Søg i 1200 opslag:

17/03/2024

Uge 12: 19 vinkøb i med Rhone og Makedoner i top

Ugens bedste vinkøb byder på gode vin fra samtlige vigtige danske supermarkeder og vin mere end 10 forskellige lande! 

Der er vin fra alle de klassiske lande, men du kan også få gode køb fra sjældne gæster som Moldova, Makedonien, Grækenland, Portugal, Østrig og New Zealand.
 

    Priserne går fra 25 kr og op til 90, men med stærk dominans af vine under 50 kr (11 af 19), med kun én -1- tilbud over 70 kr (Unámine fra Argentina til 89). 

    Ugens bedste køb er måske Ezimit makedonsk pinot og chardonnay (50) et mulehår før/efter Morel Rhone (49), i top trods den lattelige pris. Tæt fulgt af Casillero del Diablo fra Chile (35), som trods prisen leverer vin, der af gode smagere får omkring 90p/100! . 

    De 19 vinkøb er udvalgt fra mere end 200 vinkøb fra kæderne.  denne uge dominerer Coop (Superbrugsen, Kvickly, Coop365) foran Salling (Føtex, Netto, Bilka). 

    Alle vine er tappet nær grostedet, med mindre andet er nævnt.

uge 12/2024

11 vinkøb under 50,-

Retsina, hvid græsk, 50cl... 25,-

*** (3/5), Lidl fra søndag 17/3 

En praktisk 50cl flaske (= 37 kr/75cl) med 5 pæne glas tør hvid med en særegen aroma, hvor frugt og lidt nåletræ er blandet. Prøv den til pita gyros eller en krydret salat! Vinen er tappet af et af de store, anerkendte huse. 
      Jeg giver den gerne en chance. Vinen er ung og frisk (undgå gammel retsina), og prisen er rimelig, ikke meget højere end i hjemlandet!       
    Den unge hvidvin blandes med harpiks fra nåletræ, som så fjernes, så den kun lige når at give vinen aroma. Druen er savatiano, groet i Attika, tappet i Grækenland.

Spier "Red Note" rød/hvid, kr/fl v6: 33,17

6 fl: 199. Rød pinotage-syrah, hvid chardonnay, Sydafrika (tappet i Danmark)

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil  lørdag 30/3

Et superkøb fra Spier i Sydafrika. Mørk, kraftig, fed, med åben rig frugt. Ganske god. Spier leverer store mængder vin til Danmark, de fleste dog i en lidt fersk middle-of-the-road stil. Hvid ikke smagt. 
      Den røde node er lidt anderledes, da hoveddruen er pinotage, nationaldruen, som er et 100-årigt ægteskab mellem Bourgognes pinot noir og Rhone-druen cinsault.

    Pinotage har mest været brugt til industrivin, men fra gamle, lavt ydende vinstokke kommer nu interessante vine med en egenartet stil -som dog her er blødgjort med Rhone-druen syrah. 

Casillero del Diablo rød-hvid-rosé... 35,- 

rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon blanc
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 30/3 

Til prisen er vinene uovertrufne. De røde cabernet (90p/JamesSuckling) og carmenère (guldmedalje) har solid fylde, frugt og pæn længde, måske med lille snert af grønt i næsen, mens jeg er lidt forbeholden med merlot.
    De hvide  er af samme klasse -tørre, friske og rene, egefri smag, så du også får friskhed i chardonnay -nye årgange har fået omkring 90p/100 af lokale Descorchados, som også den hvide sauvignon, som må være svær at slå til denne pris! Rosé ikke smagt, men kan se, at den har fået 5* i Vinavisen. 

Barbera d'Asti "Sori dei Mori".... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre (men man kan lide ham/hende)! Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold. 2021 fik 90p/WineEnthusiast. 
      Ældre år har bl.a. fået 2 glas + bedste køb i Gambero Rosso + bl.a. 3 klaser i Bibenda og pæne ord i Slow Food guiden. 


For You and for Me, Moldova rød/hvid... 39,-

Pinot Noir eller Riesling (tappet i Danmark)
*** (3/5), Coop365, indtil onsdag 17/1 (tappet i Danmark)

Vinene er fra Moldova, dvs. i fredstid blot en times kørsel fra vingården Shabo i Ukraine. Vinene fra Moldova har (haft) fint gammelt ry. Vinene er tappet i Danmark og er ok, især den hvide, der er tør, ren aroma, rimeligt frisk og middel længde. Den røde pinot noir får 3* af Rydberg i Ekstrabladet: "Simpel frugtig pinot noir med sødmefuld rød frugt og krydderier. Kort i smagen med en let tørhed". 


