Søg i 1200 opslag:

01/11/2023

Vin fra hylder tæt på loftet til lav pris!

Der er rigtig gode priser på vine fra de mange hylder tæt på loftet. Coyam er en af Chile's økologiske topvine, som har fået op til 95p af anerkendte kritikere. At få den til 99 er et lille mirakel -akkurat som Cattin's fine Alsace vine eller Yealand's særlige hvide sauvignon reserve.

Kvickly og Superbrugsen må vist være i gang med en (tiltrængt) større oprydning på deres mange hylder, for der er mange vine fra de øvre hylder, der sælges til meget rimelige priser! 

    Dette er del 2 af kædens mange tilbud, som gælder indtil nytår. 

    Coyam (99) har mere fylde, dybde og længde end "lillebror" Novas (49,50 v 2), men denne er faktisk også rigtig god som også Amaluna (89), chilensk brus på Champagne metoden. 

    De hvide er domineret af druen sauvignon -Yealand's Reserve (69) med dansk vinmager er endog bedre end den normale, og en seriøs rival til den fine Pabiot Pouilly Fumé (109), mens Saint Bris er den lidt sjældne hvide sauvignon fra Chablis (99), lidt sjovere end Desvignes Sancerre (129). 

    Færre og færre synes at nyde de stærke drikke, men personligt nyder jeg en Pulteney 12 årig malt whisky (199) eller den klassiske sorte Johnie Walker (159), for slet ikke at nævne Pascal Combeau XO Cognac (229), for mig med lidt mere karakter end den ofte sødlige rom. 

NB: Der er også nye tilbud fra MegaVin i Odder (en særlig Kvickly med egne tilbud, p.t. dog ofte overskudsvin fra Coops lagre). Mere herom i senere opslag. 

Bedste KØB: Coyam Bordeaux-blend øko - Novas rød/hvid - Faustino I Gran Reserva - Cattin Alsace - Cattin Alsace Grand Cru Hatschbourg - Pouilly-Fumé Pabiot - Yealands Reserve sauvignon - 
Godt KØB:
 Barbera d'Asti Ibis - Amaluna sparkling brut - Sauvignon St Bris Moillard - Pavonero Primitivo Manduria - Rozes 10 år Port - Burmester 2005 Colheita Port - Pulteney 12 år Malt Whisky - Johnie Walker 12 år whisky - Pascal Combeau XO Cognac

uge44-52/2023



Coyam Bordeaux-blend, øko...  99,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

Set i 2017/19, Chile. Endnu en gammel Irma vin, en diskret etiket for blend fra det lune Colchagua -62% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet og merlot + petit-verdot + 38% syrah, som lagrer et år i nyere franske egefade. Ret flot, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -moden nu og nok et par år frem
      2019 fik 95p/Descorchados, mens 2017 93p/Vinous og 93p/Tim Atkin. Vinen har en snitpris på Wine-Searcher 171 kr worldwide. Vinen kommer fra Emiliana, den økologiske del af giganten Concha y Toro. 

Novas økologisk, rød/hvid, kr/fl v 6: 49,50

2 fl99, rød Carmenère-cabernet sauvignon, hvid chardonnay, sauvignon

Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

Lillebror til Coyam, også Emiliana, den økologiske gren af Concha y Toro. Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som betyder præcis lige så meget, som huset lægger i det -ikke alder (2020-2022), men kvalitet fra godt område. 
      Cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin -vil have godt af et par år. 
      De 2 hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed. Vinene kommer fra Irma, som også havde den herlige Rhone-kopi syrah-mourvèdre og en god riesling. De kan måske stadig ses på hylderne. 
      Modsat mange i klassen er "appellation" ikke gigantiske Central Valley, men mindre områder, der er bedst til hver drue, dvs. carmenère og cab fra lune Colchagua, de hvide fra kolde områder nær havet. De røde får kold maceration før gæring og minimal lagring i eg inden tapning uden klaring og med kun én filtrering. Produktionen er lille for Concha y Toro-"blot" 200.000 flasker af hver type! 

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

2011. Faustino I står  på vinkortet i "min" lokale restaurant i det spanske til samme pris som Muga Selección Especial (399 i min lokale Bilka, hvor Faustino I er på tilbud til 119). Så Faustino I er et superkøb i Coop. 
.        Faustino I har en dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år. 2011 har fået 93p/Guía Peñin, mens 2010 fik 94p/WineEnthusiast og 90p/Tim Atkin. 


