella, kr/fl v 6: 79,- 

Godt KØB + **** (4/5), MegaVin.dk, partivare
2019 Classico. En ganske klassisk og meget lækker Valpolicella med overdådig frugt og middel fylde -ganske langt fra Amarone og en lige stor nydelse. 2019 er moden nu. Noirmalpris 149 er lidt høj, synes jeg. Rajo skal være særlig skråning. 

     Cesari er ny hos Coop, et historisk hus, som generelt har gode vine. Huset var i 70erne forresten det første, som solgte deres Amarone til alle 5 kontinenter! Siden 2014 er huset kontrolleret af CaViRo, som omfatter kooperativer og mindre huse i hele Italien. Huset er det største i Italien med 37.000 hektar vin og eksporterer til 80 lande. En god del er Lambrusco, men vi kender også den gode kælder Leonardo da Vinci. Cesari drives dog selvstændigt og har 100 hektar vin, hvor Bosan, Il Bosco (Amarone fås til 299, en helt fair pris) og netop Jèma markerne nok er bedst kendt.  

Lestage 2018, Listrac Médoc, kr/fl v 6: 138,88

***** (5/5), MegaVin.dk, partivare
En god klassisk Médoc fra godt Bourgeois slot, men til denne pris vel ikke topkøb. Men afrundet, fyldig vin med begyndende bouquet. Nok bedre om 1-3 år. Pakket i flot trækasse. 91p/WIneEnthusiast og JamesSuckling.