Jean-Marie Garnier rød/hvid/brus... 40,-*

*: kræver Netto-app, rød Pinot Noir, hvid chardonnay, blanc de blancs brus, Frankrig
*** (3/5), Netto, indtil fredag 23/3
Netto's navn til Martenot (Bilka, Føtex). Begge navne (og andre) er hentet i Sydfrankrig, men er hentet på samme tapperi i Bourgogne, som er del af giganten GCF.  

      Rød og hvid er helt ok landvin, men slet ikke ringe -den røde har pæn aroma, let, behagelig med lidt hindbær i duften. Den hvide er frisk, tør og ren.  Mousse ikke smagt, men skal være tør og ren. 

Riesling "Feinherb" Organic... 45,-

Mosel, økologisk, Dr Willkomm/Mertes

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 21/3

I dag ses nok 2022, men kan se, at 2021 og 2020 fik 5* i Vinavisen (som mente vinen var et kup til 75). Intens aroma af blomst, en lille fylde, god syre balanceret af en vis sødme. Vinen er Feinherb, dvs. halvtør. Sødmen er dog mærkbar, men ellers en herlig hvid forårsvin.       
     Vi er laaangt over Piesporter Michelsberg, som ødelagde Mosel i 1980erne. Denne økovin anbefales og signeres af Dr Renate Willkomm, og lægen har jo altid ret! Men hun er også hovedejer af Peter Mertes, Tysklands største vinhus med meget jævn vin, men også ok vin som denne.

Faustino V Reserva, kr/fl v6: 46,50

6 fl: 279, også hvid og rosé, Rioja Spanien

Bedste KØB + **** (4/5)Føtex, indtil lørdag 30/3

God Rioja med indbydende aroma med krydderi og begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag.
Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre.
    Set i 2017. 2016 fik 88p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. 
     Også hvid, viura og chardonnay med kold gæring. Ren aroma, let til middel fylde, lidt neutral eftersmag. Rosé er ok, men ikke så god som den røde. Set i 2022, som er frugtig og middelfyldig.
     Faustino er et af de største familiehuse i Rioja og skiller sig ud ved, at vinene i reglen er tappet "en la Propriedad" -på ejendommen- takket være et stort domæne på hele 650 hektar. 

Exhib' Cap d'Agde rosé... 49,-

*** (3/5), Coop365indtil onsdag 20/3 

Endnu en Irma vin i Coop365: Smuk lys rosa farve, indbydende diskret aroma med positiv frugt, lidt lemon, pæn lang smag med fine syrer under. Nydelig vin til salaten eller en grillet laks. Om 2022 sidste forår. 
    Meget flashy udstyr, men det passer til rosé -og måske især et navn som Cap d'Agde,  som har afløst St Tropez som Frankrigs partyzone nr ét. 

Morel Cotes du Rhone.. 49,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 30/3
2022. Denne Rhone har det hele -frugt, krydderi og fylde over en fast bund, der giver en vis friskhed. Vinen var topkøb til 59, så til 49 er det et must. Den bør give Guigal (til 80 kr!) kamp til stregen. Tror næsten Morel vinder!
    Pierre-Henri Morel var en ung adm direktør for det fine Chapoutier, som ville prøve noget andet. Så han fik frit lejde med vine fra syd-Rhone med eget navn og bolig i Chapoutiers Estubiers kælder i Lubéron, før han selv efter nogle år smuttede til Australien! 

Finca Manzanos Garnacha, kr/fl v 2. .. 49,50

2 fl. 99, Rioja, Spanien 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, hele marts

Spanien og især Rioja er mest kendt for druen tempranillo, men der er en masse garnacha, som også kan levere vin, som antyder, hvorfor det er druen bag Chateauneuf du Pape! Dyb farve, masser af frugt i næsen, fyldig, afrundet og pænt lang. Lagret 4-6 måneder i små egefade. Fra det dynamiske hus Manzanos. 

7 vinkøb 50-70,-

Ezimit rød/hvid, Makedonien... 50,- 

2021 Pinot Noir eller Chardonnay, Ovchepole, Nordmakedonien

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og  Kvickly, indtil lørdag 30/3

Begge matcher nemt basis-Bourgogne og overgår de rigtig mange kopier fra Sydfrankrig og Den ny Verden uanset pris. 

    Den røde har smuk pinot farve og en ren, indbydende frugt, pæn længde, i den bløde ende, men stadig med lidt struktur bagved. 2021 fik 89p + 5* af Rydberg i Ekstrabladet.
    Den hvide har rig, ren aroma, god fylde med fin syre bagved. 6*/6 af Vinbladet og 90p af Jancis Robinson i én årgang.
    Vingården ligger højt mellem Skopje og Thessaloniki, dvs i det klassiske Makedonien (nord for Grækenland). Mest kendt for Alexander den Store, som i ung alder erobrede det meste af den kendte verden. 