Lidt hvidt (og orange) 

Yealands Reserve sauvignon blanc... 69,-

Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

En af de bedste sauvignon'er fra det fine Yealands, som skal komme fra Seaview i Marlborough. Til 69 svær at slå. 2021 har været valgt til bedste sauvignon på en række show og af det lokale NZ Herald. En vin med overdådig aroma af passionsfrugt, lime og krydderi, tør, fyldig, pænt lang -nydes nu for frugten. 
      Chefvinmager er i dag Natalie Christensen, som er tipoldebarn en dansker, som fulgte i grundlovsfader (senere biskop) Monrads fodspor efter nederlaget i 1864 og tog den lange rejse til New Zealand, hvor de grundlagde kolonien Dannevirke. 
       Natalie har en bachelor i klassisk musik og master i psykologi, for hun kastede sig over vinen og bl.a. lavede albariño i Spanien og sauvignon på andre gode vingårde i New Zealand, før hun i 2018 overtog jobbet som chefvinmager på Yealands. Hun har været valgt som en af de mest indflydelsesrige kvinder i vinens verden af Drinks Business. 


Cattin Alsace, frit valg, v. 2 fl. 69,50

2 fl: 139. Riesling, Pinot Gris eller Pinot Gris "Orange" 

Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

Riesling -en klassisk tør riesling med lidt nerve og sprød friskhed, ikke top, men heller ikke grøn i stilen. 

Pinot Gris: Indbydende neutral og ren aroma, middel fylde trods styrken (13-14%), sprød og ganske frisk, en god madvin. 

Orange vin er hip og posh, men især et fancy navn for en lys rosé, hvor vinen har farve fra kontakt med drueskind. Her er druen 100% pinot gris -hvor skallen er grå (snarere rød). Mosten får 48 timer i kontakt med skallerne -heraf farven- før kold gæring og lagring sur lie indtil tapning. 
    Lys orange farve; indbydende aroma med lidt krydderi (måske orange? Hmm), ganske fyldig, til den tørre side, med fine syrer og god lang smag. 
    Vinene er flotte til denne lave pris og har (under forskellige navne) fået 87-91p af gode guider. 

    Familien Cattin har siden 1600-tallet boet i Voegtlinshoffen syd for Colmar. Oprindelig var familien delt i 3 firmaer (Joseph Cattin, Cattin Frères og Théo Cattin), men er i dag samlet i ét hus. Huset ejer 60 og får druer fra 120 hektar. Vinene sælges under andet navn til markant højere pris hos anden importør. 

Cattin Alsace Grand Cru... 99,-

Riesling eller Pinot Gris Hatschbourg, Alsace Grand Cru

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

De bedste skråninger i Alsace har titlen Grand Cru. En af de gode, men mindre (og mindre kendte) er Hatchbourg nær Éguisheim på blid skråning vendt sydøst. 
    Ret tung jord, meget egnet til pinot gris og gewurz. Men jeg vil foretrække den tørre riesling (2021 var bedste køb hos Rydberg) og pinot gris (92p/WineEnthusiast) frem for tramineren's voldsomme rosenaroma, men mange vil være uenig med mig!  


Pouilly-Fumé "Domaine Pabiot"... 109,- 

Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

Urklassisk sauvignon med overdådig, men alligevel diskret urtearoma, let, frisk, fine syrer, pæn lang smag. Set i 2021, men mon ikke 22 er derude et sted? 
        Gr frost er vinene fra Sancerre og Pouilly-Fumé svære at skaffe til rimelig pris i øjeblikket, og det gør denne vin fra det gode domæne Pabiot til lidt af et fund. 
    P.S: En vin fra samme vingård fås hos Kjær & Sommerfeldt til 180.

    Et langt bedre køb Sancerre Desvignes (129, 3*), som er tappet i Beaujolais ganske langt fra Loire floden. Smagt sidste år, ret neutral og for spinkel. 
    Lidt sjovere er Sauvignon Saint Bris Moillard (99, godt KØB + 4*). Har ikke smagt denne Chablis-nabo på Sancerre-druen i en menneskealder, men kunne godt lide den. Vi er tæt på god Sancerre -og så lavet i Chablis -derfor må vinen ikke kaldes Bourgogne! 

Amaluna sparkling brut... 89,-

Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

80/20 pinot og chardonnay fra det kølige Casablanca. Den får brus på Champagne metoden, men med noget kortere lagring med bundfaldet -6 måneder. Den aktuelle udgave har fået 91p/James Suckling og 5* + godt køb fra Rydberg i DinVInguide. Pænt brus, indbydende frugt, ganske fyldig, men med fin syre og middellang smag -nyd nu, mens vinen er frisk. Pæn dosage 10g/l.   

Og lidt rødt

Barbera d'Asti "Ibis"... 50,-

rød Barbera d'Asti, også rosé og hvid Italia

Godt KØB + *** (3/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre. I dag 2021, jeg smagte 2019. Fås også som hvid (Cortese, men bordvin, smagt sidste år, neutral, men ren og frisk) og rosé (ej smagt). 

PavoNero Primitivo Manduria, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299. Godt KØB + *** (3/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

Behøver slet ikke være bedre end andre zinfandel/primitivo vine fra Puglia, men der stilles lidt større krav til denne vin, hvor Manduria er kerneområdet. Til den tørre side, kraftig, frugtig.  

Deux Grives cabernet sauvignon, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149. **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

Jeg har ikke smagt denne vin, som skal være særligt udvalgt vin (10.000 fl. tappet) fra4 landsbyer i Sydfrankrig. Sikkert god til drosler (Grives). Sikkert rigtig god vin i den blødere, frugtige stil. Valgt som årets julevin i Brugsen. Et populært valg, men den bedste, hmmm. 

Rozes 10 år tawny Port... 99,-

Godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

Rozès laver mig bekendt kun én 10 års tawny, er denne vin nok deintisk med forrige års ”JulePort”. En god tawny, ikke stor. Den smager ikke som klassisk 10-årig, men har dog fine nuancer i duft med lidt nød og frugt, til den søde side. Giv den lidt tid på flaske. 5* + godt køb fra Rydberg i Spritnyt.

  • Burmester Colheita 2005 Port... 179,-

  • Godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

Et godt køb for en 18 år gammel Port. En smuk ravgylden farve, rig bouquet af nøder og frugt, fyldig og lang, blød og sød. Med rette rost i flere guider, bl.a. de maksimale 6 stjerner i Ekstrabladet og 17,5/20 fra Oldenburg, der om nogen kender sin Portvin! Perfekt til en dessert med chokolade eller tærte med frugt. Men også gerne alene, med eller uden kaffe og cigar! 

      Irma tilbyder også Burmester LBV Port (119, 4*), en god fyldig vin, men ikke topkøb, og det samme gælder Burmester 10 år (129, 4-5*), som for mig ikke er merprisen værd i forhold til Rozès herover. 

Old Pulteney Single Malt Whisky "12 år" ... 199,-

Godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

En ganske lækker Single Malt til en særdeles god pris fra et af de nordlige destillerier i Wick tæt på Orkney. Smagen er dog forbavsende blid med kun en snert af det salte vand og en afrundet, moden smag, som dog er tør og ren. 

Brugsen tilbyder også malts som Talisker 10 år 45,8%, Dalwhinnie og Cragganmore (319, 4*), ok køb, men ikke mere. 

Johnie Walker Black Label "12 år" whisky... 159,-

Godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

Vi glemmer let, hvor god den sorte Fodslaw er, fordi den ofte er for lav i pris! Den er altid god og ”still going strong” efter 200 år. Og personligt elsker jeg, at den er favorit for den hårdtslående kvindelige Chicago-detektiv Vic Warshawski, kreeret af Sara Paretsky! 
      Fint røget næse, meget fyldig, pænt lang, ganske lille sødme, men i god balance -en herlig drik til kaffen o.l. "Tastebuds seducing stuff", skriver Whisky Bible. 

      Til samme pris tilbydes også Calvados VSOP Père Francois (169, 4*) og Cognac Pascal Combeau VSOP (169, 3*), begge lidt dyrere end i de gode Irma-dage!  

Pascal Combeau XO Cognac ... 229,-

Godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.december

En god Cognac trods prisen (som var endog nede på 199 i Irma-dagene!). XO skal lagres mindst 5 år, men denne har fået hele 10 år -god bouquet, afrundet smag uden for meget sødme. Pascal Combeau er grundlagt i 1838, men er i dag del af det gamle hus Gautier, som igen ejes af Marie Brizard, kendt likører som Apry og Anisette (som har givet navn til den legendariske sanger i Savage Rose!).