Pfaffl "Weinmacher" rød/hvid... 50,-

rød zweigelt, hvid riesling eller grüner veltliner, rosé, Østrig 

**** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 21/3

Heidi & Roman Pfaffl (bror og søster) er på få år blevet lidt af en stjerne i Østrig. Men de 2 søskende vil mere -og har lavet denne serie vine til Coop, baseret på indkøbte druer (Weinmacher = vinmager). 
    Den røde er let, frugtig og rigtig god tørstslukker, på den lokale zweigelt drue, dvs lidt i stil med Beaujolais. 4* fra Rydberg. 

Den grønne veltliner er aromatisk, tør og sprød, meget lækker. Kun smagt én gang. 

Riesling er tør, aromatisk vin med god syre og længde, ikke top, men flot til prisen.

Selaks New Zealand... 50,-

Hvid sauvignon, chardonnay eller pinot gris, rosé

**** (4/5)Føtex, indtil lørdag 30/3, Bilka indtil torsdag 21/3

    Sauvignon med sprød friskhed og nydelig aroma og pænt lang smag. 
    Den hvide chardonnay er herligt frisk og ren, mens Pinot Gris er mere neutral. Rosé ikke smagt. 
    Jeg smagte (og solgte) Selaks så tidligt som i 1980erne. Et lille familiehus specialiseret i müller-thurgau. 35 år efter er specialiteten landets vinstok nr ét, sauvignon (som laves for Selaks af Crawford, der har samme ejer, Constellation). 
     Vinene er korrekte uden at imponere -ligner meget Kim Crawford (89).

Amaral sparkling brut... 50,-

**** (4/5)Bilka, indtil torsdag 21/3

Brus fra "Over There" er ofte dyr uden at være god. Denne er billig og dog glimrende med fint brus, rig aroma, stor friskhed og en vis elegance med kun lille restsødme. Drik inden for et år. For mig bedre end bilig crémant, cava eller Champagne, men check lot-nummer (vinen bør max. have 1-2 år på flaske). 

    MontgrasAmaral ligger kølige Leyda blot 12 km fra Stillehavet. 85% chardonnay og 15% sauvignon med gæring på tryktank som Prosecco og Asti, men med hele 4 måneder sur lie. 
    Der tappes blot 3000 kasser af denne vin, som bør være aromatisk, tør, frisk og sprød. Et godt bud på bobler til konfirmation eller anden forårsfest. 
    Fås også som hvidvin (sauvignon eller chardonnay). 

Silvano Piacentini ripasso..... 50,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 21/3

Oftest lidt dyrere (og bedre) end den normale Arche Ripasso fra samme firma, ledet af den 85-årige Piacentini.
      Jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, tørre, frugtige rødvin end de svulmende Rubens'agtige amaroner. Ripasso er rigtig god til grillbøf. Bør være kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Smages til alt held ikke. 

José Piteira, Alentejo, kr/fl v2: 55,-

2 fl: 110. **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 21/3
2022. Ikke smagt, men der er masser af ros til denne vin fra det lovende Alentejo område sydøst for Lisboa. Vent en mørk, afrundet kraftig vin med god frugt (kirsebær og krydderi), som kan nydes ung. Ikke ulig den spanske nabo, Ribera del Guadiana. 2021 fik 88p/WineEnthusiast. 
    Piteira er en ung vinmager. Vinen domineres af den meget produktive moreto, som får karakter fra den sarte alfrocheiro samt den sorte Alicante Bouschet og aragonez (alias tempranillo. 

Tanunda Riesling "Grand Barossa"... 69,-

**** (4/5), Føtex, indtil lørdag 30/3 

Druen riesling leverer Australiens arketypiske hvidvin, som engang var sødlig, men i dag ofte er tør, ren og præcis -men stadig langt fra Alsace og Tyskland i stil. 

    Herlig hvid med intens aroma (blomst, urt), let til middel fylde og god syre til sidst. Nye årgange har fået 90+p, senest 93p/JamesSuckling. Tanunda er et af de steder, du bør se i Barossa nord for Adelaide.

1 vinkøb over 70,-

Unámine "Signature"... 89,- 

***** (5/5)Superbrugsen,´og Kvickly, indtil torsdag 21/3

Jeg er i total enighed -Unaminé -"unanimous"- med de kritikere, der har skamrost denne vin fra Mascota, der også leverer OPI, ofte godt køb. "Unamine" laves dog stadig i pæne mængder, 300.000 fl/år) i selve Uco. 
      Signature er cabernet-blend fra San Carlos, den bedste del af Uco, 75% cabernet + 25% malbec. Set i 2018 med 5* fra Rydberg i Ekstrabladet, 95p/Descorchados og 93p/Tim Atkin -flot for vin til så lav pris.